Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Η ιεροτελεστία της απόσταξης του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου


Στο δεύτερο αφιέρωμα του Πινακίου στο Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου θα σταθούμε στην απόσταξη του καθώς αυτή η διαδικασία γίνεται με έναν τρόπο θρησκευτικής ευλάβειας και μάλιστα είναι αυτή που δίνει την ξεχωριστή γεύση στον ουρανίσκο μας.


Στη Μυτιλήνη 100 χρόνια

Tο αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου βρίσκεται μέσα σε έναν υπέροχο ελαιώνα στο γραφικό Πλωμάρι της Λέσβου, τον τόπο που δημιουργήθηκε το Ούζο Πλωμαρίου το 1894 από τον Ισίδωρο Αρβανίτη και συνεχίζει να παράγεται εδώ και πάνω από 100 χρόνια.
Η παραγωγή του αποστάγματος, που σε μεγάλο βαθμό είναι αυτή που δίνει την ιδανική γεύση στο Ούζο Πλωμαρίου, είναι μια πραγματική ιεροτελεστία, καθώς αποτελείται από 2 αποστάξεις, κάθε μία από τις οποίες διαρκεί 9 ολόκληρες ώρες, γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε: «όσο πιο αργά γίνεται, τόσο καλύτερο απόσταγμα έχουμε».


Οι χάλκινοι αποστακτήρες
Η απόσταξη εξακολουθεί να γίνεται σε μικρούς, χειροποίητους χάλκινους αποστακτήρες, τους άμβυκες, που είναι ο μόνος τρόπος παραδοσιακής παραγωγής.
Οι 18 άμβυκες που διαθέτει το αποστακτήριο, μεταφράζονται ουσιαστικά σε 18 μικρά ποτοποιεία, διατηρώντας έτσι αναλλοίωτο τον παραδοσιακό χαρακτήρα του προϊόντος.
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία είναι εκλεκτής ποιότητας ενώ ο γλυκάνισος που χρησιμοποιείται στο Ούζο Πλωμαρίου παράγεται στα ιδιόκτητα κτήματα της Ποτοποϊίας στο χωριό Λισβόρι της Λέσβου και αποτελεί προϊόν πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας.


Παραδοσιακή μέθοδος

Η παραδοσιακή μέθοδος απόσταξης και παραγωγής συνδυάζεται με τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην εμφιάλωση, τη συσκευασία και την αποθήκευση, που γίνονται με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό και τη μεγαλύτερη δυνατή αυτοματοποίηση. Σε συνδυασμό με  τη συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού και την πιστή τήρηση των διαδικασιών του συστήματος διασφάλισης ποιότητας, επιτυγχάνεται η υψηλή ποιότητα του Ούζου Πλωμαρίου, που ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο.   
Το αποτέλεσμα είναι ένα εξαίρετο απόσταγμα, με ιδιαίτερο άρωμα και ξεχωριστή γεύση, το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου, από 100% απόσταξη.


Στην τοπική ανάπτυξη

Εκτός των άλλων, το αποστακτήριο του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου αποτελεί παράλληλα και μία σημαντική επενδυτική δραστηριότητα που συμβάλλει στην ανάπτυξη της Λέσβου και ενισχύει την τοπική κοινωνία. Για την κατασκευή του η Ποτοποιϊα συνεργάστηκε με τοπικά συνεργεία ενώ σήμερα απασχολεί 60 άτομα προσωπικό από τη Λέσβο. Οι εγκαταστάσεις του παλαιού αποστακτηρίου, που βρίσκεται επίσης στο Πλωμάρι της Λέσβου, θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για πολιτιστικούς σκοπούς με σεβασμό στην παράδοση.


Η εξωστρέφεια
Το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου έχει αναπτύξει  σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα. 
Ο κατάλληλος σχεδιασμός, η σωστή ενημέρωση και προβολή και το ευρύ δίκτυο διανομής οδήγησαν στη διάθεση του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου σε πάνω από 30 χώρες, σημαντικές αγορές του εξωτερικού (Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Η.Π.Α., Αυστραλία, Καναδά, Ιράκ, Τουρκία, Ισραήλ, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Βέλγιο, Ρουμανία, Φιλλανδία, Ρωσία, Αγγλία, Εστονία, Κίνα, Ταϋλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Ντουμπάι, Χιλή κ.ά). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές αποτελούν το 40% του συνόλου της παραγωγής και ταυτόχρονα στέλνουν το μύνημα πως οι Έλληνες μπορούμε να τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις δύσκολες περιόδους αρκεί να μην αποκοβόμαστε από τις ρίζες τις παράδοσεις μας,όπως ακριβώς κάνουν οι ιθύοντες του Ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.

1 σχόλιο: