Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Η ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ: Οραματίζεται έναν πολύχρωμο κόσμο γεμάτο χρώματα και νότες




Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Η φωνή της είναι υπέροχη….η ίδια σεμνή και ιδιαίτερα όμορφη. Ο λόγος για τη Μελίνα Ασλανίδου, η οποία απ’ το λίγο που τη γνώρισα κατάλαβα πως πρόκειται για έναν υπέροχο άνθρωπο.
Όταν της άφησα μήνυμα και της είπα πως ήθελα μια συνέντευξη για την ΕΔΡΑ, αμέσως με πήρε πίσω και δέχτηκε με χαρά.
Κλείσαμε ραντεβού από κοντά, η πρώτη της κουβέντα ήταν να συγχαρεί το φορέα για το έργο που προσφέρει.
Εκεί κατάλαβα το μεγαλείο του καλλιτέχνη. Καλλιτέχνης δεν είναι αυτός που μας πλασάρουν στις τηλεοράσεις, αλλά αυτός που με τις πράξεις του, με το ενδιαφέρον του και τη δουλειά του, νοιάζεται για το συνάνθρωπο του.
Η Μελίνα Ασλανίδου, μίλησε στην «Άλμα Υγείας» για τις συνεργασίες της που ήταν ξεχωριστές με μεγάλους και καταξιωμένους εδώ και χρόνια καλλιτέχνες, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει για τη μαγεία που κρύβει η μουσική και η ελληνική παράδοση…




Η αφετηρία της καριέρας σου ήταν το 2001, με την επιτυχία «Τι σου ‘κανα και πίνεις» τι έχει αλλάξει αυτά εννιά χρόνια η Μελίνα Ασλανίδου;

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά….που λέει και το τραγούδι
Έχω μεγαλώσει, έχω μεγαλώσει μέσα από τις μουσικές , μέσα σε ένα χώρο πολύ μαγικό, όπου έγιναν συνεργασίες με ανθρώπους πολύ σημαντικούς και αυτό είναι ένα σχολείο που λειτουργεί πολύ θετικά και όμορφα για εμένα»

Έχεις συνεργαστεί πολλούςκαλλιτέχνες,καταξιωμένους.Ποιες είναι οι συνεργασίες που έχετε ξεχωρίσει και για ποιους λόγους;
«Αυτό που θα σου πω στο λέω μέσα από την καρδιά μου, κάθε συνεργασία είναι πολύ μοναδική, ο κάθε άνθρωπος είναι πολύ μοναδικός και ιδιαίτερος σαν προσωπικότητα, οπότε δεν μπορώ να ξεχωρίσω.
Ωστόσο αυτή που ήταν πολύ μοναδική συνεργασία για μένα ήταν αυτή με το δάσκαλο μου, το Γιώργο Νταλάρα. Ήταν ένα πολύ μεγάλο μουσικό πάτημα και μια πολύ μεγάλη σχολή για μένα, γιατί μπήκα σε έναν κόσμο πειθαρχίας, αγάπης για την τέχνη και όχι για τον εαυτό μου.
Όλες οι άλλες συνεργασίες με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, με τη Δήμητρα Γαλάνη που προέκυψαν και φιλίες μέσα από αυτές, δε μπορώ να πω πως δε τα ξεχωρίζω και δε τα σκέφτομαι, όπως ακόμη με το Χρήστο Νικολόπουλο με τον Αντώνη Βαρδή, τον Δημήτρη Μητροπάνο κ.α



Είπες πριν την λέξη αγάπη…αυτή η λέξη δεν είναι συνδυασμένη με το ελληνικό τραγούδι;
«Η αγάπη είναι μια ευρύτερη έννοια και χωρίς αγάπη δε γίνεται τίποτα, δεν ανθίζει τίποτα, όλα τα πράγματα στη ζωή χρειάζονται αγάπη. Η αγάπη υπάρχει στη ζωή μας, πόσο μάλλον στη μουσική… Ο Καζαντζάκης λέει, «ψάξε, ψάξε κι είναι μέσα σου όλα». Η μουσική παράδοση πιάνει όλο το φάσμα των ηλικιών από ένα παιδί 2 χρονών μέχρι έναν ηλικιωμένο».

Η αγάπη όμως για την παραδοσιακή μουσική δε χάνεται, δε ξεθωριάζει;
«Η παράδοση μας χάνεται γιατί δεν την προβάλλουνε. Στην Κρήτη για παράδειγμα που εκεί κυριεύει η παραδοσιακή μουσική, γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ απλά εκεί το κρατάνε, το προβάλουν. Όμως η παραδοσιακή μας μουσική και παράδοση είναι τόσο ισχυρή γιατί ο κόσμος είναι ακόμη δεμένος μαζί της».


Η μουσική έχει σύνορα;

«Δεν έχει σύνορα. Θεωρώ ότι η μουσική είναι κάτι υπέρτατο, είναι ένα θείο δώρο που δεν μπορείς να περιγράψεις τα οφέλη που έχει μέσα σου και μέσα σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι άνθρωποι ταξιδεύουν μέσα από τη μουσική, ταξιδεύουν μαζί της»

Πιστεύεις πως η μουσική θα έπρεπε να διδάσκεται αλλιώς μέσα στα σχολεία;
«Η αλήθεια είναι πως θα μπορούσαν να γίνουν πολλά πράγματα για να γινόμασταν κι εμείς καλύτεροι άνθρωποι, θα μπορούσαν να γίνουν μαθήματα με γνώμονα την αγάπη. Να μάθαινες τα παιδιά, να αγαπάνε τη κάθε μέρα, τη κάθε στιγμή, τη μουσική, τότε θα έφτιαχνες μία άλλη κοινωνία.
Οραματίζομαι έναν πολύχρωμο κόσμο γεμάτο χρώματα και νότες».


Ποια η γνώμη σου για το κοινωφελές έργο της Έδρας;
Καταρχάς θέλω να σας πω ένα μεγάλο μπράβο γι’ αυτό που κάνετε, είναι καλό για τη ψυχή όλων μας όταν υπάρχουν φορείς σαν την ΕΔΡΑ.
Δίνετε βοήθεια στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και θεωρώ πως οι καλλιτέχνες πρέπει να είναι και αυτοί μέτοχοι σε τέτοιου είδους προσπάθειες.
Να σας ευχηθώ να συνεχίσετε με δύναμη, με κουράγιο, με υπομονή, με επιμονή, κέφι πολύ και αγάπη, όλο το σχήμα, όλοι όσοι συνεργάζεστε

ΥΓ: Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στην Άλμα ΥΓΕΙΑΣ της ΕΔΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου