Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

"Λίγο χώμα από την Ήπειρο..."


Χιλιάδες είναι οι Έλληνες αγωνιστές που έδωσαν τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας και έφυγαν από τη ζωή πάμπτωχοι, χωρίς να βιογραφηθούν και χωρίς να αποτυπωθεί  προσφορά τους.
Ανάμεσα τους ο καταγόμενος από το Μέτσοβο Γεώργιος Χρονιάδης (1787-1862) ο οποίος με αυταπάρνηση εγκατέλειψε τη σύζυγο, το νεογέννητο βρέφος, τον πλούτο και τη δόξα που απολάμβανε στον τόπο του και διαθέτοντας τη μεγάλη περιουσία του ακολούθησε τη φωνή της πατρίδας.
Καταβάλλοντας εξ ιδίων για τη συντήρηση τριάντα οπλιτών, ακολούθησε τον Γρηγόριο Υψηλάντη και πολέμησε στο πλάι του ακολουθώντας τον σε πολλές αιματηρές μάχες.

Όταν ήλθε ο Φαβιέρος στην Ελλάδα κατατάχθηκε στρατιώτης υπό τον Ν. Σκαρβέλη. Πληγώθηκε βαριά στην πολιορκία της Ακροπόλεως, αλλά σύντομα επανήλθε στις μάχες.
Έφτασε ως τον βαθμό του υπολοχαγού και επειδή γνώριζε να γράφει και να τηρεί λογιστικά βιβλία, τοποθετήθηκε επιμελητής του στρατοπέδου έως τον ερχομό του Καποδίστρια.
Ο Κυβερνήτης τον διόρισε διευθυντή στη Σχολή Ευελπίδων, θέση που διατήρησε ως τον ερχομό του Όθωνα, ο οποίος τον διόρισε φρουραρχικό ταμεία Ναυτιλίας. Υπηρέτησε και σε άλλες θέσεις όπως δασάρχης Αργολιδοκορινθίας. Όταν δε αποσύρθηκε από την υπηρεσία προσπαθούσε να επιβιώσει με τη γλίσχρα σύνταξη του και τα έβγαζα πέρα με τη βοήθεια του συμπατριώτη του και γνωστού ευεργέτη Αναστασίου Μανάκη.
Το καλοκαίρι του 1862, όταν έφυγε από τη ζωή, η οικογένεια του δεν είχε χρήματα για να τον οδηγήσει στην τελευταία του κατοικία. Την περίσταση συνέδραμε και πάλι ο Μανάκης, καθώς και οι επιζώντες συναγωνιστές του που τον ξεπροβόδισαν. Το μόνο που ζήτησε φεύγοντας από τη ζωή ήταν λίγο χώμα από την Ήπειρο, την οποία δεν μπόρεσε να επισκεφτεί μετά το 1821.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία, συντάκτης Ελευθέριος Σκιαδάς
ΥΓ: Αυτός ο άνθρωπος αδικήθηκε από την ιστορία καθώς δεν τον κατέγραψε στους επιφανείς ήρωες κι όμως ήταν καθώς άφησε τη βόλεψη του και την οικογένεια του, για την ελευθερία της πατρίδας. Σήμερα 191 χρόνια μετά μας υποδούλωσαν οι «Γενίτσαροι» που μας κυβερνάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου