Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Τα 60' του Νίκου Μάνεση στα Σφακιά


Απόψε στις 24:00, η πυξίδα της εκπομπής «60’ Ελλάδα» μας οδηγεί στη νότια ακτογραμμή της Ευρώπης, στα όμορφα χωριά των Σφακίων.  Σε χωριά τα οποία ζουν στην «ηχώ» των φαραγγιών, με πρόσβαση στον πολιτισμό μόνο από μονοπάτι ή από τη θάλασσα. Η Αγία Ρουμέλη, το Λουτρό, η Χώρα Σφακίων αλλά και ο Άγιος Παύλος, η παραλία των Λιβανιανών, τα Μάρμαρα στον κόλπο του Φοίνικα, τα Γλυκά Νερά πριν από το λιμάνι της Χώρας. Μαζί με τους φιλόξενους κατοίκους, γνωρίζουμε τις δυσκολίες της απομόνωσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και το διαφορετικό πρόσωπο ενός τόπου εξωτικού, που προετοιμάζεται για την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών το καλοκαίρι.

Το Πλωτό Ασθενοφόρο
Η κάμερα της εκπομπής καταγράφει τη θαλάσσια διαδρομή του πλωτού ασθενοφόρου που σώζει ζωές το χειμώνα.

Η Λιμενάρχισσα του Λουτρού
Είναι Βρετανίδα και μένει περίπου 40 χρόνια στην Κρήτη. Ως νύφη στην Ελλάδα, διαχειρίζεται την οικογενειακή τουριστική επιχείρηση. Η… κραυγή της την έχει κάνει διάσημη.


Οι κουβέρτες στον ήλιο
Οι κάτοικοι στο Λουτρό και την Αγία Ρουμέλη προετοιμάζονται για να υποδεχτούν τους τουρίστες, οι οποίοι συντηρούν οικονομικά την περιοχή.

Οι πρώτοι τουρίστες  στη Σαμαριά

Κύματα πεζοπόρων διανύουν 17 χλμ. σε περίπου 6 ώρες από το Ξυλόσκαλο, στο οροπέδιο του Ομαλού, μέχρι την Αγία Ρουμέλη. Η επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στο φαράγγι της Σαμαριάς και στο μονοπάτι Ε4, που διασχίζει την Ευρώπη, πλησιάζει.

Στο δρόμο για το φαράγγι






Η ξενάγηση μας στο φαράγγι της Σαμαριάς ξεκινά πρώτα από το παλιό έρημο χωριό στην Αγία Ρουμέλη. Το 1950, τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα σπίτια και οι κάτοικοι   αναγκάστηκαν να χτίσουν τα σπίτια τους μακριά από την έξοδο του φαραγγιού.

Ο ελληνοαμερικανός και ο γύρος της Κρήτης με κανό 
Εργάζεται στην Αμερικανική Βάση της Σούδας και ξεκίνησε το γύρο του νησιού. Τον συναντούμε εν πλώ και μαθαίνουμε πώς τον κέρδισε ξανά ο τόπος καταγωγής του.


Λεφτά υπάρχουν













Οι φύλακες άγγελοι των βουνών, οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ Χανίων, που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της διάσωσης στα φαράγγια των Λευκών Όρεων, μιλούν για την άρνηση του ελληνικού δημοσίου να εισπράξει χρήματα από τις ασφαλιστικές εταιρίες των αλλοδαπών τουριστών που έχουν λάβει τη σωτήρια βοήθεια των ελληνικών διασωστικών υπηρεσιών.

Ραπέλ στο φαράγγι της Συκιάς
















Ο Νίκος Μανεσης και η κάμερα της εκπομπής ακολουθούν την σπηλαιολογική ορειβατική ομάδα Χανίων στην πολύωρη κατάβαση του φαραγγιού της Συκιάς, κοντά στο χωριό Ροδάκινο.

Οι βραχογραφίες και ο αγρότης

Ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, με αντίστοιχό του  μόνο στην Ισπανία. Βραχογραφίες που χρονολογούνται ακόμα και από το 5.000 χρόνια π.Χ, στην περιοχή Σκορδαλάκια. Ένα σπηλαιώδες κοίλωμα στο χωράφι ενός αγρότη.

Η κάμερα καταγράφει:

Εικόνες από το «πολεμικό μουσείο» στις Καρές, αλλά και από το χωριό που ερήμωσε από βεντέτα για μία...κατσίκα. Επίσης, την ιστορία του βοσκού από τη Νίκαια, της ιδιοκτήτριας ταβέρνας από τη Νέα Υόρκη καθώς και του τραπεζικού υπαλλήλου που έγινε καλλιεργητής αλόης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου