Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ιεροτελεστία στο….ντιβάνι


ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΙΑΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ




Η Ελλάδα κάνει ψυχανάλυση και οι γιατροί τρελένονται….

Της μόδας οι ψυχολόγοι στη χώρα μας έπειτα από την οικονομική κρίση


Όλη η Ελλάδα κάθεται κυριολεκτικά στο «ντιβάνι» και εξομολογείται…χωρίς αναστολές και φραγμούς!
Πλέον η έκφραση… «Έχω ραντεβού με τον ψυχαναλυτή μου», θεωρείται πλέον απολύτως φυσιολογική….γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουμε φτάσει στα όρια της παράνοιας καθώς όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί οι συνθήκες διαβίωσης στα αστικά κέντρα αποξένωνουν τους ανθρώπους και τους προκαλούν φοβίες οι οποίες εξαπλώνονται με ιλλιγιώδη ταχύτητα στο υποσυνείδητο του καθενός μας!
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δέκα -ίσως και λιγότερα- χρόνια, ο ψυχαναλυτής αποτελούσε ένα ταμπού και μια επίσκεψη σε αυτόν ταυτιζόταν με το πιστοποιητικό της τρέλας.
Οι καιροί όμως αλλάξανε και ο νεοέλληνας όχι μόνο εξοικειώθηκε με τον ψυχολόγο αλλά τον έκανε και μέρος της καθημερινότητας του. Μιας καθημερινότητας που η οικονομική και όχι μόνο κρίση αλλά και αυτή των αξιών τον έχει οδηγήσει στο ψυχίατρο...
Στο ντιβάνι όμως οδηγήθηκε απολογούμενος, επειδή έχει χάσει την ανθρώπινη επικοινωνία, τον έχει κυριέψει ο φόβος και φυσικά η ερωτική του ζωή έχει μετατραπεί σε κόλαση, αφού δεν βρίσκει τα χρονικά περιθώρια να ενσωματωθεί με το άλλο φύλλο, έχει κλειστεί στον εαυτό του και βιώνει σε έντονο βαθμό την μοναξιά και την απομόνωση με συνέπεια να οδηγείται σε κατάθλιψη…



Τι λέει ο Έλληνας στον ψυχαναλυτή του;
Η επίσκεψη του Έλληνα στον προσωπικό του ψυχαναλυτή σίγουρα αποτελεί μια ιεροτελεστία. Ανοίγει την ψυχή του, μοιράζεται μαζί του τα πάντα, τα αισθηματικά του, τα επαγγελματικά του, τις φοβίες του. Στο ντιβάνι νιώθει ασφάλεια ίσως κάποιες φορές και αφέλεια καθώς νιώθει πως μπορεί να εκμυστηρευτεί τα πιο απόκρυφρα μυστικά του, ακόμη και αυτά που κράταγε καλά φυλαγμένα στο πιο άββυσο μέρος της ψυχής του.
Ο ψυχαναλυτής λειτουργεί ως δέκτης της συσωρευμένης ενέργειας που «κρύβει» στο υποσυνείδητο του ο ασθενής. Σκοπός του ψυχαναλυτή είναι να «ξεκλειδώσει» τα προβλήματα του ασθενούς επικαλούμενος την απόλυτη ηρεμία του.


-Σεξουαλικά προβλήματα πάσης φύσεως με κυρίαρχο την αποκατάσταση της διαταραγμένης συζυγικής σχέσης. Εκείνο όμως που στην ουσία ζητούν από τον ψυχαναλυτή είναι η επιβεβαίωση ότι πρέπει να χωρίσουν και αυτό για να ξεπεράσουν τις όποιες τύψεις τους.
-Φοβίες που έχουν σχέση με την λειτουργικότητα τους. Για παράδειγμα κάποιος θέλει να πάει στην δουλειά του αλλά υποφέρει από αγοραφοβία.
-Κρίσεις πανικού που αφορούν τα άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν, να καταπιούν, υποφέρουν από πονοκεφάλους. Τα άτομα αυτά καταλήγουν στον ψυχαναλυτή ύστερα από πολλές άκαρπες ιατρικές εξετάσεις.
-Κατάθλιψη με κύριο αίτημα την ανακούφιση των προβλημάτων παρά την λύση τους.
-Ανησυχίες που σχετίζονται με τη ματαιότητα της ζωής και την ατελή εκπλήρωση των στόχων τους.


Ψυχική γαλήνη;
Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες Έλληνες επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τον προσωπικό τους ψυχαναλυτή, ελάχιστοι είναι αυτοί οι οποίοι τον αφήνουν να εισχωρήσει στον εσωτερικό τους κόσμο και να τους οδηγήσει στην ψυχική γαλήνη.
Οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων χωρίζονται στις παρακάτω κατηγορίες:
-Εκείνοι που παραμένουν προβληματικοί σε μια σχέση: Πρόκειται για βαθιά εξαρτώμενα άτομα σε συναισθηματικό επίπεδο.
Η πλειονότητα αυτού του τύπου «ασθενών» έχουν βιώσει ως παιδιά την εξάρτηση, την οποία και ανακυκλώνουν και ως ενήλικες στις σχέσεις τους.
-Ο άνθρωπος που δεν μπορεί χωρίς σχέση: Στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πρόκειται για άτομα με εξαρτημένες προσωπικότητες. Χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα χαμηλή αυτοπεποίθηση και θεωρούν πως δεν μπορούν να τα καταφέρουν στην προσωπική και κατά προέκταση στην επαγγελματική τους ζωή μόνοι τους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι άνθρωποι που εντάσσονται σε αυτό το group ασθενών στην παιδική τους ηλικία έχουν βιώσει είτε υπέρμετρη μοναξιά είτε υπερβολική προστατευτικότητα.
-Ο άνθρωπος που έχει διαρκώς αποτυχημένες σχέσεις: Πρόκειται για το συνηθέστερο αίτημα ψυχοθεραπείας. Το βέβαιο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν οδηγούνται τυχαία σε μια αποτυχημένη σχέση. Επιλέγουν την αποτυχία στις σχέσεις γιατί πολύ απλά έτσι έχουν μάθει. Δεν γνωρίζουν ποια είναι η ανάγκη τους στις σχέσεις και γι’ αυτό διαπράττουν λάθη που τους κοστίζουν…

1 σχόλιο: