Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Νεαροί άνθρωποι αγιογράφησαν με γνώμονα την ψυχή τους για κοινωφελείς σκοπούς – Στο Πινάκιο μιλά η δασκάλα τους κα. Ιωάννα Καραδημήτρη – Δελαπόρτα



Η δασκάλα των παιδιών η κα.  κα. Ιωάννα Καραδημήτρη – Δελαπόρτα

«Αρκετοί παραξενεύτηκαν με το μαύρο φόντο στις εικόνες των παιδιών. Δε θα είχαν όμως την ίδια απορία αν τα ρωτήσουν πώς είναι σήμερα ο κόσμος γύρω μας. Τα παιδιά παράλληλα λοιπόν με τον σκοπό της έκθεσης που προανέφερα, θέλουν να περάσουν κι ένα μήνυμα ελπιδοφόρο στον κόσμο : πως τώρα που μας έμαθαν να τα βλέπουμε όλα μαύρα, μέσα απ’ το σκοτάδι τελικά μπορεί να βγει ένα δυνατό, καταλυτικό φως. Η απεικόνιση των αγιοποιημένων μορφών, έρχεται να παραμερίσει το σκοτάδι και να απλώσει παντού την ελπίδα»


Η ζωή και η ψυχή ενός ανθρώπου ο οποίος είναι ένα τέλειο δημιούργημα του Θεού, είναι γεμάτες χρώμα, άρωμα, έμπνευση και δημιουργία. Έτσι λοιπόν είναι και η εικόνα και κατ’ επέκταση η αγιογραφία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μια απλοϊκή τέχνη γιατί εμπεριέχει τη δύναμη της φόρμας, την ένταση των χρωμάτων και την ιερή έκφραση

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Με τους μαθητές της στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Γεωργίου
Το μήνυμα της χαμένης ελπίδας και της αλληλεγγύης έρχεται από την ενορία του Αγίου Γεωργίου στο Περιστέρι, εκεί όπου παιδιά που έχουν μυηθεί στην αχανή και συνάμα  υπέροχη τέχνη της αγιογραφίας.  Αυτές τις ημέρες αποφάσισαν από κοινού με τη δασκάλα τους την κα. Ιωάννα Καραδημήτρη – Δελαπόρτα να πραγματοποιήσουν έκθεση Αγιογραφίας της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες της ενορίας τους.  Στο Πινάκιο μιλά η κα. Ιωάννα Καραδημήτρη – Δελαπόρτα για την τέχνη της Αγιογραφίας, για την κρίση των αξιών που ως ωστικό κύμα κυριεύει την ελληνική κοινωνία σε συνάρτηση με την απομάκρυνση μας από την εκκλησία και τις ρίζες μας. Μιλάει για τους μαθητές της, με μεγάλη εκτίμηση και αγάπη και υπογραμμίζει πως όλοι τους είναι γεμάτοι αισιοδοξία, όνειρα και ελπίδες.
Όταν την «ρώτησα» πως «διαβάζεται» μια εικόνα η απάντηση της με προσγείωσε σε άλλη διάσταση, ίσως αυτή που έχουμε αφήσει όλοι ξοπίσω μας. Συγκεκριμένα είπε «Κρατάς το μυστικό κλειδί, είναι η προσευχή και η φόρα της ψυχής για αναζήτηση, ανοίγεις μπαίνεις και προχωράς πέρα απ’ το χρώμα και την ύλη. Έτσι μπορείς να αναπνέεις ουρανό και Θεό», σίγουρα από τις πιο συγκλονίστηκες απαντήσεις.... Τέλος μιλάει για τον πρωτοπρεσβύτερο πατήρ Θεόδωρο Σχοινά ο οποίος με το έργο του έχει δώσει άλλη πνοή στην συνοικία του Αγίου Γεωργίου στο Περιστέρι, γεγονός που το επιβεβαιώνει και ο γραφών...Διαβάστε την συνέντευξη που ακολουθεί και φροντίστε να πάτε στην έκθεση αυτή, κάντε το για τα παιδιά που μέσα από τα πινέλα τους και τα χρώματα τους αποτύπωσαν τις πιο βαθιές σκέψεις της πίστης τους... Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως και την Κυριακή 12/5, τα πρωινά από τις 10.00 έως τις 14.00 και τα απογεύματα από τις 17.00 έως τις 21.00, στην οδό Πελοπίδα δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Μιλήστε μου ακριβώς για την έκθεση που γίνεται αυτές τις μέρες στο πνευματικό σας κέντρο και ποιος είναι ο σκοπός της;
«Αυτή η έκθεση είναι μια συλλογική προσπάθεια είκοσι δημιουργών οι οποίοι εκθέτουν αφιλοκερδώς εκ μέρους τους τα έργα τους, προκειμένου με τα έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις να ενισχύσουν τις εργασίες αποπεράτωσης του πνευματικού κέντρου του Ναού μας».
Πόσες μέρες διαρκεί η έκθεση;
«Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως και την Κυριακή 12/5, τα πρωινά από τις 10.00 έως τις 14.00 και τα απογεύματα από τις 17.00 έως τις 21.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους».
Οι ηλικίες των δημιουργών;
«Ο μικρότερος δημιουργός είναι 9 ετών και ο μεγαλύτερος γύρω στα 60. Είναι όλοι τους ελπιδοφόρα ταλέντα του αύριο της αγιογραφίας, με καθαρότητα καρδιάς και ποιητική δημιουργία».

Πόσο δύσκολο είναι να βάλει κανείς στη νοοτροπία των παιδιών την αγιογραφία και γενικότερα την πίστη;
«Στα παιδιά αρέσει πολύ να ζωγραφίζουν, λατρεύουν το σχέδιο και αγαπούν τα χρώματα. Παράλληλα όλοι μας έχουμε μέσα μας φλόγα δημιουργίας και ειδικά εμείς οι Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι έχουμε δυνατές ρίζες πίστης οπότε θεωρώ πως μ’ ένα ερέθισμα στον κατάλληλο πάντα χρόνο μπορούμε να γνωρίσουμε τη θεία τέχνη της αγιογραφίας».

Στα έργα των παιδιών το φόντο των Αγίων είναι μαύρο. Τι συμβολίζει αυτό;
«Αρκετοί παραξενεύτηκαν με το μαύρο φόντο στις εικόνες των παιδιών. Δε θα είχαν όμως την ίδια απορία αν τα ρωτήσουν πώς είναι σήμερα ο κόσμος γύρω μας. Τα παιδιά παράλληλα λοιπόν με τον σκοπό της έκθεσης που προανέφερα, θέλουν να περάσουν κι ένα μήνυμα ελπιδοφόρο στον κόσμο : πως τώρα που μας έμαθαν να τα βλέπουμε όλα μαύρα, μέσα απ’ το σκοτάδι τελικά μπορεί να βγει ένα δυνατό, καταλυτικό φως. Η απεικόνιση των αγιοποιημένων μορφών, έρχεται να παραμερίσει το σκοτάδι και να απλώσει παντού την ελπίδα, να μας μεταθέσει, να μας ανυψώσει, να μας λυτρώσει και να δώσει τη δύναμη να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς φόβο και δισταγμό παραμερίζοντας κάθε εμπόδιο».
Τα παιδιά σας που έφτιαξαν τις αγιογραφίες είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης. Τι σας λένε για το μέλλον, φοβούνται;
Οι μαθητές της την ακολουθούν στην τέχνη της Αγιογραφίας
«Όλοι μας είμαστε θύματα αυτής της κρίσης, έτσι τουλάχιστον κάποιοι θέλουν να μας βλέπουν. Θα πρέπει όμως να σας πω πως τα παιδιά αυτά είναι γεμάτα αισιοδοξία, όνειρα και ελπίδες για ένα μέλλον που έχουν το κουράγιο και μπορούν να φιλοτεχνήσουν με μαεστρία».

Ποιοι είναι οι μαθητές σας;
·                     Σταυρούλα Κουντουμάδη
·                     Μαρίνα Μητσού –Καρκάνη
·                     Αγγελική Βασιλειάδου
·                     Ευάγγελος Τσούτσας
·                     Σταματία Τσουρέλη   Μπατσούλη
·                     Μαρία Ρόζου – Στάθαινα
·                     Μαρία Θωμά – Δημητρακοπούλου
·                     Ευαγγελία Δελαπόρτα
·                     Ουρανία Παπαζάνη
·                     Μαρία Γεροδημητρίου
·                     Ιωάννα Αρματά – Καμπίσιου
·                     Δήμητρα Παπαδάκη
·                     Αθανάσιος Ζαχαρής
·                     Θεόδωρος Λιάκος
·                     Καλλιόπη Βήχου – Αποστολάκου
·                     Μαρία Λιανοπούλου – Παπανδρεάδη
·                     Ευαγγελία Τσίλη
·                     Κωνσταντίνα Δήμου
·                     Μαρουλία Καρναβά
·                     Κωνσταντίνος Ντάλας

Τι σχέση έχει η αγιογραφία με τη ζωή και την ψυχή των παιδιών που τη διδάσκονται;
Η ζωή και η ψυχή ενός ανθρώπου ο οποίος είναι ένα τέλειο δημιούργημα του Θεού, είναι γεμάτες χρώμα, άρωμα, έμπνευση και δημιουργία. Έτσι λοιπόν είναι και η εικόνα και κατ’ επέκταση η αγιογραφία, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μια απλοϊκή τέχνη γιατί εμπεριέχει τη δύναμη της φόρμας, την ένταση των χρωμάτων και την ιερή έκφραση.

Η έκθεση για να προετοιμαστεί κράτησε καιρό; Θυμάστε αυτό το διάστημα κάποιες δυνατές στιγμές;
«Όλες οι στιγμές σ’ αυτή την 3μηνη πορεία ήταν δυνατές. Ξεκινήσαμε δυνατά όπως ξεκινά δηλαδή όποιος έχει ιδανικά, όνειρα, έμπνευση και στόχους. Συνεχίσαμε ακούραστοι και τελειώσαμε με χαμόγελο».

Πώς μπορούμε να διαβάσουμε μια εικόνα;

«Το μυστικό σε μια εικόνα είναι να μην σταματήσεις μπροστά στο προετοιμασμένο και στη συνέχεια φιλοτεχνημένο κομμάτι ξύλου. Αυτό μου το έδωσε να το καταλάβω καλά η κυρία Ανθή Βαλσαμάκη, καταξιωμένη αγιογράφος της οποίας η δουλειά αποτελεί σπουδαία παρέμβαση στο χώρο της τέχνης, η δασκάλα μου στο μουσείο Μπενάκη. « Κρατάς το μυστικό κλειδί, είναι η προσευχή και η φόρα της ψυχής για αναζήτηση, ανοίγεις μπαίνεις και προχωράς πέρα απ’ το χρώμα και την ύλη. Έτσι μπορείς να αναπνέεις ουρανό και Θεό.»

Μέρος της κρίσης οφείλεται στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από τις ρίζες  του και την πίστη;

«Η κρίση είναι περισσότερο ηθική παρά οικονομική. Πράγματι ο κόσμος έχει απομακρυνθεί και από τις ρίζες του και από την πίστη στο Θεό. Είναι καιρός λοιπόν να αναρωτηθούμε πόσο κοντά στο Θεό βρισκόμαστε και πόσο Έλληνες παραμείναμε. Και ας κάνουμε επιτέλους κάτι, γιατί μπορούμε!»

Ποιο είναι το μήνυμα για τους μαθητές σας και ποιο για τα παιδιά του κόσμου;

«Το μήνυμα είναι τα ίδια τα παιδιά με τη δύναμη της ζωής, της αγάπης, της αναζήτησης και της έμπνευσης. Ένα μήνυμα για μας που βαλτώσαμε στην ευχαρίστηση και στην απόλαυση της ύλης, στα περαστικά και στα εφήμερα, βλέποντας και παίρνοντας κουράγιο απ’ αυτά είναι καιρός να προχωρήσουμε μπροστά αλλά και να στηρίξουμε παράλληλα».
Ποια είναι η πρώτη εικόνα που φιλοτεχνήσατε;

«Η εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Ήταν όταν ξεκίνησα να μαθαίνω την τέχνη της αγιογραφίας στο εργαστήρι της κυρίας Ευφροσύνης Κωστοπούλου».

Χαίρεστε που η κόρη σας ακολουθεί τα βήματά σας;
Η κόρης της Ευαγγελία Δελαπόρτα ακολουθεί τα βήματα της στην Αγιογραγία - Εδώ ποζάρει μπροστά απο τα έργα της
«Η κόρη μου αλλά και το κάθε παιδί ακολουθεί τα βήματα του Θεού. Από πολύ μικρή προσπαθεί να αξιοποιήσει τα τάλαντα που ο Θεός της έχει δώσει και πέρα από τις σπουδές της, έχει εικαστικές αναζητήσεις και καλλιτεχνικές ανησυχίες, κάτι που μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και ηθική ικανοποίηση. Μακάρι να συνεχίσει έτσι».

Θεωρείτε ότι αυτή η έκθεση για σας και τους μαθητές σας είναι μια επαναστατική πράξη;
«Πρώτον εγώ δεν έκανα τίποτα πράξη, ιδέα έδωσα και τα παιδιά την πήραν, την έκαναν σκοπό και τελικά πράξη με επιτυχία. Όσο για το «επαναστατική», είναι σπουδαία λέξη που πρέπει να τη βάλουμε έντονα στις ζωές μας μήπως μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε και να πάμε επιτέλους μπροστά».


Λίγα λόγια για την ενορία και τον πατέρα Θεόδωρο
«Βλέπω τα δυο μου παιδιά που ξυπνούν κάθε Κυριακή αδιαμαρτύρητα να πάνε στην εκκλησία. Είναι εικόνα χωρίς λόγια. Ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Θεόδωρος Σχοινάς είναι ένα άτομο που με πολλή αγάπη προσεγγίζει τον κόσμο, ακουμπά τις καρδιές και δίνεται ολοκληρωτικά στην ενίσχυση της κοινωνικής διακονίας και σ’ ένα φιλανθρωπικό έργο που ξεπερνά ακόμη και αυτές τις δυνάμεις του. Προσωπικά θέλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πολύπλευρη στήριξή του στην υλοποίηση αυτής της έκθεσης και για όλα όσα έχει προσφέρει αυτά τα  χρόνια  στις ψυχές και την πίστη μας».
 
Η Μαρίνα Μητσού –Καρκάνη....

Ο Ευάγγελος Τσούτσας μπροστά από τα έργα του


















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου