Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Βαγγέλης Αλεξανδρής: Λίγοι άνθρωποι κρατάμε όρθιο το ελληνικό μπάσκετ


 Συνέντευξη στον Λευτέρη Θεοδωρακόπουλο


«Τα ρόστερ και οι προϋπολογισμοί τους πάνε στα συρτάρια όταν μιλούν οι ψυχές στο παρκέ»


«Ο Άρης θα είναι αυτός που θα επανεκκινήσει  το ελληνικό μπάσκετ και το πιστεύω ακράδαντα αυτό»

Ξέρει το ελληνικό μπάσκετ όσο ελάχιστοι σε αυτή τη χώρα και το όνομα του σηματοδοτεί μεγάλες επιτυχίες στα ελληνικά παρκέ.
Ο λόγος για τον Βαγγέλη Αλεξανδρή τον προπονητή του Άρη ο οποίος λίγα λεπτά πριν από το jumball του Final4 της Κωνσταντινούπολης μιλά στο Πινάκιο, για το θεσμό, αναλύει τους 4 διεκδικητές του τίτλου, εύχεται το κύπελλο να καταλήξει σε ελληνικά χέρια, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνει ότι το ελληνικό μπάσκετ υποβαστάζεται και αυτό χάρις στους ανθρώπους που το αγαπάνε, παρά την παρουσία των δύο τιτάνων (παναθηναϊκού και ολυμπιακού) στα τελικά της διοργάνωσης.
Ο κ. Αλεξανδρής μιλά για τον Άρη και για την επανεκκίνηση του η οποία θα φέρει την άνοιξη στα ελληνικά παρκέ.



Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός σήμερα δίνουν το παρόν στην Κωνσταντινούπολη στο final4, την ίδια ώρα εκτιμάτε πως γίνονται από κάποιους προσπάθειες εντός των τειχών για να υποβαθμιστεί το ελληνικό μπάσκετ;
«Βρίσκομαι στο χώρο του μπάσκετ ως παίχτης αλλά και ως προπονητής από το 1978 και αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τρομάζει.  Έχουν υποβαθμίσει απίστευτα πολύ το εθνικό μας άθλημα. Θεωρώ ότι τα Μέσα παίζουν ένα σημαντικό ρόλο που δεν προβάλουν όσο πρέπει το μπάσκετ, αλλά και η Πολιτεία δείχνει πως το απαξιώνει. Ωστόσο το ελληνικό μπάσκετ στέκεται όρθιο εξαιτίας της αγάπης και της πίστης σε αυτό που έχουμε κάποιοι άνθρωποι. Έχουμε αντέξει μέχρι στιγμής και έχουμε χρέος να το κάνουμε για τις γενιές που έρχονται....»


Ποια είναι τα προγνωστικά σας γι’ αυτό το Final 4; Εκτιμάτε πως «χωράνε» οι εκπλήξεις;


«Και οι τέσσερις ομάδες που φτάσανε στην Κωνσταντινούπολη δικαίως είναι εκεί. Αναμφισβήτητα φαβορί είναι η ΤΣΣΚΑ, έχει γεμάτο ρόστερ με δυνατά ψηλά κορμιά και σε όλες τις κατηγορίες της Euroleague έχει κατακτήσει τις πρώτες θέσεις. Αιχμή του δόρατος στην επίθεση της είναι ο διαστημικός Κιριλένκο.

-Από την άλλη ο Παναθηναϊκός έχει μια αξιοπρεπή παρουσία και εκεί που υπερτερεί έναντι των Ρώσων είναι ο άνθρωπος που κουμαντάρει την ομάδα, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Το βασικό όπλο του Παναθηναϊκού είναι οι αμυντικές αλλαγές στο παιχνίδι του. Αν ο Παναθηναϊκός βρει λύσεις κοντά στο καλάθι θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη ΤΣΣΚΑ.



-Η Μπαρτσελόνα έχει το προβάδισμα έναντι του Ολυμπιακού λόγω εμπειρίας αλλά και επειδή από τις 4 ομάδες του Final 4 παίζει καλύτερα το τρανζίσιον. Ο προπονητής της είναι πανέξυπνος και μπορεί και διαχειρίζεται τις μεγάλες προσωπικότητες που έχει στην σύνθεση της η Μπάρτσα.





-Από την άλλη ο Ολυμπιακός έχει νιάτα και ενθουσιασμό που διαχειρίστηκαν καλά από τον Ντούντα γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει η παρουσία του στα τελικά της διοργάνωσης. Θεωρώ κλειδιά τους δυο Αμερικανούς του τον Law και τον Dosey τιατί είναι αυτοί που αντικατέστησαν τον Lucas και τον Haward οι οποίοι δεν προσαρμόστηκαν ποτέ στο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Ολυμπιακού. Αντιθέτως οι δύο πρώτοι έδωσαν ενέργεια και ουσία στην ομάδα του Πειραιά».

Ποιο είναι το παιχνίδι σε τελική φάση που έχετε να θυμάστε;
«Όσο και αν σας φαίνεται απίστευτο τα έχω παρακολουθήσει όλα. Αλλά επειδή είμαστε Έλληνες, ανασύρω πιο εύκολα από την μνήμη μου τα παιχνίδια που κυριάρχησαν οι ελληνικές ομάδες. Ποιος θα ξεχάσει άλλωστε το 97 το μάγο Ρίβερς που οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τρόπαιο ή την προηγούμενη χρονιά στο Παρίσι τον Παναθηναϊκό να φέρνει το πρώτο ευρωπαϊκό από το θεσμό του final 4. Απίστευτο παιχνίδι, διαφήμιση για το άθλημα ήταν ο ημιτελικός ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό το 2009 στο Βερολίνο».

Ποια είναι η ιδανική πεντάδα όλων των εποχών για εσάς από τα final 4;
«Πιστεύετε ότι τόσα πολλά μεγάλα αστέρια χωράνε σε μια πεντάδα; Εγώ πάλι δεν το νομίζω, μόνο στο άκουσμα της ερώτησης σας μου έρχονται 20 ονόματα»

Υπάρχουν πιθανότητες το φετινό κύπελλο να έρθει σε ελληνικά χέρια;
«Βεβαίως υπάρχουν οι πιθανότητες άλλωστε για μπάσκετ μιλάμε. Τα ρόστερ και οι προϋπολογισμοί τους πάνε στα συρτάρια όταν μιλούν οι ψυχές στο παρκέ. Εύχομαι το ευρωπαϊκό να έρθει ξανά στην Ελλάδα».

Ο Άρης που coachaρατε εφέτος είχε μια αξιοπρεπή πορεία...
«Ναι, πράγματι είχαμε μια αξιοπρεπή πορεία και αν δεν ήμασταν άτυχη σε κομβικά σημεία θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει περισσότερα εφέτος. Πιστεύω πως η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και εμείς είμαστε τολμηροί. Ο Άρης θα είναι αυτός που θα επανεκκινήσει  το ελληνικό μπάσκετ και το πιστεύω ακράδαντα αυτό. Θα ανεβάσει τον πήχη και θα κάνει το πρωτάθλημα πολύ πιο ανταγωνιστικό. Αμέσως ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να μας συναγωνιστεί και αυτό θα λειτουργήσει σα ντόμινο σε όλη την ελληνική μπασκετούπολη προς το καλό του αθλήματος».

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στο ελληνικό μπάσκετ τι θα ήταν αυτό;
«Έχουμε ένα άθλημα στα χέρια μας που μας φέρνει συνεχώς διακρίσεις είτε σε συλλογικό είτε σε εθνικό επίπεδο. Θεωρώ πως οι διοικούντες δεν έχουν χειριστεί καθόλου σωστά τις επιτυχίες αυτές και τι εννοώ; Θα σας δώσω αμέσως ένα παράδειγμα. Όταν η Ελλάδα κατέκτησε την 2η θέση στον κόσμο πετώντας στο καναβάτσο τις ΗΠΑ δεν είδα πουθενά στο εξωτερικό μια διαφήμιση του ελληνικού προϊόντος. Ένα προϊόν που θα έφερνε επενδύσεις, θα έφερνε κόσμο στην Ελλάδα για να δει τους παίκτες που κατέκτησαν τη 2η στον κόσμο θέση. Δυστυχώς οι διοικούντες δεν έχουν όνειρα και οι ιδέες και αυτό έχει σαν συνέπεια να βυθίζουν εμάς και το αγαπημένο μας άθλημα στην αβεβαιότητα και το σκοτάδι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου