Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Κανένα πρόβατο δε σώθηκε ποτέ...βελάζωντας











Βάλαμε ένα λύκο να φυλάει τα πρόβατα σ’ ένα άσπρο σπίτι να μη λέμε ονόματα
κάποια προβατάκια πολεμούν μοναχά τους
πολεμούν τον λύκο που μπήκε στο κοπάδι τους>
Πρόβατα ξυπνάτε η σειρά μας έρχεται
κι εσείς τσομπανάκια βρε άιντε να κουρεύεστε
πρόβατα ξυπνάτε πιάστε τα υψώματα λύκοι θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πρόβατα


Ήταν μια αρκούδα που το λύκο φύλαγε,
φύλαγε το λύκο που τη παραφύλαγε.
Λύκε η αρκούδα δεν είναι ακίνδυνη
τώρα πληγωμένη είναι επικίνδυνη.

Πρόβατα ξυπνάτε η σειρά μας έρχεται
κι εσείς τσομπανάκια βρε άιντε να κουρεύεστε
πρόβατα ξυπνάτε πιάστε τα υψώματα
λύκοι θα υπάρχουν όσο υπάρχουν πρόβατα


Οι παραπάνω στίχοι είναι πνευματική ιδιοκτησία της Σόφης Παππά και τους ερμηνεύει ο Νότης Σφακανάκης. Φαίνεται πως είναι επίκαιροι όσο ποτέ. Τα τσομπανάκια μας είναι αυτά που επί 35 χρόνια μας οδήγησαν στο στόμα των αιμοδιψών λύκων που τώρα αυτό που τους απομένει είναι να ξεσκίσουν με λύσσα τη σάρκα μας. Όλοι μας οδήγησαν εδώ...και εμείς σαν πρόβατα κατευθυνόμασταν στα σφαγεία χαμογελώντας. Κι όμως τα σημάδια υπήρξαν στην πάροδο των ετών αλλά εμείς σφυρίζαμε αδιάφορα. Πρώτα τα εργοστάσια στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μετά η κλωστουφαντουργία,οι κινέζοι στο κέντρο που δεν πλήρωναν φόρους που δεν πλήρωναν ΤΕΒΕ κατέστρεψαν αρχικά το εμπορικό κέντρο από την Ομόνοια και κάτω αλλά εμείς τίποτα χαλαρά. Όλοι είχαμε όνειρο να πάρουμε ένα χαρτί και να μπούμε στο Δημόσιο. Όμως η τρόικα χτύπησε πρώτα εκεί. Και θα ξαναχτυπήσει πάλι αλλά το επόμενο χτύπημα θα είναι διπλό, γιατί τώρα και ο ιδιωτικός τομέας βρίσκεται στο στόχαστρο των τροϊκανών.

Τώρα λοιπόν το αντιληφθηκαμε εμείς όμως γιατί τώρα μας άγγιξε. Δεν ακούσαμε τις φωνές των διπλανών μας. Τώρα τρέχουμε και δεν θα φτάνουμε πουθενά. Κλειστήκαμε μέσα σε ένα λαβύρινθο χωρίς διέξοδο, χωρίς αέρα ακολουθώντας πιστά τα τσοπανάκια μας στο δρόμο προς τις λυκοφωλιές. Γιατί εγώ σας πιάνω την εκδοχή πως η Ελλάδα θα έχει ανταπεξέλθει σε αυτά που τις ζητάει το ΔΝΤ σε μερικά χρόνια-γεγονός ψιλοαπίθανο αλλά οκ- τι θα έχει απομείνει; Εδώ μέσα σε ένα χρόνο και κοντεύουν να τα δώσουν όλα...Η αγορά είναι στα όρια της κατάρευσης, οι εγγραφές στον ΟΑΕΔ αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο αγγίζοντας τους 700.000 εγεγραμμένους και τα πάντα είναι σκατά. Μίλαγα με ένα φίλο μου πριν από μία εβδομάδα ο οποίος εργάζεται σε τράπεζα και ξέρετε τι μου είπε, πως ακόμη και τώρα όλοι δουλεύουμε για τα golden boys. Όμως τα πρόβατα δεν θα μασήσουμε και θα ξυπνήσουμε, η νέα γενιά δεν μασάει από τσοπάνηδες και λύκους γιατί απλά έχουμε δικαίωμα στην ζωή και όχι στον εξευτελισμό.




Τα “τσοπανάκια” μας χρωστούν συνολικά 231 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες


Την ίδια ώρα που οι εγγεγραμμένοι άνεργοι αυξάνονται, οι απολυμένοι πολλαπλασιάζονται, νέες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται και μόνο οι επιδοτούμενοι άνεργοι... μειώνονται ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία έβαλαν στα ταμεία τους συνολικά 231 εκατομμύρια ευρώ.
Ένα εξαιρετικό κομμάτι είναι αυτό της κας Μαριλής Μαργωμενού που φιλοξενείται σήμερα στην Καθημερινή. Η κα. Μαργωμένου επισημαίνει -με μυθιστοριματικο τρόπο- πως και από ποιους χορηγήθηκαν τα μεγάλα και φυσικά ανεπιστεπτί δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων που αγγίζουν το ποσό των 231 εκατομμυρίων ευρω. Σας παραθέτω το κομμάτι όπως το διάβασα στην Καθημερινή:Αν ο Αίσωπος δεν είχε αφήσει τα εγκόσμια νωρίς και μπορούσε αυτή την εβδομάδα να διαβάσει τους ισολογισμούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, είναι πιθανόν να προέβαινε σε ρετούς του παλαιού μύθου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα. Στη σύγχρονη εκδοχή, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ελλάδας θα είχαν τη χαρά να μεγαλουργήσουν εναλλάξ στον ρόλο του ανέμελου εντόμου που τραγουδά ευτυχισμένο μέχρι να το σφίξει η πείνα. Πρώτο θα τραγουδούσε τον ισολογισμό του το ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας με το λυρικό άσμα των 65 εκατ. ευρώ που δαπάνησε πέρυσι και συνεχίζοντας με τον παιάνα του δανεισμού: 17 εκατομμύρια από την Αγροτική, 5 απ’ τη Eurobank κι άλλα τόσα απ’ την Τράπεζα Αττικής, 6 απ’ την Πειραιώς, 7 απ’ τη Marfin. Κάπου εκεί θα έπιανε τον ρυθμό ο δεύτερος τζίτζικας του κοινοβουλευτισμού. Η Ν.Δ. πρώτα θα μοιρολογούσε για τα 40 εκατομμύρια έξοδα που το 2010 φόρτωσε στη γαλάζια καμπούρα της και ύστερα θα υμνούσε το τραπεζικό σύμπαν που φρόντισε τα 2,3 ευρώ που απέμειναν στο ταμείο της να πολλαπλασιαστούν ώστε να μπορούν οι βουλευτές της αναπόσπαστοι να τραγουδούν στα κανάλια τον πόνο του δύστυχου ελληνικού λαού…
Το μόνο πρόβλημα θα ήταν το κάστινγκ, για να βρει ο Αίσωπος κάποιον επιτέλους να παίξει τον μέρμηγκα στη νέα εκδοχή του μύθου. Αλλά πάλι, στο τραγούδι των δύο κοινοβουλευτικών τζιτζικιών υπάρχουν άπειρες σουρεαλιστικές νότες που αποδεικνύουν πως ακόμη κι ο ισολογισμός των δύο μεγάλων κομμάτων στην όμορφη Ελλάδα αρκεί για να μετατρέψει την οικονομία μας σε οπερέτα. Κι έτσι, το ΠΑΣΟΚ πέρυσι, που οι τράπεζες αρνούνταν να δώσουν δάνεια ακόμη και στους υγιέστερους οικονομικά πελάτες τους, κατάφερε να δανειστεί 40,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Ν.Δ. αναγκάστηκε να περιοριστεί σε 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιανουαρίου βεβαία αυτό δεν είναι τίποτα, αφού η Ν.Δ. οφείλει από παλαιότερες οικονομικές αμαρτίες 120 εκατομμύρια ευρώ και το ΠΑΣΟΚ άλλα 111 εκατομμύρια! Μάλιστα, η τράπεζα που χρηματοδοτεί αφειδώς τα δύο κόμματα –τα οποία αν δεν είχαν την τύχη να κυβερνούν τη χώρα εναλλάξ, μάλλον θα είχαν προ πολλού κατεβάσει ρολά– είναι η Αγροτική, ως προστάτιδα τράπεζα του βουλευτικού σώματος. Η οποία Αγροτική μπορεί να έχει υπεράριθμους υπαλλήλους κι ένα παθητικό ικανό να προκαλέσει ίλιγγο σε κάθε υπουργό Οικονομίας, αλλά όπως φαίνεται τίποτε απ’ όλα αυτά δεν εμπόδισε τα ελεήμονα στελέχη της να φιλοδωρήσουν το κομματικό φιλόπτωχο με μερικές δεκάδες εκατομμύρια απ’ το υστέρημά τους.
Οι ισολογισμοί

Κι έτσι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ως νέου τύπου ΔΕΚΟ απαλλαγμένες από κάθε άγχος επιβίωσης, έχουν προεισπράξει τις επιχορηγήσεις τους ώς το 2016, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τους ισολογισμούς, οι οποίοι βεβαίως περισσότερο θυμίζουν τα πατροπαράδοτα μπακαλόχαρτα που οι έμποροι προπάτορες των βουλευτών μας αγαπούσαν να χρησιμοποιούν. Οπότε, σε αυτό το σημείο καλύτερα θα ήταν κανείς να ευχηθεί «χρόνια πολλά» στη δέσμευση του πρωθυπουργού για διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων, αφού σε λίγους μήνες κλείνουν 2 χρόνια απ’ όταν την εκστόμισε ο Γ. Παπανδρέου στα κανάλια. Και επειδή χωρίς ευχές γενέθλια δεν γίνονται, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης αυτή την εβδομάδα είπε πως «δεν θα αφήσουμε άλλο το πολιτικό σύστημα να κατηγορείται για αδιαφάνεια» και «υποσχέθηκε» περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης κατά 20%. Που θα πει πως του χρόνου θα πρέπει να επιβιώσει με 3,7 εκατ. λιγότερα το ΠΑΣΟΚ και με 3,1 μείον η ΝΔ. Ή σημαίνει απλώς ότι η Αγροτική θα αναγκαστεί να εκταμιεύσει άλλα 7 εκατ. Γιατί η φτώχεια θέλει καλοπέραση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου