Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ασταθείς σχέσεις…Ασταθές σύστημα;



Της Σίας Μαρίνου*

Οι σχέσεις των ανθρώπων πάντα ήταν δύσκολες τόσο στο φιλικό όσο και στον ερωτικό τομέα, αλλά όλα αυτά μετριάζονταν από την αγάπη, τον έρωτα, την κατανόηση, την αλληλεγγύη κα το σεβασμό.
Ωστόσο σήμερα αυτό έχει χαθεί, δεν υπάρχει σταθερότητα, μονιμότητα, διάρκεια, σιγουριά και ασφάλεια. Οι ανθρώπινες σχέσεις ξεφτίζουν, αποκρυσταλλώνονται  και σταδιακά χάνονται … τι έχει προκύψει που να καθιστά τους ανθρώπους τόσο δυσπρόσιτους και τόσο ατομοκεντρικούς ;
Όλοι καταφεύγουν στην «εύκολη» λύση στη γρήγορη και παροδική απόλαυση της στιγμής και στις παρέες από τις οποίες έχουν κάτι να κερδίσουν … οι άνθρωποι προσπαθούμε διακαώς να ενταχθούμε σε μια ομάδα ανθρώπων όχι τόσο για την χαρά και απόλαυση να μοιραζόμαστε αλλά για προσωπικό συμφέρον.  Οι σύντροφοι της μια βραδιάς αναζητούν την παροδική ικανοποίηση και αυτοεπιβεβαίωση και οι φίλοι το συμφέρον. Τι έχει συμβεί;

Οι τομείς
Πέρα από το διαπροσωπικό και φυσικά το κοινωνικό τομέα η αστάθεια επεκτείνεται και σε άλλους τομείς. Η χρηματοπιστωτική κρίση και η ελεύθερη αγορά βρίσκονται υπό αμφισβήτηση.
Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο οικονομικό σύστημα  και κατ΄ επέκταση και στο πολιτικό. Η οικονομική κρίση επηρεάζει και την πολιτική ζωή. Αδυναμία εφαρμογής των προγραμματικών δηλώσεων, σκάνδαλα, παρανομίες, απομάκρυνση προσώπων και διαγραφές βουλευτών, διαφωνία κομματικών σχηματισμών, ασυνεννοησία  και αδυναμία σύναψης διακυβερνητικών συνεργασιών.  Οι θεσμοί και οι διεθνείς οργανισμοί έχουν χάσει μέρος του κύρους και της αξιοπιστίας τους και γι΄ αυτό ευθύνονται κυρίως τα πρόσωπα και όχι οι ίδιοι οι θεσμοί που αποτελούν το σκελετό του συστήματος.
Το χάος στο οποίο πρέπει να ζήσουν οι άνθρωποι –άσχετα αν το επέλεξαν ή αν συμβιβάστηκαν- υπάρχει και είναι πραγματικό (και φυσικά και συναισθηματικό διότι το αίσθημα της ασφάλειας για πολλούς από εμάς  έχει χαθεί εδώ και καιρό). Η Πολιτική και η Οικονομία ήταν ανέκαθεν οι δύο πυλώνες του κρατικού μορφώματος που διασφάλιζαν την ομαλή και αρμονική ζωή των πολιτών, τώρα φθείρονται .

Στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα
Τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου εκ παραδόσεως και εκ πεποιθήσεως θα είναι πάντα τα ίδια…. Πάντα θα υπάρχουν οι συντηρητικοί, οι οπισθοδρομικοί, οι προοδευτικοί, οι φιλελεύθεροι, οι ακραίοι και οι  «άναρχοι». Η ιδεολογία καθορίζει τη γραμμή της πολιτικής και πάντα οι άνθρωποι προσπαθούσαν από αρχαιοτάτων χρόνων να δημιουργήσουν μια δική τους κοινότητα μέσα στην κοινωνία. Ωστόσο αυτή η μορφή κοινωνικοποίησης δεν έχει αποφέρει καρπούς στο γενικό σύνολο, οι πολίτες είτε ανήκουν σε κάποιο κομματικό φορέα ως μέλη ή ως ψηφοφόροι  είτε όχι, δεν αλλάζει πλέον κάτι πέρα από συμφεροντολογικά παιχνίδια. Και επιπλέον αυτός ο διαχωρισμός αρχίζει να χάνεται και η μόνη διαίρεση είναι η στάση των πολιτικών κομμάτων στην οικονομική πολιτική που μας επιβάλλεται. Αυτό στην ουσία δεν είναι δημοκρατία. Πως είναι δυνατόν οι άνθρωποι να επιζήσουμε σε ένα περιβάλλον τόσο ασταθές, αρνητικό και αφιλόξενο;

Η λύση κατά της «διαφθοράς»
Η λύση κατά της «διαφθοράς»είναι κοινότυπη και κακόφημη σαν έννοια και λέξη στην Ελλάδα αλλά πλέον έχει ξεχαστεί μπροστά στις εξελίξεις όσον αφορά τα εσωτερικά και διεθνή προβλήματα. Η λύση για την αδυναμία διασφάλισης σταθερότητας απέναντι στα εσωτερικά προβλήματα είναι η επιλογή προσώπων «ακάθαρτων» που να εκφράζουν την κοινωνία αλλά και να χαίρουν της εμπιστοσύνης των πολιτών. Ενίσχυση της παραγωγικής δύναμης με την ουσιαστική ενίσχυση των αγροτών κα κτηνοτρόφων καθώς και την ενδυνάμωση του μεταποιητικού δυναμικού της χώρας. Η παροχή υπηρεσιών χρειάζεται αλλά δεν χτίζει ένα βιώσιμο μέλλον. Αναπτυξιακά έργα και δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι πράξεις λένε περισσότερα από ότι τα λόγια. Ας βιαστούμε λοιπόν διότι η λέξη «ανάπτυξη» αρχίζει να χάνει και αυτή το νόημα της όπως η «μάχη κατά της διαφθοράς» και σε λίγο δεν θα υπάρχουν πρόθυμοι και ευσυνείδητοι πολίτες για να ψηφίσουν οποιαδήποτε κομματική ‘η κυβερνητική γραμμή παρά μια μάζα αδιάφορων «ιδιωτών».

Η γραμμή Μαζινό
Η γραμμή Μαζινό δεν είναι αποτελεσματική για αυτούς που δε ξέρουν να αμύνονται και απλά περιμένουν τα χτυπήματα. Η επίθεση πρέπει να αποκτήσει νόημα για τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και επομένως διαπραγματευτικές ικανότητες. Το ίδιο ισχύει για τα άτομα ως μονάδες «επίθεση» και δυναμισμός.

Ενδυνάμωση
Βέβαια, μετά από μια προσωπική δύσκολη στιγμή, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Υπάρχουν άτομα που θα συμπαρασταθούν και θα σε υποστηρίξουν στα δύσκολα εν αντιθέσει με όσους σε πρόδωσαν.
Οπότε οι ασταθείς σχέσεις πρέπει να ενδυναμωθούν γιατί στην ουσία το υπόβαθρο είναι ο άνθρωπος αν ο άνθρωπος είναι και νιώθει «σταθερός» και ασφαλής θα ακολουθήσει και το σύστημα, λογικά θα πρέπει να ακολουθήσει. Υποστηρίξτε τους ανθρώπους γύρω σας … γιατί το χρειάζονται αν και δε το συνειδητοποιούν πάντα. Και αν δε σας το επιτρέψουν … εκείνοι θα έχουν χάσει κάτι σημαντικό την «σταθερότητα» που μπορούσατε να τους προσφέρετε και εσείς θα έχετε κερδίσει τη δική σας σταθερότητα (ή ισορροπία αν θέλετε) με τον εαυτό σας.

*Η Σία Μαρίνου είναι μια 23χρονη φοιτήτρια που ζει στη Θεσσαλονίκη.  Μας ζήτησε να δημοσιεύσουμε τις σκέψεις της  και το κάναμε...στείλτε και εσείς τα δικά σας κείμενα, απόψεις, ιδέες στο pinakio.blogspot@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου