Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Τρόμος πάνω από το Παρίσι - Μακελειό με 12 νεκρούς - Σε κατάσταση συναγερμού όλη η Γαλλία



Δώδεκα  άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo , σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, μεταδίδουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μαυροφορεμένοι άνδρες εισέβαλαν πριν από λίγο στο κτίριο της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας "Charliie Hebdo", στην καρδιά του Παρισιού, και άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματα όπλα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "20 minutes", αφότου μπήκαν στο κτίριο της εφημερίδας, άγνωστοι έβαλαν φωτιά.

Το Charlie Hebdo έχει γίνει πολλές φορές «κόκκινο πανί» εξαιτίας των σατιρικών σκίτσων με θέμα το Ισλάμ που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς. Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2011, στα γραφεία του είχε σημειωθεί επίθεση με μολότωφ, μετά τη δημοσίευση εξώφυλλου με σατιρικό σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ.


Τι είπε μάρτυρας

«Πριν από μισή ώρα δύο άνδρες με μαύρες κουκούλες και οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στο κτίριο. Λίγα λεπτά μετά ακούσαμε πυκνά πυρά», είπε ο μάρτυρας Μπενουά Μπρενζέ, προσθέτοντας ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας από το κτίριο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Parisien», πολλοί από τους δημοσιογράφους βρήκαν καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου.



Ειρωνεία της τύχης ή μήπως όχι το τελευταίο tweet του περιοδικού


Το τελευταίο tweet του περιοδικού στις 7 Ιανουαρίου είχε ένα καρτούν με τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Abu Bakr al-Baghdadi




Ολάντ: Η Γαλλία είναι σοκαρισμένη από την τρομοκρατική επίθεση κατά των δημοσιογράφων




Το σοκ και τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας «Charlie Hebdo» στο Παρίσι, εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μετέβη στο σημείο της τραγωδίας.
«Δημοσιογράφοι και αστυνομικοί δολοφονήθηκαν. Υπάρχουν 11 νεκροί και 4 μεταξύ ζωής και θανάτου. Υπάρχουν 40 άτομα υπό προστασία αυτή τη στιγμή» είπε ο Ολάντ, τονίζοντας ότι το ανθρωποκυνηγητό δεν θα σταματήσει μέχρι να συλληφθούν οι δράστες και να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Η Γαλλία βρίσκεται σε σοκ. Γιατί πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, δίχως αμφιβολία. Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε μια χώρα ενωμένη» υπογράμμισε.





Αρχισυντάκτης της Charlie Hebdo: «Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό»

«Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό που μάχεται κατά κάθε θρησκείας, μόλις αυτή αφήσει την ιδιωτική σφαίρα και αρχίζει να επηρεάζει την πολιτική και τη δημόσια ζωή», έλεγε ο Ζεράρ Μπιάρ, αρχισυντάκτης του γαλλικού περιοδικού σε συνέντευξή του πριν δυο χρόνια στην Deutsche Velle, μιλώντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στον 21ο αιώνα η ελευθερία της έκφρασης.
«Βλέπουμε τη δημοσίευση αυτών των σκίτσων ως μέρος της δουλειάς μας που σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία της έκφρασης.

Κοιτάξτε την τρέχουσα ειδησεογραφική πραγματικότητα: όταν μία ασήμαντη, χλιαρή ταινία είναι ικανή να προκαλέσει τέτοιες μαζικές εκρήξεις οργής ανά τον κόσμο, στις οποίες σκοτώνονται άνθρωποι και καίγονται πρεσβείες, θα ήταν αδιανόητο κάτι τέτοιο να περάσει στα ψιλά και να μην υπάρξει δημοσιογραφικός σχολιασμός. Είμαστε απλά ένα περιοδικό πολιτικής σάτιρας που δουλεύει με εικόνες. Είμαστε ένα αθεϊστικό περιοδικό που μάχεται ενάντια σε κάθε θρησκεία, μόλις αυτή αφήσει την ιδιωτική σφαίρα και αρχίζει να επηρεάζει την πολιτική και τη δημόσια ζωή. Από τη στιγμή που το Ισλάμ χρησιμοποιεί την πολιτική για δικούς του σκοπούς, σαν μια οποιαδήποτε άλλη πολιτική δύναμη, τότε οφείλει να δέχεται την κριτική», έλεγε τότε.




 Φωτογραφίες από το τόπο του μακελειού






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου