Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

To Art4More αποδεικνύει πως η ψυχική υγεία τέμνεται με την αγάπη προς τα ζώα και πως όλο αυτό αποτυπώνεται από την τέχνη



Η Μαριτίνα Κονταράτου μιλά γι' αυτό το ξεχωριστό φεστιβάλ 

«Το φεστιβάλ θα δώσει την ευκαιρία πρόσβασης σε ένα πλούσιο πρόγραμμα τέχνης και θεραπείας με ζώα συντροφιάς που θα συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες με ελεύθερη είσοδο. Το παιδικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μια σειρά από κατασκευές ζώων εμπνευσμένες από tangram, που είναι άλλωστε και το κυρίαρχο μοτίβο της οπτικής επικοινωνίας του φεστιβάλ»



«Κεντρική δράση όπου μπορεί να συμμετέχει κάποιος που είναι ιδιοκτήτης σκύλου είναι το Dog Walk, που περιγράφουμε πιο πάνω. Είναι ένα happening ανοιχτό για όλους χωρίς δήλωση συμμετοχής»


Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το 8ο φεστιβάλ ψυχικής υγείας Art4More. Φέτος η θεματική του είναι ξεχωριστή καθώς έχει να κάνει με την συμβολή των ζώων στην ψυχική μας υγεία.
Για το θέμα θα μας κατατοπίσει  η κα Μαριτίνα Κονταράτου , Υπεύθυνη Πολιτιστικών της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» η οποία θα μας αναλύσει  για την οργάνωση του 8ου ART4MORE ’14.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και στο ΠΙΝΑΚΙΟ 

Η Μαριτίνα Κονταράτου μας πάει στην άλλη πλευρά εκεί όπου  αυτή που η τέχνη τέμνεται στην αγάπη για τα ζώα…Art4More είναι αυτό άλλωστε…

 8ο Art4more…Το φεστιβάλ που έγινε θεσμός;
H Μαριτίνα Κονταράτου με τον Ερμή Θεοδωρακόπουλο

Μ.Κ.: «Πρόκειται για το ετήσιο ραντεβού, όπου η Σύγχρονη Τέχνη συνταιριάζεται με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και θεματικές που άπτονται στον τομέα της Ψυχικής Υγείας. Κάθε χρόνο οι θεματικές και οι μορφές τέχνης αλλάζουν, ωστόσο η καινοτομία του φεστιβάλ έγκειται στο ότι γίνεται ένα πρωτοφανές «άνοιγμα» της έννοιας της ψυχικής υγείας  προς το ευρύ κοινό. Με μέσον τον πολιτισμό καταφέρνει να λειτουργήσει προληπτικά, αλλά και ενάντια στο στίγμα. Αυτή τη χρονιά δημιουργήσαμε ένα δίκτυο επικοινωνίας με αντίστοιχα φεστιβάλ τέχνης και ψυχικής υγείας στην Ευρώπη, με στόχο την από κοινού έρευνα και χρηματοδότηση»


Ποια είναι θεματική ενότητα του φέτος και γιατί είναι τόσο ξεχωριστή από τις προηγούμενες;


Μ.Κ.: «Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος της συμβολής των ζώων στη Ψυχική Υγεία εμπίπτει στο ενδιαφέρον της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ σε νέες εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις  που σχετίζονται με τις μονάδες ψυχικής υγείας και τα ψυχοπαιδαγωγικά που ήδη έχει. Η θεραπεία με ζώα συντροφιάς εντάσσεται επιστημονικά στις συμπληρωματικές – εναλλακτικές θεραπείες ψυχικής υγείας όπως η εικαστική θεραπεία, η μουσικοθεραπεία, κ.α. Πρόκειται για μια καινοτόμα πρακτική στην Ελλάδα που χρειάζεται προβολή, δημιουργικό διάλογο και περαιτέρω εξερεύνηση για να ενημερωθεί το επιστημονικό προσωπικό ώστε αν επιθυμεί να την εντάξει ως επιπλέον θεραπευτικό εργαλείο.
Ταυτόχρονα, τα έργα τέχνης της έκθεσης απεικονίζουν τις λεπτές αυτές αποχρώσεις της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και ζώων συντροφιάς και το ζώο ως αντικαθρεπτισμός ή σύμβολο στην καλλιτεχνική δημιουργία. Οι δημιουργοί των έργων που θα συμμετέχουν, είναι οι ίδιοι κάτοχοι ζώων συντροφιάς. Η συγκεκριμένη θεματική θεωρώ ότι θα φέρει στο φεστιβάλ μια νέα μεγάλη μερίδα κοινού που θα μοιραστεί την αγάπη για τα ζώα μέσα σε μια πειραματική δημιουργική διάθεση».


Ποιοι άλλοι φορείς θα συμμετάσχουν και με ποιον τρόπο;
Η Μαριτίνα Κονταράτου παίζει και ποζάρει με τον Ερμή Θεοδωρακόπουλο και τον Σούμι Τάκο

Μ.Κ.: «Η συμμετοχή φορέων που σχετίζονται με τη θεραπευτική σχέση ανθρώπου και ζώου συντροφιάς (Animal Assisted Therapy) είναι ζωτικής σημασίας και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους στην ανοιχτή συζήτηση που θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στις 12.00. Είναι ένα κεντρικό γεγονός δικτύωσης και επαφής με το κοινό, που αποτελεί ευκαιρία για νέες συνέργειες. Μας τιμούν με την παρουσία τους η SAPT Hellas, THERAPYDOGS (Θεσσαλονίκη), Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος, Σχολή Σκύλων Οδηγών Τυφλών ΛΑΡΑ, κ.α. Με κοινωνικές ιστορίες και οπτικοακουστικό υλικό συμμετέχουν επίσης η ISAZ (International Society of Anthrozoology), κ.α».


Θα μας πείτε για τα εργαστήρια που λάβουν χώρα στο φεστιβάλ;


Μ.Κ.: «Το φεστιβάλ θα δώσει την ευκαιρία πρόσβασης σε ένα πλούσιο πρόγραμμα τέχνης και θεραπείας με ζώα συντροφιάς που θα συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες με ελεύθερη είσοδο. Το παιδικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει με μια σειρά από κατασκευές ζώων εμπνευσμένες από tangram, που είναι άλλωστε και το κυρίαρχο μοτίβο της οπτικής επικοινωνίας του φεστιβάλ. Ακολουθούν ιστορίες με ζώα ως βοηθούς, οδηγούς, συνοδοιπόρους, εργαστήριο με ζωάκια δαχτυλόκουκλες για τα παιδικά συναισθήματα και ένα εργαστήρι ινδιάνικης σοφίας με τα ζώα ως σύμβολα και ως θεραπευτές που περιλαμβάνει και facepainting. Το ενήλικο κοινό δεν πρέπει να χάσει το δίωρο σεμινάριο γιόγκα για την παρατήρηση των ζώων από τους αρχαίους Γιόγκι και η επιρροή τους στην διαδικασία του ελέγχου της αναπνοής με δήλωση συμμετοχής στο arts.edra@gmail.com».



Τι ακριβώς είναι το dog walk που λέτε στην αφίσα;


Μ.Κ.: «Είναι μια ευκαιρία να περπατήσουμε μαζί ή χωρίς τους τετράποδους φίλους μας σε μια προκαθορισμένη όμορφη διαδρομή 30’ περίπου, αφιερωμένη στη συμβολή των ζώων στη Ψυχική Υγεία, με σημείο έναρξης και κατάληξη τον τόπο του φεστιβάλ, δηλαδή το ΒΡΥΣΑΚΙ. Το ΒΡΥΣΑΚΙ είναι ένας πολύ όμορφος και ήσυχος πολυχώρος της πλάκας με εσωτερική αυλή, αδυνατεί ωστόσο να φιλοξενήσει πολλά ζωάκια μαζί, ειδικά ταυτόχρονα! Στη βόλτα θα έχουμε την ευκαιρία να χαρούμε τη συντροφιά των ζώων μας, να γνωριστούμε και να κεράσουμε τα ζωάκια μας χειροποίητα μπισκότα χωρίς συντηρητικά που φτιάξαμε και άλλες λιχουδιές».

Δέχεστε την βοήθεια εθελοντών στο συγκεκριμένο Art4More και αν ναι…τι μπορεί να κάνει ένας εθελοντής στο συγκεκριμένο φεστιβάλ;
Μ.Κ.: «Οι εθελοντές συμβάλλουν καθοριστικά στην υποστήριξη του φεστιβάλ κατά το διήμερο διεξαγωγής του προσδίδοντας φρεσκάδα και ενθουσιασμό στη διοργάνωση και την υποδοχή των επισκεπτών. Έχουν επίσης τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να δώσουν το δικό τους στίγμα οργανώνοντας οι ίδιοι δράσεις ανάλογα με την ειδικότητα τους».

Τέλος, είναι αλήθεια πως μπορούμε να παρακολουθήσουμε κάποιες δράσεις του φεστιβάλ με το κατοικίδιο μας; Σε ποιες και τι ώρες είναι αυτές;


Μ.Κ.: «Κεντρική δράση όπου μπορεί να συμμετέχει κάποιος που είναι ιδιοκτήτης σκύλου είναι το Dog Walk, που περιγράφουμε πιο πάνω. Είναι ένα happening ανοιχτό για όλους χωρίς δήλωση συμμετοχής, στην πραγματικότητα όμως ο ιδιοκτήτης πρέπει να απομακρύνει το σκυλάκι αν εμφανίζει συμπτώματα επιθετικής συμπεριφοράς. Το φεστιβάλ στο ΒΡΥΣΑΚΙ θα επισκεφτούν οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής της SAPT Hellas, το Σάββατο 18/10 μεταξύ 14.00-15.00. Για όσους έχουν τετράποδους φίλους που συνυπάρχουν καλά με άλλα ζωάκια, υπάρχουν πολλά σημεία στον εξωτερικό χώρο στο ΒΡΥΣΑΚΙ όπου θα μπορούσαν να κοινωνικοποιηθούν με επισκέπτες και συμμετέχοντες»!


Η Μαριτίνα Κονταράτου είναι Υπεύθυνη Πολιτιστικών της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και με την ειδικότητα της ως θεωρητικός τέχνης με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, επιμελείται τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας ART4MORE  που πραγματοποιείται ετησίως από την Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10η Οκτωβρίου).
Ο φορέας Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων (Κ.Σ.Δ.Ε.Ο.) - «ΕΔΡΑ» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας από το 2001 με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, την προάσπιση των δικαιωμάτων των ευπαθών και μη ευνοημένων ομάδων, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, μέσω των ποικίλων δομών και δράσεων της.

Ακούστε και την συνέντευξη που είχε δώσει η Μαριτίνα Κονταράτου στο idradio.gr  Ακολουθεί το ηχητικό αρχείο. Πατήστε το Play


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου