Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην Αμφίπολη;


Το επόμενο μεγάλο βήμα, στην Αμφίπολη, μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών στον γνωστό τάφο, είναι το «σκανάρισμα» του λόφου από ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να διαπιστωθεί αν κάτω από αυτόν τον τεράστιο τύμβο κρύβονται και άλλες... εκπλήξεις.
Όπως έγινε γνωστό χθες και όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, ήδη στην Αμφίπολη έχει καταφθάσει ομάδα του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης και έχει κάνει μάλιστα και τις πρώτες της δοκιμές.
Σύμφωνα με το xronometro.com, όμως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η σύμπραξη και άλλων τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, ομάδες των οποίων θα «σκανάρουν» και αυτές τον λόφο Καστά.
Όπως αναφέρει η ίδια πηγή και οι ομάδες των άλλων ΑΕΙ, όπως αυτή του ΑΠΘ, έχουν επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα στο χώρο της γεωλογικής – γεωφυσικής έρευνας και τα οποία θα συμβάλουν με τις έρευνές της στη διαμόρφωση, όσο το δυνατόν, μιας πληρέστερης εικόνας για το τι μπορεί να κρύβει ο λόφος Καστά.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω του μεγέθους του τύμβου (είναι διπλάσιος από αυτόν της Βεργίνας, στον οποίο είχαν βρεθεί περισσότεροι του ενός τάφοι) ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι μπορεί εκεί να κρύβονται και άλλα... μυστικά. Είτε μακεδονικοί, είτε άλλοι τάφοι, και μάλιστα κοντά σε αυτόν που τώρα ανασκάπτεται.
«Μέχρι σήμερα η ανασκαφή στο μνημείο έχει προχωρήσει σε βάθος 25 μέτρων», επισήμανε χθες ο κ. Τασούλας μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο». Σε έναν τύμβο που η περίμετρός του «έχει μήκος εκατοντάδες μέτρα».
Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και διαφορετική προσέγγιση στο θέμα από κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς το καθένα έχει την δική του μεθοδολογία. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, όταν και θα δοθούν και οι λεπτομέρειες της συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου