Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Σταύρος Θεοδωρακόπουλος: «Το καλύτερο success story θα είναι η φυγή σας...»

«Πολλές είναι οι τεχνικές αλλά και οι διοικητικές ελλείψεις, οι οποίες μας βάζουν σε δαιδαλώδεις λαβύρινθους και να πρέπει να ψάχνουμε την άκρη του νήματος για πράγματα που είναι αυτονόητα. Η ελλιπής χρηματοδότηση είναι το τεράστιο θέμα μας, όχι μόνο σε εμάς άλλα σε όλους τους φορείς της ψυχικής υγείας»


«Οι ένοικοι, δηλαδή οι άνθρωποι που φιλοξενούμε είναι αυτοί που μας οπλίζουν με δύναμη και ενέργεια. Σας μιλάω με το χέρι στην καρδιά και όχι σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων...Οι άνθρωποι που φιλοξενούμε είναι κομμάτια της ζωής μας...»

 
Η συνέντευξη του Σταύρου Θεοδωρακόπουλου στον Γιώργο Κιούση

Στην Ελευθεροτυπία και συγκεκριμένα στην στήλη Ανθρώπινα, την οποία επιμελείται ο Γιώργος Κιούσης, μιλά ο Σταύρος Θεοδωρακόπουλος για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα.
Ο ίδιος είναι υπεύθυνος στο Οικοτροφείο Ιπποκράτης ΙΙ της Έδρας και μέσα σε 7 ερωτήσεις αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στους φορείς στην Ελλάδα των μνημονίων.
«Στα 27 μου αντιλαμβάνομαι, δυστυχώς, πως το μέλλον στη χώρα μας είναι αβέβαιο. Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή αυτό που έκαναν στην γενιά μου είναι πως μας στέρησαν το όνειρο και την ελπίδα, τα  εξαφάνισαν ακόμη και από το υποσυνείδητο μας», λέει χαρακτηριστικά.  Διαβάστε τι είπε στην Ελευθεροτυπία:


Καθημερινά στον «Ιπποκράτη» βρίσκεται στο πλευρό εκατοντάδων συνανθρώπων που ζητουν στήριξη και ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ενηλίκων με βαριά νοητική υστέρηση και δευτερογενείς ψυχικές παθήσεις.

Στόχος του, όπως και τόσων άλλων συνεργατών του, η διαρκής βελτίωση της λειτουργικότητας των ατόμων στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, η διασφάλιση της παραμονής του στην κοινότητα και η ανάπτυξη σχέσεων με τη ζωή και τη δράση της τοπικής κοινωνίας.
Μιλάμε με τον 27χρονο Σταύρο Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος εργάζεται σε φορέα ψυχικής «ΈΔΡΑ» (είμαι μέλος του δ.σ), υπεύθυνος του Οικοτροφείου «Ιπποκράτης ΙΙ», στο Περιστέρι.


Δύσκολη απόφαση;
Το σημερινό φύλλο της Ελευθεροτυπίας
«Η φιλοσοφία του φορέα Έδρα όπου και εργάζομαι και είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι να στηρίζει νέους ανθρώπους με όραμα. Εγώ έχω τελειώσει το ΤΕΙ Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά και βρέθηκα στην Έδρα για την πρακτική μου. Δέθηκα με τους ανθρώπους και από την πρώτη στιγμή με έκαναν δεκτό όχι σε μια δουλειά αλλά σε μια οικογένεια. Δεν ήθελα να φύγω και γι’ αυτό το λόγο προσπαθούσα με όλες μου τις δυνάμεις να κάνω το καλύτερο. Άλλωστε όταν παίρνεις αγάπη και σεβασμό τα ανταποδίδεις αυθόρμητα και χωρίς περιστροφές...»


Πως είναι οι τρόφιμοι;
«Οι ένοικοι, δηλαδή οι άνθρωποι που φιλοξενούμε είναι αυτοί που μας οπλίζουν με δύναμη και ενέργεια. Σας μιλάω με το χέρι στην καρδιά και όχι σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων...Οι άνθρωποι που φιλοξενούμε είναι κομμάτια της ζωής μας...»

Ποιοι σας στηρίζουν στον καθημερινό αγώνα σας;

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της Έδρας Αλέξανδρος Οικονόμου 
«Η πρόεδρος του φορέα κα. Μαρία Κερασόγλου και ο επιστημονικά υπεύθυνος κ. Αλέξανδρος Οικονόμου είναι αρωγοί όλων των προσπαθειών μας και δίπλα μας σε κάθε μας βήμα, ιδέα, ενέργεια. Επίσης το προσωπικό ή αν θέλετε οι συνεργάτες μου, αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κρίκο της επαγγελματικής καθημερινότητας μου. Είναι καταρτισμένοι στις ειδικότητες τους, αλλά αυτό που υπερισχύει είναι η αγάπη για τη δουλειά τους που ξεπερνά τα όρια του επαγγελματισμού».

Οι δυσκολίες σας;
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω είναι κυρίως από την πλευρά του κράτους. Πολλές είναι οι τεχνικές αλλά και οι διοικητικές ελλείψεις, οι οποίες μας βάζουν σε δαιδαλώδεις λαβύρινθους και να πρέπει να ψάχνουμε την άκρη του νήματος για πράγματα που είναι αυτονόητα. Η ελλιπής χρηματοδότηση είναι το τεράστιο θέμα μας, όχι μόνο σε εμάς άλλα σε όλους τους φορείς της ψυχικής υγείας. Γιατί δεν φτάνει το γεγονός ότι είναι σχεδόν πενιχρή αλλά δεν υπάρχει συνέπεια και τακτικότητα με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται έξοδα και μετά να μην μπορούν να μαζευτούν.

Η ψυχική Υγεία σήμερα;

«Θα έλεγα κάτι παραπάνω από τραγική, καθώς υπάρχουν φορείς ψυχικής υγείας που δεν ξέρουν τι θα συμβεί την επόμενη μέρα. Το άγνωστο φοβίζει για ασθενείς και προσωπικό και κανείς δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόγραμμα για το μέλλον των φορέων στην Ελλάδα»

Τι σας θλίβει σήμερα;

«Στα 27 μου αντιλαμβάνομαι, δυστυχώς, πως το μέλλον στη χώρα μας είναι αβέβαιο. Στην Ελλάδα αυτή την στιγμή αυτό που έκαναν στην γενιά μου είναι πως μας στέρησαν το όνειρο και την ελπίδα, τα  εξαφάνισαν ακόμη και από το υποσυνείδητο μας»

Φταίνε οι πολιτικοί;



«Διάβασα ένα ωραίο σύνθημα σε τοίχο απευθυνόμενο σε βουλευτές  και στην Κυβέρνηση “Το καλύτερο success story θα είναι η φυγή σας..”.»

1 σχόλιο: