Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Έρευνά καταρρίπτει το μύθο του «φιλικού διαζυγίου»


Τον «μύθο» που υποστηρίζει ότι η καλή σχέση των γονιών μετά το διαζύγιο είναι το «κλειδί» ώστε αυτό να μην επηρεάσει τη μετέπειτα ζωή του παιδιού καταρρίπτει νέα αμερικανική έρευνα
Η έρευνα, η οποία έγινε σε μια πόλη των ΗΠΑ από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ιντιάνα με την συμμετοχή 270 χωρισμένων ζευγαριών με παιδιά, που χώρισαν από το 1998 μέχρι το 2004, συμπέρανε ότι τα προβλήματα των παιδιών μεγαλώνοντας είναι παρόμοια σε κάθε είδους διαζύγιο.
Τα παιδιά των χωρισμένων γονιών έχουν «εξωτερικά» και «εσωτερικά» προβλήματα που παραμένουν τα ίδια, είτε οι γονείς έχουν καλή σχέση, είτε όχι, ισχυρίζεται η μελέτη. Τα «εξωτερικά» προβλήματα αφορούν την συμπεριφορά των παιδιών αυτών και την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Τα «εσωτερικά» προβλήματα είναι το στρες, η κατάθλιψη, το άγχος και οι χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο.
Από τα χωρισμένα ζευγάρια που συμμετείχαν εθελοντικά στην μελέτη το 31% δήλωσε ότι διατηρούσε «σχέση συνεργασίας», το 45% είχε μέτρια σχέση με συγκρούσεις και το 24% συνεργαζόταν σπάνια και πάντα με συγκρούσεις.
Οι παραπάνω γονείς απάντησαν όλοι σε ερωτηματολόγιο για το πόσο είχε επηρεαστεί μετά το διαζύγιο το μικρότερο παιδί τους.
Ο επικεφαλής της έρευνας, της πρώτης τέτοιου είδους τα τελευταία 20 χρόνια, δήλωσε ότι τα προβλήματα αυτών των παιδιών δεν ήταν χειρότερα αν οι γονείς είχαν μεταξύ τους κακή σχέση, ούτε τα παιδιά που οι γονείς τους διατηρούσαν μετά τον χωρισμό καλή σχέση, είχαν λιγότερα προβλήματα.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι διαζευγμένοι γονείς πρέπει να είναι βέβαιοι ότι το διαζύγιο τους δεν θα έχει χειρότερες αρνητικές συνέπειες, αν αυτοί δεν κατορθώσουν να χτίσουν μεταξύ τους μια «εγκάρδια» σχέση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου