Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Τούρκοι «πειρατές» μας κλέβουν στο Αιγαίο



«ΣΤΟΛΟΣ» ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΟΤΡΑΤΕΣ ΨΑΡΕΥΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΕΛΑΓΟΣ ΣΕ ΝΕΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ – ΑΓΡΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΑΡΑΔΕΣ

Κάποτε, η «ναυμαχία» γινόταν στα Ίμια για την κωλοχτύπα. Μετά άρχισαν οι κόντρες και για την τσιπούρα. Τώρα, οι Τούρκοι ψαράδες δεν αφήνουν ούτε λέπι στο Αιγαίο…
 
Κάποτε, μιλάγαμε για τον «πόλεμο των ψαράδων» στο Αιγαίο, αφού ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά έκαναν… ναυμαχίες για τις μεγαλύτερες ψαριές τσιπούρας και κωλοχτύπας. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αγριέψει τόσο πολύ, που αν δεν παρέμβει κάποιος, σε λίγα χρόνια, το να ψαρεύει κανείς στο Αιγαίο θα είναι δώρο άδωρο.
Οι Έλληνες ψαράδες έκπληκτοι βλέπουν τα δίχτυα τους άδεια, καθώς οι Τούρκοι συνάδελφοί τους, μη σεβόμενοι καμία διεθνή νομοθεσία συνεχίζουν και ψαρεύουν με ανεμότρατες. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι πηγαίνουν στα διεθνή ύδατα και ρημάζουν τη θαλάσσια ζωή με τα παράνομα αλιευτικά που χρησιμοποιούν. Οι ανεμότρατες έχουν απαγορευτεί καθώς «ξυρίζουν τον πυθμένα» και δεν αφήνουν ούτε γόννο.
                                   
Νεκρή θάλασσα
Οι Τούρκοι ψαράδες δεν αφήνουν με τις ανεμότρατες ούτε… λέπι αφού η Τουρκική ακτοφυλακή κάνει τα στραβά μάτια. Το Ελληνικό Λιμεναρχείο αρκετές φορές επιχειρεί και απομακρύνει από συγκεκριμένα σημεία τις τουρκικές ανεμότρατες, όμως αυτές καραδοκούν και μόλις τα πλωτά του Λιμενικού Σώματος απομακρυνθούν, επιστρέφουν για να συνεχίσουν.
Το Ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών «Αρχιπέλαγος» καταγγέλλει επαναλαμβανόμενη και προκλητική παραβατικότητα στα Ελληνικά χωρικά ύδατα, από μεγάλα τουρκικά αλιευτικά σκάφη (μηχανότρατες) και μάλιστα έχει καταγράψει νότια της Σάμου σε συνεργασία με αλιείς της περιοχής, Τούρκους παράνομους αλιείς επί τω έργω.
Η «πειρατική» αυτή αλίευση δεν σημειώνεται για πρώτη φορά. Αντίστοιχα περιστατικά καταγράφονται κάθε χρόνο στο ανατολικό Αιγαίο, σε περιόδους από μέσα Αυγούστου έως και τέλη του Σεπτέμβριου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, προκαλεί το γεγονός πως, τα Τουρκικά σκάφη επιδίδονταν σε παράνομη αλίευση παραμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε εθνικά ύδατα, πολύ κοντά σε παράκτιους οικισμούς και κατά τη διάρκεια της ημέρας(!). Σημειωτέον ότι σε αυτά τα αλιευτικά πεδία δεν επιτρέπεται ούτε οι Ελληνικές μηχανότρατες να δραστηριοποιούνται.
Παρά την προκλητική και παράνομη δραστηριότητα των Τουρκικών αλιευτικών σκαφών, σημειώνεται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην παρέμβαση των αρμόδιων λιμενικών αρχών, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και καταγγελίες, τόσο από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», όσο και από τους αλιείς της περιοχής.
Η δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα αλιευτικά αποθέματα, καταδεικνύουν πως το μέλλον της αλιείας στο Αιγαίο είναι αβέβαιο και η βιωσιμότητα των οικοσυστημάτων, κρίσιμη. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για περαιτέρω φαινόμενα πειρατικής αλιείας, είτε από Ελληνικούς πολλώ δε μάλλον από ξένους αλιευτικούς στόλους.
«Ελπίζουμε η αντίδραση των λιμενικών αρχών να είναι πιο άμεση από εδώ και στο εξής, προκειμένου να αντιμετωπίζονται καίρια και άμεσα τέτοιου είδους παράνομες και καταστροφικές για το θαλάσσιο περιβάλλον, αλιευτικές δραστηριότητες», αναφέρει το «Αρχιπέλαγος»!


«Πόλεμος»
Όπως και να χει, ο «πόλεμος» μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων αλιέων συνήθως φουντώνει κάθε Ιανουάριο, εποχή που για έναν μήνα εμφανίζονται στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα Ιμια οι πελαγίσιες τσιπούρες και οι κωλοχτύπες(είδος νοστιμότατης και πανάκριβης αστακοκαραβίδας, που πήρε το όνομά της από τον τρόπο που κινείται στη θάλασσα, χτυπώντας, δηλαδή, για ώθηση το πίσω μέρος της ουράς της) και οι αλιείς αρχίζουν τις ιδιότυπες κόντρες μεταξύ τους.
Σκάφη του Λιμενικού αλλά και τουρκικές ακταιωροί προστατεύουν τους έλληνες και τους τούρκους αλιείς αντίστοιχα. Ο συνωστισμός σκαφών μεγάλος, η ένταση και υπερπροσπάθεια επίσης μεγάλη και καμιά φορά συμβαίνουν και ατυχήματα. Ενα από αυτά σημειώθηκε μόλις προχθές, όταν τουρκικό σκάφος διεμβόλισε σκάφος του Λιμενικού, χωρίς ευτυχώς θύματα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το 1996 στα Ιμια η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν βρεθεί στα πρόθυρα πολέμου.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη όταν οι τούρκοι ψαράδες, όπως καταγγέλλουν οι Καλύμνιοι ψαράδες, μπαίνουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα, καταστρέφουν τα δίχτυα τους και προσπαθούν, με τη στήριξη τουρκικών ακταιωρών, να τους εμποδίσουν να ψαρέψουν.
 Σε βίντεο-ντοκουμέντο που έχουν καταγράψει Έλληνες αλιείς, αποτυπώνεται το μεροκάματο του τρόμου, με σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής να τους απειλούν, υποστηρίζοντας ότι βρίσκονται σε Τουρκικά χωρικά ύδατα. Όπως λένε οι ψαράδες από τα Δωδεκάνησα, ζουν καθημερινά με το φόβο ακόμα και για την ιδία τους τη ζωή.
Οι ψαράδες δίνουν καθημερινά μάχη για να εγκλωβίσουν τα άγρια ψάρια, αφού το μεροκάματο είναι άκρως δελεαστικό, καθώς όπως λένε, μπορεί να φθάσει και τα 3.000 ευρώ. Στην Κάλυμνο οι αλιείς είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί, όταν ψαρεύουν μαζί με τους Τούρκους, καθώς όπως λένε, κάποιοι απ’ αυτούς είναι εξαιρετικά προκλητικοί. Σε αυτό, προσθέστε και τις τουρκικές ακταιωρούς που προσέρχονται προς βοήθεια των Τούρκων ψαράδων, απειλώντας με εμβολισμούς, ή ακόμα και να βουλιάξουν με τα απόνερά τους τα ελληνικά αλιευτικά.

Και Ιταλοί!                             
Εκτός από τους Τούρκους, µια ιδιότυπη «απόβαση» σε ολόκληρη την περιοχή, από τη Χίο µέχρι την Κρήτη, τη Ρόδο και το Καστελόριζο, έχουν κάνει τις τελευταίες εβδοµάδες µεγάλα αλιευτικά σκάφη από την Ιταλία.
Τα τουρκικά και ιταλικά ψαράδικα «σαρώνουν» τα αλιεύµατα των Δωδεκανήσων και τα πληρώµατά τους χωρίς δισταγµό περνούν το όριο των 6 ναυτικών µιλίων γύρω από τα νησιά και µαζεύουν την ψαριά τους ακόµη και από ελληνικά χωρικά ύδατα, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.
Το απόγευµα της περασµένης Παρασκευής, όπως µας ενηµέρωσε ο κ. Κατσοτούρχης, δώδεκα µεγάλα ιταλικά αλιευτικά σκάφη ψάρευαν σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από την Αστυπάλαια µέχρι τη Χάλκη, την Κάσο και την Κάρπαθο. «Δουλεύουν την κόκκινη γαρίδα και τον µπακαλιάρο», σηµειώνει και υποστηρίζει ότι τα τουρκικά και ιταλικά αλιευτικά προκαλούν «καταστροφή» επειδή πολλές φορές ψαρεύουν σε απαγορευµένες περιοχές και συχνά ρίχνουν τα δίχτυα τους εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.
Ο κ. Κατσοτούρχης διαµαρτύρεται για τη στάση των αντρών του Λιµενικού Σώµατος επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν ελέγχουν τους ξένους ψαράδες και εξαντλούν την αυστηρότητά τους στους Ελληνες αλιείς.
«Εµάς µας κυνηγάνε και αφήνουν ανεξέλεγκτα κυρίως τα ιταλικά µεγάλα σκάφη των 30-35 µέτρων», επισηµαίνει ο πρόεδρος των ψαράδων στο Νότιο Αιγαίο.


 Τι λένε

Οι Καλύμνιοι ψαράδες καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι μπαίνουν σε Ελληνικά χωρικά ύδατα, καταστρέφουν τα δίχτυα τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να τους εμποδίσουν να ψαρέψουν.
Η Ελληνική Ακτοφυλακή βρίσκεται πάντα δίπλα στους αλιείς και πολλές φορές έχει αποτρέψει σοβαρά επεισόδια. Όμως οι Τούρκοι είναι προκλητικοί και αγνοούν τις απαγορεύσεις, λένε οι Έλληνες ψαράδες, οι οποίοι βλέπουν τα ψάρια ολοένα και να λιγοστεύουν.
Την ίδια ώρα, σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο επεισοδίου στα Ίμια, τα οποία, όπως και να το κάνουμε, είναι μια «ευαίσθητη» περιοχή, στην οποία (στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή) συρρέουν αλιείς, Ελληνες και Τούρκοι, ιδιαίτερα όταν είναι η περίοδος ψαρέματος τσιπούρας.
Πάντως, «παράπονα» δεν έχουν μόνο οι Έλληνες αλιείς. Η τουρκική πλευρά υιοθετεί την κλασική προκλητική γραμμή, αφού συνήθως γίνεται  λόγος για παραβίαση των χωρικών υδάτων της Τουρκίας από Έλληνες αλιείς που προέρχονται από την Κάλυμνο, αλλά και από σκάφη του Λιμενικού, που περιπολούν στην περιοχή για την πρόληψη κάποιου συμβάντος.
Οι Τούρκοι καταγγέλλουν επίσης ότι τα σκάφη του Λιμενικού περνούν με ταχύτητα κοντά από τα τουρκικά αλιευτικά, προκαλώντας προβλήματα στη δουλειά τους.

ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ
Ο ρόλος της Δαμανάκη

Θα περίμενε κανείς ότι, στο θέμα της αλιείας του Αιγαίου, η Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση απέναντι στην Τουρκία, λόγω και του γεγονότος ότι η Επίτροπος Αλιείας της ΕΕ, είναι Ελληνίδα. Όμως οι Έλληνες ψαράδες έχουν –μεγάλα- παράπονα από τη Μαρία Δαμανάκη, καθώς θεωρούν πως όχι μόνο δεν τους προστατεύει, αλλά αντίθετα τους περιορίζει, αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους Τούρκους συναδέλφους τους.
Η αλήθεια είναι πως η κ. Δαμανάκη βρίσκεται στη μέση ενός γενικότερου πολέμου: Μεταξύ των παράκτιων ψαράδων, των μηχανότρατων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των ανταγωνιζόμενων μεταξύ τους ψαράδων των μεσογειακών χωρών. Δεν γίνεται να θεσπίσει κανείς Κοινή Αλιευτική Πολιτική και να τους ικανοποιήσει όλους. Και, έχει δίκιο στον τομέα ότι πρέπει «να αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που ψαρεύουμε. Ανοίγουμε τον δρόμο σε ένα βιώσιμο μέλλον για τους αλιείς μας και τη βιομηχανία μας», με στόχο την αύξηση των ιχθυοαποθεμάτων σε ποσοστά πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα με την ευθυγράμμιση των αλιευτικών δυνατοτήτων με τις επιστημονικές οδηγίες, τη διακοπή των απορρίψεων νεκρών ψαριών στη θάλασσα όταν αυτά δεν βρίσκονται σε εμπορεύσιμο μέγεθος, καθώς και την παύση όλων των άλλων σπάταλων πρακτικών.
Το κακό βέβαια, είναι ότι οι νόμοι, οι διεθνείς κανόνες και οι κανονισμοί της ΚΑΠ είναι «βούτυρο στο ψωμί» των Τούρκων ψαράδων. Στο Αιγαίο, για παράδειγμα, οι Τούρκοι ψαράδες κυριολεκτικά αλωνίζουν, όχι μόνο παίρνοντας την ψαριά από τα χέρια των Ελλήνων συναδέλφων τους, αλλά καταστρέφοντας τα ιχθυαποθέματα. Η πικρή αλήθεια είναι πως η κ. Δαμανάκη δεν έχει χρησιμοποιήσει τη νευραλγική θέση της για να «τραβήξει το χαλινάρι» στην Τουρκία, ώστε με τη σειρά της να ελέγξει τους ψαράδες της. Και θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αφού γνωρίζει πως θα μπορούσε να παίξει ρόλο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όμως η Ελληνίδα επίτροπος επιλέγει τους χαμηλούς τόνους. Και αυτό, δηλαδή η μη καταγγελία για συμμόρφωση των Τούρκων ψαράδων, την έχει κάνει κόκκινο πανί για τους συμπατριώτες της.

ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ… ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Πέφτουν μέχρι και πυροβολισμοί!

Στο Αιγαίο παίζονται πολλά και η Τουρκία, ως διεκδικητικό κράτος, το ξέρει καλά και εφαρμόζει το δόγμα της. Γιατί, δεν είναι μόνο τα γεωγραφικά τετελεσμένα που προσπαθεί να φέρει εκδιώκοντας Έλληνες ψαράδες από ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά είναι και το οικονομικό του πράγματος. Ένα οικονομικό «θαύμα» (;) όπως αυτό της Τουρκίας, δεν μπορεί να χτιστεί με ανεκτικότητα και ειρηνική συμπεριφορά απέναντι στους γείτονες.
Έτσι, συνήθως οι Τούρκοι ψαράδες έχουν «συμμάχους» τις αρχές της χώρας τους. Οι οποίες κάνουν προκλητικά τα στραβά μάτια για τους συμπατριώτες τους. Όταν αυτοί παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, ή όταν υπεραλιεύουν με παράνομες μεθόδους. Και, φυσικά, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Απέναντι στους Έλληνες, είναι πολύ σκληροί.
Το πρόσφατο περιστατικό στην Κύπρο, όπου Τούρκοι στρατιώτες πυροβόλησαν εν ψυχρό έναν Κύπριο ψαρά, δεν είναι ασυνήθιστο για το Αιγαίο. Δεκάδες φορές οι Έλληνες ψαράδες δέχονται πυροβολισμούς (στον αέρα) από τα πληρώματα της τουρκικής ακτοφυλακής, ή ακόμα και από τους Τούρκους ψαράδες. Οι δε προσπάθειες εμβολισμών, ή και βουλιάγματος των ελληνικών αλιευτικών με τα απόνερα των μεγαλύτερων, ή των αλιευτικών σκαφών, είναι συνηθισμένη πρακτική. Εκτός αν βρίσκονται κοντά σκάφη του ελληνικού Λιμενικού…
Διαβάστε το ρεπορτάζ στην Press-Time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου