Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟ


Ο Έλληνας Φιλέας-Φογκ ο Βασίλης Μεσιτίδης Κάλυψε 54000 χιλιόμετρα σε 40 χώρες σε 4 ηπείρους και συνεχίζει ακόμη ...

Του Λευτέρη Χ Θεοδωρακόπουλου

Για δεκατέσσερις μήνες –όσο διήρκησε το ταξίδι- ο νεαρός άνδρας από την Θεσσαλονίκη έτρεχε με το ποδήλατο του και γνώρισε χιλιάδες ανθρώπους και ήρθε σε επαφή με πολιτισμούς και ιδέες απ΄ όλον τον πλανήτη. Ο λόγος για τον Βασίλη Μεσιτίδη, ο οποίος μιλώντας στο ΠΙΝΑΚΙΟ κάνει λόγο για όνειρο ζωής. Ο ίδιος αναζητώντας την δική του Ιθάκη, θέλησε να περιπλανηθεί στον κόσμο και να τον γνωρίσει. «Στη διάρκεια των 14 μηνών της περιήγησης έζησα πολύ απλά, σχεδόν ασκητικά. Κοιμόμουν όπου έβρισκα κατάλληλο σημείο είτε στην ύπαιθρο, είτε σε κατοικημένες περιοχές (βενζινάδικα, πάρκα, όπου υπήρχε υπόστεγο). Αυτή μου η επιλογή με έφερε σε άμεση επαφή με τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν ένιωθαν απειλημένοι από την παρουσία μου και με πλησίαζαν. Το ενδιαφέρον, η φιλοξενία και η αγάπη που μου προσέφερε ο κόσμος (Έλληνες και μη) σε όλα τα σημεία του πλανήτη ήταν βασικά συστατικά για την επιτυχή ολοκλήρωση του οδοιπορικού μου। Κέρδισα μια εμπειρία ζωής και ένιωσα πραγματικά «ζωντανός». Νιώθω τόσο πλούσιος και η ανάγκη να μοιραστώ αυτά που έχω μέσα μου με τους γύρω μου είναι έκδηλη», λέει χαρακτηριστικά στο ΠΙΝΑΚΙΟ ο Βασίλης Μεσιτίδης.

Ταξίδι στο όνειρο


Ο Βασίλης Μεσιτίδης ξεκίνησε από το σπίτι του στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, τότε κανείς δεν πίστευε πως θα τα κατάφερνε। Ο ίδιος όμως πίστεψε στον εαυτό και ακολούθησε το όνειρο του… Από την Θεσσαλονίκη ακολούθησε τη διαδρομή Καβάλα – Αλεξανδρούπολη και πέρασε στην Τουρκία την οποία και διέσχισε. «Ουσιαστικά ανέβηκα στον Πόντο κι απ’ εκεί πέρασα όλο το Ιράν, το οποίο διέσχισα από τα βόρεια μέχρι Νοτιο-ανατολικά. Μετά συνέχισα στο Πακιστάν, την Ινδία κι από το Νέο Δελχί μετέβην αερορικώς στο Βιετνάμ, καθώς δεν μου επετράπη να διασχίσω το Μιαμάρ. Μετά το Βιετνάμ – το οποίο και διέσχισα – πήγα στην Καμπότζη, Ταϊλάνδη, Μαλαισία και Σιγκαπούρη, απ’ όπου και πήρα το αεροπλάνο για τη Βόρεια Αυστραλία την οποία και διέσχισα. Από την Ανατολική Αυστραλία πήγα προς τα νότια, μέχρι τη Μελβούρνη. Η επόμενη χώρα που επισκέφθηκα ήταν τα δύο νησιά της Νέας Ζηλανδίας κι απ’ εκεί στο Βανκούβερ του Καναδά. Εκτός του Βανκούβερ πήγα στο Μοντρεάλ και το Κεμπέκ και πέρασα στις ΗΠΑ», επισημαίνει στο ΠΙΝΑΚΙΟ και στην συνέχεια υπογραμμίζει, «Μετά από 14 μήνες, στις 6 Ιουλίου του 2006 επέστρεψα στο σπίτι μου έχοντας καλύψει 54000 χιλιόμετρα σε 40 χώρες σε 4 ηπείρους. Δυστυχώς δεν κατάφερα, λόγω των πολιτικών προβλημάτων σε διάφορα σημεία της Αφρικής, να τη διασχίσω όπως αρχικά είχα σχεδιάσει».


Ο σκοπός
«Ο σκοπός αυτής της περιήγησης ήταν κυρίως ανθρωποκεντρικός, βασισμένος σε ένα παιδικό όνειρο «να γνωρίσω τον κόσμο», να διεισδύσω στους κατά τόπους πολιτισμούς, να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους στο οικείο τους περιβάλλον μιλώντας τη δική τους γλώσσα», αναφέρει ο Έλληνας Φιλέας Φογκ Ο καιρός…αντίπαλος Βέβαια ο Βασίλης Μεσιτίδης συνάντησε πολλές δυσκολίες στα ταξίδια του। Ο καιρός όμως ήταν ο χειρότερος αντίπαλος του καθώς ήταν πάντα απρόβλεπτος. «Ο καιρός μπορεί να γίνει βάναυσος. Στο Πακιστάν είχα να αντιμετωπίσω καύσωνα και θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 50 βαθμών Κελσίου. Επαθα αφυδάτωση και μου έβαλαν ορούς. Αλλά και το κρύο ήταν μεγάλο πρόβλημα. Διέσχισα τη Νέα Ζηλανδία με θερμοκρασίες κάτω του μηδενός». Οι χώρες Το δικό του στίγμα άφησε σε όλες τις χώρες που επισκέφτηκε. Γνώρισε νέους πολιτισμούς μίλαγε για την Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα μιλώντας στο ΠΙΝΑΚΙΟ υπογράμμισε πως του έλειπε η Ελλάδα και η οικογένεια του κάποιες στιγμές αλλά έπρεπε να κοιτάει μπροστά και να συνεχίσει το όνειρο του. Οι χώρες που επισκέφτηκε με το ποδήλατο του ήταν: Τουρκία, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, Βιετνάμ, Καμπότζη, Ταϋλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρες, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Εκουαδόρ, Περού, Βολιβία, Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ην. Βασίλειο, Ιρλανδία, Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Ελλάδα

Τα μηνύματα και ο επόμενος στόχος


Ο Βασίλης Μεσιτίδης απέδειξε πως αν βάλει στόχους θα τους πραγματοποιήσει. Όπως είναι φυσικό, πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος δεν στέκεται στο κατόρθωμά του, αλλά κάνει νέα όνειρα και σκέψεις για το μέλλον. Ο ίδιος λέει στο ΠΙΝΑΚΙΟ : «Θεωρώ πως η απόφαση μου να ταξιδέψω δίχως παρέα και να μην αναζητήσω χορηγούς ήταν η καλύτερη δυνατή.Είχα την ευελιξία και την ελευθερία να μεταβάλλω το πρόγραμμά μου, να καθορίσω το ρυθμό της πορείας μου δίχως να σκέφτομαι πιθανές υποχρεώσεις σε τρίτους. Η έλλειψη ποδηλατικού συντρόφου δε συνεπάγεται τη μοναξιά. Αντίθετα, οι άνθρωποι επιδιώκουν την επαφή πολύ συχνότερα από όταν υπάρχει δεύτερος ή και περισσότεροι δίπλα σου. Ένα από τα μηνύματα που προσπάθησα να περάσω ήταν η Παγκόσμια Ειρήνη. Ακόμα, η πραγματοποίηση ενός ονείρου - όσο απίθανο και αν φαντάζει - αποτέλεσε τον πυρήνα της αποφασιστικότητάς μου και των ελπιδοφόρων μηνυμάτων που μετέδωσα στους γύρω μου. Η διαρκής κίνηση και αλλαγή των εικόνων καθώς και η καθημερινή εμπειρία με το άγνωστο έχει πλέον τελειώσει. Η ζωή συνεχίζεται με τα ύψη και τα βάθη της, όπως συμβαίνει παντού και πάντοτε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου