Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

«Κλειδί του soul»: Στέγνωσαν τα ερωτικά μοτίβα των Πυξ-Λαξ



Τι «γεννιέται» από την συνάντηση τριών νέων που τους κυριεύει η ανησυχία για το αύριο και έχουν κοινό παρανομαστή τη μουσική; Το «κλειδί του soul», μια μπάντα φρέσκια με νέα παιδιά που οι παρτιτούρες τους είναι γεμάτες μελωδικές  νότες αλλά και όνειρα. Με αυτά θα επιβιώσουν κόντρα στην παγκοσμιοποίηση της μουσικής και θα δώσουν τις δικές τους απαντήσεις σε αυτούς που θέλουν να βάλουν τις ζωές μας σε καλούπια. Μάλιστα το «κλειδί του soul» αποκαλύπτει την επιρροή του και αυτή δεν είναι άλλη από τον έρωτα, καθώς στέγνωσαν όπως λέει τα ερωτικά μοτίβα έχουν  απ τους Πυξ Λαξ, τον Μαχαιρίτσα και τους Κατσιμιχαίους...
Απολαύστε τη συνέντευξη που ακολουθεί και φυσικά το «κλειδί του soul».

Κλειδί του soul...μια έκφραση πολύ οικεία που αφορά τη μουσική. Πως προέκυψε το όνομα σας και φυσικά πείτε μας πως γεννήθηκε το συγκρότημα;
«Το κλειδί του soul είναι μια νεοσύστατη μπάντα, η οποία προέκυψε απ την τυχαία γνωριμία τριών εραστών της μουσικής, της Ιωάννας Μπάλτα, του Αποστόλη Ντάλα και του Χρήστου Διαλεκτού.Το συνεκτικό μας στοιχείο είναι η αγάπη μας για την μουσική.
Ακούγεται κάπως ρομαντικό, αλλά πιστεύουμε ότι τέχνη είναι το να δημιουργείς κάτι δικό σου, κάτι νέο, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι στιγμής. Ανέκαθεν η τέχνη αποτελούσε είδος επανάστασης και τρόπο αντίδρασης στην καθεστηκυία τάξη.
 Η ιδέα της ονομασίας μας ανήκει στην Ιωάννα Μπάλτα.Η λέξη soul «ψυχή είναι απαραίτητο στοιχείο της τέχνης, το κλειδί υποδηλώνει το μουσικό μας ταλέντο και εκείνο που επιδιώκουμε να πετύχουμε μέσω της δουλειάς μας είναι το ξεκλείδωμα της πόρτας, που οδηγεί στην επιτυχία. Νομίζω ότι το λογοπαίγνιο αυτό αποτυπώνει και τον σκοπό της ύπαρξης του συγκροτήματος».


Που διαφέρετε από τις άλλες μπάντες;
«Μέσα απ’την μουσική μας θέλουμε ο κόσμος να καταλάβει ποιοι είμαστε.
Οι προσωπικότητες μας αποτυπώνονται στους ήχους μας.
Φυσικά και υπάρχουν επιρροές, τις οποίες όμως κοιτάμε να εναρμονίσουμε με το δικός μας ύφος.
Δυστυχώς τα ελληνικά κακέκτυπα των ξένων συγκροτημάτων βρίθουν και δεν θα θέλαμε να μπούμε ως «κλειδί του soul» σ αυτήν την κατηγορία».


Από που αντλείτε έμπνευση, από την κοινωνία, από τον έρωτα;
«Πηγή εμπνεύσεως μπορεί να είναι μία στιγμή ή και ολόκληρη η ζωή σου.
Ο έρωτας και η κοινωνία αποτελούν αστείρευτες πηγές έμπνευσης, αν και ως έφηβοι νομίζαμε ότι τα ερωτικά μοτίβα έχουν εξαντληθεί απ τους Πυξ Λαξ, τον Μαχαιρίτσα και τους Κατσιμιχαίους, ενώ τα κοινωνικά απ’ τον Νταλάρα.
Τελικά όλα αλλάζουν, εκτός από έναν στίχο των rolling stones: with no loving in our souls and no money in our coats, you cant say were satisfied.Ως κλειδί του soul προσπαθούμε να συνδυάσουμε και τα δύο θεματικά μοτίβα, με κυρίαρχο όμως  πάντα τον έρωτα».

Ποια είναι η έως τώρα επιτυχία σας;
Βρισκόμαστε σε studio εδώ και 2 μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουμε ολοκληρώσει ακόμα τον πρώτο μας δίσκο. Δείγματα της δουλειάς μας υπάρχουν στο youtube «just me and you» kleidi toy soul και στο facebook στο group κλειδί ΤΟΥ SOUL, προς το παρόν.

Ποια είναι η αντίδραση σας, ενάντια στα πιο σκληρά μέτρα και στην πιο σκληρή πολιτική που ασκήθηκε ποτέ;
«Μετά από κάθε φουρτούνα έρχεται η νηνεμία. Η σημερινή νεολαία πλήττεται από τα λάθη προγενέστερων  γενεών και  προσπαθεί να τ’ αντιμετωπίσει, αλλά όταν ορθοποδήσει θα φτιάξει την δικιά της πραγματικότητα απεγκλωβισμένη απ’ τα κακώς κείμενα του παρελθόντος».


Αν μπορούσατε να αλλάξετε τον κόσμο εσείς πως θα το κάνετε;

«Αν μπορούσαμε ως κλειδί του soul ν’αλλάξουμε τον κόσμο θα εφαρμόζαμε στην πράξη τους παρακάτω στίχους γνωστού τραγουδιού:
«Μια που έρχεται η ώρα για εκλογές
μια κυβέρνηση θα φτιάξουμε που λες
μια κυβέρνηση που θα έχει αποδοχή και θα δώσει στον λαό προοπτική.
Υπουργό οικονομίας τον κυρ Μήτσο, τον μανάβη που’ χει 4 παιδιά
Υπουργίνα γεωργίας την Ελένη που η μέρα της νυχτώνει στα καπνά
Υπουργό για της παιδείας την αρχή, τον υπέροχο φτωχό καθηγητή
Και πρωθυπουργό βεβαίως θα ’χω εσένα που είσαι νέος…»

Αν σας καλούσαν στην Eurovision θα πηγαίνατε; Ποια είναι η άποψη σας γα το θεσμό;
«Εurovision; δεν γνωρίζω τον διαγωνισμό. Απ’την ονομασία διακρίνω ότι πρόκειται για ένα ευρωπαικό γεγονός, προφανώς για κάποιον «πιστοληπτικό» διαγωνισμό. Αν στον νικητή δίνεται ως έπαθλο η διαγραφή του χρέους της χώρας του, γιατί όχι; J»

Γιατί ο κόσμος κάθε φορά που βλέπει το Νταλάρα τον αποδοκιμάζει, ποια είναι η δικιά σας εκτίμηση;
Κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι ο κόσμος στο πρόσωπο του Νταλάρα βλέπει όλα τα νταραροειδή της Βουλής. Άλλη άποψη θεωρεί ότι ακτιβιστές διαδηλώνουν κατά της ΔΕΛΤΑ και πετάνε εδώ και εκεί γιαούρτια, απλά έτυχε να πέσουν καμιά δεκαριά στον νταλάρα. ουδείς γνωρίζει…

Θεωρείτε πως ο Έλληνας έχει μουσική Παιδεία;
«Στοιχείο του πολιτισμού είναι και η μουσική.Η Ελλάδα διαθέτει πολιτισμό συνεπώς και ο Έλληνας διαθέτει μουσική παιδεία.
Τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι και πριν μια δεκαετία. Η παγκοσμιοποίηση της μουσικής επιβάλλει συγκεκριμένα μουσικά πρότυπα που απέχουν απ’ την ελληνική κουλτούρα. Ως κλειδί του soul ουκ ολίγες φορές συναναστραφήκαμε με δισκογραφικές, οι οποίες έθεταν ως ρήτρα να παιχτούν συγκεκριμένα κομμάτια on stage που ενδεχομένως να ικανοποιούν τα πρότυπα αυτά.
Η τέχνη δεν μπορεί να μπει σε καλούπια, είναι αυθόρμητη και ανεπιτήδευτη».





Διαγωνισμός για" Κλειδί του Soul"



Το Πινάκιο σας πάει να ακούσετε το «Κλειδί του Soul».
 Στις 30 Μαρτίου, στο Bacity στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας 5 αναγνώστες θα κερδίσουν πρόσκληση.
Στις 7 Απριλίου στο Rockwood απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο στη Βασιλέως Ηρακλείου 2 στις 10, ακούστε το «Κλειδί του Soul» και διεκδικήστε 2 φιάλες κρασί και άλλοι 5 από εσάς θα μπείτε δωρεάν..
Εκτός αυτών δηλώστε και συμμετοχή για 40 demo του συγκροτήματος.
Στείλτε mail psiloula20@yahoo.gr με την ένδειξη του διαγωνισμού που επιθυμείτε για να συμμετάσχετε στις κληρώσεις. Για τα demo ο διαγωνισμός ισχύει μέχρι τις 10 Απριλίου για τα live μια μέρα πριν γίνουν.
Επίσης κάντε like στη σελίδα του Πινακίου στο fb γιατί έρχονται και άλλοι διαγωνισμοί http://www.facebook.com/pinakio  αλλά και στο «Κλειδί του Soul»
http://www.facebook.com/KlediTouSoul
Χορηγός διαγωνισμού: http://kerdiseto.blogspot.com/
Ακούστε την επιτυχία τους...«just me and you»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου