Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Παραμύθι χωρίς happy end

Από τη Λορένα Σιούτη

Βασιλιάδες, έρωτες, πάθη, ίντριγκες, λεφτά, μυστικά και «δράκοι», όλα περιτυλιγμένα σε έναπακέτο γεμάτο χρυσόσκονη. Αυτό είναι το σκηνικό στο οποίο καλείται να «παίξει» η πριγκίπισσα του παραμυθιού, μια πριγκίπισσα ηοποία διαφέρει από όλες τις άλλες και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως η «θλιμμένη πριγκίπισσα». Μια πριγκίπισσα η οποία δεν έριξε αυλαία πάνω στο άσπρο άλογο του πρίγκιπά της που ήρθε για να τη σώσει αλλά μέσα στη μαύρη Mercedes κάπου στους δρόμους του Παρισιού, ψάχνοντας την ευτυχία.

Μια φορά και έναν καιρό λοιπόν, γεννιέται κάπου στο Σάντριγχαμ της Ανατολικής Αγγλίας η κόρη του Έντουαρτ Τζον Σπένσερ, ακολούθου της Αυλής η οποία όμως προορίζεται μια μέρα να κατακτήσει όχι μόνο την Αυλή και τη Μ. Βρετανία αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Το ημερολόγιο γράφει 1 Ιουλίου 1961.

Η ευτυχία που φέρνει στην οικογένεια Σπένσερ η μικρή Νταϊάνα δεν είναι αρκετή για να κρατήσει τους γονείς της μαζί. Σε ηλικία μόλις 8 χρονών, το μικρό ξανθό κοριτσάκι με τα γαλάζια μάτια είναι πλέον παιδί χωρισμένων γονιών και τα πρώτα σημάδια θλίψης τα οποία είναι οιωνός για ότι πρόκειται να ακολουθήσει, αρχίζουν να γίνονται αισθητά στο παιδικό της προσωπάκι.

Μια παραλίγο ευτυχία

Μεγαλώνοντας σε ένα λαμπερό περιβάλλον γεμάτο βασιλείς και δούκες ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένο να μπει στους κύκλους των γαλαζοαίματων, πράγμα όχι και τόσο σύνηθες. Σε ηλικία μόλις 20 ετών όντας τρελά ερωτευμένη με τον νεαρό πρίγκιπα Κάρολο, αρραβωνιάζεται και αργότερα τον παντρεύεται. Το ημερολόγιο γράφει 29 Ιουλίου 1981.
Το μυστήριο τελείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο και χαρακτηρίζεται, όχι άδικα, ως το γεγονός του αιώνα που είχε όλη την πολυτέλεια και τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει σε έναν μελλοντικό βασιλιά.

Είναι ένας βασιλικός γάμος με τα όλα του, με πάνω από 750 εκατομμύρια ζευγάρια μάτια να έχουν καρφωθεί πάνω της, με νυφικό το οποίο είχε ουρά 8 μέτρα, με διαμάντια και ρουμπίνια και τη νεαρή πριγκίπισσα να λάμπει από ευτυχία.
Πολύ σύντομα μετατρέπεται σε είδωλο εκατομμυρίων κοριτσιών ανά τον κόσμο αλλά και το αγαπημένο παιδί των media.

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας δέχεται εγκωμιαστικά σχόλια από τους δημοσιογράφους οι οποίοι την έχουν ανάγει πλέον σε «ιερό δισκοπότηρο». Έχοντας αποκτήσει μια σχέση λατρείας η οποία αργότερα θα αποδειχθεί μοιραία, με τους paparazzi οι οποίοι την ακολουθούν σε κάθε της βήμα, η Νταϊάνα χωρίς να κουνήσει το μικρό της δαχτυλάκι γίνεται το νέο παγκόσμιο είδωλο πράγμα το οποίο θα ζήλευαν πολλοί star του Hollywood.

Ωστόσο η παραμυθένια ζωή δεν κρατάει για πολύ. Σύντομα τα tabloids αρχίζουν να κάνουν λόγο για τα πρώτα σύννεφα που εμφανίζονται στη σχέση τους. Η ίδια αντιλαμβάνεται την ύπαρξη «τρίτου» προσώπου στη σχέση της, το οποίο δεν ήταν άλλο απ' την Καμίλα. Μη μπορώντας να το αντιμετωπίσει και έχοντας καταρρεύσει ψυχολογικά ξεσπάει την οργή της στο φαγητό. Οι πρώτες βουλιμικές κρίσεις σβήνουν το χαμόγελο από τα χείλη της και ζωγραφίζουν τη θλίψη στα γαλάζια μάτια της.

Νότα αισιοδοξίας στη ζωή της αποτελεί ο ερχομός των δύο γιων της ο ερχομός των οποίον την έκανε να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο είχε πέσει και να επαναφέρει το χαμόγελο στα όμορφα χείλη της. Η Νταϊάνα χάρισε στον διάδοχο δύο απογόνους, τον Γουίλιαμ στις και τον Χάρι. Το ημερολόγιο έδειχνε 21 Ιουνίου του 1982 και 15 Σεπτεμβρίου του 1984 αντίστοιχα.
Η σχέση του ζευγαριού όμως φαίνεται πως έχει πάρει την κάτω βόλτα με τον Κάρολο να μην δείχνει ευχαριστημένος με τίποτα. Ο ίδιος την ημέρα της γέννησης του Χάρι δεν διστάζει να δείξει τη δυσαρέσκειά του καθώς όπως είπε ήθελε κόρη ενώ λίγο αργότερα αποσύρεται για να πάει να παίξει γκολφ (!).

Τα μέσα έχοντας βρει το νέο «θήραμά» τους και έτοιμα να το κατασπαράξουν επιμένουν να ασχολούνται με την κακή σχέση του πριγκιπικού ζεύγους. Ο ίδιος ο Κάρολος σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραδέχεται ότι δεν ήταν πιστός στη σύζυγό του χωρίς να κατονομάζει την ερωμένη του, αν και ο κόσμος το είχε «τούμπανο» ότι το τρίτο πρόσωπο δεν ήταν άλλο από την Καμίλα. Τα πράγματα έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο με την ίδια τη βασίλισσα Ελισάβετ να παρεμβαίνει ζητώντας από το ζευγάρι να προχωρήσει στην έκδοση του διαζυγίου. Όχι ότι η Νταϊάνα ήταν ποτέ συμπαθής στην πεθερά της. Το διαζύγιο εκδίδεται και το ημερολόγιο γράφει 28 Αυγούστου 1996.







Τίτλοι τέλους

Ύστερα από 15 χρόνια γάμου οι δύο «ήρωες» του παραμυθιού ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους. Εκείνος επιστρέφει στη παλιά και αιώνια αγαπημένη του την Καμίλα. Εκείνη, απελευθερωμένη πλέον από το χρυσό κλουβί της και γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον, ερωτεύεται τον Πακιστανό καρδιοχειρουργό, Χασνάτ Χαν.
Ο πραγματικός, όμως, έρωτας που δεν κρατά πάνω από 6 εβδομάδες, θα χτυπήσει την πόρτα της στο πρόσωπο του Ντόντι Αλ Φαγιέντ, γιο του Αιγύπτιου μεγιστάνα ο οποίος εκτός των άλλων είναι και ιδιοκτήτης των πολυκαταστημάτων Harrods.

Ο Ντόντι, μεγάλος λάτρης της κοκαΐνης αλλά και bon viveur, το μοιραίο βράδυ ήθελε να δείξει στην πριγκίπισσά του το Παρίσι by night χωρίς όμως να έχει φροντίσει αρκετά για την ασφάλειά της, καθώς ο οδηγός είναι μεθυσμένος, αλλά και τους paparazzi που παραμονεύουν σε όλες τις εξόδους του ξενοδοχείου.
Αναχωρούν από το ξενοδοχείο με τους paparazzi φυσικά να τους «μυρίζονται» και να τους καταδιώκουν και την ίδια να λάμπει από ευτυχία. Τα αδηφάγα ΜΜΕ σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά.
Η καταδίωξη του ζευγαριού από τους paparazzi θα οδηγήσει στο τραγικό τέλος στις όχθες του Σηκουάνα μέσα σε μια μαύρη λιμουζίνα. Ένα τόσο κοινότυπο μέρος για να πεθάνει μια πριγκίπισσα με έναν τόσο πεζό τρόπο.


Τα χαμόγελα σβήνουν... Ένα εκατομμύριο σιωπηλές φιγούρες συνόδευσαν τη σορό της στο αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο με τις πιο τραγικές φιγούρες τον Χάρι και τον Ούλιαμ οι οποίοι έχασαν το στήριγμά τους. Ίσως οι μοναδικοί που θα έδιναν τα πάντα για να δουν την αγαπημένη τους μητέρα να επιστρέφει στο παλάτι. Αυτό είναι το τέλος του παραμυθιού από το οποίο λείπει η φράση... «και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Αυτοί σίγουρα δεν ζήσανε καλά αλλά μάλλον ο θάνατος της πριγκίπισσας βόλεψε κάποιους...

Τι έγινε στ’αλήθεα;
Μετά τον θάνατο της «πριγκίπισσας του λαού» ο οποίος βύθισε στο πένθος όχι μόνο τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, πολλά είναι τα ερωτήματα τα οποία έμειναν αναπάντητα. Ερωτηματικά προκαλεί η εμπλοκή των παπαράτσι τη μοιραία νύχτα στη σήραγγα του τραγικού γεγονότος.

Η παρουσία του Τύπου και των παπαράτσι ήταν συνεχής σε όλη τη διάρκεια των διακοπών της πριγκίπισσας, ακόμα και κατά την άφιξη (με ιδιωτικό τζετ) του ζεύγους στο Παρίσι καθιστώντας σίγουρο ότι κάποιος έδινε πληροφορίες στους παπαράτσι. Παρ’ όλ’ αυτά, το διάσημο ζεύγος ήταν συνηθισμένο στην παρουσία αλλά δεν δικαιολογείται το γεγονός ότι ο οδηγός αδικαιολόγητα ανέπτυξε ταχύτητα και τελικά έχασε τον έλεγχο από λάθος.
Πώς όμως έγινε αυτό, δεν θυμάται ούτε ο ίδιος. Ο Ρις, ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης, έπαθε απώλεια μνήμης και το μόνο που θυμάται είναι διάφορα οχήματα να τους ακολουθούν μέχρι την είσοδο στη σήραγγα! Ούτε πιο πριν, ούτε τότε οι κάμερες δεν κατέγραφαν.

Θεωρίες συνωμοσίας

Αυτά είναι τα μεγαλύτερα ερωτηματικά που αφορούν το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνας και που πιθανότατα δεν θα απαντηθούν ποτέ! Σε ό,τι αφορά το ποιος θα μπορούσε να είχε σχεδιάσει και υλοποιήσει μια τέτοια επιχείρηση, είναι επίσης άγνωστο. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν μόνο μερικές χιλιάδες εκδοχές και παραλλαγές τους. Τέσσερις όμως που στηρίζονται σε προφανή κίνητρα είναι οι πιο δημοφιλείς:

Μυστικές υπηρεσίες – SIS: Οι μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν την εξόντωση της πριγκίπισσας, όταν έκριναν ότι πλέον αποτελούσε απειλή για τη σταθερότητα της πολιτικής κατάστασης στη Βρετανία και ειδικότερα για το θρόνο. Κατά καιρούς έχουν γίνει ισχυρισμοί, χωρίς βάσιμες όμως ενδείξεις, ότι το ζεύγος σκόπευε να παντρευτεί και ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος και με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το παλάτι δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένο.

Ο Ντόντι ήταν ο πραγματικός στόχος: Διάφορα σενάρια επεκτείνονται και στους επιχειρηματικούς αντιπάλους του Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ και μιλούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, με τη Νταϊάνα να αποτελεί την ιδανική συγκάλυψη. Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ ξεκίνησε από το μηδέν και στην πορεία του για την κορυφή, θα πρέπει να δημιούργησε αρκετούς αντιπάλους στο εμπορικό κατεστημένο του Λονδίνου. Στην ύπαρξη αντιπάλων συνηγορεί και το γεγονός ότι το βρετανικό κράτος του είχε αρνηθεί τη βρετανική υπηκοότητα, μετά από ερωτηματικά που αφορούσαν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.

Οι εταιρείες πολεμικών εφοδίων:
Κατά τη διάρκεια της ακτιβιστικής της δράσης, η Νταϊάνα είχε δημιουργήσει αρκετούς εχθρούς και ειδικότερα τις εταιρείες που κατασκευάζουν νάρκες. Μάλιστα, μέσω των προσωπικών της γνωριμιών, είχε πείσει διάφορους ηγέτες να υπογράψουν τη συμφωνία κατάργησης της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού. Ένας από τους ηγέτες ήταν και ο Μπιλ Κλίντον, κάτι που σίγουρα είχε δυσαρεστήσει το πανίσχυρο λόμπι της αμερικάνικης πολεμικής βιομηχανίας.

Το ατύχημα δεν υπήρξε ποτέ: Η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκηνοθέτησε το θάνατό της για να απαλλαχτεί οριστικά από τους παπαράτσι και να αρχίσει μια καινούρια ζωή. Η θεωρία αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι δεν έγινε αυτοψία πριν την ταφή της Νταίανας, παρά μόνο εκ των υστέρων και για να διαπιστωθεί αν ήταν έγκυος. Η αυτοψία είναι υποχρεωτική από το νόμο στην Αγγλία για θύματα αυτοκινητικών ατυχημάτων αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το ίδιο ισχύει και στη Γαλλία.


Ζωή σαν παραμύθι;... Όχι απλά ένα παραμύθι για μικρά παιδιά αλλά ένα best seller το οποίο χάρισε τη μεγαλύτερη ευτυχία στα Μέσα Ενημέρωσης, τη δίψα στο κοινό να μάθει το κάθε τι που αφορά την πριγκίπισσα της καρδιάς του αλλά και στην ίδια την «κατάρα» να ξεψυχήσει στο Παρίσι, στην πόλη του φωτός, του έρωτα, του μπαρόκ και της μόδας που όμως με μιας μετατράπηκε σε αιώνιο τάφο για την ίδια. Έφυγε αφήνοντας πίσω της τα δυό της αγόρια αλλά και το άπιαστο όνειρο μιας...ευτυχισμένης ή έστω γαλήνιας ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου