Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

60' στην λίμνη Πλαστήρα με συνοδοιπόρο τον Νίκο Μάνεση



Το τέταρτο οδοιπορικό της εκπομπής, 60’ Ελλάδα με τον Νίκο Μάνεση, που μας ταξιδεύει στα μήκη και πλάτη της συγκλονιστικής χώρας  μας, μας οδηγεί απόψε λίγο πριν τα μεσάνυχτα  στην Λίμνη Πλαστήρα.
Ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει τη δύσκολη καθημερινότητα των κατοίκων που μένουν μόνιμα στα ορεινά  χωριά  γύρω από την τεχνητή λίμνη. Παρά τον «εχθρικό» καιρό μέσα από την εκπομπή, αναδεικνύονται δεκάδες ιστορίες ωραίων ανθρώπων που και πολλά έχουν να μας πουν αλλά και να μας διδάξουν πολλά. Ένα οδοιπορικό στο Μορφοβούνι, στο Μοσχάτο και τα Καλύβια, στο Λαμπερό, στην Κερασιά και το Κρυονέρι, στην Καρίτσα, στο Νεοχώρι και την Καστανιά.


Ο μπαμπάς με τις γκλίτσες, ο γιός με τον Στουρνάρα 
Μπορεί ένας ηλικιωμένος κτηνοτρόφος να μας δώσει απαντήσεις για την κρίση και το μέλλον της χώρας; Ο Μπαρμπα-Νικόλας Ρεφενές, από το Μορφοβούνι, μας δείχνει που μεγάλωσε ο γιος του, Απόστολος Ρεφενές, ο επί σειρά ετών σύμβουλος των υπουργών Οικονομικών της χώρας και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Τι του έχει πει για την έξοδο από την κρίση;

Οι «σπουδαγμένοι» με τη βιοτεχνία πλεκτών
Οικογενειακή επιχείρηση που επέλεξαν να στήσουν στο χωριό τρία αδέλφια. Δύο γυναίκες και ένας άνδρας αφού ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους βρήκαν διέξοδο στο πρόβλημα της επαγγελματικής τους αποκατάστασης στήνοντας σχεδόν από το μηδέν μια επιχείρηση στο χωριό καταγωγής τους.

Λαμπερό - Το χωριό που βυθίζεται 

Μετά από μια μεγάλη κατολίσθηση που έγινε πριν χρόνια, τα σπίτια υπέστησαν μεγάλες ζημιές και αποφασίστηκε το χωριό να μεταφερθεί στον Άγιο Αθανάσιο. Αυτό τουλάχιστον έλεγε το βούλευμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν έγινε και σήμερα από τους 700 μόνιμους κατοίκους έχουν απομείνει μόλις 20 που ζουν στα ετοιμόρροπα σπίτια.

Οι τελευταίοι των  τσαρουχιών
Είναι μία από τις τρείς τελευταίες βιοτεχνίες τσαρουχιών που έχουν απομείνει στην Ελλάδα. Τα τσαρούχια της προεδρικής φρουράς, η τέχνη που χάνεται και εκείνοι που θέλουν να την συνεχίσουν. Το Μουσείο Υποδημάτων, με εργαλεία και μηχανές για την κατασκευή υποδημάτων από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Το Κοντοσούβλι για Γκίνες  
Ο Έλληνας που επέστρεψε από την Αμερική και μετά από «40 χρόνια ψήστης» στα εστιατόρια της ομογένειας αποφάσισε να βάλει το χωριό στο βιβλίο Γκίνες με ένα κοντοσούβλι μήκους 185 μέτρων σε ψησταριάς  δικής του κατασκευής.

Οι κτηνοτρόφοι και η μάχη με τον καταρροϊκό πυρετό  

Η ασθένεια που θερίζει τα πρόβατα και προκαλεί μεγάλες ζημιές στους κτηνοτρόφους που βλέπουν τα ζώα τους να χάνονται. Η απόγνωση μέσα από τα βιώματα μιας οικογένειας που μένει μόνη της στο βουνό.

Η περιφερόμενη γιατρός 

Μια γιατρός για δέκα χωριά. Το μοναδικό κοινοτικό ιατρείο με το ένα κρεβάτι και την απαραίτητη για την ηλεκτρονική συνταγογράφιση σύνδεση στο Ίντερνετ. Η αγωνία και οι ουρές των ηλικιωμένων ασφαλισμένων που περιμένουν να έρθουν τα φάρμακα από το μοναδικό φαρμακείο, στα Καλύβια Πεζούλας.



60’ με δεκάδες ιστορίες ανθρώπων μέσα από ένα οδοιπορικό καταγραφής της  πραγματικότητας όπως την ζουν οι κάτοικοι της περιφέρειας.

Το ταξίδι συνεχίζεται …



«60’ Ελλάδα», με τον Νίκο Μάνεση: Βλέπουμε αυτά που δεν βλέπουν οι άλλοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου