Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Θεόδωρος Βασιλειάδης: Υπάρχουν τρόποι να αποτρέψουμε τις αυτοκτονίες...

Ο dr.Θεόδωρος Βασιλειάδης - Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής
«Το ποσοστό των μείζον καταθλιπτικών επεισοδίων  στην Ελλάδα το 2013 είναι  αυξημένο  κατά  50% σε σχέση με το 2011»

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών  γονιών. Αυτό δυστυχώς με τον έναν η τον άλλον τρόπο πολλές φορές  βγαίνει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών»



«Η ενασχόληση με την ψυχική υγεία με γεμίζει ικανοποίηση, καθώς βλέπω την πρόοδο που κάνουν οι άνθρωποι που με επισκέπτονται»

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Την στιγμή που χιλιάδες Έλληνες νέοι επιστήμονες διεκδικούν τη χαμένη ευκαιρία τους στο εξωτερικό, ελάχιστοι μένουν πίσω και σε μια πυρπολημένη γη χαράζουν όνειρα και φιλοδοξούν για ένα καλύτερο αύριο, με γνώμονα τον συνάνθρωπο τους.
Ένας από αυτούς είναι ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής Θεόδωρος Βασιλειάδης, ο οποίος μιλά στο Πινάκιο για την επιστήμη του, για τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα αλλά και πως μπορούν να αποτραπούν στο μέλλον άλλες που το μνημόνιο και οι πιστοί ακόλουθοι του έχουν σπείρει...
Ο νεαρός επιστήμονας μας μιλά και για τις οικογένειες που έχουν υποστεί τις οικονομικές συνέπειες και τα εύκολα θύματα είναι (δυστυχώς) τα παιδιά.
Δεν παραλείπει να υπογραμμίσει πως η ψυχική υγεία του ανθρώπου είναι εξίσου σημαντική με την σωματική και πρέπει να είναι σε πλήρη ισορροπία.
Τέλος, τονίζει ότι είναι καλό όλοι να μπαίνουν στην διαδικασία της  ψυχοθεραπείας, διότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής...



Είστε νεαρός επιστήμονας και ασχολείστε με την ψυχική υγεία των συνανθρώπων σας. Πώς προέκυψε αυτό;  Και τι έχετε αποκομίσει μέχρι στιγμής από την εμπειρία σας; 

«Από μικρό παιδί με γοήτευε αυτός ο μαγικός κόσμο που λέγεται  ψυχή του ανθρώπου, δηλαδή τα συναισθήματα, οι τρόποι με τους  οποίους αποκτούμε  γνώση, η διαπροσωπική επικοινωνία κτλ. Παράλληλα, από μικρό με θυμάμαι να θέλω να βοηθάω τους συνανθρώπους μου, συγγενείς, φίλους, συμμαθητές ,ακόμα και αγνώστους όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα. Αυτά τα δύο συνδυασμένα με οδήγησαν  στο ξεκινήσω της σπουδές μου στην ψυχολογία και μετά στο να μετεκπαιδευτώ επάνω στο γνωσιακό αναλυτικό ψυχοθεραπευτικό μοντέλο.  Η ενασχόληση με την ψυχική υγεία με γεμίζει ικανοποίηση, καθώς βλέπω την πρόοδο που κάνουν οι άνθρωποι που με επισκέπτονται  ως ψυχοθεραπευτή  για ψυχολογική βοήθεια».

Ποια είναι  η σχέση σας με τους ανθρώπους  στους οποίους παρέχετε τις υπηρεσίες σας;

«Οι σχέσεις με τους ανθρώπους τους οποίους βοηθάω ως επαγγελματίας είναι καθαρά επαγγελματικές, όπως άλλωστε επιτάσσει και ο κώδικας δεοντολογίας των ψυχολόγων-ψυχοθεραπευτών και λειτουργώ πάντα με γνώμονα την παροχή της μέγιστης δυνατής βοήθειας προς τους πελάτες μου».

Υπάρχουν άνθρωποι που στηρίζουν τον καθημερινό σας αγώνα; Αν  ναι  ποιοι είναι αυτοί και πως το κάνουν;

«Σίγουρα υπάρχουν άτομα τόσο στο συγγενικό μου όσο και στο φιλικό μου περιβάλλον, οι οποίοι με στήριξαν και με στηρίζουν. Ένα κομμάτι της επιτυχίας μου το οφείλω και σε αυτούς. Παράλληλα στήριξη  λαμβάνω και από τους πελάτες μου, οι οποίοι εξαιτίας  της ικανοποίησης που νιώθουν μέσα από τις ποιοτικές ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες που παρέχω, συνεχίζουν να με προτιμούν και να με προτείνουν σε άλλους ανθρώπους που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη».

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην επαγγελματική σας  ζωή;

«Κοιτάξτε, η οικονομική κρίση έχει πλήξει και το δικό μας κλάδο.  Οι οικονομικές δυνατότητες  του κόσμου είναι πλέον  περιορισμένες, με αποτέλεσμα να προβληματίζεται για το εάν θα μπει στη διαδικασία να ξεκινήσει  ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες ή όχι. Φυσικά ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω όλες τις οικονομικές επιβαρύνσεις που έχουν όλοι οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως ασφαλιστικές εισφορές, μεγάλη φορολόγηση κτλ.  Το θετικό βέβαια είναι ότι απολαμβάνω ως επαγγελματίας  την εκτίμηση των πελατών μου, αλλά και του κόσμου ευρύτερα».

Ο κόσμος φοβάται να απευθυνθεί σε ψυχοθεραπευτή…το θεωρεί ακόμη ταμπού;

«Πλέον  πάρα πολύ  μεγάλο μέρος του κόσμου έχει αποτινάξει αυτό το ταμπού. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ και η τηλεόραση μέσα από εκπομπές στις οποίες συμμετείχαν και συμμετέχουν  ειδικοί ψυχικής υγείας  και έτσι ο κόσμος εξοικειώθηκε  με το χώρο της  ψυχολογίας».

Μήπως  η οικονομική κατάσταση που επικρατεί είναι αυτή που δημιουργεί φοβίες στους ανθρώπους;

«Η οικονομική  κρίση την οποία βιώνουμε όλοι έχει εντείνει τα προβλήματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Να σας αναφέρω για παράδειγμα ότι σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε, βρέθηκε ότι το ποσοστό των μείζον καταθλιπτικών επεισοδίων  στην Ελλάδα το 2013 είναι  αυξημένο  κατά 50 % σε σχέση με το 2011.

Στην Ελλάδα των μνημονίων τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί εκατοντάδες αυτοκτονίες.  Κάποιες από αυτές – θεωρείτε πως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε μια εξειδικευμένη ιατρική παρακολούθηση;

«Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει αύξηση στα ποσοστά των αυτοκτονιών.  Η στήριξη από ειδικούς ψυχικής υγείας  σε άτομα που εκφράζουν την επιθυμία να δώσουν τέλος στη ζωή τους, μπορεί να λειτουργήσει πολύ αποτελεσματικά, ώστε  να αποτρέψει καταστάσεις αυτοχειρίας, αλλά και να βοηθήσει  το άτομο που παρουσιάζει αυτοκτονικότητα, να διαχειριστεί με λειτουργικό και μη αυτοκαταστροφικό τρόπο τα προβλήματα της ζωής του».

Η Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ο μισός πληθυσμός της χώρας  είναι πλέον μια απέραντη φυλακή  χωρίς διεξόδους…

«Επιτρέψτε μου να σας πω πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Διέξοδοι υπάρχουν πάντα αρκεί να έχουμε τη διάθεση και τις ικανότητες,  ώστε να τις ψάξουμε και να τις βρούμε. Εάν δε μπορούμε μόνοι μας καλό είναι να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας».

Εκτιμάτε πως η ψυχική πίεση που αντιμετωπίζουν πολλοί  γονείς λόγω των οικονομικών  έχει αρνητική επίδραση στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους;


«Είναι γεγονός ότι  η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών  γονιών. Αυτό δυστυχώς με τον έναν η τον άλλον τρόπο πολλές φορές  βγαίνει στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Για παράδειγμα το άγχος και ο πανικός που μπορεί να νιώσει ένας ο γονιός στο άκουσμα της απόλυσής του, μπορεί να μεταφερθεί στο σπίτι  με βίαιη συμπεριφορά απέναντι στα παιδιά του. 
Για αυτό  αν οι γονείς νιώθουν ότι δε μπορούν να διαχειριστούν όλα αυτά τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που τους δημιουργεί η κρίση είναι καλό να επισκεφτούν κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας».

Ο  χώρος  της ψυχικής υγείας έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια και αν ναι πώς;

«Έχει πληγεί λόγω του γεγονότος ότι  ο κόσμος  έχει πλέον περιορισμένους οικονομικούς πόρους με αποτέλεσμα να σκέφτεται, παρότι πολλοί  το έχουν έντονη ανάγκη, το να απευθυνθεί ή όχι σε ένα ψυχοθεραπευτή. Όσον με αφορά προσωπικά, αφουγκρασμένος την ανάγκη του κόσμου για ψυχολογική βοήθεια, καθώς η οικονομική κρίση έχει  διογκώσει τα ψυχολογικά προβλήματα , έχω προχωρήσει στη δημιουργία ενός πολύ προσιτού τιμοκαταλόγου».

Αν ήσασταν για ένα μήνα σύμβουλος του υπουργού για τα θέματα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα ποιες θα ήταν οι ενέργειες σας αλλά και ποιες  οι προτεραιότητες σας;

«Κοιτάξτε, τα ασφαλιστικά ταμεία δυστυχώς δεν καλύπτουν ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες. 
Η ψυχική υγεία του ατόμου είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική του υγεία. Κατά συνέπεια  το πρώτο που θα πρότεινα θα ήταν η κάλυψη των  ψυχοθεραπευτικών συνεδριών μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία.  Παράλληλα, θα πρότεινα να καθιερωθεί πλέον σε μόνιμη βάση ο θεσμός του ψυχολόγου σε όλα τα σχολεία της Ελλάδα. Είναι κάτι πολύ σημαντικό, το οποίο λείπει από την εκπαίδευση μας».

Είστε νέος επιστήμονας και αντί να αναζητήσετε ένα καλύτερο  μέλλον στο εξωτερικό μένετε εδώ και παλεύετε. Θα σας πείτε δύο λόγια για την απόφαση σας αυτή;

«Δεν είμαι ο άνθρωπος εκείνος που στα δύσκολα το βάζει στα πόδια. Είναι γεγονός ότι  είχα τη δυνατότητα να φύγω στο εξωτερικό . Παρόλα αυτά δε το έκανα και έμεινα στην Ελλάδα για να βοηθήσω  ψυχολογικά  ανθρώπους, οι οποίοι πλήττονται από την οικονομική κρίση,  γιατί άλλωστε εάν το καλοσκεφτείτε  οι επιστήμονες  που ασχολούνται με τον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών όπως είναι πχ η ψυχολογία, θεωρώ ότι έχουν καθήκον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους εκεί όπου ο κόσμος τις έχει μεγαλύτερη ανάγκη, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα της κρίσης».

 Εσείς έχετε όνειρα;
«Φυσικά! Να βοηθήσω  από ψυχολογικής απόψεως όσο περισσότερους ανθρώπους  μπορώ  μέσω των γνώσεων μου και της εμπειρίας  μου ως επιστήμονας».

Φοβάστε τις ημέρες που έρχονται;
«Όχι. Είμαι αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω ότι  όταν έχεις κοντά σου ανθρώπους που σε αγαπάνε, όταν αγωνίζεσαι στη ζωή σου, τη βλέπεις θετικά και ζεις με αξίες όπως είναι  η αγάπη, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός , η δημιουργικότητα  δεν έχεις κάτι να φοβάσαι για το μέλλον».

Αν μπορούσατε να στείλετε ένα μήνυμα στους κυβερνόντες ποιο θα ήταν αυτό;
«Χαράξτε την πολιτική σας με γνώμονα τον άνθρωπο»!

Κατάγεστε από την Αλεξανδρούπολη … Τι σημαίνει για εσάς αυτή η πόλη;

«Είναι αλήθεια ότι είμαι από τη Αλεξανδρούπολη και έζησα εκεί μέχρι τα είκοσί μου. Είναι μία πόλη την οποία λατρεύω και με την πρώτη ευκαιρία που μου δίνεται την επισκέπτομαι».

Θα ζούσατε μόνιμα σε αυτήν;

«Πλέον όχι, διότι έχω στήσει  τη ζωή μου στην Αθήνα τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο όσο και σε προσωπικό, με τρόπο που είμαι απόλυτα ικανοποιημένος.  

Άρα δε βλέπω το λόγο γιατί να επιστρέψω στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες που σου παρέχει η Αλεξανδρούπολη  σε τομείς όπως η εργασία , τα χόμπι, το φυσικό περιβάλλον κτλ  είναι υποδεέστερες αυτών που παρέχει η Αθήνα».


Τέλος, εκτιμάτε πως πρέπει όλοι να περάσουμε από τον γραφείο  κάποιου ψυχοθεραπευτή;


«Όσοι δυσκολεύονται στη καθημερινότητα τους να διαχειριστούν διάφορα προβλήματα πχ. διαπροσωπικά, όσοι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη κτλ.  πρέπει να επισκεφτούν έναν ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα αναλάβει να τους βοηθήσει.  Όμως θεωρώ ότι είναι καλό όλοι να μπαίνουν στην διαδικασία της  ψυχοθεραπείας, διότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής, γνωρίζουμε πράγματα για τον εαυτό μας θετικά ή αρνητικά τα οποία πιθανόν δεν έχουμε καν αντιληφθεί και αναλόγως τα διαχειριζόμαστε , μαθαίνουμε να γινόμαστε πιο λειτουργικοί και μπορούμε να ανακαλύψουμε το  τι είναι αυτό τελικά  που θέλουμε πραγματικά από τη ζωή μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου