Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Γιατί οι Έλληνες απειλούμε με αφανισμό την καφέ αρκούδα;


Σοβαρό κίνδυνο διατρέχουν οι πληθυσμοί των εναπομεινάντων αρκούδων στην Ελλάδα καθώς ο αποδεκατισμός τους –κυρίως από τροχαία- τα τελευταία χρόνια προκαλεί έντονες ανησυχίες.
Δεν είναι μόνο η σωστή τήρηση της «αλυσίδας» και τι επιπτώσεις θα έχει ο τυχόν αφανισμός τους, αλλά η αδιαφορία των Ελλήνων σε ένα είδος που συνυπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια σε τούτη εδώ τη γη αποτελεί και έγκλημα κληρονομιάς.
Προς επιβεβαίωση του προαναφερθέν αρκεί να διαβάσει κάποιος το μύθο της μικρής και της μεγάλης Άρκτου και πως απ’ αυτόν εμπνεύστηκαν οι άνθρωποι του Αρκτούρου και με τιτάνιες μάχες προασπίζουν το δικαίωμα της ζωής των αρκούδων -και όχι μόνο- που απειλούνται με εξαφάνιση.

Η ιστορία του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ξεκινάει χιλιάδες χρόνια πριν…

Η Καλλιστώ ήταν κόρη του Λυκάονα, βασιλιά της Αρκαδίας। Από μικρό κορίτσι ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στη θεά Άρτεμη και πως θα μείνει για πάντα παρθένα, να την υπηρετεί και να τη συνοδεύει. Έτσι πήγε να ζήσει μαζί της στο δάσος κυνηγώντας άγρια θηρία. Κάποτε την είδε ο Δίας και την ερωτεύτηκε. Για να την ξεγελάσει, πήρε τη μορφή της Άρτεμης και την ανάγκασε να ξαπλώσει μαζί του. Η Καλλιστώ γέννησε ένα γιο. Ο Δίας όμως ήξερε πως αν το μάθαινε η Ήρα θα θύμωνε με την Καλλιστώ, γι' αυτό και την μεταμόρφωσε σε αρκούδα.
H Καλλιστώ μεταμορφωμένη σε αρκούδα, τριγυρνούσε χρόνια στα δάση ψάχνοντας το γιο της, τον Αρκάδα. Όταν τον βρήκε, άντρα πια, θέλησε να τον αγκαλιάσει.
Εκείνος καθώς δεν ήξερε πως η αρκούδα ήταν η μητέρα του, ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει. Ο Δίας όμως τους λυπήθηκε και για να αποτρέψει τη μητροκτονία, τους μεταμόρφωσε σε αστερισμούς (τη Μικρή και τη Μεγάλη Άρκτο) και τους πήρε κοντά του στον ουρανό. Η Ήρα, που δεν έπαψε να είναι θυμωμένη, ζήτησε από τον Ωκεανό, το ποτάμι που περιβάλλει τη γη, να μην τους αφήσει ποτέ να λουστούν στα νερά του. Έτσι οι δύο αυτοί αστερισμοί δεν δύουν ποτέ. Ο Δίας όμως για να τους γλιτώσει για πάντα από τη ζήλια της Ήρας τοποθέτησε κοντά τους και ένα άλλο αστέρι τον Αρκτούρο το όνομά του σημαίνει ο φύλακας της Άρκτου να τους συνοδεύει και να τους προστατεύει στην αιωνιότητα.


Σύμφωνα με την επιστήμη της αστρονομίας ο Αρκτούρος είναι αστέρι που ανήκει στον αστερισμό του Βοώτη και βρίσκεται στην προέκταση της ουράς του αστερισμού της Άρκτου. Πρόκειται για ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουράνιο θόλο.
Οι Αρχαίοι Έλληνες «έδεσαν» στον νου τους την ύπαρξη της αρκούδας με την αστρονομία και την απέδωσαν στη θρησκεία τους με τη μορφή μύθου, αλλά η λήθη και η άγνοια που επιδεικνύουμε τις ημέρες μας, μας κάνει αδιάφορους σε κάτι που έχουμε υποχρέωση να παραδώσουμε στα παιδιά μας.


Εγνατία χωρίς φράχτη

Πόσες φορές ήταν που προσπεράσατε στις εφημερίδες ένα μονόστηλο που έγραφε πως άλλη μια αρκούδα έπεσε θύμα… τροχαίου; Περίπου 17 ή 18 καθώς τόσες είναι που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Εγνατία Οδό καθώς οι κατασκευαστές παρά τις έντονες εκκλήσεις των οδηγών αλλά και των αρμόδιων περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να κατασκευάσουν περιμετρικό φράχτη γύρω από την περιοχή που ζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια πληθυσμοί αρκούδων.
Στο πλαίσιο της καταγραφής του Αρκτούρου, την άνοιξη του 2011, δεύτερη χρονιά της μελέτης, η ερευνητική ομάδα ολοκλήρωσε την επιχείρηση σύλληψης αρκούδων στην περιοχή Βογατσικού Καστοριάς, στο τμήμα της οδού, όπου συνέβησαν τα περισσότερα ατυχήματα. Σημάνθηκαν συνολικά πέντε αρκούδες. Το πρόγραμμα παρακολούθησης της καφέ αρκούδας αποσκοπεί στη μελέτη των προτύπων κίνησής τους στον κάθετο άξονα της Εγνατίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν στη διατύπωση προτάσεων για την αποτροπή του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες που έχουν καταγραφεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι αρκούδες στην περιοχή προσπάθησαν να παραβιάσουν το φράχτη της οδού –που θα έπρεπε να προστατεύει οδηγούς και αρκούδες από τον κίνδυνο ατυχημάτων- σε περισσότερα από 30 σημεία! Από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της παρακολούθησης των άλλων 4 αρκούδων στην περιοχή, προκύπτει ότι ήδη έχουν διασχίσει τον άξονα της Εγνατίας άλλες 6 φορές!
Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2009, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ υπέβαλαν κοινό υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τον Απρίλιο του 2010, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, η νέα τότε ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε για τη λήψη μία σειράς άμεσων διορθωτικών μέτρων, αλλά έναν χρόνο μετά καμία δέσμευση δεν υλοποιήθηκε.


Και τελικά εμείς τι κάνουμε;
Εμείς σήμερα τι κάνουμε για προστατεύσουμε την αρκούδα αλλά και τα υπόλοιπα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Το απόλυτο τίποτα και συν τοις άλλοις αδιαφορούμε οικτρά.
Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσουμε, να ευαισθητοποιηθούμε, να λειτουργήσουμε ως άνθρωποι, να έρθουμε κοντά στη φύση και να φέρουμε και παιδιά μαζί μας. Και στο κάτω-κάτω είναι μια απόδραση από την μίζερη γεμάτη αβεβαιότητα ζωή που μας έχουν βάλει οι εντός-εκτός και επί τα’ αυτά τεχνοκράτες. Μας αποκόπτουν από σημεία πολιτισμού, ιστορίας, περιβάλλοντος, πολιτιστικής κληρονομιάς, μη τους κάνετε τη χάρη, απλά αντιδράστε. Αντιδράστε, λέγοντας στα παιδιά σας παραμύθια του Αισώπου, στου οποίου «πρωταγωνιστεί» σε πολλά η καφέ αρκούδα. Το παιδί θα ρωτήσει ποιος ήταν ο Αίσωπος, τι είναι αρκούδα που δεν έχει δει στη ζωή του; Αμέσως το βάζετε σε σκέψεις, αλλά και εσείς μπαίνετε… πάνε λοιπόν (όπως λένε οι Μακεδόνες) μια εκδρομή στη Φλώρινα να δείτε από κοντά γιατί πλούτο σας γράφω. Εκεί είναι το πάρκο του Αρκτούρου. Αξίζει και να θυμάστε όσο ζούμε εμείς εδώ έχει και αυτή (η αρκούδα) το δικαίωμα να ζήσει, δε νομίζετε;

Υ.Γ: Οι φωτογραφίες που φιλοξενούμε στο κομμάτι αυτό είναι από το Αρχείο του Αρκτούρου

2 σχόλια:

  1. Σαχαλαμάρες. Εδώ στην βόρειο Ελλάδα που μένουμε, εκατοντάδες αρκούδες υπάρχουν παντού. Φτάνουν στα σπίτια μας μπροστά!
    Ο "Αρκτούρος" προπαγανδίζει απλώς για να ρουφάει τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις οικονομικές ενισχύσεις. Όπως και η "Καλλιστώ" εξ άλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτές είναι ανακρίβειες και γενικότητες που λέγονται ανώνυμα πάντα και ατεκμηρίωτα για τις ΜΚΟ. Ας κριθεί έκαστος εκ του αποτελέσματος!
    Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει μεγάλη δράση και πολύ αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή