Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Στέλιος Γιαννακόπουλος στο Πινάκιο: Πάμε ξανά στα θαύματα

Η ψυχή των Ελλήνων φανερώνεται στα δύσκολα 

Στους επικριτές μας, εκτός των συνόρων αυτή η ομάδα με την μαχητικότητα της και τόλμη της θα αποδείξει πως ο Έλληνας είναι γεννημένος για τα δύσκολα



Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο
Λίγες ώρες απέμειναν από την σέντρα του Euro που βρίσκει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.
Η αγωνία στο κατακόρυφο για τους παίχτες αλλά και για όλους εμάς που κάτω από τη φανέλα με τα γαλανόλευκα κυματίζουν τα όνειρα μας και οι προσδοκίες μας και στο βάθος αναζητάμε το θαύμα του 2004.
Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής  Στέλιος Γιαννακόπουλος μιλάει στο Πινάκιο για την εθνική ομάδα, το Euro, αλλά και για την ελληνική κρίση.
Μάλιστα υπογραμμίζει πως η παρουσία της εθνικής στα γήπεδα -ανεξαρτήτως αποτελέσματος- θα επιδείξει την δυναμικότητα, την αποφασιστικότητα αλλά και την μαχητικότητα που οι  Έλληνες ως λαός αντιμετωπίζουν τα δύσκολα.
Ο ίδιος μιλάει με αγάπη για την εθνική και κάνει ιδιαίτερη μνεία στους τρεις πιο παλιούς τον Καραγκούνη, τον Χαλκικά και τον Κατσουράνη που ζουν για τρίτη φορά το όνειρο του Euro.  
Όσα χρόνια και αν περάσουν στο πρόσωπο του Στέλιου Γιαννακόπουλου βλέπεις εκείνον τον ποδοσφαιριστή που τον διακατέχει το ήθος, η τιμιότητα, η ντομπροσύνη μα το κύριο γνώρισμα του είναι ότι διαθέτει γνήσια ψυχή Έλληνα.
 Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν  επιλέξαμε σήμερα, μια μέρα γιορτής για το ελληνικό ποδόσφαιρο, να μας μιλήσει ο Στέλιος Γιαννακόπουλος.


Λίγες ώρες απέμειναν πριν από τη σέντρα του Euro, επειδή το έχετε ζήσει πως είναι τα συναισθήματα των παικτών πριν εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο;
«Στις τάξεις των παικτών υπάρχει μεγάλη ανυπομονησία, άγχος, αγωνία, υπερένταση, συναισθήματα αναμειγμένα. Όμως όταν θα πατήσουν το πόδι τους στο χορτάρι όλα θα αλλάξουν με μιας και η γιορτή θα αρχίσει. Το Euro είναι ένα γεγονός που περιμένει όλος ο κόσμος σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γηραιάς Ηπείρου και αυτό όσο να’ ναι στην αρχή σε φοβίζει, όταν όμως αρχίζεις και το ζεις το απολαμβάνεις».

Ζηλεύετε σήμερα τους ποδοσφαιριστές, που εσείς δεν είστε εκεί;
«Δεν ζηλεύω κάθε άλλο, θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που κατάφερα και βρέθηκα και εγώ σε αυτές τις διοργανώσεις. Το όνειρο ή αν θέλετε η κρυφή προσδοκία κάθε ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο πιο υψηλό επίπεδο είναι να ζήσει αυτές τις στιγμές. Φανταστείτε από πλευράς της εθνικής μας ομάδας, τον Χαλκιά, τον Κατσουράνη και τον Καραγκούνη που ζουν αυτό το παραμύθι για τρίτη φορά στη ζωή τους».


Τι μπορούμε να περιμένουμε από την εθνική αυτή τη φορά;
«Αυτό που περιμένουμε να δούμε σίγουρα από την εθνική μας ομάδα είναι η μαχητικότητα και το πάθος των Ελλήνων παιχτών. Με οδηγούς αυτές τις δύο παραμέτρους αλλά και με υπομονή  μπορούμε να περιμένουμε αισιόδοξα πράγματα»  

Πόσο σημαντικά είναι τα παιχνίδια πρεμιέρας;
«Είναι αρκετά σημαντικά και για την συνέχεια στον όμιλο, δηλαδή από βαθμολογικής σημασίας και κατά επέκταση καθορίζουν και τον ψυχολογικό παράγοντα των παικτών και του προπονητικού τιμ. Σήμερα η Εθνική μας πρέπει να πατήσει πάνω σε αυτό και να το κάνει αβαντάζ της, άλλωστε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Τι εννοώ; Πολύ απλά οι Πολωνοί σήμερα θα έχουν στο πλευρό τους τον κόσμο τους, αλλά όσο θα περνάει η ώρα και δεν θα σκοράρουν και ο κόσμος θα αρχίζει να δυσανασχετεί και να αντιδρά, θα πρέπει εκείνη την στιγμή να πετύχει γκολ η ελληνική ομάδα. Τότε θα είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο και για την συνέχεια της διοργάνωσης. Αυτό άλλωστε είχε γίνει και στην Πορτογαλία το 2004».

Ποιο γκολ που βάλατε εσείς με την φανέλα της εθνικής έχετε να θυμάστε και ποιού συμπαίκτη σας, σας «απογείωσε»;
«Αυτό που με απογείωσε –όχι μόνο εμένα αλλά όλη την Ελλάδα- δεν ήταν άλλο από το γκολ που πέτυχε ο Άγγελος στον τελικό του 2004 με αντίπαλο την Πορτογαλία. Το γκολ που έφερε στη χώρα μας, το τρόπαιο.
Σε ό,τι αφορά το δικό μου γκολ με την φανέλα της Εθνικής ήταν αυτό που πέτυχα στην Σαραγόσα με αντίπαλο την Ισπανία. Από αυτό άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για να πάμε στο Euro το 2004 και μάλιστα από τότε έχει να χάσει η Ισπανία παιχνίδι στην έδρα της».

Σε τι διαφέρει η Εθνική του Σάντος απ’ αυτή του Ρεχάγκελ;
«Τα πρόσωπα έχουν αλλάξει, άλλωστε έχουν περάσει και δέκα χρόνια, η φιλοσοφία ελάχιστα και η γενική μεθοδολογία παραμένει η ίδια. Οι δύο προπονητές έχουν δουλέψει πολύ πάνω στην εθνική ομάδα και τα αποτελέσματα φαίνονται στο γήπεδο»


Ποια ομάδα θεωρείται φαβορί για την διοργάνωση και ποια θαρρείτε πως θα κάνει την έκπληξη;
«Μακάρι η έκπληξη να είναι ξανά η Ελλάδα! Σε ότι αφορά τα πιο ισχυρά  φαβορί για εμένα είναι η Ισπανία και Ολλανδία και δεν το αποκλείω να τις δούμε και στον τελικό. Αμέσως μετά ακολουθούν η Γερμανία, η Αγγλία, η Γαλλία και η Ιταλία».

Εν μέσω κρίσης και πολιτικής αστάθειας ποιο μήνυμα μπορεί να στείλει η εθνική μας ομάδα;
«Στους Έλληνες το μήνυμα ότι μας διακατέχει ομαδικό πνεύμα και συνεργασίας το οποίο μπορεί να αποφέρει πολλά στα δύσκολα, ενώ την ίδια ώρα με καλές παρουσίες της μπορεί η ομάδα μας να μας αποφορτίσει λίγο από την δύσκολη καθημερινότητα μας. Σε ότι αφορά τους επικριτές μας, εκτός των συνόρων αυτή η ομάδα με την μαχητικότητα της και τόλμη της θα αποδείξει πως ο Έλληνας είναι γεννημένος για τα δύσκολα».
Πιστεύετε ότι τα θαύματα μπορούν να επαναληφθούν;
«Κάποιοι λένε πως τα θαύματα γίνονται μια φορά, εμένα ας μου επιτρέψετε πως πιστεύω πως μπορούν να συμβούν ξανά».

4 σχόλια:

  1. Απάντηση στην...Μέρκελ: τελικός Ελλάδας- Γερμανία 1-0, στο...94' με πέτσινο πέναλτι! Ο Καραγκούνης βουτιά και ο Νίνης στο παραθυράκι του Νόιερ!


    Mike Kosm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία συνέντευξη! Και διαβάζεται ωραιότερα μετά το 1-1 που θα έπρεπε να είναι 1-3. Ά, ρε Ελλαδάρα- άντε ξανακαν'το θαύμα να σκάσει λίγο το χειλάκι μας...

    Γ ΚΑΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://sportaces.blogspot.gr/2012/06/limit-down.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή