Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γιώργος Κιμούλης: «Το σύγχρονο θέατρο δεν σημαίνει πως είναι και επίκαιρο»

Πρεμιέρα αύριο (24/10) για τον Μπόρκμαν του Ίψεν στο Χορν

Η συνεργασία του χειμώνα Κιμούλης – Φασουλής
 «Το θέατρο πρέπει να είναι σύγχρονο και όχι επίκαιρο», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Κιμούλης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου παρουσίασης του έργου Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν του Ερρίκου Ίψεν.  Ο Σταμάτης Φασουλής που σκηνοθετεί την παράσταση τόνισε πως ο Ίψεν με τον «Μπόρκμαν» φτάνει σε ένα υψηλό επίπεδο καθώς ξετυλίγει όλο τον εσωτερικό κόσμο του ανθρώπου ενώ την ίδια ώρα στην επιφάνεια βγαίνουν οι μεγάλες του ανησυχίες.
Η Πέμη Ζούνη που πρωταγωνιστεί στην παράσταση έκανε λόγο για ένα έργο που έχει διαρκώς ένταση και αγωνία, ενώ δεν δίστασε να το χαρακτηρίσει αριστούργημα.
Αν όλες οι παραπάνω απόψεις έχουν κοινό παρανομαστή το έργο του Νορβηγού, παγκόσμιας κλάσης, δημιουργού τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως οι παραστάσεις στο θέατρο Δημήτρη Χορν από σήμερα θα αποτελέσουν ορόσημο για την θεατρική σεζόν της Αθήνας.

Η ταυτότητα του «Μπόρκμαν»

Γραμμένο το 1896 με κεντρικό ήρωα έναν άνθρωπο παθιασμένο για την εξουσία και τον πλούτο, το έργο είναι ταυτόχρονα κλασσικό και σύγχρονο. Αντικατοπτρίζει την απαξίωση της ηθικής, την ανυπαρξία των συναισθημάτων και το ανελέητο κυνήγι χρήματος και δύναμης, που θα βρεθούν εν τέλει αντιμέτωπα με την αναζωογονητική δύναμη της νέας γενιάς και το δρόμο που θέλει να τραβήξει.

Για κατάχρηση

Ο τραπεζίτης Μπόρκμαν που φυλακίστηκε για κατάχρηση επιστρέφει στο σπίτι του, αποφασισμένος να μείνει κλεισμένος εκεί μέχρι το θάνατο του. Η γυναίκα του, το παιδί του και η δίδυμη αδελφή της γυναίκας του ζωντανεύουν όλο το παρελθόν και μέσα σε μία νύχτα λύνεται ο γόρδιος δεσμός μιας ολόκληρης ζωής.

Το αριστούργημα του Ίψεν

Μαζί με τους Βρυκόλακες,  ο Τζων Γαβριήλ Μπόρκμαν είναι ίσως τα πιο άρτια δραματουργικά έργα του μεγάλου Νορβηγού. Ο Ίψεν στα τελευταία χρόνια της ζωής του γράφει ένα αριστούργημα χωρίς να προτείνει βέβαια λύση στο μεγάλο πρόβλημα της ζωής, αλλά κλείνοντας την αυλαία βλέπεις να ανοίγεται μπροστά σου ένα τεράστιο ερωτηματικό.

Σήμερα, στις παρούσες οικονομικό-κοινωνικές-πολιτικές συνθήκες, ίσως περισσότερο από ποτέ, το έργο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο, καυστικό και οξυδερκές. Ο Ίψεν έχει μελετήσει σε βάθος τη φύση του ανθρώπου, που τα βασικά χαρακτηριστικά της, οι βαθύτερες ανησυχίες της και τα πάθη της παραμένουν τα ίδια στο πέρασμα του χρόνου. Η ανάγκη, η αγωνία του ανθρώπου για εξουσία σε όλα τα επίπεδα, η ψευδαίσθηση της απεριόριστης δύναμης και του ελέγχου της ζωής των άλλων παρουσιάζονται με τρόπο οξύτατο και βαθιά ανθρώπινο συνάμα. 

Στην Ελλάδα το 1928
Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1928 από τους μαθητές της Επαγγελματικής Σχολής Θεάτρου σε σκηνοθεσία Φώτου Πολίτη. Το 1933 ανεβαίνει στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του ίδιου με τους Αιμίλιο Βεάκη, Κατίνα Παξινού, Ελένη Παπαδάκη, Βάσω Μανωλίδου γνωρίζοντας πολύ καλή ανταπόκριση από το κοινό.


Info
Συντελεστές:
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σχεδιασμός Φωτισμών: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Γιώργος Κιμούλης, Πέμη Ζούνη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Νάνα Παπαδάκη, Γιάννης Καπελέρης, Ελευθερία Μπενοβία.

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00 (λαϊκή)
Σάββατο 18:00 (λαϊκή) & 21:00
Κυριακή 18:00

Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία: 20€, Εξώστης: 18€,   Λαϊκή: 17€, Φοιτητικό:15€, Ανέργων: 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας)

Αγορά εισιτηρίων:
Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, Τ.: 210 3213100
Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, Τ.: 210 3612500
Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100

Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου