Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Αποκωδικοποιώντας την βρεφική αγκαλιά

 Γιατί είναι απαραίτητη στα νεογέννητα αλλά και στις μητέρες

Της Τατιάνας Σταθακάρου*
Αλήθεια, τι δύναμη μπορεί να σου δώσει αυτή η αγκαλιά; Πόσους πόνους να απαλύνει πόσες πληγές να κλείσει;
Πόσο χαρούμενο μπορεί να κάνει ένα παιδί μια αγκαλιά;
Η αγκαλιά στο παιδί σου. Στο μαθητή σου. Στο ανιψάκι σου..Στο παιδί που κλαίει. Η αλήθεια είναι ότι μια αγκαλιά, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει…


Τόσο απλά, τόσο εύκολα… Τα περισσότερα παιδιά που θέλουν την αγκαλιά των γονιών τους δεν το κάνουν επειδή έχουν κάποιο πρόβλημα, αλλά γιατί χρειάζονται τη φυσική επαφή. Το παιδί από την κούνια, σφίγγει με το χεράκι του το δάχτυλο της μαμάς του.
Είναι μια κίνηση ,αντανακλαστική που δείχνει ακόμα και από νεογέννητο, πόσο ανάγκη έχει αυτήν την επαφή.
Αυτήν την αγκαλιά.
Αυτή η αγκαλιά, είναι το πρώτο προστατευόμενο περιβάλλον που συναντάει το παιδί με το που έρχεται στον κόσμο. Είναι η πιο γλυκιά συνήθεια.
Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να το καθησυχάσετε! Μια αγκαλιά του παρέχει εμπιστοσύνη και επικοινωνία.
Είναι όλη σας η αγάπη για αυτό, με μόνο μια πράξη.
Το να θέλει ένα παιδί να το αγκαλιάζουν και να ανταποκρίνονται οι γονείς σε αυτό δείχνει ότι μπορεί να βασιστεί σε αυτούς και να νιώσει ασφάλεια, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα γίνει ένας ανεξάρτητος ενήλικας.
Στοιχεία από έρευνες αποκαλύπτουν ότι η αγκαλιά και η σωματική επαφή τόσο με τη μητέρα όσο και με τον πατέρα, αλλά και από άλλα κοντινά πρόσωπα (συγγενείς, δασκάλους) επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, δίνει ώθηση στη φυσική ανάπτυξη, μακροπρόθεσμα ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού και την αίσθηση ευεξίας, ενώ συγχρόνως το βοηθά να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις με τους γύρω του. Ακόμα μια έρευνα έδειξε ότι  η αγκαλιά της μαμάς θωρακίζει το ανοσοποιητικό του παιδιού! Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ και του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία σε πρόσφατη μελέτη τους.


 Όπως λένε οι επιστήμονες, οι συχνές αγκαλιές της μαμάς και οι μεγάλες «δόσεις» προσοχής και τρυφερότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού μπορούν να αλλάξουν την ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου του τόσο ώστε να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό του σε βαθμό που να μη χρειάζεται να παίρνει αναλγητικά φάρμακα αργότερα στη ζωή του!
Την επόμενη φορά που θα δείτε παιδί πρόθυμο για αγκαλίτσα, μην διστάσετε
Δώστε του μια γλυκιά αγκαλιά.
Για εσάς μπορεί να μην είναι τίποτα, για αυτά είναι ένας ολόκληρος κόσμος!!

*Η Τατιάνα Σταθακάρου είναι βρεφονηπιοκόμος στα εκπαιδευτήρια Χουρδάκη και blogger. Το παραπάνω άρθρο της δείτε το και εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου