Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

«Έμεινε δυνατός» νικώντας τον καρκίνο δύο φορές


«Μπορεί να νικηθεί ο καρκίνος της άγνοιας και της αδιαφορίας της κοινωνίας μας, που υπάρχει για τον καρκίνο. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το

80 με 90% των ανθρώπων που διαγνώσθηκαν με καρκίνο θα ζούσαν αν τον προλάβαιναν στα αρχικά του στάδια»


Δεν το έβαλε κάτω συνέχισε να κοιτάει ψηλά στηριζόμενος στα όνειρα του

-Ίδρυσε το Μείνε Δυνατός μια μη κυβερνητική οργάνωση για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο


-Έγραψε βιβλίο με τις εμπειρίες του με σκοπό να δώσει δύναμη σε όσους δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή


-Ίδρυσε εθνική γραμμή υποστήριξης 1069 που έχει σαν στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο. Γιατί με τον καρκίνο δεν εμπλέκεται μόνο ο ασθενής αλλά και το οικείο περιβάλλον



Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Μια παροιμία λέει, «Όταν πέφτεις, πρέπει όχι απλά να σηκώνεσαι αλλά και να τρέχεις» και φαίνεται πως ο Παναγιώτης Μιχαήλ όχι απλά την εφαρμόζει, αλλά την έχει κάνει τρόπο ζωής. Ο ίδιος, γυμναστής στο επάγγελμα έμεινε παράλυτος σε νεαρή ηλικία. Όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά κατάφερε και νίκησε την ασθένεια του, αντλώντας δύναμη από μέσα του.Λίγο πριν συνέλθει και σταθεί ξανά στα πόδια του ο καρκίνος χτύπησε την πόρτα του.Ο ίδιος όμως συνέχισε να κοιτάει ψηλά και να νικήσει.«Όλοι πιστεύουν πως ο καρκίνος δε θα χτυπήσει την πόρτα τους। Έτσι πίστευα κι εγώ! Και τα δύο περιστατικά αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η πρόληψη στον καρκίνο। Όσο πιο γρήγορα τον προλάβουμε, τόσο πιο γρήγορα τον εξολοθρεύουμε», λέει χαρακτηριστικά στο Πινάκιο ο Παναγιώτης Μιχαήλ। Θα μπορούσαμε να τον παρουσιάσουμε ως τον άνθρωπο που νίκησε τον καρκίνο, όμως ο ίδιος δε το θέλει। Το μόνο που επιθυμεί αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσει όσους συνανθρώπους του πάσχουν απ’ αυτή την ασθένεια।Γι’ αυτό το λόγο ίδρυσε τη μη κυβερνητική οργάνωση ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ.Μάλιστα τις στιγμές αγωνίας και έντασης που έζησε τις αποτύπωσε σε βιβλίο (σ.σ Είμαστε Τουρίστες) για να περάσει το μήνυμα στους συνανθρώπους του πως η ζωή θέλει δύναμη .

«Ένα από τα όνειρα μου ήταν να γράψω ένα βιβλίο για τη ζωή μου. Στους περισσότερους ανθρώπους τα όνειρα λήγουν με το τέλος της παιδικής ηλικίας. Μετά γινόμαστε σοβαροί, πολυάσχολοι, ρεαλιστές και τα ξεχνάμε. Χωρίς τα όνειρα, ίσως να μη τα είχα καταφέρει στη ζωή μου. Αυτό το βιβλίο γράφτηκε για να σας υπενθυμίσει την αξία τους για να πραγματοποιήσει ένα ακόμη δικό μου.

Ίσως το πιο σημαντικό…।έστω κι ένας πάρει δύναμη μέσα από τη δική μου ιστορία, αξίζει τον κόπο! Γιατί πολύ απλά, αν είχα εγκαταλείψει τα όνειρα, ίσως να με είχε εγκαταλείψει η ίδια η ζωή», λέει στο Πινάκιο.


Ποιο ήταν το κίνητρο για να δημιουργήσετε τον κοινωφελή μη κερδοσκοπικό οργανισμό φίλων του καρκίνου ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ ;

Θα ξεκινήσω από την αιτία και κατόπιν θα σου πω για το κίνητρο. Η αιτία ήταν ότι εγώ ο ίδιος είχα καρκίνο 2 φορές. Η πρώτη φορά ήταν πριν 10 χρόνια περίπου το 1997. Το ευτύχημα ήταν ότι ο καρκίνος βρισκόταν σε αρχικό στάδιο και ήταν ιάσιμος. Τον Ιανουάριο του 2007 μετά από το καθιερωμένο ετήσιο τσεκ-απ, μου διεγνώσθη για δεύτερη φορά καρκίνος. Το ευτύχημα για άλλη μια φορά ήταν, ότι η εξέλιξη του βρισκόταν σε αρχικό στάδιο. Μέχρι τώρα που μιλάμε είμαι καλά!Το σκεπτικό και το κίνητρο της δημιουργίας αυτής της οργάνωσης, ήταν να παρέχει σε όσους εμπλέκονται με τον καρκίνο όλα εκείνα τα όπλα που χρειάζονται, για να αντιμετωπίσουν όσο πιο ανώδυνα και χωρίς φόβο την ασθένεια. Όπλα που ο ίδιος, δεν κατάφερα να βρω μέσα στο δεκάχρονο ταξίδι μου με τον καρκίνο. Γιατί με τον καρκίνο δεν εμπλέκεται μόνο ο ασθενής, αλλά και το περιβάλλον του. Τα όπλα αυτά είναι η πληροφόρηση και η υποστήριξη.



Το «φίλων του καρκίνου» που αναφέρεται στην επωνυμία φαντάζομαι ότι είναι αλληγορική έκφραση;

Η ένταξη της έκφρασης «φίλων του καρκίνου», μέσα στην επωνυμία της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης σαφώς και είναι μεταφορική। Ουσιαστικά οριοθετεί την νοοτροπία που θα πρέπει να έχουμε απέναντι στον καρκίνο. Δεν πρέπει να τον φοβόμαστε. Αντί να χάνουμε ενέργεια μέσω του φόβου, είναι προτιμότερο να ενημερωθούμε για αυτόν. Όσο πιο καλά τον γνωρίσουμε τόσο πιο εύκολα και θα τον αντιμετωπίσουμε. Μέσω αυτής της νοοτροπίας, θα μπορέσουμε ως κοινωνία να ενημερωθούμε για αυτήν την ασθένεια, που όλοι στην Ελλάδα ΑΚΟΜΑ αποκαλούν «επάρατη νόσο». Η αλήθεια είναι ότι έχει όνομα και λέγεται ΚΑΡΚΙΝΟΣ!Η γνώση είναι δύναμη και απωθεί βίαια κάθε φόβο, για αυτό “ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ” !

Τι πιστεύετε ότι μπορείτε να κάνετε μέσω της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ΜΕΙΝΕ ΔΥΝΑΤΟΣ ;

Να προσφέρουμε όλα όσα εκείνα δεν είχα εγώ, ή μάλλον όλα όσα εκείνα θα ήθελα να έχω, που σε άλλες χώρες του κόσμου θεωρούνται δεδομένα και αυτονόητα.

Επειδή πιστεύουμε στην δύναμη του διαδικτύου ως μέσον ενημέρωσης και ταχύτατης προώθησης πληροφοριών, θα δώσουμε μεγάλη έμφαση ως οργανισμός σε αυτόν τον τομέα. Ήδη από τις 10/01/2008 έχει ανέβει η ιστοσελίδα μας www.bestrong.org.gr με ιατρικές αλλά και υπορστηρικές πληροφορίες Πολλές από τις καμπάνιες μας θα λάβουν χώρα στο διαδίκτυο, αφού ήδη έχουν πρόσβαση σε αυτό 4.000.000 έλληνες! Παράλληλα θα δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα όπου οι εμπλεκόμενοι με τον καρκίνο, θα έχουν βήμα για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τα συναισθήματα τους μέσω forum, chat, blogs. Παράλληλα θα μπορεί οποιοσδήποτε έστω και ανώνυμα να έρχεται σε επαφή με τους ειδικούς μέσω chat για να πάρουν τις πληροφορίες και την υποστήριξη που χρειάζονται!

Η βοήθεια των εθελοντών είναι σπουδαίος παράγοντας για την υλοποίηση των στόχων σας ;

Μα και βέβαια χωρίς αυτούς δεν νομίζω ότι θα υπήρχαν 800 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις στην Ελλάδα.. Εμείς ως νεοσύστατη μη κερδοσκοπική οργάνωση δεν έχουμε ακόμα μεγάλο αριθμό εθελοντών, αλλά πιστεύω ότι στο μέλλον θα έχουμε καθότι ο καρκίνος αφορά όλους μας. Ένας στους τρεις ανθρώπους σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτόν. Οι ανάγκες μας είναι σε εθελοντές ομάδων υγείας όπως γιατροί, νοσηλευτές και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης όπως ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.Μέσω του διαδικτύου έχουμε δημιουργήσει μια νέα τάξη εθελοντών τους e-εθελοντές, που δεν θα χρειάζονται ιδιαίτερο χρόνο, πάρα μόνο ένα κλικ στο ποντίκι τους… Το να προωθήσεις ένα μήνυμα ζωής σε δέκα φίλους σου, μιας καμπάνιας για παράδειγμα, που έχει ως στόχο την ενημέρωση για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου, δεν νομίζω ότι τρώει ιδιαίτερο χρόνοΓια φαντάσου όμως να κάνουν την ίδια κίνηση και οι 10 φίλοι σου που έλαβαν το μήνυμα και αυτό να αναπαραχθεί. Μέσα σε μια νύχτα ίσως 4.000.000 χρήστες θα ξέρουν τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου!

Η προσπάθεια σας έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο;

Το πρόβλημα μας ως μη κερδοσκοπική είναι ότι δεν είμαστε γνωστοί στο ευρύ κοινό. Εδώ έρχεται ο ρόλος ο δικός σας, των ΜΜΕ ώστε να μας βοηθήσετε για μεταφέρετε τα μηνύματα της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης και έτσι να γίνουμε πιο γνωστοί.

Όσοι γνωρίζουν την οργάνωση μας την αγκαλιάζουν και θέλουν προσφέρουν με όλες τους τις δυνάμεις από όποιον χώρο και αν προέρχονται. Τέλος αν κρίνω ότι μέσα σε 7 ημέρες που ανέβηκε στο διαδίκτυο η ιστοσελίδα μας, δεχτήκαμε περίπου στις 500 επισκέψεις, θεωρώ ότι στον μέλλον ο κόσμος θα μας αγκαλιάσει πιο πολύ!

Υπάρχει κατάλληλη στήριξη από την πολιτεία στο έργο σας;

Ένα θα σας πω και θα καταλάβετε. Ένας νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για να πιστοποιηθεί από το υπουργείο υγείας πρέπει να περάσουν 2 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα δεν δικαιούσαι να πάρεις επιχορήγηση ή κάτι άλλο.

Πίστεψε με ότι από την τσέπη μας βάζουμε μέχρι στιγμής τα χρήματα και βέβαια από την ευαισθησία του κόσμου.

Πιστεύετε ότι μπορεί να νικηθεί ο καρκίνος;

Πιστεύω ότι μπορεί να νικηθεί ο καρκίνος της άγνοιας και της αδιαφορίας της κοινωνίας μας, που υπάρχει για τον καρκίνο. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες το

80 με 90% των ανθρώπων που διαγνώσθηκαν με καρκίνο θα ζούσαν αν τον προλάβαιναν στα αρχικά του στάδια. Υπό αυτήν την έννοια λοιπόν πρώτα πρέπει να καταπολεμήσουμε την άγνοια που υπάρχει για αυτόν!

Ποια η προσωπική σας συμβολή σε σχέση με τον οργανισμό, έχοντας ως γνώμονα την δική σας περιπέτεια με τον καρκίνο;


Από τις 10 Δεκεμβρίου 2007 κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία το βιβλίο μου με τον τίτλο «Είμαστε τουρίστες !» από τις εκδόσεις Μελίχρυσος. Μέσα σε αυτό καταθέτω την δική μου εμπειρία με τον καρκίνο και πως κατάφερα να επιβιώσω μέσω της θετικής σκέψης δυο φορές από αυτόν.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι θα βοηθήσω πολλούς ανθρώπους σε οποία φάση της ζωής τους και αν βρίσκονται। Και δεν χρειάζεται κάποιος να έχει αντίστοιχη εμπειρία για να το διαβάσει. Γράφω για τη δύναμη που παίρνει κανείς μέσα από την γυμναστική, το γέλιο, την εσωτερική δύναμη που κρύβουν τα όνειρα, την θετική ενέργεια που πηγάζει από την ελπίδα.Γιατί όταν δεν ελπίζεις, έχεις προ πολλού πάψει και να ζεις!




Εθνική Γραμμή Υποστήριξης 1069

Ο Παναγιώτης Μιχαήλ προχώρησε σε μία ακόμη καινοτομία στη γραμμή υποστήριξης κατά του καρκίνου. «Όπως είπα όσο πιο γρήγορα προλάβουμε τόσο πιο γρήγορα τον εξολοθρεύουμε. Γι’ αυτό μοιραστείτε και εσείς τις δικές σας άσχημες εμπειρίες σε θέματα υγείας και μην ντρέπεστε γι’ αυτές . Ίσως σώσετε ζωές. ¨Η ακόμη μπορείτε καλώντας στο 1069 να ενημερώνεστε για ότι αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου», λέει χαρακτηριστικά.



Η λειτουργία της πρότυπης για τα ελληνικά δεδομένα γραμμής υποστήριξης, μέσω του εθνικού τετραψήφιου αριθμού 1069, που έχει σαν στόχο την ψυχοκοινωνική στήριξη των ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο. Γιατί με τον καρκίνο δεν εμπλέκεται μόνο ο ασθενής αλλά και το οικείο περιβάλλον!
Οι ημέρες & ώρες λειτουργίας της γραμμής υποστήριξης 1069 είναι, καθημερινά από τις 9.00 π.μ. το πρωί έως τις 21.00 μ.μ. το βράδυ, πλην του Σαββατοκύριακου.
Εκτός της τηλεφωνικής γραμμής 1069, θα παρέχεται η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο, να έχει υποστήριξη και μέσω του διαδικτύου.
Στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου δράσεως κατά του καρκίνου και πιο συγκεκριμένα στον 2ον άξονα πρόληψη και δράση 3, αξιοποιώντας την τεχνολογία του διαδικτύου, παρέχουμε τις υπηρεσίες εκείνες όπου οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει σε επαφή, ακόμη και ανώνυμα, με την επιστημονική μας ομάδα για να τον υποστηρίξουμε. Οι τρόποι επικοινωνίας είναι μέσω e-mail, chat & video chat.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου