Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η συνοπτική ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου δια χειρός Νόρμαν Στόουν

Απόγευμα της 28ης Οκτωβρίου σήμερα και είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία μαζί με τον απογευματινό καφέ να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για το τι συνέβη στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Έτσι το Πινάκιο προτείνει το βιβλίο των εκδόσεων Ψυχογιός το οποίο υπογράφει ο Νόρμαν Στόουν και φέρει τον τίτλο: ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Το περιεχόμενο
Μετά την ερήμωση και την καταστροφή του Μεγάλου Πολέμου, ο καθένας περίμενε ότι μια ειρήνη διαρκείας θα ήταν το πρώτο μέλημα για τους άρχοντες του κόσμου. Αντί γι’ αυτό, όμως, οι νικητές προτίμησαν να εκδικηθούν και επέβαλαν επαχθείς, προσβλητικούς όρους στις συνθήκες με την ηττημένη Γερμανία. Όπως περιγράφει ο Νόρμαν Στόουν, οι συνέπειες αυτής της στρατηγικής ήταν παραπάνω από ολέθριες. Με τη Συνοπτική Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Στόουν παρουσιάζει με αξιοζήλευτη ακρίβεια την πιο θανάσιμη σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία και εντοπίζει τα αίτια που την προκάλεσαν μέσα στις στάχτες του Πρώτο Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Αδόλφος Χίτλερ εκμεταλλεύτηκε την απελπισία και την απόγνωση του γερμανικού λαού και κατόρθωσε να κερδίσει την τυφλή εμπιστοσύνη της πλειονότητας εξαιτίας των υποσχέσεων που έδωσε για ανάκτηση της γερμανικής ισχύος και αξιοπρέπειας. Με επιτήδειους χειρισμούς, στρίμωξε τους νικητές του Μεγάλου Πολέμου και, εισβάλλοντας στην Πολωνία, τους ανάγκασε να του κηρύξουν τον πόλεμο. Ουσιαστικά, ο Χίτλερ χειραγώγησε τις ευρωπαϊκές παθογένειες, τις εχθρότητες και το μίσος και πυροδότησε ένα μηχανισμό ο οποίος, ενισχυμένος από τις πιο δηλητηριώδεις ρατσιστικές ιδεολογίες και τα πιο εξελιγμένα όπλα μαζικής καταστροφής, οδήγησε σε μιαν ανεπανάληπτη παγκόσμια σύρραξη. Με το κύρος και την αξιοπιστία που τον διακρίνει, ο Νόρμαν Στόουν προσφέρει στους αναγνώστες μια συνοπτική και, ταυτόχρονα, επαρκέστατη εικόνα των αιτίων, της κλιμάκωσης και των ολέθριων συνεπειών της πιο τρομερής σύγκρουσης που γνώρισε η ανθρωπότητα. Η Συνοπτική Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συνιστά μιαν ανεκτίμητη συμβολή στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τον εικοστό αιώνα και τον πόλεμο που καθόρισε τα πεπρωμένα της ανθρωπότητας όσο κανένα άλλο.


Ο συγγραφέας

Ο ΝΟΡΜΑΝ ΣΤΟΟΥΝ γεννήθηκε στη Γλασκόβη το 1941 και είναι ένας από τους επιφανέστερους Βρετανούς ιστορικούς. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Wolfson History για το βιβλίο του "The Eastern Front, 1914-1917" και με το βραβείο Fontana History of Europe για το "Europe Transformed, 1878-1919". Έχει εργαστεί ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Επίσης ήταν σύμβουλος της πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Σήμερα είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ στην Άγκυρα. Είναι παντρεμένος, έχει τρία παιδιά και ζει μεταξύ Οξφόρδης, Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου