Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Χριστίνα Καρυπίδου: Η ανασφάλεια δεν βοηθάει στην εξέλιξη των σχέσεων


«Η Μελίνα Μερκούρη ήταν γυναίκα με όραμα! Μια γυναίκα που δεν δίστασε να  μιλήσει, να φωνάξει, να διεκδικήσει και να πράξει. Τέτοιοι άνθρωποι σίγουρα σπανίζουν! Νομίζω ότι το κενό που άφησε πίσω της η Μελίνα Μερκούρη δεν εντοπίζεται μόνο στο χώρο της πολιτικής αλλά και σε εκείνον του πολιτισμού και ασφαλώς στην κοινωνία γενικότερα»


Η Χριστίνα Καρυπίδου είσαι δημοσιογράφος και ζει στην Θεσσαλονίκη…Είναι νέα και αυτό το διάστημα προετοιμάζεται για το Διδακτορικό της.
Η ίδια μιλάει στο Πινάκιο και τονίζει πως η προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου διακρίνεται από την πρώτη κιόλας στιγμή, από την πρώτη κίνηση, από την πρώτη κουβέντα… Στις σχέσεις με τους ανθρώπους υπογραμμίζει πως αυτές είναι εύθραυστες γιατί δύσκολα ο ένας εμπιστεύεται τον άλλον…
Θεωρεί πως η γυναίκα σήμερα είναι ώριμη για να αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες που συναντά…

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Πώς είναι η ζωή για μια γυναίκα που ζει στην Ελλάδα του 2014;
«Η γυναίκα στην Ελλάδα του 2014 καλείται να ανταποκριθεί σε πολλές απαιτήσεις, να διατελέσει πολλούς ρόλους. Μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά, επαγγελματίας. Βέβαια, όλα αυτά δεν διαφέρουν από ό, τι έκανε στο παρελθόν, αλλά, δεδομένης της γενικότερης κατάστασης, τώρα είναι περισσότερο πιεσμένη και αγχωμένη.
Οι υποχρεώσεις τρέχουν και πρέπει να καλύπτονται επιτυχώς, ώστε να είναι ικανοποιημένη τόσο η ίδια όσο και τα πρόσωπα τα οποία βρίσκονται γύρω της. Βάζει ή αναγκάζεται να βάλει (υψηλούς) στόχους τους οποίους πρέπει να επιτύχει. Ωστόσο, λόγω της προαναφερθείσας κατάστασης, θεωρώ ότι η γυναίκα σήμερα είναι πιο ώριμη και έτοιμη να αντιμετωπίσει δυσκολίες και ζόρια, να διεκδικήσει και στο τέλος να κερδίσει ό, τι της αξίζει».


Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στην καθημερινότητά σου;

«Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζω δεν διαφέρουν από εκείνες που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος. Κατά κύριο λόγο, υπάρχει άγχος με το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης, δεδομένου ότι η εύρεση εργασίας -και ιδιαίτερα μιας δουλειάς η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας- είναι δύσκολη αυτή την εποχή.
Από κει και πέρα, είναι δύσκολες και οι σχέσεις με τους ανθρώπους. Το να χτίσεις μια γερή και σταθερή σχέση δεν είναι εύκολο και αυτό οφείλεται στην «αδυναμία» να εμπιστευτούμε έναν άνθρωπο. Ευτυχώς, στη φιλία έχω κατορθώσει να βρω ανθρώπους που με στηρίζουν και τους στηρίζω. Ελπίζω σύντομα να βιώσω κάτι αντίστοιχο και στις σχέσεις μου με το αντίθετο φύλο».

Με τι ασχολείσαι, τι ακριβώς κάνεις;
«Αυτή την περίοδο απασχολούμαι στο Πανεπιστήμιο και προετοιμάζομαι για διδακτορικό, δεδομένου ότι αγαπώ την επιστήμη μου (δημοσιογραφία) και θέλω να την εξελίξω. Παράλληλα, φροντίζω να γεμίζω το χρόνο μου με δράσεις οι οποίες μου αρέσουν, όπως χορό, θέατρο, κινηματογράφο, μουσική».

Οι άντρες φοβούνται τις δυναμικές γυναίκες;
«Ασφαλώς! Τουλάχιστον εγώ σε αυτό το συμπέρασμα έχω καταλήξει. J Μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει και πώς να το αποκτήσει, μια γυναίκα που πατάει γερά στα πόδια της, δείχνει ανεξάρτητη και ικανοποιημένη με όσα έχει πετύχει, τρομάζει τους άντρες. Δεν ξέρω αν η υφιστάμενη κατάσταση είναι κατάλοιπο της εποχής που η γυναίκα ήταν «υπό» του άντρα. Εκείνο που ξέρω είναι ότι αυτή η ανασφάλεια δεν βοηθάει στην εξέλιξη των σχέσεων».

Θεωρείς πως μια γυναίκα δύσκολα απλώνει το εκτόπισμα (την προσωπικότητα)της;
«Νομίζω ότι γενικά ο άνθρωπος με προσωπικότητα, δεν γίνεται να μην την προβάλει. Η προσωπικότητα θα φανεί από την πρώτη λέξη που θα σου πει ο άλλος, από την πρώτη κίνηση που θα κάνει. Συνεπώς, εάν διαθέτεις ισχυρή προσωπικότητα, αυτή δεν κρύβεται».

 Είκοσι χρόνια πέρασαν από την ημέρα που έφυγε η Μελίνα Μερκούρη πριν δύο ημέρες… Θεωρείς ότι ήταν η πιο σημαντική Ελληνίδα που έχει περάσει τα τελευταία 50 χρόνια; Λείπει μια τέτοια προσωπικότητα από την ελληνική πολιτική σκηνή;

«Αναμφισβήτητα η Μελίνα Μερκούρη υπήρξε μια από τις σημαντικότερες γυναικείες προσωπικότητες που πέρασαν από αυτή τη χώρα, από αυτό τον κόσμο. Γυναίκα με προσωπικότητα, πυγμή, θέληση και μεράκι. Γυναίκα με όραμα! Μια γυναίκα που δεν δίστασε να  μιλήσει, να φωνάξει, να διεκδικήσει και να πράξει. Τέτοιοι άνθρωποι σίγουρα σπανίζουν! Νομίζω ότι το κενό που άφησε πίσω της η Μελίνα Μερκούρη δεν εντοπίζεται μόνο στο χώρο της πολιτικής αλλά και σε εκείνον του πολιτισμού και ασφαλώς στην κοινωνία γενικότερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου