Τρίτη 15 Απριλίου 2014

ΠΕΝΤΡΑΓΚ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ: ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

Είχε μιλήσει (και σε εμένα) για το φαινόμενο "Μήτρογλου" 5 χρόνια πριν

«Στον Ολυμπιακό  είμαστε οικογένεια»


Ο Τζόλε η ζωντανή ιστορία του Ολυμπιακού μα πάνω από ολα άνθρωπος με ευαισθησίες

«Ο Ολυμπιακός είναι καταδικασμένος να γίνεται όλο και καλύτερος»


Με αφορμή την προχθεσινή φιέστα του Ολυμπιακού ανέσυρα από το αρχείο μου την συνέντευξη που είχα κάνει το 2009 στον αρχηγό και ηγέτη του Ολυμπιακού Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Η συνέντευξη είχε δοθεί  το 2009 για το τότε περιοδικό της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο «ΈΔΡΑΣ» «Άλμα Υγείας» και η αφορμή δεν ήταν άλλη από το κοινωνικό έργο που παράγει ο φορέας ο οποίος είχε βρει τότε απόλυτα σύμφωνο τον –τότε- αρχηγό του Ολυμπιακού αλλά και την υπόλοιπη ΠΑΕ. Σας την παραθέτω….αλλά πριν την διαβάσετε θα δείτε πόσο προφητικός ήταν για το φαινόμενο Μήτρογλου...



 Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς ή αλλιώς γεννημένος πρωταθλητής…Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, λίγες ημέρες μετά από την κατάκτηση του νταμπλ ανοίγει την καρδιά του στην «Άλμα». Ο «Τζόλε» μίλησε για όλους και για όλα…για τον Ολυμπιακό για την εποχή Μπάγιεβιτς μέχρι και τη σημερινή. Επισήμανε τους στόχους της ομάδας αλλά μίλησε και για το μέλλον της. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη βία εντός αλλά και εκτός των αγωνιστικών χώρων. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης είδαν ένα άνθρωπο πολύ χαμηλών τόνων, ιδιαίτερα πειθαρχημένο, «καλλιεργημένο», έναν άλλον απ’ αυτόν που περίμενα.


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ

Στην ερώτηση που του έθεσα για τον εθελοντισμό δεν περίμενα μια τόσο αφοπλιστική απάντηση…. «Είναι καθήκον μας να βοηθάμε ανθρώπους που μας χρειάζονται. Το χαμόγελο τους είναι από τις ελάχιστες ηθικές επιβραβεύσεις για εμάς προσωπικά. Αυτά τα παιδιά μας κάνουν και αισθανόμαστε σπουδαίοι, μας δίνουν δύναμη να προσπαθούμε όλο και περισσότερο….».
Κατάλαβα πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο Πέντραγκ Τζόρτζεβιτς είναι αρχηγός της ομάδας των Πειραιωτών περισσότερο από μια δεκαετία.
Πίσω από τον –φαινομενικά- σκληροτράχηλο αριστερό εξτρέμ των αγωνιστικών χώρων βρίσκεται η ψυχή και η καρδιά ενός λέοντα…
Θα καταλάβετε πολύ καλά τι εννοώ, όταν διαβάσετε τις παρακάτω σειρές…
Καλή ανάγνωση!


Άλλο ένα πρωτάθλημα προστέθηκε στην τροπαιοθήκη σας. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του Ολυμπιακού; 

«Η επιτυχία δεν είναι εύκολη υπόθεση, χρειάζεται όχι μόνο σκληρή δουλειά για να την κατακτήσεις, αλλά και σωστό προγραμματισμό της ομάδας, τα οποία γίνονται εδώ και χρόνια. Οι σωστές μεταγραφές, το «δέσιμο» της ομάδας, η στήριξη και η υποστήριξη είναι σημαντικοί άξονες των επιτυχιών. Στον Ολυμπιακό δεν είμαστε μια απλώς ομάδα, αλλά μια οικογένεια δεμένη μεταξύ της. Δεν είναι δυνατό, κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής χρονιάς να μην υπάρχουν εμπόδια, δυσκολίες…άλλα όλα ξεπερνιούνται όταν ο ένας στηρίζει τον άλλον και φυσικά όταν κοιτάς μπροστά».

Θεωρείς πως η παρουσία σου στον Ολυμπιακό ταυτίζεται με την εποχή της αναγέννησης της ομάδας;

«Εγώ προσωπικά θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που βρέθηκα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην ομάδα. Απ’ ό,τι δείχνουν τα γεγονότα, έκανα την καλύτερη επιλογή που θα μπορούσα. Βέβαια ούτε εγώ ο ίδιος φανταζόμουν το μέγεθος της επιτυχίας. Την χρονιά που ήρθα στον Ολυμπιακό, η ομάδα άλλαξε σελίδα και μπήκαν κάποιες βάσεις. Όταν δουλεύεις σκληρά πάνω σε σωστές κατευθύνσεις, κάποια στιγμή θα έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Εκτιμώ πως η ομάδα είναι σε συνεχή τροχιά ανόδου και κινείται με ρυθμούς εφάμιλλους με τις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες».

Αναμφισβήτητα την τελευταία δεκαετία έχεις γράψει την δική σου ιστορία στην ομάδα. Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή αλλά και ποια η πιο ευτυχισμένη; 

«Από τότε που βρίσκομαι στην ομάδα, θα έλεγα πως την πιο μελανή στιγμή, αποτελεί η βαριά ήττα που είχαμε υποστεί από την Γιουβέντους, μιλάω για το 7-0….Ωστόσο οι καλές στιγμές θα έλεγα ότι ήταν δεκάδες, όταν μετράς τόσους τίτλους λογικό είναι να δυσκολεύεσαι να επιλέξεις. Σίγουρα το πρώτο πρωτάθλημα που πήρα στον Ολυμπιακό έχει χαραχτεί στη μνήμη μου…Άλλη μια περίπτωση ήταν το 7ο συνεχόμενο με την επικράτηση 3-0 επί του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη. Τέλος, ένα παιχνίδι που ήταν απίστευτο ή αν προτιμάτε μαγικό, ήταν η νίκη επί της Μπάγερν Λεβερκούζεν με 6-3».


 Ποιον παίκτη έχεις ξεχωρίσει όλα αυτά τα χρόνια; 

 «Αρκετά δύσκολη ερώτηση. Στον Ολυμπιακό, όλοι οι παίχτες που έρχονται είναι αρκετά καλοί. Αν διάλεγα κάποιον, αυτός θα ήταν ο Τζιοβάνι. Είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Δε θέλω να θίξω κάποιον από τους δεκάδες πολύ καλούς συμπαίκτες μου. Επίσης, πολύ ξεχωριστός άνθρωπος με πολυσύνθετη προσωπικότητα είναι ο Κριστιάν Καρεμπέ».


Και εκτός Ολυμπιακού; 

 «Είχα τόσους καλούς συμπαίκτες στον Ολυμπιακό που δεν μπορώ να ξεχωρίσω άλλους».


Είσαι χορτασμένος από τίτλους, επιτυχίες, αναγνώριση, υπάρχει κάποιος ανεκπλήρωτος στόχος; 

 «Πάντα υπάρχουν ανεκπλήρωτοι στόχοι. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και ο Ολυμπιακός είναι «καταδικασμένος» να γίνεται όλο και καλύτερος. Θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να κάνει μια πολύ καλή πορεία στην Ευρώπη. Είναι ο βασικός μας στόχος και πάνω σε αυτόν δουλεύουμε. Είναι θέμα χρόνου να φτάσουμε στο επίπεδο που θέλουμε»

Θεωρείς ότι η γενιά η δικιά σου έχει αφήσει μεγάλη προίκα για τους επόμενους ποδοσφαιριστές; 


 «Αυτό θα το πουν άλλοι όχι εγώ! Η αλήθεια είναι ότι το επίπεδο στον Ολυμπιακό είναι πλέον πολύ υψηλό. Η φανέλα του Ολυμπιακού είναι «βαριά» για όσους τη φορούν.

Τα νέα παιδιά, πρέπει τότε να κλείσουν τα αυτιά τους και να συνεχίσουν την σκληρή δουλειά τους, για ό,τι και αν γίνει στο στήθος τους θα έχουν το σήμα του Ολυμπιακού».





Ποιοι θεωρείς ότι έχουν τις προοπτικές να γράψουν τη δική τους ιστορία στον Ολυμπιακό αλλά και γενικότερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο; 

  «Ευτυχώς έχουν έρθει πολλά ταλαντούχα παιδιά, τα οποία έχουν ήδη μπει στο κλίμα της ομάδας, όπως ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Σελέντης, ο Γκαλίτσιος, ο Μήτρογλου κ.α είναι εδώ ήδη!»



«Το ποδόσφαιρο «βιάζεται»  από μερικούς ανεγκέφαλους»


Εδώ  και λίγες ημέρες «παίζει» στους τηλεοπτικούς δέκτες, ένα διαφημιστικό μήνυμα που τάσσεται εναντίον της βίας στα γήπεδα, ποια είναι η δική σου θέση; 

 «Είμαι κατηγορηματικός πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσουν τα κρούσματα βίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο αυστηρά μέτρα. Ποτέ στην Ελλάδα δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό σε αυτό τον τομέα. Και στις άλλες χώρες γίνονται αυτά, αλλά τα μέτρα είναι πολύ πιο αυστηρά και κάπως περιορίζονται τα περιστατικά βίας. Κάποια στιγμή πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα αυτό, δε γίνεται η Ελλάδα να αναστενάζει κάθε Κυριακή στα γήπεδα.

Αν είχες ένα μαγικό ραβδί, τι θα ήταν αυτό που θα άλλαζες στο ελληνικό ποδόσφαιρο; 

 «Λύσεις υπάρχουν. Απλές και αποτελεσματικές. Κι όμως δεν τίθενται σε εφαρμογή και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να τεθούν. Λύση δεν είναι να παίζεις σε γήπεδο με κάγκελα…ούτε να βρίσκονται στις εξέδρες οι οπαδοί της μιας πλευράς. Ο ρυθμός από δύο πλευρές έχει διαφορετική απήχηση στη ψυχολογία του κάθε παίκτη και το πάθος του είναι πολύ μεγαλύτερο. Να σου πω γιατί; Επειδή πολύ απλά ο ένας θέλει να αποδείξει στους φιλάθλους του ότι είναι αντάξιος των προσδοκιών τους και ο άλλος να τους αποδείξει πως αξίζει ως παίχτης. Κάποια στιγμή πρέπει να καθίσουν οι αρμόδιοι σε ένα τραπέζι και να θέσουν επί τάπητος όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στους αγωνιστικούς χώρους. Δεν αντέχω εγώ προσωπικά να βλέπω το ποδόσφαιρο να «βιάζεται» από μερικούς ανεγκέφαλους».

 «Το χαμόγελο τους είναι  η ηθική μας επιβράβευση»


Η «Έδρα» εκπροσωπεί ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες έχουν ανάγκη από την υποστήριξη μας. Ποια είναι η άποψη σου για τον εθελοντισμό;
«Είναι χρέος μας να προσφέρουμε τη βοήθεια μας σε όσους την έχουν ανάγκη. Το χαμόγελό τους είναι από τις ελάχιστες ηθικές επιβραβεύσεις για εμάς προσωπικά. Αυτά τα παιδιά μας κάνουν να αισθανόμαστε σπουδαίοι και μας δίνουν δύναμη να προσπαθούμε όλο και περισσότερο. Εμείς στον Ολυμπιακό είμαστε δίπλα σε όσους μας χρειάζονται. Ο αθλητισμός είναι δύναμη ψυχής και πνεύματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου