Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Όσο υπάρχουν Άνθρωποι… υπάρχει ελπίδα

 Ο Αλέξανδρος Οικονόμου, η Μαίρη Κερασόγλου και το επιτελείο της ΕΔΡΑΣ ζουν, σχεδιάζουν και δρουν για έναν καλύτερο κόσμο


Και ξαφνικά τι; Γίναμε όλοι φιλάνθρωποι βλέποντας στις τηλεοράσεις μας ανθρώπους που βρέθηκαν στον πάτο, που δεν έχουν μια κουβέρτα να προφυλαχτούν από το κρύο και με τις κρύες σούπες των συσσιτίων προσπαθούν να ξεγελάσουν την πείνα τους;
Ακόμη και τώρα δεν κουνάμε το κεφάλι μας και λέμε «βρε που καταντήσαμε» από την ασφάλεια του σπιτιού μας και τη γωνιά του καναπέ μας; Εμείς δεν ήμασταν αυτοί που μέχρι χθες αποστρέφαμε το βλέμμα μας σε αυτούς που κυλιόντουσαν στα πόδια μας ικετεύοντας για λίγα ευρώ ή για ένα κομμάτι ψωμί. Τώρα τι; Είναι η νέα μόδα να βοηθάμε λίγο ή να συζητάμε για την κατάσταση που σπρώχνει τους ανθρώπους στο περιθώριο. Σηκωθείτε και δράστε αύριο έρχεται και η σειρά μας και αν όχι η δικιά μας σίγουρα αυτή των παιδιών μας.



Πριν δύο χρόνια περίπου ο Αλέξανδρος Οικονόμου ο επιστημονικά υπεύθυνος της Έδρας μίλαγε για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία. Πολλοί ήταν αυτοί που τον αποθάρρυναν στην προσπάθεια του αυτή. Όμως εκείνος πείσμωσε και με τη βοήθεια των συνεργατών του, της Έδρας, τα «θεμελίωσε» στην πιο νευραλγική περιοχή του λεκανοπεδίου στη δυτική αττική.  Τόσο ο ίδιος όσο και η κα. Μαίρη Κερασόγλου έχουν αποδείξει πως η κοινωνική προσφορά δεν παραμένει στη σφαίρα της φιλοσοφίας και του λόγου αλλά πρέπει να αποδίδεται με έργα.
Χθες γιόρτασαν μαζί με συνεργάτες φίλους και υποστηρικτές τα 10 χρόνια της Έδρας, τα 10 χρόνια έργων στην κοινωνική προσφορά, τα 10 χρόνια στην πίστη για έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο. Τα φετινά γενέθλια της Έδρας αυτή τη χρονική στιγμή είναι πιο επίκαιρα από ποτέ εξαιτίας των συγκυριών.










Το έργο της
Για όσους δεν το ξέρετε η «ΕΔΡΑ» είναι Κοινωνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός εποπτευόμενος από το Υπουργείο Υγείας που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Νοητικής Υστέρησης από το 2001.
Ο βασικός της στόχος είναι η προαγωγή της ψυχικής υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών και μη ευνοημένων ομάδων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
Ο Οργανισμός λειτουργεί δύο Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στα πλαίσια της αποασυλοποίησης, Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων ανοιχτό προς την κοινότητα, έξι Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες (Περιστέρι, Ίλιον, Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό, Βύρωνα, Δάφνη), Παιδική Πολιτιστική Λέσχη & ΛΕΣΧΗ ΑΜΕΑ στο Δήμο Ιλίου, Κοινωφελές Παντοπωλείο στο Δήμο Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Κέντρο Κοινωνικής Οικονομίας στο Περιστέρι και το Πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι "(Περιστέρι, Βόλο, Πάτρα, Τρίκαλα). Παράλληλα, εκδίδει την FreePress Εφημερίδα "ΑΛΜΑ ΥΓΕΙΑΣ'" υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα, το Διεθνές φεστιβάλ τέχνης ART4MORE, την Παναττική αθλητική διοργάνωση ΑμΕΑ κ.ά.



Μοναδική στην Ελλάδα
Η ΕΔΡΑ αποτελεί μία μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα οργάνωση όσον αφορά στην πολυμορφία των δραστηριοτήτων, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχολογικής  υποστήριξης, φιλοξενίας σε οικοτροφεία, νομικών συμβουλών, έγκυρης και επιστημονικής πληροφόρησης και άλλων υπηρεσιών τόσο σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, όσο σε οικογένειες με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.
Ο φορέας «ΕΔΡΑ» αποτελείται από 8 δομές: 
-    δύο οικοτροφεία («Ιπποκράτης Ι» & «Ιπποκράτης ΙΙ» σε Ίλιον και Περιστέρι), φιλοξενίας 25 ατόμων. Αποτελούν εναλλακτική πρόταση στήριξης και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ενηλίκων ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές παθήσεις, εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση των ψυχιατρικών υπηρεσιών της χώρας (πρόγραμμα αποασυλοποίησης «ΨΥΧΑΡΓΩΣ»). Σκοπός των οικοτροφείων είναι η διαρκής βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων στην αντιμετώπιση προβλημάτων καθημερινότητας, η διασφάλιση της παραμονής τους στην κοινότητα και η ανάπτυξη σχέσεων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας.
-    ένα Κέντρο Εναλλακτικής Απασχόλησης και Θεραπευτικών Δράσεων («Διαδρομή») στο Δήμο Ιλίου ανοιχτό προς την κοινότητα, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και/ή βαριά νοητική υστέρηση διαμένοντα με την οικογένειά τους ή σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Η «Διαδρομή» δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 και αποσκοπεί μέσω των Παραγωγικών Εργαστηρίων στην προώθηση της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης των μελών του, καθώς και την προαγωγή της ψυχικής υγείας και την ψυχοκοινωνική αποκατάστασή τους στην κοινότητα. Το Κέντρο απασχολεί περίπου 15-20 άτομα ετησίως, τα οποία δραστηριοποιούνται στην τυποποίηση και εμπορία εποχικών ειδών, είδη δώρων κτλ.
-    Πέντε Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα (σε Περιστέρι, Ίλιον, Αγίους Αναργύρους, Βύρωνα, Δάφνη), τα οποία προσφέρουν προγράμματα για παιδιά και νέους στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών, όπως Λογοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Ειδική Διαπαιδαγώγηση, Ψυχολογική Υποστήριξη και Συμβουλευτική Οικογένειας. Τα προγράμματα παρέχονται δωρεάν για τους γονείς μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων. Για τη λειτουργία των ψυχοπαιδαγωγικών κέντρων, ο φορέας έχει αναπτύξει συνεργασίες με τις τοπικές δημοτικές αρχές (ΟΤΑ) του Ιλίου, των Αγίων Αναργύρων, του Βύρωνα και της Δάφνης. 
Στο πλαίσιο των ψυχοπαιδαγωγικών κέντρων, η «ΕΔΡΑ» παρέχει δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ελληνικών σε μετανάστες από την τοπική κοινότητα καθώς και το πρόγραμμα «Διδασκαλείον Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού»  το οποίο παρέχει την ευκαιρία στα παιδιά και στους νέους να γνωρίσουν με τρόπο βιωματικό την μοναδική μας ελληνική κληρονομιά, τον αρχαίο λόγο και πολιτισμό μας.


Επίσης, η «ΕΔΡΑ»:
-  εκδίδει την τριμηνιαία  Εφημερίδα Υγείας FreePress «ΑΛΜΑ ΥΓΕΙΑΣ», με γενικά θέματα υγείας, η οποία διανέμεται σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα: σε επιμέρους Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιατρικά κέντρα, φαρμακεία, σταθμούς του Μετρό κ.ά.
-  εκπέμπει ζωντανά νέα, ανακοινώσεις, μουσική μέσω του webradio EDRA radio
- αποτελεί Φορέα αποστολής και υποδοχής ελλήνων και ξένων εθελοντών στο  πλαίσιο του Προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία» – ΕΕΥ (European Voluntary Service – EVS). Κωδικός πιστοποίησης: 2007-gr-47
-  λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίων Αναργύρων, έχοντας ως σκοπό την δωρεάν κάλυψη με τρόφιμα, ρούχα ή άλλα είδη οικιακής χρήσης των  οικονομικά αδύναμων κατοίκων του Δήμου (ηλικιωμένοι, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ΑμεΑ). Κάθε πολίτης μπορεί επίσης να αγοράσει τα προϊόντα του σε τιμές super market στηρίζοντας την λειτουργία του.
-   λειτουργεί την Παιδική Πολιτιστική Λέσχη «ΕΚΦΡΑΣΗ» στο Δήμο Ιλίου, η οποία παρέχει για το ευρύ κοινό δωρεάν πολιτιστικά προγράμματα και βιωματικά εργαστήρια από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Με στόχο την θεραπευτική απελευθέρωση της έκφρασης αλλά και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, η Παιδική Πολιτιστική Λέσχη «Έκφραση» έχει εντάξει στο εβδομαδιαίο της πρόγραμμα μια πληθώρα σεμιναρίων για παιδιά όπως Παιδική Γιόγκα, Εργαστήρι Θεατρικής Έκφρασης, Διαπολιτισμικό Εργαστήρι για παιδιά και νέους, Εργαστήρι Εικαστικής Έκφρασης, Εργαστήρι Μουσικοκινητικού Αυτοσχεδιασμού, Εργαστήρι Κινούμενων Εικόνων, Εργαστήρι Ιστορίας μέσα από την Τέχνη, Προβολές & Μελέτη Πρωτότυπων Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων από όλο τον κόσμο, κ.α. Η Παιδική Πολιτιστική Λέσχη «ΕΚΦΡΑΣΗ» διοργανώνει τακτικά εκπαιδευτικές εκδρομές αλλά και κυριακάτικα εργαστήρια με γνωστούς καλλιτέχνες.
-  σε συνεργασία με το Δήμο Ιλίου και άλλους τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αναπηρίας, η «ΕΔΡΑ» προσφέρει στους κατοίκους της περιοχής μέσω της «ΛΕΣΧΗΣ ΑμεΑ» συμβουλευτικές υπηρεσίες, προγράμματα Εργοθεραπείας καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε ομάδες δημιουργικής απασχόλησης.
-   είναι φορέας υλοποίησης του προγράμματος «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ», στους Νομούς Μαγνησίας (Πήλιο), Αττικής (Δ. Περιστερίου), και Δυτ. Ελλάδας (Δ. Πάτρας) στα πλαίσια Περιφερειακών Προγραμμάτων 2007 – 2013 «Ενέργειες Ενίσχυσης της Κοινωνικής Συνοχής και Βελτίωσης της Ποιότητας Ζωής Ηλικιωμένων και Ατόμων που Χρήζουν Κατ΄ Οίκον Βοήθειας». Το πρόγραμμα εντάσσεται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων πρόληψης - αγωγής υγείας που αναπτύσσει ο φορέας
- συμμετέχει στη λειτουργία της Μονάδας Κοινωνικής - Προεπαγγελματικής Αποκατάστασης, στο Δήμο Περιστερίου με την  ονομασία  «ΔΡΑΣΗ», καθώς και στο Πρόγραμμα “ΦΑΕΘΩΝ”, σε συνεργασία με τους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Καματερού και Πετρούπολης, για τις  τοξικοεξαρτήσεις
-   υλοποιεί το πρόγραμμα πρόληψης κατά του ηλεκτρονικού εθισμού «Διάδρασις» (http://diadrasis.blogspot.com/) με τη στήριξη εθελοντικής ομάδας
-    λειτουργεί στο Δήμο Περιστερίου Κέντρο Κοινωνικής Οικονομίας & Προώθησης της Απασχόλησης - Επιχειρηματικότητας για ΑμεΑ & Ευπαθείς Ομάδες
-    αποτελεί φορέα διεξαγωγής πρακτικής άσκησης φοιτητών ΤΕΙ (λογοθεραπείας, εργοθεραπείας κτ.) και καταρτιζομένων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης (ΚΕΚ).
Παράλληλα, η «ΕΔΡΑ» αναπτύσσει δραστηριότητες στην κοινότητα για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας η «ΕΔΡΑ» οργανώνει:
-    το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ τέχνης “Art4More”, αφιερωμένο στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την Ψυχική Υγεία που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η  Οκτωβρίου). Το Φεστιβάλ Art4More εστιάζοντας σε νέο κάθε φορά θεματικό άξονα πάνω στον οποίο αναπτύσσει το πρόγραμμά του (κοινωνικά ευαίσθητο design,διαφορετικότητα κτλ.), συνδέει την Τέχνη με καίριους κοινωνικούς προβληματισμούς.
-    την ετήσια Παναττική αθλητική διοργάνωση ΑμΕΑ, η οποία διοργανώνεται για παιδιά, νέους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές και νοητική υστέρηση, έχοντας ως στόχο και την ευαισθητοποίηση του ευρύ κοινού σε θέματα ΑμεΑ.
-    εκδηλώσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινότητας γύρω από θέματα ψυχικής υγείας (φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και Φιλανθρωπικά , κ.ά.)
-    σεμινάρια, επιστημονικές ημερίδες και εκδηλώσεις για την ψυχική υγεία
-    επιμορφωτικά σεμινάρια σε χώρους εργασίας (π.χ. Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό κ.ά.)



Διαβάστε επίσης:

Αναζητούν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια στα Κοινωνικά Παντοπωλεία: http://pinakio.blogspot.com/2011/12/blog-post_18.html



1 σχόλιο:

  1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΑΛΛΑ ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΠΙΜΠΤΟΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΚΘΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ 7 ΜΗΝΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ.ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ Α.Μ.Ε.Α ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΥΠΑΘΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ, ΑΠΛΗΡΩΤΗ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή