Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Οι Δρόμοι της Ζωής....χωράνε όλους τους Ανθρώπους









Καθημερινά γίνονται μαθήματα στο Κέντρο Επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής από εθελοντές σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες ομαδικές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά








Αν όλοι μας ανοίγαμε τα χέρια, σίγουρα ο κόσμος μας θα γινόταν ακόμη πιο μεγάλος. Πιο όμορφος, χωρίς σύνορα, χωρίς διακρίσεις. Θα ήταν ένας κόσμος πιο δίκαιος, πιο ειρηνικός. Αυτό το όραμα φανεται πως είχαν οι υπεύθυνοι των Δρομων Ζωής, μιας αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας, που οι άνθρωποι της, παρέβλεψαν γλώσσες, θρησκείες, φυλές και χρώματα και έδωσαν σε πρόσφυγες μια αγκαλιά αλλά και την στήριξη να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα μας, ατενίζοντας το μέλλον με όραμα και αισιοδοξία. Σήμερα, στα πλαίσια της τετραήμερης εκδήλωσης για τα 11 χρόνια λειτουργίας των Δρόμων μιλά στο ΠΙΝΑΚΙΟ η κα. Βαρλά. Μας εξηγεί πως Οι "Δρόμοι Ζωής" είναι μια συνειδητά εθελοντική οργάνωση όπου οι εθελοντές προσφέρονται ανιδιοτελώς για τη διανοητική, ηθική και υλική συμπαράσταση παιδιών, εφήβων, γυναικών, μητέρων, προκειμένου να αναλάβουν την ευθύνη της προσωπικής τους ζωής και των πράξεών τους.






“Το όραμά μας ξεκίνησε το 1996, όταν πρωτοπερπατήσαμε τους δρόμους του Γκαζιού, με σεβασμό στην διαφορετικότητα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και κάναμε τα πρώτα μας βοηθητικά μαθήματα σε παιδάκια αναλφάβητων γονέων, χωρίς να φανταζόμαστε τις ανάγκες που θα προέκυπταν. Το 2000 ξεκίνησαν οι Δρόμοι Ζωής (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) και λειτούργησε σε καθημερινή βάση ένα Κέντρο Επικοινωνίας. Από τότε, παιδιά και έφηβοι, κυρίως μουσουλμάνοι της Θράκης, έρχονται στο Κέντρο Επικοινωνίας για να βοηθηθούν με τα μαθήματα του σχολείου με ενισχυτική διδασκαλία, καλλιτεχνικά, θέατρο, μουσική κλπ., έτσι ώστε να έχουν τα εφόδια που θα τους κάνουν στο μέλλον χρήσιμους πολίτες.”





Τι είναι οι Δρόμοι Ζωής;





Οι Δρόμοι Ζωής είναι μια καθαρά εθελοντική οργάνωση. Ξεκίνησε επίσημα πριν από 11 χρόνια βοηθώντας παιδιά και οικογένειες της ευρύτερης περιοχής του Γκαζιού. Πρωταρχικός στόχος ήταν πάντα να προσφέρουμε μια ζεστή αγκαλιά και φροντίδα για τις οικογένειες στο Γκάζι αλλά και όποια άλλη μπορεί να έχει ανάγκη. Έτσι σήμερα οι Δρόμοι Ζωής είναι μια οικογένεια περίπου 170 ενεργών εθελοντών και στηρίζει περίπου 80 παιδιά και εφήβους διαφόρων ηλικιών καθώς και 20 οικογένειες της ευρύτερης περιοχής.







Τι είναι αυτό που σας έκανε να ιδρύσετε τους Δρόμους Ζωής;


Περισσότερο η ανάγκη να κάνουμε κάτι για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας। Η προσπάθεια ξεκίνησε άτυπα με επισκέψεις σε σπίτια στο Γκάζι. Οι οικογένειες μας καλοδέχτηκαν και μετά από τρία χρόνια υποστήριξης με αυτό τον τρόπο η ανάγκη για την ίδρυση του Κέντρου Επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής ήταν ξεκάθαρη σε εμάς. Έτσι προχωρήσαμε σε αυτό το βήμα αρχικά με την υποστήριξη γνωστών και φίλων οι περισσότεροι εκ των οποίων συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να στηρίζουν την προσπάθεια.




Μετράτε 11 χρόνια ζωής, θα μας πείτε δυο λόγια για το έργο σας, όλο αυτό το διάστημα;


Το έργο μας είναι τα παιδιά। Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουμε δεί παιδιά να μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο, να κάνουν οικογένειες και να προοδεύουν στη ζωή τους. Αυτό είναι που μας κρατάει και μας δίνει δύναμη για να συνεχίζουμε. Φυσικά δεν είναι όλα ρόδινα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα όμως θέλουμε να βλέπουμε τα πράγματα θετικά για να μπορούμε να προχωράμε μπροστά.



Ποιες είναι οι δράσεις σας;


Καθημερινά γίνονται μαθήματα στο Κέντρο Επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής από εθελοντές σε παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες ομαδικές δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν τα παιδιά। Κάποιες από αυτές είναι το θεατρικό παιχνίδι, η μουσική και η χορωδία, τα καλλιτεχνικά και οι χειροτεχνίες, οι ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης γυναικών, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις (θέατρα, μουσεία κλπ) καθώς επίσης και μαθήματα Γιόγκα, αισθητικής κ.α. Τέλος, μέσω του προγράμματος Φροντίδα μοιράζονται τρόφιμα σε τακτά χρονικά διαστήματα σε οικογένειες που γνωρίζουμε ότι έχουν ανάγκη.




Θεωρείτε πως σήμερα οι νέοι άνθρωποι είναι ρατσιστές;


Η ερωτησή σας είναι πολύ γενική και μπορούμε να την απαντήσουμε μόνο μέσα από το πρίσμα των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρεφόμαστε। Σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε παρά να απαντήσουμε αρνητικά μιας και δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δείγμα. Παρ’όλα αυτά θεωρούμε ότι τέτοιες τάσεις δημιουργούνται λόγω της κοινωνικής ανισσοροπίας την οποία προκαλεί και συντηρεί η φτώχεια και η ανέχεια σε όλα τα επίπεδα. Θεωρούμε ότι οι Δρόμοι Ζωής συμβάλλουν στην καλυτέρευση αυτής της κατάστασης στο έπακρο των δυνατοτήτων τους.




Πως οραματίζεστε εσείς την κοινωνία;



Νομίζω ότι η εικόνα που έχει συνδέσει στο μυαλό μας τους Δρόμους Ζωής με την περιοχή του Γκαζιού δηλαδή κτίρια δίπλα δίπλα με έναν μεγάλο ήλιο από πάνω δείχνει τον οραματισμό που έχουμε για την κοινωνία. Αγάπη, ομόνοια και αδελφοσύνη μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, όσο ιδανικό και αν ακούγεται, θα θέλαμε να μεγαλώνουν τα παιδιά όλου του κόσμου.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι δίπλα σας και σας στηρίζουν;




Φυσικά, και πρώτα από όλα όλοι αυτοί οι άνθρωποι που επισκέπτονται το ετήσιο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ μας, μιας και αυτός είναι ο μοναδικός οικονομικός πόρος των Δρόμων Ζωής. Ο καθένας από αυτούς για εμάς είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσπάθειάς μας, δεδομένου οτι το μπαζάρ είναι ο μοναδικός τρόπος να συγκεντρώσουμε τα χρήματα που απαιτούνται για τα πάγια λειτουργικά μας έξοδα όπως ενοίκιο, λογαριασμοί κλπ.





Έχετε μια εκδήλωση αυτό το τετραήμερο. Θα μας πείτε τι ακριβώς είναι αλλά και γιατί κάποιος αξίζει να την επισκεφτεί;



Είναι μια μικρογραφία αυτού που συμβαίνει καθημερινά στο Κέντρο Επικοινωνίας των Δρόμων Ζωής.Ο χώρος του Μελίνα έχει στηθεί κατάλληλα ώστε να μπορεί να υποδεχτεί παιδιά τα οποία θα συμμετέχουν στα δημιουργικά εργαστήρια τα οποία θα λειτουργούν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση εθελοντών. Έτσι γύρω γύρω στο χώρο θα υπάρχουν πάγκοι εργασίας στους οποίους θα συγκεντρώνονται τα παιδιά που θα συμμετέχουν σε κάθε εργαστήριο και ομαδικά με τις οδηγίες του εθελοντή θα κάνουν χειροτεχνίες, κούκλες, φιγούρες καραγκιόζη. Επίσης, θα υπάρχουν ομάδες θεατρικού παιχνιδιού, χορωδίας και μουσικής στα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά. Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ώρες που θα γίνει το κάθε εργαστήριο βρίσκεται στο http://www.dromoi-zois.gr/events/ekdilosi2011.php. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και η είσοδος είναι δωρεάν.



Info


Έκθεση, εργαστήρια, παιχνίδι, χορός, τραγούδι αλλά και ενημέρωση στην εκδήλωση με αφορμή τα 10+1 χρόνια λειτουργίας στο Γκάζι της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Δρόμοι Ζωής»
4 ημέρες γεμάτες δημιουργία, προσωπική έκφραση και μοίρασμα.



Διάρκεια: Πέμπτη 5 Μαΐου - Κυριακή 8 Μαΐου 2011
Ώρες λειτουργίας: 10π.μ.- 8μ.μ. και Κυριακή 10π.μ.- 2μ.μ.
Χώρος: Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»
(Ηρακλειδών 66 & Θεσ/νίκης, Θησείο), Αίθουσα Ισογείου
Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Μαΐου, στις 7 μ.μ.
Είσοδος Ελεύθερη











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου