Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

«Σκανάρισμα» στον τύμβο της Αμφίπολης για νέους τάφους



Η αγωνία στο κατακόρυφο όσο περνούν οι μέρες σε όλο τον κόσμο για την Αμφίπολη μα αυτοί που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα είναι οι αρχαιολόγοι.
Μάλιστα  ολοένα και περισσότερο «γοητεύει» τους αρχαιολόγους το σενάριο που θέλει τον επιβλητικό ταφικό περίβολο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη να κρύβει περισσότερα του ενός ταφικά μνημεία.

Το προσεχές δεκαήμερο, όταν και αναμένεται να ολοκληρώνονται οι εργασίες εντός του υπάρχοντος ταφικού οικοδομήματος, πρόκειται να ξεκινήσει η διερεύνηση των γύρω εδαφών με μη ανασκαφικό τρόπο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν άλλα θαμμένα μνημεία, όπου θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί εκεί η έρευνα.

 
Στη διαδικασία αυτή θα εμπλακεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα πραγματοποιήσει γεωμαγνητική – γεωφυσική διασκόπηση σε διάφορα σημεία του λόφου Καστά.  Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», οι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους όλες τις ενδείξεις για το τι ακριβώς υπάρχει κάτω από τους όγκους χωμάτων που συνιστούν τον ανασκαμμένο λόφο που μοιάζει σήμερα με οροπέδιο, μιας και έχει «φαγωθεί» η κορυφή του.

Αυτό που θέλουν να δουν κυρίως είναι αν εκτός από το νεκροταφείο της εποχής του Σιδήρου και των Πρώιμων Αρχαϊκών Χρόνων υπάρχουν κι άλλες ταφές κοντά στον νεοαποκαλυφθέντα τάφο.

Πέριξ του κτιστού
Ο λόφος Καστά κατά την αρχαιότητα ήταν φυσικός. Διαπιστώνεται όμως ότι πέριξ του κτιστού Περιβόλου υπάρχουν τεχνητές επιχώσεις με τις οποίες σχηματίζονται τύμβοι. Ο τάφος άλλωστε που σκάβεται τώρα βρισκόταν εν μέρει στο φυσικό λόφο και εν μέρει σκεπασμένος με φερτά χώματα. Μετά την αποχωμάτωση του εξωτερικά, η επίχωση έχει ελλατωθεί, αλλά δεν έχει ολωσδιόλου αφαιρεθεί το χώμα. Γι’ αυτό υπάρχει ελπίδα να βρεθεί εκεί κοντά κι άλλο ταφικό μνημείο. 

 Γεωμαγνητική –γεωφυσική διερεύνηση
Από τη γεωμαγνητική -γεωφυσική διερεύνηση του υπεδάφους εξαρτάται και η ανάδειξη του μνημείου. Αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι πρέπει να γίνει διαφορετικός προγραμματισμός από το υπουργείο Πολιτισμού που σκοπεύει να προχωρήσει στη συντήρηση των γλυπτών, του ψηφιδωτού και των τοίχων των θαλάμων, μετά τα έργα στερέωσης του οικοδομήματος. 

Πάντως από το Σάββατο η ανασκαφική ομάδα ασχολείται με την απομάκρυνση των πωρόλιθων από το δάπεδο του τρίτου θαλάμου. Χθες, Κυριακή έκαναν χρήση της αργίας τους και από σήμερα συνεχίζονται οι αποχωματώσεις και οι στερεώσεις κανονικά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου