Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Πριν το photo finish της κάλπης

Χθες το απόγευμα στο γραφείο αποφασίσαμε με τον συνάδελφο Κώστα Νούση να στησουμε ένα θεμα ενόψει των ευρωεκλογών... Όπερ και εγέννετο 
Κουβέλης, Μηλιός, Καρατζαφέρης, Αλαβάνος, Νικολόπουλος, Κοτρώτσος έδωσαν στην dealnews.gr τον πολιτικό παλμό απαντώντας σε τρία ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον, την άτακτη φυγή νέων προς το εξωτερικό, αλλά και ερμηνεύουν την άνοδο των ακραίων πολιτικών φαινομένων

Των Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου και Κώστα Νούση

Στα ύψη έχει φτάσει το πολιτικό θερμόμετρο, λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα, πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, με τα κόμματα –κυρίως κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση- να ανταλλάσουν εκατέρωθεν «πυρά».

Επαναληπτικές δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τις εντυπώσεις, ωστόσο, «κλέβουν» οι ευρωεκλογές τις οποίες σύσσωμη η αντιπολίτευση έχει αναγάγει σε πολιτικό βαρόμετρο για την επόμενη μέρα της πολιτικής σκηνής. Από την πλευρά τους οι κυβερνητικοί εταίροι σηκώνουν το γάντι, ολοκληρώνοντας τις προεκλογικές τους ομιλίες βασιζόμενες στο ίδιο πνεύμα.

Ερωτήσεις:
1. Οι ευρωεκλογές είναι και πολιτικό βαρόμετρο για την επόμενη μέρα της Κυβέρνησης;

2. Οι αποφάσεις της κυβερνητικής «οικογένειας» δίνουν τροφή στην διόγκωση ακραίων πολιτικών δυνάμεων ή οι ψηφοφόροι βρίσκουν τώρα την ευκαιρία να εκδηλώσουν τα ιδεολογικά τους πιστεύω;

3. Πώς και πότε μπορεί να σταματήσει η φυγή των νέων προς το εξωτερικό;


Φώτης Κουβέλης: Δώστε μας δύναμη, για να δώσουμε λύσεις

«Δεν θέλουμε ούτε διεκδικούμε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν είναι παραπλανημένοι»


1. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα επηρεάσει σαφέστατα τις πολιτικές ισορροπίες και ενδεχομένως να ανατρέψει υφιστάμενους συσχετισμούς. Ασχέτως αυτού, ωστόσο, η εκτίμησή μου είναι ότι η αρνητική δυναμική που μεταφέρουν τα νέα μέτρα που ελήφθησαν με το πολυνομοσχέδιο ή όσα φέρνει το μεσοπρόθεσμο, θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του 2014. Όσον αφορά εμάς και την προοδευτική συμπαράταξη που συγκροτήσαμε, επιμένουμε ότι η αλλαγή πολιτικής είναι μονόδρομος για να ανασάνουν η κοινωνία και η οικονομία. Την Κυριακή η «Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία» διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη των πολιτών για να συμβάλλει σε λύσεις προοδευτικές.

2. Η έκρηξη της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό. Τροφοδοτείται σαφέστατα από την κρίση, αλλά δεν βασίζεται μόνο σε αυτή. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η στήριξη στη Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να παρέχεται, όπως έδειξε και ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το ναζιστικό αυτό μόρφωμα μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα και παρά την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, πείθει ότι υπάρχουν βαθύτεροι και ανθεκτικότεροι δεσμοί. Υπό αυτή την έννοια – μια και η σχετική συζήτηση παραμένει ανοιχτή – δηλώνω κατηγορηματικά ότι η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία δεν θέλει ούτε διεκδικεί καμία από τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν είναι παραπλανημένοι. Και όσοι τους «κλείνουν το μάτι» κάνουν τεράστιο λάθος.

3. Για να σταματήσουμε την αιμορραγία, για να μη χάσουμε άλλη μια γενιά μορφωμένων ανθρώπων που ψάχνουν καλύτερο αύριο στο εξωτερικό, πρέπει να κλείσουμε την πληγή της ανεργίας. Κανένα success story, κανένα αφήγημα δήθεν επιτυχημένης διαχείρισης δεν είναι νοητό, με την ανεργία στο 27% και την ανεργία των νέων στο 60%. Στόχος της «Δημοκρατικής Αριστεράς – Προοδευτική Συνεργασία» είναι να δημιουργηθούν 3οο.οοο νέες θέσεις απασχόλησης ανέργων σε μία τριετία, ώστε να καλυφθεί η υστέρηση πλήρους απόδοσης θέσεων εργασίας από τη σταδιακή μεγέθυνση της οικονομίας. Προφανώς στην προσπάθεια αυτή πρέπει να πρωτοστατήσει ο ιδιωτικός τομέας, η ανεργία ωστόσο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Η Ελλάδα χρειάζεται μια σταυροφορία για την απασχόληση...

Γιάννης Μηλιός: Πολιτικό βαρόμετρο οι ευρωεκλογές

«Θα ανακτήσουμε την εργασία ώστε οι μισθοί να μην είναι πείνας»


1. Οι ευρωεκλογές αυτές είναι οι πιο σημαντικές που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη. Θα δείξουν ότι οι πολιτικές λιτότητας έχουν απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση των λαών της Ευρώπης. Δυστυχώς αυτή η απονομιμοποίηση θα εκφραστεί με ευρωσκεπτικιστική ψήφο σε κάποιες χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε το όπλο της ψήφου για να οδηγήσουμε τη χώρα με το ΣΥΡΙΖΑ σε μια λύση που θα αμφισβητεί τη λιτότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη και θα διασφαλίζει παράλληλα την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και επιτέλους τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Το πρώτο βήμα για όλα αυτά είναι να πέσει η μνημονιακή κυβέρνηση. Συνεπώς για μας είναι πολιτικό βαρόμετρο το οποίο θα δείξει ότι η κυβέρνηση πρέπει να φύγει.

2. Γνωρίζουμε μελετώντας την Ιστορία ότι σε περιόδους κρίσης ευνοείται ο φασισμός. Τα ιδεολογικά πιστεύω δεν είναι στατικά. Οι άνθρωποι αλλάζουν. Όπως είπε χθες στην Ομόνοια ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αφήσουμε την εργατική τάξη στο φασισμό. Το στοίχημα για μας είναι οι άνθρωποι αυτοί να αλλάξουν. Η ανάδειξη του πραγματικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, η ανάδειξη των σχέσεων της με το μεγάλο κεφάλαιο θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

3. Το πρόβλημα που θέτετε εδώ είναι το σημαντικότερο όλων των κοινωνικών ζητημάτων. Γιατί για να αλλάξουμε τη χώρα, χρειαζόμαστε τους νέους εδώ, δεν μπορούμε χωρίς αυτούς. Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να τους διώξει. Το δίλημμα που τους θέτει είναι ή ανεργία στην Ελλάδα ή επισφαλής εργασία με μισθούς πείνας κυριολεκτικά. Εμείς έχουμε ως πρώτη προτεραιότητα μας να σταματήσει το μεταναστευτικό ρεύμα των νέων μας. Θα ενισχύσουμε τη νεανική συνεργατική επιχειρηματικότητα με νέους θεσμούς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, θα ενισχύσουμε την έρευνα, θα ανακτήσουμε την εργασία ώστε οι μισθοί να μην είναι πείνας αλλά αξιοπρεπείς, θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μέσω χρηματοδοτικών σχημάτων ειδικού σκοπού ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Με όλα αυτά τα μέτρα ουσιαστικά ζητάμε από τους νέους να μείνουν στη χώρα και να παλέψουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Γιώργος Καρατζαφέρης: Η ΧΑ είναι κτισμένη από υλικά κατεδάφισης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει πολιτική νομιμοποίηση με ποσοστό 25%»


1. Ούτως ή άλλως, την Δευτέρα θ' ανοίξει μεγάλη κουβέντα για την επόμενη κυβέρνηση. Ελπίζω να επικρατήσει η σοβαρότητα, που δεν την είδαμε στην προεκλογική περίοδο για τις ευρωεκλογές . Η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει πολιτική νομιμοποίηση με ποσοστό 25%, αν δεχθούμε τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, οι οποίες κάθε άλλο παρά καλά τα πήγαν και πάλι. Επομένως, θ' αρχίσει μία κουβέντα. Αυτό που ζητώ είναι από τους μεν απλούς πολίτες να ψηφίσουν άφοβα –και όχι κάτω από την πίεση και τον εκβιασμό ψευτοδιλημμάτων- και από τους κρατούντες σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

2. Το «κτίσμα» της Χ.Α αλλά και το «κτίσμα» των ακραίων από τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελείται από υλικά κατεδάφισης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω αν υπάρξει μια δυναμική και αποφασιστική πρόταση για την αστική δημοκρατία, τότε τα δύο άκρα θα υποχωρήσουν. Διαφορετικά η Ελλάδα θα μπλέξει ανάμεσα στην Σκύλλα και την Χάρυβδη.

3. Η φυγή των νέων θα σταματήσει αν δουν προοπτική στον τόπο. Με την πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου-Μέρκελ, οι νέοι διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει καμία προσδοκία καμία ελπίδα, κανένα όραμα. Γι' αυτό φεύγουν στο εξωτερικό και έχουν φτάσει μέχρι και την Ν. Ζηλανδία. Χρειάζεται μια παλιννόστηση. Αυτό είναι το σοβαρότερο κεφάλαιο για την Ελλάδα, πολύ σοβαρότερο και από το ευρώ. Πρέπει να φέρουμε πίσω τα «μυαλά» και να επιστρέψουν οι νέοι που με τόσο κόπο τους σπούδασε η οικογένειά τους και η Ελλάδα γα να προσφέρουν την βοήθειά τους. Είναι μέγα έγκλημα να διώχνουμε τον ανθό της ελληνικής νεολαίας και στην θέση τους να έρχονται μετανάστες από τις χώρες της Μ. Ανατολής.

Αλέκος Αλαβάνος: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η εναλλακτική λύση

«Υπάρχει ατομική ευθύνη για όσους στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή»


1. Ασφαλώς και είναι. Και βέβαια έχει σημασία όχι μόνο να υπάρξει ένα μεγάλο πλήγμα στα κυβερνητικά κόμματα αλλά να
υπάρξει και μια εναλλακτική λύση. Η άποψη μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η εναλλακτική λύση δεδομένου ότι κινείται στις ίδιες συνταραγμένες με τα κυβερνόντα κόμματα. Δηλαδή της πλήρους αποδοχής του πλαισίου της Ευρωζώνης που εκφράζει και μάλιστα με ακραίο τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον δυτικό κόσμο και το ΝΑΤΟ. Το σημαντικό είναι να ενισχυθεί το «Σχέδιο Β» το οποίο υποστηρίζει πως αν η Ελλάδα δεν αποκτήσει δική της νομισματική πολιτική αλλά και απελευθέρωση από τις πληρωμές των τοκοχρεολυσίων τότε η χώρα θα είναι διαρκώς σε έναν φαύλο κύκλο.

2. Ένα άκρο βλέπω εγώ, δεν βλέπω άλλο. Υπάρχει ατομική ευθύνη για όσους στηρίζουν αυτό το κατασκεύασμα, τη Χρυσή Αυγή. Αλλά για τις πολιτικές δυνάμεις υπάρχει το μεγάλο ερώτημα γιατί παίρνουν αυτή την ευθύνη να στηρίξουν τους δανειστές και σε ποιο σημείο έχει εξωθήσει ένα μέρος της κοινωνίας και γιατί να ζουν μέσα σε απελπισία. Με αυτή την έννοια θέλω να πω πως είναι κατεπείγουσα η αλλαγή πορείας της χώρας. Βλέπετε τι γίνεται στην Ουκρανία. Η άνοδος των ναζιστών, η παρουσία τους μέσα στην Κυβέρνηση οδήγησε στον διαμελισμό της Ουκρανίας.

3. Η λύση δυστυχώς δεν θα έρθει από το ευρωκοινοβούλιο αλλά από μέσα από την χώρα. Οι νέοι θέλουν να αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες αλλά το σύστημα τους διώχνει. Ένα θέλουμε να αξιοποιήσουμε, την πιο ακμαία παραγωγική δύναμη. Πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα ένα πλαίσιο ανάπτυξης και σχεδιασμού το οποίο θα μπορέσει να τους εξασφαλίσει και θέσεις εργασίας αλλά και θέσεις δημιουργικότητας που αντιστοιχεί στα προσόντα τα οποία έχουν.

Νίκος Νικολόπουλος: Η Κυβέρνηση εξωθεί τον λαό στα ακραία κόμματα


1. Αναμφισβήτητα. Η κρίση του λαού βαραίνει πολύ, καθώς η αποδοκιμασία της πολιτικής που συνεχίζει την οικονομική «ασφυξία» θεωρείται δεδομένη, ωστόσο το μέγεθος αυτής της αποδοκιμασίας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δική μας πεποίθηση στην «Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό» είναι πως η αποδοκιμασία στη συγκυβέρνηση πρέπει να είναι μεγάλη, ώστε το μήνυμα, σε Ελλάδα και εξωτερικό, να είναι ξεκάθαρο: Όχι άλλη λιτότητα, όχι άλλες θανατηφόρες δόσεις μνημονίου, που διατηρούν το χρέος στα ύψη και εξαφανίζουν την μεσαία τάξη. Αφού το «κούρεμα» είναι αναπόφευκτο, μία νέα ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διεκδικήσει με θάρρος μία νέα «συνταγή», που να στηρίζει την πραγματική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Για να το κάνει όμως, πρέπει να έχει πίσω της όλο τον λαό.

2. Οι Έλληνες είναι ένας δημοκρατικός λαός. Οι ακραίες συνθήκες όμως, είτε απαιτούν δραστικές πολιτικές απαντήσεις, είτε οδηγούν σε ακραίες πολιτικές επιλογές, όταν δεν υπάρχουν λύσεις. Ζούμε λοιπόν, πέντε χρόνια κάκιστης διαχείρισης της κρίσης. Και καμία κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει ούτε ένα συγγνώμη, αλλά όλοι μα όλοι, υποτίθεται πως... σώζουν την χώρα, ενώ ο λαός της πάει από το κακό στο χειρότερο. Οπότε λέει ο πολίτης: «Τι είναι ακραίο; Αυτό που εγώ ψηφίζω ή αυτό που μου κάνουν αυτοί που κυβερνούν; Το δεύτερο είναι πολύ πιο ακραίο...». Εν τέλει λοιπόν, η απάντηση είναι εύκολη: Οι πολιτικές της ασφυξίας ενισχύουν τα άκρα.

3. Όταν υπάρξουν μεροκάματα και δουλειές στην Ελλάδα. Και κυρίως, όταν οι νέοι αρχίσουν να πιστεύουν ότι μπορούν να μείνουν σε αυτό τον τόπο και να βρουν χώρο για να δράσουν και να ικανοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα καλών μυαλών. Έχουμε ένα απίστευτο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά δεν έχουμε υποδομές, δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχουν ιδέες και διέξοδοι. Αυτό είναι το σχέδιο ανασυγκρότησης που έχουμε ανάγκη. Πώς να επανασυστήσουμε την παραγωγική βάση της χώρας, δίνοντας προτεραιότητα στους τομείς όπου έχουμε πλεόνασμα επιστημονικού προσωπικού. Δεν μπορώ να σας απαντήσω για το «πότε» μπορεί να γίνει αυτό. Προφανώς όταν υπάρξει μία νέα κυβέρνηση που θα βάλει στον «πάγο» τις κοντόφθαλμες πολιτικές...





Σεραφείμ Κοτρώτσος: Tο πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων



1.Στη χώρα μας οι πολιτικοί ηγέτες έχουν τη συνήθεια να υπονομεύουν τους θεσμούς. Πιστή σε αυτή την αποκρουστική συνήθεια η αξιωματική αντιπολίτευση έβαλε εσωτερικό περιεχόμενο στις Ευρωεκλογές κηρύσσοντας αυτές ως δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Θυμίζω πως το ίδιο κόμμα είχε διακηρύξει ότι ψηφίσαμε για το μνημόνιο και το 2012! Το χειρότερο όμως δεν είναι το τι κάνει η μικροπολιτικά εκφραζόμενη αντιπολίτευση, αλλά η τραγικά ανεπαρκής κυβέρνηση: Σαμαράς και Βενιζέλος απευθύνθηκαν με εκβιαστικά διλήμματα προς τους πολίτες. Δηλαδή τόσο εύθραυστο είναι το success story τους που θα εξαρτηθεί από το ποιος πολιτικός σχηματισμός θα εκλέξει έναν παραπάνω ευρωβουλευτή; Αυτά είναι αστεία πράγματα και συμβαίνουν για ένα και μόνο λόγο: επειδή το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων και αδυνατεί να συμμετάσχει σε μια ουσιαστική συζήτηση για το ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η Ευρώπη να καταστεί πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη, πιο δυνατή και πιο δίκαιη.
 



2.Κυρίως το πρώτο. Η πραγματική απήχηση των ακραίων απόψεων στην κοινωνία μας είναι μεν υπαρκτή αλλά πολύ μικρή, τάξεις μεγέθους χαμηλότερη από τα εκλογικά ποσοστά κινήσεων όπως η ΧΑ. Κυρίως φταίνε λοιπόν οι κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και οι αντιπολιτευτικές δράσεις. Βιώνουμε την απουσία κράτους δικαίου, τον κοινωνικό ιστό να κατακερματίζεται, το κράτος να λειτουργεί ως εκβιαστής και απατεώνας, τη δικαιοσύνη να κινείται αργά και βασανιστικά ή και καθόλου, τα ιστορικά πολιτικά κόμματα να εμφανίζονται ως «προστάτες» συγκεκριμένων συμφερόντων και το συνολικό περιβάλλον να κατατρέχει αγρίως όποια παραγωγική δραστηριότητα απομένει ή επιχειρείται.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ο πολίτης ανάλογα με τον άμεσο περίγυρό του και την ψυχική του κατάσταση μπορεί να αντιδράσει καταστροφικά ή και δημιουργικά. Μπορεί να εκδηλώνει τάσεις αυτοκτονίας (κυριολεκτικά και μεταφορικά) ή και ενεργητικής απάντησης.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν πολιτικές κινήσεις όπως η ΧΑ που εκφράζει τη βία και την ανάδειξη των πλέον πρωτόγονων ανθρώπινων ενστίκτων ως απάντηση σε όλα περίπου τα προβλήματα. Στην ίδια όμως κατηγορία ανήκουν και μια σειρά από άλλες πολιτικές κινήσεις, παρά το ότι δεν έχει γίνει τόσο σαφές. Μιλώ για την επίκληση των πιο χαμηλών αντανακλαστικών κι εδώ. Αναφέρομαι σε πολιτικές κινήσεις που αναμασούν θεωρίες συνομωσίας, υιοθετούν άκριτα οπισθοδρομική διαλεκτική και προτάσεις και καλοβλέπουν ως τελική λύση το κλείσιμο της Ελλάδας στο καβούκι της. Προφανώς αγνοούν τους πανίσχυρους διακρατικούς σχηματισμούς που κυριαρχούν στο παγκόσμιο στερέωμα.

Κάποιοι άνθρωποι αντιδρούν δημιουργικά αντί αυτοκαταστροφικά. Η δημιουργική αντίδραση, που εκφράζεται κυρίως από το συνδυασμό «Γέφυρες», των «Δημιουργία, ξανά!» και «Δράση» με τον οποίο είμαι υποψήφιος για τις Ευρωεκλογές, προτάσσει την ενεργητική συμμετοχή μας στην Ευρώπη. Στοχεύει στην μετατροπή της Ελλάδας σε καρδιά της Ευρώπης, με πρωτοβουλίες για βαθύτερη και αποτελεσματικότερη Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, πιο δημοκρατική και δικαιότερη Ευρώπη. Είναι η προσέγγιση στα πράγματα με ξεκάθαρες προτάσεις και συστηματική δουλειά πάνω στο χτίσιμο διευρωπαϊκών συμμαχιών ώστε η Ευρώπη να διαχειριστεί ενορχηστρωμένα και αποτελεσματικά κορυφαία ζητήματα όπως η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, η παραγωγή, η εργασία, το τραπεζικό σύστημα, το κοινωνικό αποτύπωμα, και την βιώσιμη ανάπτυξη, με τρόπους ώστε να εξισορροπούνται γεωγραφικές και εθνικές ανισότητες, οι Ευρωπαϊκοί λαοί να αισθάνονται ότι η Ε.Ε. είναι ένας δικός τους θεσμός, στον οποίο ο λόγος τους μετράει και οι πολιτισμικές διαφορές να γίνονται πηγή πλούτου αντί πρόβλημα.





3.Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων οι περισσότεροι νέοι φεύγουν προς το εξωτερικό επειδή οι συνθήκες της χώρας τους υποχρεώνουν.  Επειδή η Ελλάδα δεν θυμίζει τμήμα της Ενωμένης Ευρώπης σε μια σειρά από παράγοντες: υγεία, παιδεία, εργασία, παραγωγή, επιχειρηματικότητα, κράτος, δικαιοσύνη, ασφάλεια κλπ. Επειδή οι καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές της υπεφορολόγησης και τις αβάσταχτα συχνής αλλαγής των κανόνων του επιχειρηματικού «παιχνιδιού» οδήγησαν την ανεργία των νέων άνω του 60% και την μέση καταγεγραμμένη ανεργία στο 28%.
Δουλειά θέλουν οι νέοι και το παρόν πολιτικό προσωπικό τους προσφέρει ως προοπτική μια νέα εκδοχή των άλλοτε προγραμμάτων Stage, μια πολιτική ομηρία ολιγόμηνων συμβάσεων με πενιχρές απολαβές που υποχρεώνουν τους νέους να αναβάλλουν την δημιουργία οικογένειας και την παραμονή στην εστία των γονέων.
Είναι τραγικό να πασχίζουμε να απορροφήσουμε ιλιγγιώδη ευρωπαϊκά κονδύλια για την τόνωση της απασχόλησης προσλαμβάνοντας νέους ανθρώπους σε δήμους και περιφέρειες με προσωρινές συμβάσεις δίχως αύριο. Τραγικό τόσο για αυτούς που προσλαμβάνονται όσο και για αυτούς που μένουν απ’ έξω. Γιατί το σημείο στο οποίο πονάει η οικονομία μας είναι η τόνωση των εξαγωγών και η υποκατάσταση εξαγωγών με ντόπια παραγωγή. Και για αυτά δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε. Κανείς δεν υποστηρίζεται από το κράτος για να παράγει. Το αντίθετο τιμωρείται από μια ανίκητη γραφειοκρατία και διαφθορά, από αναρίθμητους παρασιτικούς μηχανισμούς που ζουν εις βάρος οποιουδήποτε είναι αρκετά πατριώτης και τολμηρός για να αποφασίσει να παράγει στην Ελλάδα. Έτσι τα όποια οικονομικά και ανθρώπινα κεφάλαια απομένουν στη χώρα κατευθύνονται κυρίως σε τομείς μη βιώσιμους, κλάδους της οικονομίας που κυρίως αναδιανέμουν την διαρκώς συρρικνούμενη εσωτερική ζήτηση.
Ο στόχος πρέπει να είναι οι εξαγωγές και η υποκατάσταση εισαγωγών με ντόπια παραγωγή. Ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται με ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο για τουλάχιστον 10 χρόνια, χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης, απλοποίηση διαδικασιών, ηλεκτρονικό κράτος με μηδενική γραφειοκρατία και πλήρη πάταξη της διαφθοράς, υποστήριξη της νέας παραγωγής με φορολογικά κίνητρα και υποστηρικτικές παροχές σε είδος και στροφή όλων των κονδυλίων προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αντί της πολιτικής αιχμαλωσίας.
Η αιχμή του δόρατος πρέπει να είναι η καινοτομία. Η έρευνα και η ανάπτυξη με τα πανεπιστήμια να παίξουν έναν ξεκάθαρα αναπτυξιακό ρόλο. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει το νέο επίκεντρο καινοτομίας του κόσμου, συνδυάζοντας περιβάλλον, ποιότητα ζωής και ανθρώπινο κεφάλαιο. Αρκεί να το θελήσουμε και να το πιστέψουμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου