Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Η Πολιτεία δεν έχει αποδώσει φόρο τιμής στον Νίκο Γκάλη 17 χρόνια μετά το τέλος της καρίερας του



Τη περασμένη εβδομάδα που έγινε το All -Star στον Πύργο το γήπεδο που διεξήχθει ο αγώνας έφερε το όνομα Γιώργος Βασιλακόπουλος και όχι Νίκος Γκάλης.


Το 2008 συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους 35 μεγαλύτερους παίχτες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος όλων των εποχών. Μάλιστα σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως ήταν ένα από τα πιο απόκρυφα του όνειρα να μπει στο Ηall of Fame

Ηταν ευλογία αυτός ο άνθρωπος να περάσει τον Ατλαντικό και να έρθει να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στην Ελλάδα τη χώρα που μέχρι να πατήσει το πόδι του σε ελληνικό παρκέ δεν ύπηρχε στο παγκόσμιο μπασκετικό χάρτη



Του Λευτέρη Χ Θεοδωρακόπουλου

Πριν λίγα 24ωρα ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν αυτός που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην τελευταία του νίκη επί της Μπαρτσελόνα μέσα στην Ισπανία και αναμφισβήτητα πρόκειται για τη μεγαλκύτερη εκτός έδρας νίκης που έχει κάνει ελληνική ομάδα τα τρία τελευταία χρόνια.Από την άλλη πλευρά ο Θοδωρής Παπαλούκάς φαίνεται να οδηγεί τον Ολυμπιακό εκ του ασφαλούς προς στην κορυφή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης। Και στο φόντο πολλά νέα παιδιά που διψούν για διακρίσεις και να απογειώσουν το ελληνικό μπάσκετ εκεί που του αξίζει. Το Σεπτέμβρη του 2006 ήταν η ελληνική ομάδα που έδειξε πως παίζεται το μπάσκετ πετώντας στο καναβάτσο την dream -team των ακριβοπληρωμένων αμερικανών.

Όμως δεν έγιναν όλα αυτά και πολλά άλλα με το χτύπημα ενός μαγικού ραβδιού..αλλά με πολύ δουλειά απο δεκάδες χιλιάδες παιδιά, που ήθελαν να μοιάσουν στο Νίκο Γκάλη, τον άνθρωπο που έφερε το μπάσκετ στη χώρα μας, στις αρχές της δεκαετίας του 80.Οι εμφανίσεις του με τον ΑΡΗ και στην συνέχεια με την εθνική ομάδα έκανε το μπάσκετ να είναι συνώνυμο με τη λέξη σπορ στην Ελλάδα. Όλα τα παιδιά είχαν ξεχυθεί στις αλάνες και στους δρόμους κρατώντας την πορτοκαλί μπάλα με τα σπυριά και οι γονείς τους είχαν βρει το μπελά τους αφού έπρεπε να φτιάχνουν αυτοσχέδιες μπασκέτες



Η Ελλάδα και ο ελληνικός αθλητισμός είχε μπει χωρίς να το αντιληφθεί κανείς σε μια νέα εποχή, σε μια εποχή που το μπάσκετ ήταν αυτοκρατορία και ο Νίκος Γκάλης ο αυτοκράτορας. Το αποκορύφωμα της δεκαετίας του 80 δεν ήταν αλλο από το έπος του 87 όπου η μικρή Ελλάδα κατέκτησε το ευρωπαϊκό κάνοντας όλη την Ευρωπή να παραμιλά πως μια ομάδα απέκλεισε μεγαθήρια και έκανε την ανίκητη ομάδα της Σωβιετικής Ένωσης να υποκλιθεί στο μεγαλείο του Νίκου Γκάλη.Ο Νικ έκανε χιλάδες κόσμου να ξεχυθεί στους δρόμους με την ελληνική σημαία ήταν ο πρεσβευτής μας και όμως το τέλος της ένδοξης καριέρας του ήταν απότομο και όχι αυτό που του άξιζε σε καμία περίπτωση.Είκοσι χρόνια περίπου μετά από την απότομη αποχώρηση του μεγαλύτερου παίκτη όλων των εποχών κανείς από την Πολιτεία δεν του απέδωσε το παραμικρό φόρο τιμής. Το αστείο της υπόθεσης ξέρετε ποιο είναι; Τη περασμένη εβδομάδα που έγινε το All -Star στον Πύργο το γήπεδο που διεξήχθει ο αγώνας έφερε το όνομα Γιώργος Βασιλακόπουλος και όχι Νίκος Γκάλης.Ο κ. Βασιλακόπουλος στήριξε και βοήθησε από το δικό του πόστο το ελληνικό μπάσκετ, μα ο Νικ είναι ο πρωταγωνιστής, ο ήρωας αυτός που έφερε το μπάσκετ εδώ σε αυτή τη γη και το λατρέψαμε όπως και τον ίδιο. Δε γίνεται σε όλη την Ελλάδα να μην υπάρχει ένα γήπεδο που να μη φέρει το όνομα του ή να μη γίνεται ένα τουρνούα Γκάλης. 'Ηταν ευλογία αυτός ο άνθρωπος να περάσει τον Ατλαντικό και να έρθει να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στην Ελλάδα τη χώρα που μέχρι να πατήσει το πόδι του σε ελληνικό παρκέ δεν ύπηρχε στο παγκόσμιο μπασκετικό χάρτη। Κι όμως αυτός ο άνθρωπος δεν τιμήθηκε ποτέ από την πολιτεία όπως του άρμοζε. Και ναι εμείς που ήμασταν πιτσιρικάδες και γουστάραμε όταν το βλέπαμε να απογειώνεται δε γουστάρουμε να βλέπουμε να τιμούνται σήμερα τα τσουτσέκια και οι μαριονέτες των μάνατζερ και όχι ο Γκάλης. Ντροπή απλά ντροπή. Εμείς είμαστε εδώ σήμερα από το βήμα που μας δίνετε να επισημάνουμε πως αυτός ο άνθρωπος ακόμη έχει να προσφέρει και από κάποιο άλλο πόστο, γιατί πολύ απλά όταν αγαπάς κάτι το υπηρετείς με όλες σου τις δυνάμεις και ο Νικ δεν αγαπάει το μπάσκετ ζει γι' αυτό. Μόνο που έκανε χιλιάδες πιτσιρίκια να φωνάζουν το όνομα του ή ακόμη να ταυτίζονται με εκείνον την στιγμή που πετυχαίνανε κάποιο καλάθι, λέει πολλά...Σήμερα εν έτη 2011 ακόμη μιλάμε για τον άνθρωπο που νικούσε τη βαρύτητα στεκόταν στον αέρα και έβαζε καλάθια κι όμως πρέπει ο θρύλος να παραμείνει ζωντανός και να μάθουν και τα νέα ταλαντούχα παιδιά από που ξεκινήσαμε για να φτάσουμε σήμερα στον Διαμαντίδη, τον Παπαλουκά, τον Σπανούλη, στο Σιγάλα πιο πριν, στον Αλβέρτη, στον Παπανικολάου κ.α


Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΡΗ



Το ίνδαλμα του και το μποξ..


Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια παίζοντας μπάσκετ στις αλάνες της Νέας Υόρκης, έχοντας στο δωμάτιό του κρεμασμένη την αφίσα του ινδάλματός του και πολύ μεγάλου παίκτη της Νέας Υόρκης του Γουόλτ Φρέιζερ. Ο μικρός Νίκος είχε κλίση στον αθλητισμό και ασχολήθηκε αρχικά με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο και στην συνέχεια με την πυγμαχία (κάτω και από την καθοδήγηση του τσαγκάρη πατέρα του που ήταν πυγμάχος στα νιάτα του).
Με προτροπή όμως της μητέρας του, που δεν άντεχε να τον βλέπει χτυπημένο και ματωμένο, στράφηκε στο μπάσκετ κάνοντας τα πρώτα του βήματα στο κολέγιο Seaton.Εκεί δεν άργησε να δείξει το ταλέντο του στο σκοράρισμα και την περίοδο 1978-79, στο 4ο έτος των σπουδών του, αναδείχθηκε 3ος σκόρερ του NCAA με 27,5 πόντους μ.ο., πίσω μόνο από τους Μπέρντ και Μπάλντερ. Επόμενο βήμα το ΝΒΑ στο οποίο και επιλέχθηκε μόλις στον 4ο γύρο και το Νο 68 από τους Boston Celtics λόγω κάποιον ατυχιών, τραυματίστηκε στο πόδι και έμεινε εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας για 2 εβδομάδες, και κυρίως της μικρής ενασχόλησης του μάνατζερ του Bill Manon που εκείνη την εποχή ήταν απασχολημένος με το μεγάλο του αστέρι την Νταιάνα Ρος που έκανε την πρώτη της προσπάθεια για σόλο καριέρα. Πάντως μετά από χρόνια, ο σπουδαίος προπονητής Νταν Πίτερσον που συνεργαζόταν με τους Σέλτικς τότε και είχε βάλει και αυτός την υπογραφή του προκειμένου να κοπεί ο Γκάλης, δήλωσε ότι «δυστυχώς είχαμε κάνει μεγάλο λάθος και τον αδικήσαμε».


Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός αλλά τελικά ΑΡΗΣ
Το καλοκαίρι του 1979 αφού έχει απορριφτεί από το NBA, ο 22χρονος, πλέον, Νίκος Γκάλης ψάχνει ένα μέρος να παίξει μπάσκετ. Η πρώτη ομάδα που μαθαίνει γι’ αυτόν είναι ο Παναθηναϊκός που όμως δεν καταφέρνει τίποτα αφού το μυαλό του Γκάλη είναι ακόμα στο NΒΑ. Αφού οι «πράσινοι» βλέπουν πως δεν καταφέρνουν τίποτα, παρατάνε τον Γκάλη με αποτέλεσμα λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του ελληνικού πρωταθλήματος να ενδιαφερθεί και ο Ολυμπιακός για την απόκτηση του, αλλά όπως και ο Π.Α.Ο. χωρίς επιτυχία. Αφού και οι Μουρούζης, Γιαντζόγλου του Ολυμπιακού απέτυχαν να φέρουν τον «Νικ» στην Ελλάδα φτάνει και η σειρά του Άρη. Ο γενικός γραμματέας της ΑΕΚ, Νίκος Βρεττάκος διαβάζει το όνομα του Γκάλη σε ένα ιταλικό περιοδικό και μιλάει σχετικά μ’ αυτόν με τον τότε πρόεδρο του Άρη Μενέλαο Χατζηγεωργίου. Αυτός στην συνέχεια εισηγείται την απόκτηση του στο διοικητικό συμβούλιο της ομάδας και μετά από ψηφοφορία (6-5 υπέρ της απόκτησης του) αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Όμως στην αρχή και αυτές, όπως και του Π.Α.Ο. και Ολυμπιακού, δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα μέχρι την στιγμή που δυο παράγοντες του Άρη, οι Αλέκος Μιχαηλίδης και ο έφορος της ομάδος, Γιώργος Τσιλιγγαρίδης αποφασίζουν να ενεργήσουν διαφορετικά. Να πάνε προσωπικά στο Νιου Τζέρσεϊ για να πείσουν τον Γκάλη να έρθει. Εφοδιασμένοι με πλαστά χαρτιά (αφού τα πραγματικά είχαν καεί μαζί με την εκκλησία και για να βγουν νέα πρέπει να τα υπογράψει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Σπυρίδων) που αποδεικνύουν την ελληνικότητα του Γκάλη και με 10.000 δολάρια που μάζεψαν με βοήθειες από οικογενειακούς φίλους φτάνουν στο σπίτι του Γκάλη και καταφέρνουν να πείσουν πρώτα τους γονείς του και στην συνέχεια και τον ίδιο.


Ο Γκάλης δέχθηκε την πρόταση του Άρη αν και μικρότερη από αυτή των δύο αιωνίων, θα λάμβανε 46.000 δρχ, ένα σπίτι και αμάξι για τις μετακινήσεις. Στο μυαλό του είχε ότι θα καθόταν στην Ελλάδα 1-2 χρόνια προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά τους γονείς του και ειδικά την -δυστυχώς από τότε- κατάκοιτη μητέρα του.
Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1979 ο Νίκος Γκάλης υπογράφει στον Άρη και στις 31 Οκτωβρίου του ίδιου έτους παρακολουθεί τη νέα του ομάδα να κερδίζει το μεγαθήριο της Ευρώπης Μακάμπι Τελ Αβίβ με 104-103 σε ένα δραματικό παιχνίδι που κρίθηκε στην παράταση.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 1979 το ελληνικό μπάσκετ γνωρίζει τον μεγαλύτερο Έλληνα παίκτη όλων των εποχών. Ο Νίκος Γκάλης κάνει την πρώτη εμφάνισή του στο τοπικό ντέρμπι με τον Ηρακλή όπου ο Άρης κερδίζει με 79-78 με 30 πόντους του Νίκου Γκάλη.


Μια καριέρα σαν παραμύθι και ο Άρης στην ελίτ της Ευρώπης με οδηγό το ΝΙΚ

Τα πράγματα στην Ελλάδα ήταν πολύ δύσκολα στην αρχή, οι φίλαθλοι και οι δημοσιογράφοι περίμεναν να δουν έναν παίκτη ύψους 1.91 έτσι όταν διαπίστωσαν στην πρεμιέρα του ότι έχει ύψος 1.83, αλλά μέτρια ποσοστά έλεγαν ειρωνικά ότι «μάζεψε στο πλύσιμο» και «μπήκε στο ταξίδι»! Όμως ο Ανέστης Πεταλίδης που είχε ήδη δει τον Γκάλη να διασύρει στην προπόνηση τον «μετρ» της άμυνας Βαγγέλη Αλεξανδρή (που απηυδισμένος ανέφερε ότι «αυτός δεν παίζεται»), δήλωσε «προσέξτε γιατί αύριο θα γλύφετε εδώ που σήμερα φτύνετε γιατί αυτός θα αποδείξει ότι ο ένας μπορεί και κερδίζει τους πέντε». Παρά τους 30 πόντους ο Γκάλης δείχνει ιδιαίτερα τρακαρισμένος και σε δηλώσεις του μετά το παιχνίδι τονίζει μεταξύ άλλων «Ο κόσμος του Άρη ας κάνει λίγη υπομονή. Υπόσχομαι πως θα παίξω μεγάλο μπάσκετ και μαζί θα πανηγυρίσουμε μεγάλες νίκες».
Από κει και πέρα, ο Γκάλης άρχισε να χτίζει τον μύθο του. Αναδείχθηκε κατ’ αρχάς 11 φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της πρώτης εθνικής κατηγορίας, από το 1980 μέχρι το 1991. Σε συλλογικό επίπεδο με τον Άρη Θεσσαλονίκης κατέκτησε οκτώ πρωταθλήματα Ελλάδος (1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991) και εφτά κύπελλα (με τον Άρη το 1985, 1987, 1988, 1989, 1990, 1992 και το 1993 με τον Παναθηναϊκό) κερδίζοντας ταυτόχρονα 5 «νταμπλ», ενώ τρεις φορές συμμετείχε στους τελικούς του κυπέλλου πρωταθλητριών (Γάνδη, Μόναχο, Σαραγόσα).
Στον Άρη αγωνίστηκε για 13 χρόνια, μέχρι το 1992. Ο Άρης τότε βρισκόταν ένα βήμα πριν την χρεωκοπία και ο τότε πρόεδρός του, Θεόφιλος Μητρούδης θέλοντας να κάνει περικοπές των δαπανών, μεγάλο μέρος των οποίων καταλάμβανε το υψηλό συμβόλαιο του Γκάλη, του πρότεινε μείωση των αποδοχών του, κάτι όμως που ο Γκάλης δεν δέχθηκε. Μετά το αναπόφευκτο «διαζύγιο», ο Νίκος Γκάλης κατηφόρισε για την Αθήνα και το ίδιο έτος εντάχθηκε στην ομάδα του Παναθηναϊκού, δεύτερου και τελικού προορισμού της καριέρας του. Εκεί αγωνίστηκε για 3 χρόνια, κερδίζοντας ένα Κύπελλο Ελλάδος, ενώ είχε και μια συμμετοχή σε φάιναλ φορ.


Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ ΕΚΑΝΕ ΣΥΝΩΝΥΜΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

Νίκος Γκάλης και Εθνική Ελλάδος

Η σχέση του Γκάλη με την Εθνική ομάδα αρχίζει σχεδόν με τον ερχομό του στην Ελλάδα το 1980 όταν με αστραπιαίες ενέργειες του τότε εφόρου της εθνικής Άκη Κυνηγόπουλου έβγαλε, μέσα σε μια νύχτα, ελληνικό διαβατήριο. Στις 6/5/80, στο πλαίσιο του προολυμπιακού τουρνουά του Βεβέ της Ελβετίας και με προπονητή τον Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ, κάνει την πρώτη του εμφάνιση με τα γαλανόλευκα στον αγώνα Σουηδία–Ελλάδα (79-71) σημειώνοντας 25 πόντους και φυσικά έχει αφήσει τους καλύτερους οιωνούς για τη μελλοντική πορεία.
Συνολικά με την Εθνική ομάδα έλαβε μέρος σε:
4 Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Ευρωμπάσκετ). 1983 Νάντ (Γαλλία), 1987 Αθήνα (ΕΛΛΑΣ), 1989 Ζάγκρεμπ (Γιουγκοσλαβία), 1991 Ρώμη (Ιταλία).
1 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μουντομπάσκετ) το 1986 στην Ισπανία.
3 προολυμπιακά πρωταθλήματα. Βεβέ (Ελβετία-1980), Παρίσι (Γαλλία-1984), Ντέν Μπός (Ολλανδία-1988) χωρίς ποτέ να καταφέρει να κερδίσει την πρόκριση για μια Ολυμπιάδα.
Τσάλεντζ Ράουντ και Βαλκανιάδες.
Τα κατορθώματα του σε αυτές τις διοργανώσεις λαμπρά. Ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ και στα 4 Ευρωμπάσκετ που έλαβε μέρος κάτι που μόνο ο μεγάλος Γιουγκοσλάβος Ροντιβόι Κόρατς κατάφερε να κάνει.
Ο Νίκος Γκάλης μάγεψε στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας όπου η Εθνική μας ομάδα κατέλαβε την 10η θέση και παρά την παρουσία του Όσκαρ Σμιτ τερμάτισε και εκεί πρώτος σκόρερ με 33.7 π. έναντι 31 π. του μεγάλου Βραζιλιάνου και πλέον ο θρύλος του –σούπερ σκόρερ- παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις. Τότε οι σεΐχηδες του έκαναν φοβερές προτάσεις για να παίξει στην Σαουδική Αραβία ενώ του πρόσφεραν συμβόλαιο οι Νιου Τζέρσεϊ Νετς στο ΝΒΑ, αλλά ο Γκάλης προτίμησε να μείνει στον Άρη με το αστρονομικό για την εποχή ποσό τον 35 εκατομμυρίων στο οποίο όμως πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλα χρήματα που έβαλαν εταιρείες διαφημιζόμενες από τον Άρη προκειμένου να μείνει ο Γκάλης, ενώ ήδη είχε απορρίψει την πρόταση 60 εκατομμυρίων της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ έναν χρόνο αργότερα απορρίπτει μία πρόταση-μαμούθ της Φόρουμ Βαγιαδολίδ, ομάδα που απέκτησε τελικά τον Σαμπόνις.

Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αλησμόνητο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας το 1987 μαζί με τον Γιαννάκη, τον Φάνη, τον Φασούλα και τα άλλα χρυσά παιδιά. Σε όλη την διοργάνωση σημείωσε 296 πόντους (φυσικά 1ος σκόρερ) με μέσο όρο 37 πόντους ανά αγώνα. Στο «χειρότερο» του παιχνίδι κόντρα στην Ισπανία έβαλε μόνο 35 πόντους! Μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του Νίκου Γκάλη στην Εθνική, ήταν το ανεπανάληπτο πεντάλεπτο της παράτασης στον τελικό του ‘87, που χόρεψε «μπαλαλάικα» τη πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Την ίδια χρονιά ψηφίζεται κορυφαίος αθλητής στην Ελλάδα και δέκατος αθλητής σε όλο τον κόσμο.
Το 1989 κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του Ζάγκρεμπ χάνοντας στον τελικό από την Γιουγκοσλαβία έχοντας όμως προλάβει να δώσει μια ανεπανάληπτη παράσταση στον ημιτελικό όταν σχεδόν μόνος του κέρδισε την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης (από πολλούς αυτό θεωρείται το καλύτερο παιχνίδι του).
Το 1991 στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης τα δυο παιχνίδια κόντρα στην Τσεχοσλοβακία αναδεικνύονται γι’ αυτόν τον μεγάλο παίκτη σημαδιακά. Στον πρώτο –όπου η Εθνική γνωρίζει αναπάντεχη ήττα με πρωταγωνιστή τον παγκοσμίως άγνωστο Σβόμποντα- ο Γκάλης συμπληρώνει 5.000 πόντους και παράλληλα γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος παίκτης που συμπληρώνει 1000 πόντους σε τελικές φάσεις Ευρωμπάσκετ. Είναι η μοναδική φορά που η ΦΙΜΠΑ δέχεται να διακοπεί ένας αγώνας για την βράβευση ενός παίκτη. Ο δεύτερος -που γίνεται για την 5η-6η θέση της κατάταξης- είναι ο τελευταίος του με τα γαλανόλευκα χρώματα.
Συνολικά ο Νίκος Γκάλης με την Εθνική Ελλάδος είχε 168 συμμετοχές (99 νίκες – 69 ήττες), πέτυχε 5.130 πόντους κάτι που μεταφράζεται σε έναν μέσο όρο 30,5 πόντων.


Δικαίως στο Hall of Fame

- Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεύτερος στην Α1 (12.714 πόντοι).
- Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό κύπελλο (1.485 πόντοι).
- 4896 πόντους σε κύπελλα Ευρώπης (1ος σκόρερ όλων των εποχών).
- 148 παρουσίες σε κύπελλα Ευρώπης.
- 99 συνεχόμενες παρουσίες στο ελληνικό πρωτάθλημα.
- Είναι ρέκορντμαν πόντων σε φάιναλ φορ κυπέλλου πρωταθλητριών.
- Ρέκορντμαν πόντων σε τελικούς κυπέλλων Ελλάδας (πάνω από 200 πόντοι).
- Καλύτερο ρεκόρ σκοραρίσματος σε έναν τελικό (52 πόντους το 1987).
- Ρεκόρ 62 πόντων στο πρωτάθλημα (1981, Άρης-Ιωνικός).
- Ρεκόρ 52 πόντων στο κύπελλο (1987, Άρης-Πανελλήνιος).
- Ρεκόρ 57 πόντων σε ευρωπαϊκό παιχνίδι (Άρης-Καρέρα).
- Ρεκόρ 53 πόντων με την εθνική (Ελλάδα-Παναμάς).
- Έχει συμμετάσχει σε 4 φάιναλ φορ.
- Σε κάθε πεντάδα αγώνων με τον Άρη, έχει δύο που σημείωνε πάνω από 40 πόντους.
- Μέσος όρος καριέρας (με τον Άρη), περίπου 37 πόντους σε κάθε παιχνίδι (ασύλληπτο ρεκόρ για το παγκόσμιο μπάσκετ!).
- Σε 105 αγώνες (με τον Άρη), έχει σημειώσει πάνω από 40 πόντους.
- Αναδείχθηκε 11 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (με τον Άρη).
- Το καλοκαίρι του 1992 έπαψε να είναι παίκτης του Άρη, μετά από 9 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα Ελλάδος.
- Στα πρώτα του 70 παιχνίδια με την Εθνική Ελλάδος σκοράρει σταθερά πάνω από 10 πόντους, σε 48 από αυτά έχει περάσει τους 30 πόντους και σε 23 από αυτά έχει περάσει τους 40 πόντους.
- Στις 29-06-1991 εναντίον της Τσεχοσλοβακίας σκόραρε 37 πόντους για 168η και τελευταία φορά με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος.
- Σε κανένα από τα 168 αυτά παιχνίδια δεν έμεινε άποντος.
- Έχει ξεπεράσει τους 1000 πόντους σε τελική φάση ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.
- Έχει 5.131 πόντους με την Εθνική Ελλάδος (2ος όλων των εποχών).
- 30,5 πόντοι μέσος όρος σε κάθε αγώνα με την Εθνική Ελλάδος (ρεκόρ ανεπανάληπτο για το παγκόσμιο μπάσκετ).
- Πολυτιμότερος παίκτης του προολυμπιακού τουρνουά του 1980.
- Το 1981 σημείωσε 225 πόντους σε 9 μέρες και οδήγησε την Εθνική στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος αήττητη.
- Είναι 1ος σκόρερ του ομίλου του στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1981.
- Είναι 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1983 (με 231 πόντους!).
- Πολυτιμότερος παίκτης και 1ος σκόρερ του προολυμπιακού τουρνουά του 1984 (με 186 πόντους!).
- Είναι 1ος σκόρερ του Παγκόσμιου πρωταθλήματος του 1986 (με 332 πόντους σε 9 αγώνες! – ασύλληπτο ρεκόρ για διοργάνωση τέτοιου επιπέδου).
- Έχει ψηφιστεί αμέτρητες φορές πρώτος στα δημοψηφίσματα εφημερίδων και περιοδικών (όπως η Γκαζέτα ντε λο Σπορτ) και σε ψηφοφορίες αθλητικών συντακτών
(ανάμεσα σε αυτές: 1ος μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη, 10ος αθλητής στον κόσμο για όλα τα σπορ (!) και 4 φορές καλύτερος Έλληνας αθλητής).
- Πολυτιμότερος παίκτης και 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1987 (με 296 πόντους!).
- Πρωταθλητής Ευρώπης το 1987.
- Πολυτιμότερος παίκτης και 1ος σκόρερ του προολυμπιακού τουρνουά του 1988 (με 254 πόντους!).
- 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1989 (με 178 πόντους).
- Δευτεραθλητής Ευρώπης το 1989.
- 1ος σκόρερ του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1991 (με 158 πόντους).
- Αγωνίστηκε πέντε φορές στη Μικτή Ευρώπης.
- Από το 2007 βρίσκεται στο «Hall of Fame» της FIBA.
- Το 2008 συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους 35 μεγαλύτερους παίχτες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος όλων των εποχών. Μάλιστα σε δηλώσεις του είχε τονίσει πως ήταν ένα από τα πιο απόκρυφα του όνειρα να μπει στο Ηall of फमे










3 σχόλια:

  1. ΤΕΡΑΣΤΙΕ Νίκο Γκάλη!!!! Αυτοί που κάποτε φτύνανε και μετά γλείφανε (όπως έλεγε ο Πεταλίδης) και τώρα πάλι με τον τρόπο τους σε φτύνουν, θα λογοδοτήσουν κάποτε. Οι μύθοι, οι θρύλοι και οι ιδέες δυναμώνουν με τον χρόνο. Ο δικός σου μύθος, ο δικός σου θρύλος μόλις τώρα άρχισε να φουντώνει. Τσουνάμι θα γίνει και θα πνίξει όλους αυτούς που ξεζούμισαν την δόξα και το ταλέντο σου . Άδεια γήπεδα άρχισαν να βλέπουν και απαξίωση.
    Γειά σου ρε γκάγκστερ! Γεια σου Νίκο Θεε του ΑΡΗ μας καμάρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. xoris kamia amfivolia einai o kalyteros ellinas basketbolistas olon ton epoxon... alla min trelathoume... to kleisto tou Pyrgou Giorgos Vasilakopoulos legetai etsi gti o anthropos einai apo ton Pyrgo kai aytos me tin seira tou exei kanei kapoies simantikes syneisfores sto xoro tou basket... den leo... na onomasoun ena gipedo Nikos Galis... alla kapoio pou na sysxetizetai me to onoma tou,kapoio stin Thessaloniki... (p.x. to Aleksandreio) oxi kapoio entelos akyro(p.x. stin Rodo)

    ΑπάντησηΔιαγραφή