Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Η Ανθή Καραγιάννη έτοιμη να "κατακτήσει" το Λονδίνο

Η αθλήτρια από την Καβάλα που με την δύναμη της ψυχής της ξεπερνά όλα τα "εμπόδια"

Το όνομα της είναι συνώνυμο με την επιτυχία. Οι αντίπαλοι της εύχονται να μην παρουσιαστεί στο γήπεδο τη στιγμή του αγώνα γιατί απλά είναι ανίκητη.
Ο λόγος, μα φυσικά για την παραολυμπιονίκη της Αθήνας, του Πεκίνου Ανθής Καραγιάννη, η οποία αυτή τη στιγμή ετοιμάζεται για να «κατακτήσει» και το Λονδίνο.
Η Ανθή Καραγιάννη, παρά τα σημαντικά προβλήματα στην όραση, έχει διακριθεί δεκάδες φορές σε  τρία διαφορετικά αθλήματα του κλασικού στίβου και έχει πετύχει σημαντικές νίκες  σε πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις.
Η Ανθή μιλάει στο Πινάκιο για τις προσπάθειες της αλλά και για τους στόχους της και ο αγώνας της έξω από τα γήπεδα αποτελεί ένα μάθημα για όλους μας.
Η νεαρή αυτή κοπέλα, με τα δύναμη της ψυχής της, τη στήριξη της οικογένειας της και των δικών της ανθρώπων μα και με τη βοήθεια του Θεού -όπως λέει η ίδια- έχει φτάσει στο πιο ψηλό βάθρο της ζωής αλλά και της καρδιάς μας.
Της ευχόμαστε ολόψυχα, να φτάσει εκεί όπου δεν μπορεί...



Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο


Αγωνίζεσαι σε τρία διαφορετικά αθλήματα του στίβου πόσο δύσκολο είναι αυτό;
«Αγωνιζόμουνα σε τρία αγωνίσματα. Πλέον ασχολούμαι με τα 100m και μήκος. Δ
Δεν αντιμετωπίζω κάποια δυσκολία γιατί το μήκος χρειάζεται και ταχύτητα και το να βελτιώνομαι στα 100m βοηθάει και στο μήκος. Άλλωστε αν αγαπάς κάτι πολύ δε σκέφτεσαι τις δυσκολίες. Απλά προσπαθείς…

Βραβεύτηκες ως η καλύτερη αθλήτρια για το 2007, πως ένιωσες με τη βράβευση αυτή…αισθάνθηκες πως αναγνωρίστηκαν οι κόποι σου;
«Ήτανε μεγάλη μου τιμή που με βραβεύσανε ως την καλύτερη αθλήτρια του 2007. Τέτοιου είδους τιμητικές βραβεύσεις μου δίνουνε θάρρος στο να συνεχίζω την προσπάθεια μου με περισσότερο πείσμα και υπομονή».

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα;
«Στην Αθήνα τα πράγματα είναι πιο εύκολα σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα. Προσπαθώ να μη σκέφτομαι τις δυσκολίες. Θέλω να σκέφτομαι θετικά. Μακάρι όμως να μπορούσαμε και στη Βόρεια Ελλάδα να κάνει πρωταθλητισμός χωρίς πολλές δυσκολίες».

Η Πολιτεία στέκεται στο πλευρό των αθλητών που έχουν κάποια αναπηρία….
«Θα θέλαμε μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία. Όταν γυρνάμε από τους αγώνες όλοι είναι εκεί. Μετά όλοι εξαφανίζονται. Μακάρι να σταματήσει όλο αυτό. Ο αθλητισμός χρειάζεται την στήριξη της Πολιτείας».

Πόσο δύσκολο ήταν να κατακτήσεις τα μετάλλια;
«Όσο ήμουνα στην Καβάλα τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα. Παρόλα αυτά δεν τα παράτησα. Από τότε που ήρθα στην Αθήνα και μόνο που κάνω προπόνηση σε κλειστό γήπεδο είναι ένα πρόβλημα λιγότερο. Όλες οι δουλειές έχουνε τις δυσκολίες τους έτσι κι η δικιά μας. Όμως ο επιμένων νικά…με την υπομονή, την θέληση και την πολλή δουλειά κατέκτησα τόσα μετάλλια και ευχαριστώ το Θεό πάνω απ’ όλα που με βοηθάει».

Πες μας λίγο για την εμπειρία σου στην Ολυμπιάδα του Πεκίνο;
«Αν πρέπει να συγκρίνω και να διαλέξω ανάμεσα στην Ολυμπιάδα του Πεκίνο και της Αθήνας, θα διάλεγα αυτή της Αθήνας αλλά με τον κόσμο του Πεκίνο εκεί όπου το γήπεδο ήταν γεμάτο. Μόνο σ’ αυτό υπήρχε μεγάλη διαφορά σε σχέση με την Ολυμπιάδα της Αθήνας».


Πως ένιωσες όταν άκουσες τον εθνικό ύμνο στο βάθρο;
«Σε Ολυμπιάδα δυστυχώς δεν έχω ακούσει τον εθνικό ύμνο. Ελπίζω στο Λονδίνο.
Σε παγκόσμια και πανευρωπαϊκά όμως που κατάφερα να ανέβω στο πρώτο βάθρο, τα συναισθήματα πραγματικά δεν περιγράφονται. Ηθική ικανοποίηση είναι ένα από αυτά».
Τι περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
«Αν ο Θεός θέλει, επιθυμώ να ξεπερνάω τον εαυτό μου κάθε φορά. Αυτό να περιμένετε από εμένα. Να είμαι καλά για να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό»

Θεωρείς πως το να κάνεις πρωταθλητισμό στην Ελλάδα είναι κάτι αρκετά δύσκολο;
«Τίποτα δεν είναι δύσκολο, ούτε και εύκολο, αρκεί να το θέλεις και να το προσπαθείς».

Ποιοι σε έχουν στηρίξει για να φτάσεις μέχρι εδώ;
«Με την ευκαιρία που μου δίνετε θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους μ’ έχουν στηρίξει στη μέχρι τώρα πορεία μου. Την οικογένεια μου και τον Θεό πάνω απ’ όλα. Από φέτος με προπονεί ο κ. Θανάσης Σιούντρης τον οποίο ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη βοήθεια του».


WHO IS WHO
Η Ανθή Καραγιάννη γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1981 στην Καβάλα. 
Ξεκίνησε το Στίβο αφού την παρακίνησαν ορισμένοι φίλοι της να δοκιμάσει και με τη βοήθεια της οικογένειας της άρχισε να προπονείται συστηματικά αφού διαπίστωσε ότι τις άρεσε ιδιαίτερα ο Στίβος. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2002 για πρώτη φορά διακρίθηκε διεθνώς κατακτώντας ένα χρυσό και ένα αργυρό μετάλλιο. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας κατάφερε να κατακτήσει τρία αργυρά μετάλλια στα 100m, στα 400m αλλά και στο Άλμα εις μήκος. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2006 στο Άσσεν της Ολλανδίας η Ανθή ήταν η πιο διακεκριμένη Ελληνίδα αθλήτρια κερδίζοντας 1 χρυσό στα 100m και 1 χρυσό στο Άλμα εις μήκος. Στους Παγκόσμιους Αγώνες Τυφλών που διεξήχθησαν το 2007 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας η Ανθή κατέκτησε 1 Χρυσό μετάλλιο στο Άλμα εις μήκος και ένα Χάλκινο στα 100m.
Η Ανθή σπουδάσει Λογιστική και μιλά Ελληνικά και Αγγλικά. Αγωνίζεται για το σωματείο Ίρις Καβάλας και έχει περιορισμό όρασης εκ γενετής.
To 2007 αναδείχτηκε από τους συντάκτες του ΠΣΑΤ ως καλύτερη η αθλήτρια με αναπηρία.


ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Κάτοχος των Πανελληνίων Ρεκόρ στα 100 μ., 200 μ. & 400μ. καθώς και στο μήκος της κατηγορίας Τ13.
2008 - Πεκίνο- Παραολυμπιακοί Αγώνες
  • Αργυρό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος (5.63μ)
2007 - 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τυφλών Ατόμων - Βραζιλία
  • Χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος (5.52)
  • Χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. (12.59)
2006 - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα- Ολλανδία
  • Χρυσό Μετάλλιο στα 100μ. (12,42)
  • Χρυσό Μετάλλιο στο μήκος με Πανευρωπαϊκό ρεκόρ (5,58)
2005 - Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα –Φιλανδία
  • Ασημένιο Μετάλλιο στα 100μ.
  • Χάλκινο Μετάλλιο στα 200μ, και στο μήκος
  • Πανευρωπαϊκό Ρεκόρ 5, 41 στο μήκος
2004 – Αθήνα – Παραολυμπιακοί Αγώνες
  • Αργυρή Παραολυμπιονίκης στα 100 μ.,
  • Αργυρή Παραολυμπιονίκης στα 400 μ.,
  • Αργυρή Παραολυμπιονίκης στο μήκος και Πανευρωπαϊκό ρεκόρ στο μήκος (5,29)
2003 – Ολλανδία – Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
  • Χρυσό Μετάλλιο στα 100 μ.
  • Χρυσό Μετάλλιο στο μήκος
2002 – Γαλλία - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα
  • Χρυσό Μετάλλιο στο μήκος
  • Αργυρό Μετάλλιο στα 100 μ.
2001 – Πολωνία – Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
  • Χρυσό Μετάλλιο στα 100 μ., 200 μ. και στο μήκος με Πανευρωπαϊκό ρεκόρ (5,20)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου