Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Discovery: Ο Φίλιππος Β' απεικονίζεται στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης

Picture 0 for Discovery: Ο Φίλιππος Β' απεικονίζεται στο ψηφιδωτό της Αμφίπολης
Ανάλυση του ψηφιδωτού από την αρχαιολόγο Ντόροθι Κινγκ, στην ιστοσελίδα που ειδικεύεται στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας
Για ένα «εκπληκτικό» μωσαϊκό, που αποκαλύφθηκε στον μυστηριώδη τύμβο της Αμφίπολης, κάνει λόγο το Discovery σε δημοσίευμά του στην ιστοσελίδα που ειδικεύεται στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Το δημοσίευμα φιλοξενεί τις απόψεις της αρχαιολόγου Ντόροθι Κινγκ, για την ανάλυση του ψηφιδωτού. Όπως λέει η ίδια «η φιγούρα μπροστά από το άρμα είναι ξεκάθαρα ο Ερμής και απαντάται σε μια σειρά μακεδονικών τάφων».

«Ποιος είναι όμως ο γενειοφόρος άντρας; Το προφίλ που δημιουργείται με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι ο Φίλιππος ο Β'», αναφέρει και εξηγεί: «Ο γενειοφόρος άντρας με ένα δάφνινο στεφάνι στο κεφάλι απεικονίζεται προφίλ, κρύβοντας την δεξιά πλευρά του προσώπου του. Ο Φίλιππος είχε χάσει το δεξί του μάτι, ενώ επίσης ήταν νικητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κάτι που εξηγεί το στεφάνι. Είναι πιθανότατα ο Φίλιππος ο Β' και τα άλογά του, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι το μνημείο είναι ένας τύμβος ή ένα ιερό αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Φίλιππος ο Β' πέθανε ώστε ο Αλέξανδρος να γίνει μεγάλος».
Η αρχαιολόγος επανηλειμμένως εκφράσει την άποψη πως ο Τύμβος της Αμφίπολης είναι ένα μαυσωλείο, αφιερωμένο στον Μέγα Αλέξανδρο και τη δυναστεία του. Έτσι εξηγεί και την παρουσία του Φιλίππου, καθώς κατά την άποψή της, ο Μακεδόνας βασιλιάς πέθανε, για να ακολουθήσει ο γιος του τη δυναστεία και να την εξυψώσει στην ιστορία. Πάντως η κυρία Κινγκ δεν θεωρεί πως ο Μέγας Αλέξανδρος τάφηκε αρχικά στην Αμφίπολη, αλλά πως το μνημείο ακολούθησε το θάνατό του, χωρίς να εκφέρει γνώμη για το εάν μεταφέρθηκε κάποτε εκεί η σορός του μεγάλου στρατηλάτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου