Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Τα μέτρα λιτότητας προκαλούν τροχαία! Τι έδειξε η έρευνα των επιστημόνων του London School of Economics




Η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας δεν επηρεάζει μόνο την τσέπη και τη διάθεση, αλλά και την οδηγική συμπεριφορά. Αυτό προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές στη Βρετανία, οι δύο εκ των οποίων Έλληνες, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι δυσάρεστες οικονομικές ειδήσεις προκαλούν τις αμέσως επόμενες μέρες αύξηση στα τροχαία ατυχήματα.

Οι Σωτήρης Βανδώρος, Γεώργιος Καβέτσος και Paul Dolan από το London School of Economics μελέτησαν την επίδραση που ασκεί η ανακοίνωση νέων μέτρων λιτότητας σε σχέση με την οδηγική συμπεριφορά και διαπίστωσαν ότι τις πρώτες δύο μέρες μετά την ανακοίνωση τα τροχαία ατυχήματα αυξάνονται προσωρινά.

Η  αύξηση των τροχαίων
Η αύξηση φτάνει το 9% και το 8% αντίστοιχα, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές οφείλεται στο αρχικό «σοκ» και το στρες που υφίστανται οι οδηγοί όταν ενημερώνονται για τα επερχόμενα μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι να αποσπάται η προσοχή τους ακόμη και όταν βρίσκονται στο τιμόνι, γεγονός που προκαλεί περισσότερα ατυχήματα.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Risk Analyisis, για τη μελέτη τους χρησιμοποίησαν στοιχεία από την Ελλάδα, ενώ τα αποτελέσματα αναφέρονται στην περίοδο 2010 – 2011, κατά την οποία ανακοινώθηκαν αρκετά μέτρα λιτότητας, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση φόρων κτλ, λόγω του μνημονίου.

Σύμφωνα με την έκθεση, παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι οι κακές οικονομικές συνθήκες έχουν άμεση σχέση με την υγεία και πως η ανεργία μπορεί να αυξήσει το εγκεφαλικά επεισόδια, την κατάθλιψη, ακόμη και τα ποσοστά θνησιμότητας.

Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που υφίστανται έντονη πίεση, χάνουν πιο εύκολα την προσοχή τους και είναι πιο επιρρεπή στα οδηγικά λάθη.


Το άγχος
 Μάλιστα, το γεγονός ότι το άγχος για τα οικονομικά αυξάνει την πιθανότητα τροχαίου έχει αποδειχθεί και παλαιότερα, σε μελέτη που έδειξε ότι τα ατυχήματα αυξάνονται κατά 31% τρεις μέρες μετά από ειδήσεις για αυτοκτονίες.

Για τη νέα μελέτη, οι Βανδώρος, Καβέτσος και Dolan χρησιμοποίησαν στοιχεία από την αστυνομία, για τα ατυχήματα που συνέβησαν από την 1η Ιανουαρίου 2010 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2011, διάστημα κατά το οποίο έγιναν 14 ανακοινώσεις σε σχέση με τα οικονομικά μέτρα. Επίσης, έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες, όπως την τιμή της βενζίνης, τα ποσοστά ανεργίας (λόγω μειωμένης κίνησης στους δρόμους), τα σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Διευκρινίζουν δε ότι παρά το δυσάρεστο της υπόθεσης, τουλάχιστον η αύξηση στα τροχαία συμβάντα αφορά ατυχήματα και όχι δυστυχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου