Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Κική Διάφα: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κοζάνης χαράζουν το δρόμο της ανάπτυξης


Καθισμένοι στον  καναπέ του σπιτιού μας και κατηγορώντας τους πάντες δε βγαίνει τίποτα. Αν δεν κινητοποιηθούμε, αν δεν ψάξουμε αν δεν τολμήσουμε εμείς οι ίδιοι κανείς δε θα μας το προσφέρει. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι συμπαραστάτης σε κάθε μας εγχείρημα



Η ύπαρξη των πολιτιστικών συλλόγων είναι απαραίτητο κομμάτι για τη διατήρηση και τη συνέχιση του πολιτισμού και  της παράδοσης. Είτε αυτό γίνεται μέσα από τα χορευτικά τμήματα που διαθέτει ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος, είτε με διάφορα δρώμενα τα οποία διοργανώνουν οι σύλλογοι

Είναι νέα, δραστήρια και έχει όραμα για την πόλη που ζει, την Κοζάνη, αλλά και για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία. Ο λόγος για την Κική Διάφα η οποία θέτει τον εαυτό της σε υποψηφιότητα στον συνδυασμό του Λαζάρου Μαλούτα «Ενότητα για τον Δήμο Κοζάνης». Η ίδια μιλά στο Πινάκιο για την ανεργία στην περιοχή της, αλλά και πως οι άνθρωποι πρέπει να σηκωθούν από τους καναπέδες και να διεκδικήσουν δουλειές ή να δημιουργήσουν…Επίσης η Κική Διάφα είναι επικεφαλής του Ομίλου HUMANS Κοζάνης, του οποίου ο πυρήνας είναι νέοι επιχειρηματίες και επιστήμονες που δρουν από κοινού για ένα καλύτερο αύριο.
Η ίδια είναι λάτρης των παραδόσεων και του πολιτισμού και γι’ αυτό το λόγο μας εξηγεί την σημασία του Χορευτικού.
Τέλος, επισημαίνει πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κοζάνης μπορούν να αποτελέσουν το κλειδί για την ανάπτυξη της περιοχής.



Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ

Φωτογραφίες: Κυριακή Σπανούδη


Κα. Διάφα θα μας συστηθείτε, ποια είστε, τι κάνετε, με τι ασχολείστε;

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κοζάνη. Είμαι 30 χρονών και έχω σπουδάσει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Μαθηματικών».

Χρόνια κάτοικος Κοζάνης και επιλέξατε  να θέσετε υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος, ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν σε αυτήν την απόφαση;
«Είμαι άνθρωπος που δε μου αρέσει να αφήνω τα πράματα στην τύχη τους αλλά να παλεύω και να αγωνίζομαι γι’ αυτά πόσο μάλλον όταν αυτά αφορούν τον τόπο αλλά και  την ποιότητα ζωής των συνδημοτών. Έτσι γυρνώντας στην Κοζάνη, μετά τις σπουδές μου στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά. Είμαι  εκλεγμένη στη Δημοτική Κοινότητα Κοζάνης από το 2010  και τώρα ξανά υποψήφια αλλά ως Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό του Λαζάρου Μαλούτα «Ενότητα για τον Δήμο Κοζάνης».

Είστε και Πρόεδρος των HUMANS. Ποιο είναι το έργο τους; Και ποια η συμβολή τους σε μια πόλη όπως η Κοζάνη;
«Βασικός στόχος του Ομίλου είναι η προώθηση και η ανάδειξη των νέων, των επιστημόνων και των επαγγελματιών και η ακόμα πιο ουσιαστική συμβολή τους στην κοινωνία με κάθε τρόπο. Εντοπίζοντας τα προβλήματα που προκύπτουν στη τοπική κοινωνία, ο Όμιλος προτείνει λύσεις και δρα βοηθητικά και συμβουλευτικά σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να επιδιώκει την ίδια προβολή και την αυθεντία».

Ένας από τους βασικούς άξονες είναι η διοργάνωση δράσεων εθελοντισμού, επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων/συνεδρίων για την κατάρτιση των μελών και των πολιτών γενικότερα, όπως και φεστιβάλ και εκθέσεις που προωθούν την τέχνη και τον πολιτισμό.

Παράλληλα, επιδιώκεται η συνεργασία με διάφορες άλλες οργανώσεις, ομίλους, συλλόγους και τις αρχές της πόλης για την πιο ουσιαστική αντιμετώπιση προβλημάτων μέσω διαβούλευσης, αλλά και στη βάση οργανωμένων δράσεων που συνάδουν με το καταστατικό του Ομίλου.

Το παράρτημα του ομίλου  στην Κοζάνη ιδρύθηκε τον περασμένο Νοέμβρη. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε ακόμα στην αρχή, παρόλα αυτά έχουμε ήδη διοργανώσει μια ημερίδα για την Νεανική  Επιχειρηματικότητα και ένα σεμινάριο Κηποτεχνίας με μεγάλη επιτυχία. Επίσης έχουμε πάρει μέρος σε εθελοντικές δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης.
Οι συναντήσεις των μελών και φίλων του ομίλου σκοπό έχουν ακριβώς αυτό να μάθουμε τι απασχολεί τους νέους στην Κοζάνη και πως μπορεί ο όμιλος να βοηθήσει σε αυτό».



Είστε νέα και προφανώς και εσείς βιώνετε την μάστιγα την ανεργίας…Πιστεύετε πως μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχουν λύσεις για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου;


«Δυστυχώς το ποσοστό της ανεργίας είναι πολύ υψηλό. Όπως είπα και στην αρχή όμως καθισμένοι στον  καναπέ του σπιτιού μας και κατηγορώντας τους πάντες δε βγαίνει τίποτα. Αν δεν κινητοποιηθούμε, αν δεν ψάξουμε αν δεν τολμήσουμε εμείς οι ίδιοι κανείς δε θα μας το προσφέρει. Η αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι συμπαραστάτης σε κάθε μας εγχείρημα».


Ασχολείστε και με το Χορευτικό; Τι ακριβώς κάνετε εκεί; Ποια είναι τα μέλη του;

«Από πολύ μικρή οι γονείς μου, μου έμαθαν την έννοια του εθελοντισμού έτσι είμαι κι εγώ μέλος σε έναν από τους πολιτιστικούς συλλόγους της Κοζάνης, τον «Παύλο Μελά» παίρνοντας μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις και τις δράσεις του αλλά και στο χορευτικό τμήμα του συλλόγου».



Είναι σημαντική η ύπαρξη του Χορευτικού για την διατήρηση του Πολιτισμού αλλά και των παραδόσεων μας;

«Ο πολιτιστικός σύλλογος όμως είναι και φανός οπότε τα περισσότερα μέλη είναι κάτοικοι της γειτονίας. Δε σημαίνει βέβαια αυτό ότι κλείνουμε την πόρτα στους υπόλοιπους. Ίσα- ίσα όλοι οι σύλλογοι της Κοζάνης είναι  ανοιχτοί σε όλους».

Πως μπορεί να έρθει κανείς σε επαφή για να διδαχθεί χορευτικό, αλλά και μια διευκρίνιση ακόμη ασχολείστε με κάποια συγκεκριμένη περιοχή ή όχι;

«Η ύπαρξη των πολιτιστικών συλλόγων είναι απαραίτητο κομμάτι για τη διατήρηση και τη συνέχιση του πολιτισμού και  της παράδοσης. Είτε αυτό γίνεται μέσα από τα χορευτικά τμήματα που διαθέτει ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος, είτε με διάφορα δρώμενα τα οποία διοργανώνουν οι σύλλογοι (φανοί, λαζαρίνες, μωμόγερους) αλλά και κάθε είδους εκδήλωση».


Παρατηρείται σήμερα πια πως τα νέα παιδιά, η γενιά του αύριο είναι καθηλωμένα μπροστά σε υπολογιστές και παιχνιδομηχανές. Υπάρχει ηλεκτρονικός εθισμός. Ο αθλητισμός για τα παιδιά της πόλης μας είναι μια διέξοδος;

«Η τεχνολογία είναι απαραίτητο εργαλείο στη σημερινή εποχή. Η εξέλιξή της βοηθά στην εξέλιξη της ζωής μας αρκεί όλα αυτά να γίνονται με μέτρο και τα παιδιά δυστυχώς έχουν χάσει το μέτρο. Ο αθλητισμός είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος να αφήσει ένα παιδί τον υπολογιστή για λίγες ώρες και να βρεθεί στο πραγματικό γήπεδο, στην πραγματική πισίνα με τους πραγματικούς φίλους του».




Τέλος, αν εκλεγείτε ποιες θα είναι οι προτεραιότητες σας; Πως έχετε οραματιστεί την Κοζάνη;

«Όραμα η προβολή και η αξιοποίηση των ανθρώπων, των τεχνολογιών, των ιδεών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Κοζάνης που θα οδηγήσουν σε ένα αύριο γεμάτο ελπίδα και καλύτερη ποιότητα ζωής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου