Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ: Με αριθμητική πρόοδο αυξάνονται οι χρήστες ναρκωτικών στη χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης



Την ίδια ώρα συρρικώνονται οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας ενώ τα αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης που λειτουργούν παράνομα σε ολόκληρη την χώρα απαιτούν 2000-3000 ευρώ μηνιαίως για την απεξάρτηση


Η οικονομική κρίση είναι μια από τις αιτίες που αυξάνονται οι χρήστες ναρκωτικών στη χώρα μας, επισήμανε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, ο Αργύρης Μαλτσίδης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την αναδρομική έκθεση αφίσας του προαναφερθέντα φορέα , στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Την ίδια ώρα που οι χρήστες αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο, το κράτος στην προσπάθεια του να εξοικονομήσει περισσότερα χρήματα, μειώνει τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και η κατάσταση κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε αδιέξοδο.

«Τον τελευταίο καιρό, με τα προβλήματα που δημιουργούνται από την οικονομική κρίση, όλο και περισσότερος κόσμος καταφεύγει για ανακούφιση στα ναρκωτικά» ανέφερε ο Αργύρης Μαλτσίδης,

«Από τα 23 εκατομμύρια ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης που παίρναμε τα τελευταία χρόνια, έχουμε υποστεί μείωση σε ποσοστό 10% τη στιγμή που ήδη 20 πόλεις έχουν καταθέσει αιτήσεις για τη δημιουργία κέντρων συμβουλευτικής ή απεξάρτησης», δήλωσε ο κ।Μαλτσίδης.Σημειώνεται ότι το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί 110 μονάδες σε 24 πόλεις, προσφέροντας υπηρεσίες σε 4000 εξαρτημένους, με έμφαση στις φυλακές όπου πάνω από το 50% είναι εξαρτημένοι. Ωστόσο, οι προσλήψεις προσωπικού παραμένουν καθηλωμένες από το 2006 με αποτέλεσμα οι συνολικά 550 εργαζόμενοι να μην επαρκούν και να απαιτείται η στελέχωση με επιπλέον, εξειδικευμένο προσωπικό.


Αναποτελεσματικοί

Φοβόμαστε ότι δεν θα είμαστε πλέον αποτελεσματικοί» είπε ο υπεύθυνος ΚΕΘΕΑ στη βόρεια Ελλάδα, Φαίδωνας Καλοτεράκης προσθέτοντας μία ακόμη παράμετρο στην πιθανή αναποτελεσματικότητα των προγραμμάτων.

Εν τω μεταξύ σαν "ένα πλοίο που εκπέμπει ΣΟΣ και το ναυαγοσωστικό δεν μπορεί να συνδράμει, είτε γιατί δεν έχει πλήρωμα είτε γιατί δεν έχει πετρέλαιο" περιέγραψαν την κατάσταση του ΚΕΘΕΑ μέλη της διοίκησης καθώς, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για τις υπηρεσίες του Κέντρου, τους έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο.«Ένα από τα στάδια απεξάρτησης για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, είναι και η εύρεση εργασίας αλλά, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, είναι πολλές φορές ανέφικτη με αποτέλεσμα τον κίνδυνο υποτροπής» εξήγησε.


Εξυπηρετούνται τα παράνομα κέντρα απεξάρτησης

Δίνοντας στοιχεία για το πρόγραμμα απεξάρτησης, σημείωσε ότι το πρώτο τετράμηνο, το 50% των χρηστών, το διακόπτει αν και έρχονται ιδιαίτερα «στριμωγμένοι από δικαστήρια που εκκρεμούν ή την οικογένειά τους που τους έχει πετάξει έξω από το σπίτι τους».

«Κάθε χρόνο έχουμε περίπου 200 απόφοιτους των προγραμμάτων μας που έχουν τριετή διάρκεια και είναι «στεγνά», στηριζόμενα μόνο σε ψυχοκοινωνική προσέγγιση» αποκάλυψε, καταγγέλλοντας παράλληλα τα ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης που λειτουργούν παράνομα σε ολόκληρη την χώρα και απαιτούν 2.000-3000 ευρώ μηνιαίως για την απεξάρτηση.


Η έκθεση

H έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει ενενήντα αφίσες τριών δεκαετιών, από την εποχή που η ΙΘΑΚΗ, η πρώτη Θεραπευτική Κοινότητα, άνοιγε το δρόμο για την απεξάρτηση των χρηστών παράνομων ουσιών στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα. Πλαισιώνεται από οπτικό και ενημερωτικό υλικό για το έργο και τις δράσεις του δικτύου υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη και αποτελεί τον πέμπτο κατά σειρά σταθμό παρουσίασής της .


Το προφίλ του χρήστη ναρκωτικών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν από 2.900 χρήστες που προσήλθαν το έτος 2009 στα Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ, ο μέσος χρήστης είναι γένους αρσενικού που συμπληρώνει την τρίτη δεκαετία της ζωής του.
Οι περισσότεροι μένουν με την οικογένειά τους, είναι άνεργοι και έχουν διακόψει το σχολείο στην ηλικία των 15 χρόνων. Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται περίπου στα 16 έτη με την κάνναβη. Τρία χρόνια αργότερα ξεκινούν τη χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για τους περισσότερους είναι η ηρωίνη.
Οι επτά στους 10 έχουν κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ από αυτούς περισσότεροι από τους μισούς έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Σημαντικό ποσοστό εξαρτημένων δεν έχουν προβεί σε έλεγχο της υγείας τους για μολυσματικές ασθένειες.
Αρκετά συχνά στο οικογενειακό περιβάλλον του εξαρτημένου υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών.
Ένας στους 3 αναφέρει κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας και ένας στους 10 αναφέρει ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ιδιαίτερα για την Ηπατίτιδα C, το 30,9% την αναφέρει ως διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας. Η χρήση συνδέεται με την παραβατικότητα και κατά συνέπεια με την εμπλοκή με το ποινικό σύστημα. Οι 7 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ενώ οι 4 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη.
Ο απολογισμός του ΚΕΘΕΑ για το έτος 2009
- 3.182 έφηβοι και ενήλικες χρήστες ουσιών απευθύνθηκαν στα 23 Συμβουλευτικά Κέντρα του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα.
- 1.085 άτομα έλαβαν υπηρεσίες ψυχικής απεξάρτησης στις Θεραπευτικές του Κοινότητες.
- 515 άτομα συμμετείχαν στα Κέντρα Κοινωνικής Επανένταξης, ολοκληρώνοντας τη θεραπευτική τους πορεία με την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.
- 6.000 γονείς και άλλα άτομα του στενού περιβάλλοντος των χρηστών συμμετείχαν στα προγράμματα των Κέντρων Οικογενειακής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ.
- 1.864 άτομα συμμετείχαν στα προγράμματα Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κρατουμένων και 200 άτομα στα προγράμματα θεραπείας απεξάρτησης και επανένταξης για φυλακισμένους και αποφυλακισμένους.
- 2.000 χρήστες προσέγγισαν στην Αττική οι μονάδες άμεσης πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου