Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Βικτόρια Χίσλοπ: Πηγή έμπνευσης μόνο η Ελλάδα



«Δεν έχω καθόλου έμπνευση στην Αγγλία. Στην Ελλάδα εμπνέομαι γιατί έχει ιστορίες, έχει ανθρώπους που αγαπάω, δεν έχει ησυχία ποτέ και υπάρχει πάντα δράση» είπε η συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το Νησί» Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία στο πλαίσιο των εξαήμερων εκδηλώσεων του Art links «Μια έκθεση τέχνης που συνδέει τους καλλιτέχνες με το κοινό», μίλησε για τη λογοτεχνία, τον δικό της τρόπο συγγραφής, αλλά και τα μάρμαρα του Παρθενώνα και την αγαπημένη της Αθήνα. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Αστερόπη Λαζαρίδου.

Η Βρετανίδα συγγραφέας, που είναι πλέον κάτοικος Αθήνας, μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στο Κεντ όπου ζει με την οικογένειά της, την Κρήτη όπου περνάει τις διακοπές της και τα Πατήσια, όπου νοικιάζει το νέο διαμέρισμά της. «Οι άνθρωποι που κατοικούν στο Λονδίνο φοβούνται κάθε μέρα. Εγώ δεν φοβάμαι στα Πατήσια. Όταν είπα σε κάποιους φίλους ότι αποφάσισα να μείνω στα Πατήσια και όχι στο Κολωνάκι με κοίταξαν με έκπληξη. Τα Πατήσια έχουν διαφορετική ατμόσφαιρα, έχουν κάτι παραδοσιακό» είπε η κ. Χίσλοπ.
Σε ερώτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα η συγγραφέας τόνισε ότι «το ζήτημα είναι σύνθετο και δεν είναι καθόλου απλό. Όταν πηγαίνω στο Βρετανικό Μουσείο και βλέπω τα μάρμαρα και υπάρχουν εκεί χιλιάδες άνθρωποι που τα βλέπουν και μετά πηγαίνω στο Μουσείο της Ακρόπολης και βλέπω λίγους επισκέπτες, σκέφτομαι μήπως λειτουργούν σαν διαφήμιση στο Βρετανικό Μουσείο, για να επισκεφτούν μετά την Ελλάδα. Συναισθηματικά, πιστεύω ότι πρέπει να έρθουν στο σπίτι τους, όμως κάθε φορά που συνομιλώ με τον διευθυντή του Μουσείου, εκφράζει τον προβληματισμό του για το τι θα γίνει και με τα υπόλοιπα εκθέματα του Μουσείου, αν τα ζητήσουν και άλλες χώρες».
Μιλώντας για το πώς η ίδια γράφει τα μυθιστορήματά της, είπε ότι πηγαίνει καθημερινά στην βιβλιοθήκη, κάθεται σε μια συγκεκριμένη θέση, από τις 9:00 έως τις 12:00 χωρίς διάλειμμα και άλλες τόσες ώρες το απόγευμα, σαν στρατιώτης.
«Διαβάζω πολύ όταν γράφω ένα μυθιστόρημα, περίπου 50-60 βιβλία και αυτό είναι η υπευθυνότητά μου απέναντι στο μυθιστόρημα. Δεν υπάρχει μυστικό για να γράψεις μπεστ σέλερ, το γράφεις με την καρδιά σου, όχι με το μυαλό σου. Δεν έμαθα να γράφω, το είχα μέσα μου. Αν δεν έχεις ιδέες γιατί χρειάζεται να γράφεις, μπορείς να κάνεις κάτι άλλο» σημείωσε η κ. Χίσλοπ και συμπλήρωσε:
«Παρά το ότι δεν μου είναι εύκολο ακόμη να διαβάζω ελληνικά, μου αρέσει η Ιωάννα Καρυστιάνη και ο Νίκος Καζαντζάκης. Είμαι αισιόδοξη για την Ελλάδα και το παρελθόν της είναι πολύ ενδιαφέρον».
Η Βικτόρια Χίσλοπ έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» το 2005, εμπνευσμένη από μια επίσκεψή της στη Σπιναλόγκα. Το βιβλίο της έγινε διεθνές μπεστ σέλερ, εκδόθηκε σε τριάντα γλώσσες, με πωλήσεις πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και μεταφέρθηκε σε τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων για την ελληνική τηλεόραση.
Στη συνέχεια, η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε στην Ισπανία και στο μυθιστόρημά της «Ο Γυρισμός». Στο τρίτο της μυθιστόρημα, «Το Νήμα», η Βικτόρια επιστρέφει στην Ελλάδα για να εξιστορήσει τη συγκλονιστική ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα και το τέταρτό της βιβλίο είναι μια συλλογή διηγημάτων με φόντο την Ελλάδα με τίτλο: «Ο Τελευταίος Χορός και Άλλες Ιστορίες». Μέσα στον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο, «Η Ανατολή» με την ιστορία της να αναφέρεται στην εισβολή στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου