Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Κέλλυ Αλχανάτη: Τα παραμύθια προσφέρουν την δυνατότητα της εμπειρίας έντονων συναισθημάτων



«Το παιχνίδι μέσα από τις οθόνες αντί να προκαλεί το παιδικό μυαλό να φανταστεί χωρίς όρια, το οδηγεί  σε προκατασκευασμένους κόσμους που δεν είναι φτιαγμένοι από το ίδιο το παιδί».

Η συγγραφέας παιδικών βιβλίων και παραμυθιών Κέλλυ Αλχανάτη μιλά στο Πινάκιο για την νοητική δύναμη που κρύβουν τα παραμύθια ακόμη και στο ξεφύλλισμα τους. Επισημαίνει δε πως τα συναισθήματα που προκαλούν είναι μοναδικά και ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως η αφήγηση τους είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά…


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ

Γιατί το παραμύθι είναι σημαντικό για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών ;
«Τα παραμύθια κρύβουν νοητική δύναμη - μαγεύουν και ταξιδεύουν τα παιδιά με την φαντασία τους .Οι ήρωες, οι αγαπημένες φιγούρες αλλά και οι ‘κακοί’ χαρακτήρες αντιπροσωπεύουν αξίες και συμπεριφορές, τα μηνύματα που άλλοτε είναι πασπαλισμένα με χρυσόσκονη και άλλοτε με άγρια μαγικά φίλτρα κρύβουν αισθήματα και ηθικά διδάγματα. Τα έντονα συναισθήματα που προκαλούνται μέσα από την ανάγνωση ή τα ακούσματα της αφήγησης είναι μοναδικά: ο κίνδυνος και η περιπέτεια ακολουθείται πάντα από λύτρωση και ηρεμία , η λύπη είναι πρόσκαιρη και ακολουθείται πάντα από χαρά. Τα παραμύθια προσφέρουν την δυνατότητα της εμπειρίας έντονων συναισθημάτων χωρίς τις συνέπειες και κατά αυτή την έννοια αποτελούν μοναδικό μέσο διαπαιδαγώγησης». 

 
Ποια είναι η συμβολή του παραμυθιού στην πολιτισμική μας κληρονομιά ;

«Η λογοτεχνία, όταν τα παιδιά είναι μικρά, αποτελεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο μετάδοσης πληροφοριών σχετικών με την πολιτιστική κληρονομιά. Ο συνδυασμός  λόγου και εικόνας προσφέρει μία από τις πρώτες ουσιαστικές επαφές με συνήθειες, ήθη και έθιμα, παραδόσεις.  Κοιμίζουμε τα παιδιά μας διαβάζοντας τους παραμύθια-τα προκαλούμε κατά κάποιο τρόπο να ονειρευτούν σχετικά με αυτά που μόλις άκουσαν και έτσι να αφομοιώσουν ανεξίτηλα εικόνες που φτιάχνονται συνδυαστικά από τα ακούσματα και την φαντασία τους. Θα κάνουν και αυτά το ίδιο στα δικά τους παιδιά. Το παραμύθι είναι ο πιο διαχρονικός τρόπος για να ξεκινήσει να βρίσκει το παιδί το νόημα της ζωής»!  

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν την δύναμη να σβήσουν τα παραμύθια ;

«Το ηλεκτρονικό παιγνίδι προσφέρει έτοιμη – απαίδευτα και χωρίς προσπάθεια  την εικονική πραγματικότητα. Αντί να προκαλεί το παιδικό μυαλό να φανταστεί χωρίς όρια, το οδηγεί  σε προκατασκευασμένους κόσμους που δεν είναι φτιαγμένοι από το ίδιο το παιδί. Το ξεφύλλισμα, η ανάγνωση, η μυρωδιά του χαρτιού, η αίσθηση ότι το βιβλίο είναι φτιαγμένο από ανθρώπινη προσπάθεια γραφής και ζωγραφιάς μπορούν και διεγείρουν τις αισθήσεις με τρόπο διαφορετικό από τα ηλεκτρονικά παιγνίδια.  Αναντικατάστατη είναι και η ανθρώπινη επαφή της αφήγησης και είναι στο χέρι  των γονιών να κάνουν το παραμύθι μέρος τις καθημερινότητας αλλά και της σχέσης με τα παιδιά τους»!

Διαβάστε επίσης:




 

Νίνα Γαλανοπούλου: Αν σβήσουν τα παραμύθια….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου