Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Με συσσίτια ζουν εκατοντάδες Τρικαλινοί

Της Χρύσας Ξάνθη

Σε μία εποχή που επικρατεί το προσωπικό όφελος επί του κοινωνικού, ο εθελοντισμός έρχεται για να προσδώσει νόημα και περιεχόμενο σε πανανθρώπινες αξίες , όπως είναι η κοινωνική αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά, η αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Τόσο ο δήμος Τρικκαίων όσο και πολλές ενορίες δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα για να στηρίξουν άτομα και  οικογένειες που αδυνατούν να καλύψουν τι βασικές ανάγκες επιβίωσης γεγονός που καθιστά τα κοινωνικά συσσίτια αναγκαία.


Θεάρεστο το έργο των ιερέων αλλά και της τοπικής κοινωνίας καθώς όπως μας τόνισε και ο πάτερ Γεώργιος ,της ιεράς μονής Αγίας Επίσκεψης: «δεν υπάρχει ούτε ένας Τρικαλινός πολίτης που να πεινάει και να μη βρει βοήθεια. Παρά την αύξηση των ανέργων και των ηλικιωμένων που δεν έχουν κάποια άλλη βοήθεια, η εκκλησία ανταπεξέρχεται ικανοποιητικά στις ανάγκες τους». Συνολικά στα Τρίκαλα είναι 7 οι ενορίες που παρέχουν τόσο σίτιση όσο και ρουχισμό, ενώ τα καθημερινά συσσίτια ανέρχονται στις 200 μερίδες. Όπως  δήλωσαν ορισμένοι εκ των ιερέων, οι πόροι είναι καθαρά από το φιλόπτωχο ταμείο και από δωρεές των πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων. Η κάθε ενορία σιτίζει περίπου από 10 έως 60 άτομα ημερησίως, Δευτέρα έως Σάββατο. Οι μερίδες φαγητού συνήθως προμηθεύονται μέσω catering εκτός της ιεράς μονής Φανερωμένης, η οποία παρέχει μαγειρεμένο φαγητό με τη βοήθεια 17 ατόμων. Ακόμα η ιερά μονή Αγίου Κωνσταντίνου διαθέτει και ενοριακό παντοπωλείο, όπου εξυπηρετεί 90 οικογένειες 2 φορές τη βδομάδα ανά 6 μήνες. Αξιόλογο είναι και το φιλανθρωπικό έργο της ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών, η οποία μπορεί να μη παρέχει σίτιση αλλά μέσω του φιλόπτωχου ταμείου και των κοινωνικών προσφορών, βοηθάει άπορους φοιτητές και ασθενείς. Σημαντική βοήθεια δέχονται τα τελευταία 5 χρόνια και κάποιοι μαθητές δημοτικών σχολείων, κατόπιν διαμεσολάβησης του Δεσπότη.
Μετά τα κοινωνικά συσσίτια και το κοινωνικό παντοπωλείο, έρχονται και το κοινωνικό εστιατόριο, το κοινωνικό φαρμακείο και το κοινωνικό ιατρείο στη παλιά πτέρυγα του νοσοκομείου Τρικάλων. Ο δήμος Τρικκαίων έχει ήδη προσλάβει κάποια άτομα για το κοινωνικό εστιατόριο από τις 16 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο αυτών των δομών, κο Κ. Φώλια, το κοινωνικό εστιατόριο θα λειτουργήσει σε μία βδομάδα περίπου και θα παρέχει καθημερινά 50 μερίδες μέσω catering ενώ στόχος τους είναι να ξεπεράσουν τις 100. Αυτή τη περίοδο γίνονται αιτήσεις εθελοντών για το κοινωνικό φαρμακείο και κοινωνικό ιατρείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι συγκεκριμένες δομές κατά της φτώχειας, δέχονται οικονομική βοήθεια μέσω τοπικών επιχειρήσεων και φιλανθρωπικών σωματείων, όπως το σωματείο ΄οι φίλες της αγάπης΄. Όσον αφορά στο κοινωνικό παντοπωλείο, φέτος έχουν εγκριθεί 150 άτομα, οι οποίοι θα δικαιούνται πράγματα αξίας 40 ευρώ  τον μήνα. Ενώ για πρώτη φορά φέτος θα καταγράφονται τα πάντα. Και αυτά που μπαίνουν στο παντοπωλείο αλλά και αυτά που βγαίνουν. Θα υπάρχει δηλαδή αρχή μέση και τέλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου