Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Βίβιαν Αντωνοπούλου: Έτσι νικιέται η κατάθλιψη




Ο όρος κατάθλιψη αποτελεί έναν δριμύτατο μηχανισμό απελπισίας και μία έκδηλη φανέρωση της μοναχικότητας μας . Ωστόσο συνδέεται με την απώλεια του εαυτού στην αίσθηση της ταυτότητας του ατόμου.

 Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές εμφανίζεται σε συνεσταλμένα άτομα και σχετίζεται άμεσα με πρώιμες δυσκολίες ζωής , οι οποίες τους προκάλεσαν συναισθήματα άγχους και φόβου .Φυσικά και δεν υπάρχει ζωή χωρίς προβλήματα ,σαφώς όμως και κάποια άτομα τα αντιμετωπίζουν καλύτερα αποφεύγοντας τα ώστε να μην μεταβούν στην ασθένεια της κατάθλιψης .Ένας μεγάλος πόνος στην πορεία της ζωής μας είναι δυνατό να εξελιχθεί  σε κατάθλιψη .
 Πιο συγκεκριμένα η ασθένεια  εμφανίζεται τυχαία και σύμφωνα με την διαβάθμιση και την ισχύ της ζωής ονομάζεται ήπια ή ελάσσων και μεγάλη ή μείζων .
Το άτομο κουρασμένο και  ανήμπορο από αυτή την πραγματικά επώδυνη ψυχική νόσο ταλανίζεται σε κύματα ανασφάλειας καθώς το πρώτο πράγμα που έχει αρνηθεί το ίδιο είναι η ευτυχία του !
Ωστόσο μοναδικό τρόπο εντοπισμού της ασθένειας αποτελεί η παρακολούθηση των συναισθημάτων του ατόμου . Σύμφωνα με τις υπάρχουσες στατιστικές η ασθένεια αποτελεί τον μεγαλύτερο φονιά πάνω στη γη .
Σύνηθες φαινόμενο των νοσούντων είναι η αδιαφορία τους ως προς τον θάνατο αλλά και η απέχθεια τους ως προς το συναίσθημα του, «παρά λίγο νεκρός»!
Ωστόσο για να οδηγηθεί κάποιος στην κατάρρευση χρειάζεται να έχουν μεσολαβήσει μικρότερες εμπειρίες .
Τέτοιες εμπειρίες μπορεί να έχουν την βάση τους στην παιδική ηλικία ή να είναι απόρροια χωρισμών ,σοβαρών ασθενειών, ακόμα και ένα θάνατος .
Πέραν ωστόσο της σχετικής κατά περιπτώσεις ,βοήθειας, των φαρμάκων ο ασθενής αδυνατεί να προβεί στην ανοικοδόμηση του εαυτού του μόνο μέσω αυτών !
 Ίσως τελικά το κλειδί για το ψυχικό και συναισθηματικό  αδιέξοδο ,να είναι κάποιες μικρές στιγμές της καθημερινότητας μας  που μέσα από αυτές μπορούμε να αντλήσουμε στιγμές ευτυχίας παίρνοντας δυνάμεις  για να συνεχίσουμε αλώβητοι αυτό το ταξίδι το οποίο ονομάζεται ζωή !


                   Η Βίβιαν Αντωνοπούλου είναι Κοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου