Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Πω -πώ τι μπάσκετ ήταν αυτό;


Πω -πώ τι μπάσκετ ήταν αυτό; Μια εθνική ομάδα που έπαιξε μπάσκετ από άλλη διάσταση ποδοπάτησε τους Αργεντινούς και πέρασε πανάξια πρώτη στην επόμενη φάση αήττητη και προσφέροντας ταυτόχρονα εκπληκτικό μπάσκετ.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Βλέπω μπάσκετ από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου αλλά αυτό το φετινό δεν την έχω ζήσει ξανά…Δεν ξέρω αυτή η ομάδα μου εμπνέει μια σιγουριά, ακόμη και την στιγμή που οι Αργεντινοί πλησίασαν σε απόσταση ενός καλαθιού η ομάδα επέβαλε το δικό της νόμο στο παρκέ και η νίκη ήρθε αναπόφευκτα.

Σίγουρα οι περισσότεροι από εσάς έχετε αναλώσει το χρόνο σας σε αθλητικές ιστοσελίδες οι οποίες αναλύουν το παιχνίδι σε πολλά επίπεδα…

Μα για εμένα ο γνώμονας και ο κοινός παρανομαστής είναι η ψυχή που έχουν όλοι οι παίχτες αλλά και το τεχνικό τιμ. Και οι 12 ετοιμοπόλεμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπουν στο παρκέ είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα… Μα από την άλλη οι μεγάλοι οι παίχτες είναι γεννημένοι για αυτά τα παιχνίδια και όχι οι βεντέτες και τα ακριβοπληρωμένα συμβόλαια.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του παιχνιδιού

Πλέον στους «16» το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει ην Σερβία (τερμάτισε 4η στο Α' γκρουπ) ενώ το πολύ θετικό είναι ότι αποφεύγει τους οικοδεσπότες Ισπανούς ως και τους «8»!


Σούπερ Μπουρούσης, θραύση στα ριμπάουντ!

Σε ότι αφορά την εικόνα του ματς, η Ελλάδα έδειξε στόφα μεγάλης ομάδας. Είχε διαρκώς του Αργεντινούς σε μια διψήφια απόσταση, εκτόξευσε την διαφορά στου 19 ενώ ακόμη κι όταν οι αντίπαλοι μας επέστρεφαν στο σκορ (το έκαναν δυο, τρείς φορές) εκείνη είχε τις λύσεις και την ψυχραιμία να αντεπεξέλθει.
Επίσης αντιμετώπισε πολύ σωστά τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης μέχρι στιγμής τον Λουίς Σκόλα. Τι κι αν ο 34χρονος σέντερ σημείωσε 14π. στο `α μέρος, στο δεύτερο η άμυνα μας του επέτρεψε να πετύχει μόλις 3π. και ουσιαστικά τον έβγαλε εκτός κλίματος επιθετικά.
Επιπλέον ο Μπουρούσης του έβαλε πολύ δύσκολα, όπως και στους υπόλοιπους αντίπαλους ψηλούς. Ο Ελληνας σέντερ τελείωσε με 16π., 15 ριμπάουντ και 2 ασίστ, όντας μαγικός! Πολύ καλοί και οι Νικ Καλάθης (με 18π., 5ριμπ. και 4 ασίστ), Ζήσης (13π. και 5 ασίστ) και Πρίντεζης (15π.)


Ο Αντετοκούνμπο

Σε πολλά δημοσιεύματα διάβασα πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο
έμεινε άποντος σε 11 λεπτά και βοήθησε μόνο αμυντικά…Πόσο διαφωνώ όταν επικαλείται κάποιος τους αριθμούς για να αποδώσει το μπασκετικό δίκαιο. Ο Γιάννης για εμένα ήταν συγκλονιστικός, δεν υπήρχε φάση που να μην είναι μέσα, που να μην έκανε αισθητή την παρουσία του. Ενδεικτικό σημείο όταν ο Βασιλειάδης έτρεχε στον αιφνιδιασμό ο Αντετοκούνμπο ακολούθησε ανακόπτοντας τον Αργεντινό αμυντικό να σκεφτεί την οποιαδήποτε αναχαίτιση… 

Στάθηκε άτυχος στην φάση με το Alley Hoop, αλλά όπως είπα είχε θετική παρουσία ξανά…


«Μαγικό» ξεκίνημα με Καλάθη και ψηλούς!

Εξαιρετικό ήταν το ξεκίνημα για την Εθνική μας. Οι παίκτες του Κατσικάρη μπήκαν απολύτως συγκεντρωμένοι και «διαβασμένοι» κάνοντας ό,τι ακριβώς έπρεπε και στις δύο πλευρές του παρκέ. Με την άμυνά μας προσαρμοσμένη πάνω στον Σκόλα, η εντολή του Ελληνα τεχνικού ήταν η μπάλα να περνάει στους Μπουρούση και Πρίντεζη.
Οι δύο τους έκαναν πολύ καλή δουλειά (6π. ο Μπουρούσης, 8π. ο Πρίντεζης στο α' δεκάλεπτο) δημιουργώντας πολλά προβλήματα στους Αργεντινούς μέσα στην ρακέτα. Ακόμη καλύτερη όμως έκανε ο Καλάθης όντας σχεδόν αλάνθαστος πρόλαβε να σημειώσει 10π.! Γενικότερα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε φοβερά ποσοστά (9/13 δίποντα, 2/4 τρίποντα), «φορτώνοντας» τον αντίπαλο καλάθι με 28π. και εξασφαλίζοντας έτσι διαφορά 12π. από νωρίς!

Mπλακ-άουτ και ανάκαμψη!

Το σίγουρο ήταν πως μια σκληροτράχηλη ομάδα σαν την Αργεντινή δεν θα παράταγε έτσι εύκολα το παιχνίδι, ειδικά από τόσο νωρίς. Οι παίκτες του Χούλιο Λάμας έπαιξαν την γνωστή... σκληρή άμυνα τους και αποδιοργάνωσαν εντελώς τον επιθετικό ρυθμό που είχαμε πιάσει ως τότε. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περίπου 5 λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο, η ομάδα μας σημείωσε μόλις 3π.
Έτσι η Αργεντινή, με τον Σκόλα (14π. στο α' μέρος) να έχει βρει για τα καλά τον δρόμο προς το καλάθι, «ψαλίδισε» γρήγορα το προβάδισμα που είχαμε «χτίσει», πλησιάζοντας στους 3 (28-31) με περίπου έξι λεπτά για το φινάλε.
Ο Κατσικάρης απέσυρε άμεσα τον Βουγιούκα που δεν τα είχε πάει καλά και πέρασε εκ νέου τον Μπουρούση, ενώ έριξε στο παρκέ και τον Αντετοκούνμπο. Ο τελευταίος «έσφιξε» την άμυνά μας που είχε χαλαρώσει, ενώ Μπουρούσης και Πρίντεζης με δύο τρίποντα βοήθησαν την διαφορά να «σκαρφαλώσει» εκ νέου σε διψήφιο αριθμό (31-41 στο 18').
Ένταση μετά την... βόμβα του Ζήση

Ακόμη μεγαλύτερο σουτ όμως έβαλε ο Ζήσης, ο οποίος στην εκπνοή ευστόχησε σε τρίποντο υπό πίεση του Καμπάτσο (έκανε και φάουλ στον Ελληνα γκαρντ). Στη συνέχεια κάτι φάνηκε να του λέει ο τελευταίος αντέδρασε και έτσι απειλήθηκε γενική σύρραξη. Στο περιστατικό ενεπλάκησαν και οι Μπουρούσης, Πριγκιόνι, όμως δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά την επέμβαση των ψυχραιμότερων.
Στους 19 με «καυτό» Ζήση
Στο τρίτο δεκάλεπτο, όχι μόνο δεν ήρθε η αντίδραση της Αργεντινής, αλλά η Ελλάδα επιβεβαίωσε την ανωτερότητα και την κυριαρχία της. Οι παίκτες του Κατσικάρη έπαιξαν πάλι εξαιρετική άμυνα ήλεγξαν τα ριμπάουντ και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματική στην επίθεση. Σε αυτό το σημείο ήταν η σειρά του Νίκου Ζήση να πάρει την σκυτάλη στο σκοράρισμα. Ο αρχηγός έδωσε πολύτιμες λύσεις ενώ σε μια φάση που σημείωσε 4π. (εκμεταλλευόμενος τεχνική ποινή στον Νοτσιόνι από την οποία φορτώθηκε με 4ο φάουλ) η διαφορά εκτοξεύθηκε στους 19! (33-52). Όλα πήγαιναν καλά, ενώ λίγο αργότερα ο Μπουρούσης κέρδιζε το τρίτο φάουλ του Σκόλα. Ακόμη κι όταν είχαμε κάποια νεκρά διαστήματα (σε ένα τέτοιο η Αργεντινή πλησίασε στους 10), Καλάθης, Βουγιούκας και Καϊμακόγλου ώστε να δώσουν «άερα» 14π. (50-64) ενόψει των τελευταίων δέκα λεπτών.
Χαλάρωση, στους 2π. και θρίλερ!
Αυτό που έγινε στο τελευταίο δεκάλεπτο δεν φαινόταν ότι μπορεί να γίνει σε όλο το προηγούμενο ματς. Οι Αργεντινοί... εξαπέλυσαν μια εντυπωσιακή αντεπίθεση, εκμεταλλευόμενοι την εμφανή κούραση μας στην άμυνα. Σαφάρ, Γκουτιέρεζ και Καμπάτσο σκόραραν κατά... βούληση με την διαφορά να ψαλιδίζεται εν ριπή οφθαλμού στο καλάθι, μετά από επιμέρους (18-6 στο 35'!).
Και πάλι όμως η Ελλάδα έδειξε χαρακτήρα και ψυχικά αποθέματα. Με ψυχραιμία και σωστές επιλογές «έχτισε» και πάλι λύσεις όμως αυτό που ξεχώρισε ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης. Ο σέντερ της Ρεάλ όχι μόνο σκόραρε επί του Σκόλα, αλλά πήρε κι ένα μεγάλο επιθετικό ριμπάουντ από το οποίο ο Πρίντεζης έκανε το 71-79 και «σφράγισε» οριστικά τη νίκη της Εθνικής!

Τα δεκάλεπτα: 16-28, 33-44, 50-64, 71-79
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ (Λάμας): Σκόλα 17 (1), Μάτα, Καμπάτσο 10 (1), Πριτζιόνι 10 (2), Λαπροβιτόλα 7 (1), Γκουτιέρεζ 3 (1), Ντέλια 4, Χέρμαν 7, Νοτσιόνι 8, Σαφάρ 5 (1).

ΕΛΛΑΔΑ (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 16 (1τρ., 15ρ.), Ζήσης 13 (1τρ., 5ασ.), Βασιλειάδης 2, Καλάθης 18 (2τρ., 5ρ., 4ασ.), Παπανικολάου 6, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου 2 (6ρ.), Αντετοκούνμπο, Βουγιούκας 4, Πρίντεζης 15 (1).


Παπανικολάου: «Η ψυχή του Ελληνα»

Ο Κώστας Παπανικολάου στάθηκε κυρίως στην ψυχή του Ελληνα παίκτη: «Κάναμε το απόλυτο που θέλαμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Μας δίνει αβαντάζ στον επόμενο γύρο στον θεωρητικά πιο εύκολο αντίπαλο, αν και από δω και πέρα δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι», δήλωσε αρχικά ο φόργουορντ των Ρόκετς.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην αντίδραση της Εθνικής στην πίεση της Αργεντινής: «Η ψυχή του Ελληνα είναι μεγάλη και η δουλειά που έχουμε κάνει από την αρχή της προετοιμασίας για το κομμάτι της συγκέντρωσης είναι μεγάλη. Αυτό χρησιμοποιήσαμε και τα καταφέραμε».
Οσον αφορά την συνέχεια στη διοργάνωση, είπε: «Ήταν σημαντική νίκη αλλά πρέπει να μείνουμε συγκεντρωμένοι. Θεωρώ πως ο κόσμος ευχαριστήθηκε το μπάσκετ που παίζουμε και το καλό είναι ότι το ευχαριστιόμαστε και εμείς οι ίδιοι. Για να προχωρήσεις σε αυτά τα τουρνουά θα πρέπει να παίζεις πάνω από όλα άμυνα. Εμείς αυτό θέλαμε να κάνουμε, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μέχρι τώρα το κάνουμε πάρα πολύ καλά. Αυτοπεποίθηση υπάρχει στην ομάδα, αλλά πρέπει να ξεκουραστούμε τις μέρες που έχουμε μπροστά μας και να ετοιμαστούμε για τον επόμενο αντίπαλο. Αυτές οι νίκες που κάναμε διαγράφονται στην επόμενη φάση. Δεν υπάρχει εύκολη ομάδα πρέπει να είμαστε έτοιμοι 100%».

Μπουρούσης: «Χαρούμενος που είμαι σ' αυτήν την ομάδα»
 
«Αρχικά συγχαρητήρια στα παιδιά, από την πρώτη μέρα που ήρθαμε εδώ, ήρθαμε ως ομάδα εδώ. Θέλαμε να βγάλουμε όσα έχουμε δουλέψει στην προετοιμασία και να ευχαριστηθούμε το παιχνίδι. Τώρα είμαστε ευτυχισμένοι και κοιτάμε τη συνέχεια», είπε αρχικά ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης.
Σχετικά με το παιχνίδι δήλωσε: «Χαλαρώσαμε σε κάποια σημεία, κάναμε κάποια λάθη. Η Αργεντινή είναι πολύ καλή ομάδα. Εμείς δείξαμε χαρακτήρα και για πρώτη φορά σε δύσκολο παιχνίδι. Δεν πιστεύω ότι πέταξαν λευκή πετσέτα στην τρίτη περίοδο κι εκείνοι πήγαιναν για τη νίκη».
Ενώ για την συνέχεια της διοργάνωσης τόνισε: «Εμείς κοιτάμε τώρα να ξεκουραστούμε αύριο, να έχουμε την υγεία μας και να δούμε το επόμενο παιχνίδι. Τη Σερβία την ξέρουμε, θα κάνουμε σκάουτινγκ και θα συγκεντρωθούμε στο επόμενο παιχνίδι. Είμαι ευχαριστημένος που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα και θα κοιτάξουμε να πάρουμε μαζί στην επόμενη φάση και τα αρνητικά και τα θετικά από τον όμιλο».


Κατσικάρης: «Ετοιμαζόμαστε για πόλεμο!»


Παρά τη νέα σημαντική νίκη και το αήττητο στην πρώτη φάση, ο Φώτης Κατσικάρης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη νίκη επί της Αργεντινής ότι τώρα πρέπει να... σβήσουν τα φώτα και να δούμε το επόμενο ματς.
Μάλιστα για τους Σέρβους, που θα είναι οι επόμενη αντίπαλοι μας, είπε ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πρέπει να ετοιμαστεί για... πόλεμο!
Επίσης εκθείασε τον Γιάννη Μπουρούση και είπε ότι έπαιξε με καρδιά, αν και εξουθενωμένος.
«Ήταν μια μεγάλη νίκη για την ομάδα. Θέλαμε τη νίκη για να τερματίσουμε πρώτοι και κάναμε καλή δουλειά. Ήμασταν συγκεντρωμένοι, αποφασιστικοί και σε κάθε παιχνίδι μεγαλώνουμε σαν ομάδα. Κάνουμε τα πράγματα που πρέπει και παρότι δεν είμαι λάτρης των στατιστικών, κυριαρχήσαμε και στα πέντε παιχνίδια μας. Αντιμετωπίσαμε μια πολύ σκληρή ομάδα και δεν χάσαμε την ψυχραιμία μας. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου, είναι σπουδαίοι και αξίζουν την πρώτη θέση. Τώρα έχουμε δύο μέρες για να ξεκουραστούμε και να προετοιμαστούμε για ένα μεγάλο ματς με τη Σερβία. Τώρα σβήνουν τα φώτα, ξεχνάμε ό,τι κάναμε και ετοιμαζόμαστε για έναν πόλεμο. Ευχαριστούμε τους φιλάθλους μας, που ήρθαν στο γήπεδο, αλλά και εκείνους που μας υποστηρίζουν από την Ελλάδα».
Για την απόδοση του Γιάννη Μπουρούση, είπε: «Έπαιξε με την καρδιά του. Ακόμη και όταν ήταν εξουθενωμένος, ήταν καθοριστικός. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις τον Σκόλα στην άμυνα και ταυτόχρονα να παίζεις τόσο σημαντικό ρόλο στην επίθεση. Είναι ένας παίκτης νικητής, με μεγάλη καρδιά».

Για την προετοιμασία του αγώνα με τη Σερβία, ανέφερε: «Ένα από τα ατού της ομάδας είναι ότι ελέγχουμε από την πρώτη μέρα τα συναισθήματά μας. Έχουμε τη νοοτροπία και το χαρακτήρα να μη μένουμε στις νίκες μας. Θα προετοιμαστούμε σοβαρά για τον αγώνα με τη Σερβία. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι. Θα δούμε τα λάθη μας, τι πρέπει να βελτιώσουμε και να εστιάσουμε στα δυνατά μας σημεία σαν ομάδα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου