Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Αδυναμίες και πώς αυτές μπορεί να μας βοηθήσουν

Της Βίκυς Κάουλα*
Κανείς άνθρωπος δεν είναι άτρωτος. Όλοι έχουμε αδυναμίες και ελαττώματα. Και ενώ σε θεωρητικό επίπεδο όλοι το αποδεχόμαστε, ουσιαστικά είναι κάτι που μας αγχώνει και μας στενοχωρεί, θέλουμε αν μη τι άλλο οι αδυναμίες μας να είναι αόρατες από τους άλλους και αναλωνόμαστε στην προσπάθεια να αυτές να μη γίνουν αντιληπτές.

Επειδή όμως οι αδυναμίες υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να τις συνειδητοποιήσουμε και να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτές, γιατί είναι κομμάτι του μοναδικού εαυτού μας. Ο εαυτός μας αποτελείται από τα δυνατά αλλά ταυτόχρονα και τα αδύναμα σημεία μας, οπότε όσο πιο σύντομα συμβιβαστούμε με αυτά τόσο πιο ευρύτερη αποδοχή του εαυτού μας θα επιτύχουμε. Και όταν έχουμε γνωρίσει και αποδεχτεί τον εαυτό μας θα νιώθουμε μεγάλη δύναμη και θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά ό,τι μας συμβεί. Όταν δεν φοβόμαστε τις αδυναμίες πατάμε πιο γερά στα πόδια μας και επιτυγχάνουμε πιο εύκολα τους στόχους μας.


 Όταν είμαστε ο εαυτός μας και δεν θέλουμε να παρουσιαζόμαστε ως κάποιος άλλος, απαλλαγμένος από αδυναμίες, τότε και οι σχέσεις μας είναι πιο ειλικρινείς και με άτομα με τα οποία ταιριάζουμε πραγματικά θα σχετιστούμε.
Όταν είμαστε πρόθυμοι να αφήσουμε τους άλλους να δουν τις αδυναμίες τότε είναι πιο εύκολο γι’ αυτούς να μας προσεγγίσουν, να νιώσουν πιο κοντά μας και να μας γνωρίσουν ουσιαστικά και όχι επιφανειακά. Όσο πιο καθαροί είμαστε σαν άνθρωποι τόσο πιο καθαρές σχέσεις θα έχουμε.
Και βέβαια όταν έχουμε αποδεχτεί τις δικές μας αδυναμίες πιο εύκολα θα μπορέσουμε να αποδεχτούμε και τις αδυναμίες των άλλων και να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που περνούν, να σταθούμε δίπλα τους και να τους στηρίξουμε όταν το χρειάζονται.
Όταν αποδεχτούμε ότι κι εμείς όπως όλοι κάνουμε λάθη θα πάψουμε να νιώθουμε ανασφάλεια και συνεχείς ενοχές και θα επικεντρωθούμε στο πώς θα διορθωθεί η κατάσταση. Θα μάθουμε από τα λάθη μας και θα γίνουμε σοφότεροι για το μέλλον.


*Σύμβουλος Διαπροσωπικών Σχέσεων, Προσωπικής Ανάπτυξης & Ενδυνάμωση - Εκπαιδεύτρια Διαζυγίου-  Life & Business Coach- Τηλ. επικοινωνίας 6936820600

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου