Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Οι ανασκαφές και τα νέα στοιχεία στην Αμφίπολη-Τι λένε οι αρχαιολόγοι


Τα σπουδαία ευρήματα στον τάφο της Αμφίπολης ανακοινώθηκαν πριν από λίγο στη συνέντευξη Τύπου.
 Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, υλικό- χρόνος, 2´.10’’-  από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.
Είναι, ουσιαστικά, υλικό αμοντάριστο, σε συνοχή τα πλάνα, με φυσικούς ήχους, αφαιρώντας τις πολλές ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η εργοταξιακή μορφή της ανασκαφής δεν επιτρέπει την επεξεργασία του υλικού, σε συνθήκες  studio



Παρουσιάζεται το υλικό, όπως καταγράφεται κατά την ψηφιακή τεκμηρίωση της ανασκαφής.



Επίσης, στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Τα ευρεθέντα τμήματα επιτρέπουν την πλήρη αποκατάστασή τους. 

Σχετικό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ κ. Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.



Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει  πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε, καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.

Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.
Επίσης, κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Αμφίπολη-Το μυστήριο με το «δάπεδο σφράγισης» στον τρίτο θάλαμο

«Δεν αποκλείεται στον τρίτο θάλαμο να υπάρχει «δάπεδο σφράγισης», ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.
Σύμφωνα με την υπόθεση εργασίας, στον πρώτο θάλαμο ανακαλύφθηκε το μωσαϊκό, στον δεύτερο θάλαμο το ψηφιδωτό της Περσεφόνης, ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει ένα απλό δάπεδο, το οποίο όμως, δεν αποκλείεται να είναι «δάπεδο σφράγισης, ανέφερε η κα. Μενδώνη. 
Στη συνέχεια η κα. Μενδώνη τόνισε ότι, μέχρι του σημείου που έχουν γίνει οι ανασκαφές στον τάφος της Αμφίπολης, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει δεχθεί ανθρώπινη παρέμβαση, όπως χαρακτηριστικά είπε, που αυτό σημαίνει ότι ο τάφος -έως αυτό το σημείο που έχει αποκαλυφθεί – έχει συληθεί.
Η ίδια συμπλήρωσε ότι τα φτερά από τις σφίγγες δεν βρέθηκαν από θαύμα στο σημείο που εντοπίστηκαν, αλλά από ανθρώπινη παρέμβαση.
Επίσης, η πόρτα του τρίτου θαλάμου «έχει ανοίξει» πάνω από μία φορά.
Στη συνέντευξη Τύπου γνωστοποιήθηκε ότι το 2013, στον περίβολο του Τύμβου Καστά βρέθηκαν τεκτονικά σύμβολα, τα οποία ίσως υποδηλώνουν στοιχεία για τους αρχιτέκτονες του ταφικού μνημείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου