Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Η «τορπίλη» έπεσε (ξανά) στο νερό

«Αυτό είμαι εγώ, αυτό είναι το σπίτι μου».  Στα 29 του, ακουμπάει με το πόδι του το νερό της πισίνας. Με 22 ολυμπιακά μετάλλια, σε τρεις διαδοχικές διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων - από την Αθήνα, τέτοιες ημέρες πριν από 10 χρόνια μέχρι το Πεκίνο και το Λονδίνο - ο Αμερικανός κολυμβητής μοιάζει ανικανοποίητος. 

Μιλώντας στο AP εξηγεί τους όρους της πολυσυζητημένης «επιστροφής» του στις πισίνες με στόχο κάτι που κανείς άλλος στο άθλημά του δεν έχει καταφέρει: μια τέταρτη Ολυμπιάδα και ακόμα περισσότερα μετάλλια!

Ο Φελπς είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο ότι θα επιστρέψει στην κολύμβηση - μολονότι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι εγκαταλείπει το σπορ μετά τον άθλο του στο Λονδίνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. 

Από την περασμένη εβδομάδα έχει μπει για τα καλά στη διαδικασία προετοιμασίας του για τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. 

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη Βαλτιμόρη, ο Φελπς επισκέπτεται πλέον τακτικά το κολυμβητήριο του Μίντοουμπρουκ, όπου όλοι τον ξέρουν. 



Το σκηνικό δεν είναι αυτό μιας προετοιμασίας ενός υπεραθλητή. Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος του Associated Press, παραδίπλα παιδιά παίζουν με μπάλες αναζητώντας μια καλοκαιρινή δροσιά, έφηβοι απολαμβάνουν τον ήλιο προσπαθώντας να μαυρίσουν και να γοητεύσουν τα κορίτσια και ηλικιωμένοι κάνουν τις ασκήσεις στο νερό που τους έχουν υποδείξει οι γιατροί τους. 

«Είναι αστείο» λέει ο προπονητής του Φελπς, ο Μπομπ Μπόυμαν. «Οταν έρχομαι εδώ και βλέπω τα παιδιά να παίζουν στην πισίνα, είναι αυτό που έκανε και ο Μάικλ όταν ήταν παιδί. Οταν τον πρωτοείδα πλατσούριζε και αυτός στην πισίνα με τους φίλους του. 

Έκτοτε βέβαια πέρασαν πολλά και γράφτηκε ολυμπιακή ιστορία: 22 ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων 18 χρυσά, τα διπλάσια από τον δεύτερο στη σχετική λίστα. Και τώρα η μάχη κόντρα στον χρόνο και στην ανθρώπινη αντοχή για μια ιστορική επιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες με συμμετοχή στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Πρώτο βήμα είναι το αμερικανικό πρωτάθλημα υγρού στίβου στο Ιρβάιν της Καλιφόρνια που ξεκινά την Τετάρτη, 6 Αυγούστου, το οποίο θα δείξει το επίπεδο των ανταγωνιστών του. 







Ο ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί. Έχει αλλάξει την προπόνησή του. Πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας και του Πεκίνου, ο Φελπς έκανε εξοντωτικές προπονήσεις κολυμπώντας τουλάχιστον 16.000 μέτρα καθημερινά! Τώρα λέει πως κολυμπάει τη μισή απόσταση και αφοσιώνεται περισσότερο στα βάρη.
Ο ίδιος πάντως φροντίζει και το επίπεδο του ανταγωνισμού. Μαζί του στις προπονήσεις στην πισίνα της Βαλτιμόρης είναι ο εντυπωσιακός Γάλλος κολυμβητής Γιανίκ Ανιέλ, ο οποίος κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου