Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Το Πινάκιο κάνει “Likes to (κορίτσι του) Flash”

Λίτσα Παλαμά: Η τηλεόραση δεν σπουδάζεται – θέλει γερό στομάχι


«Η δυτική Μακεδονία και η Κοζάνη είναι μια προικισμένη περιοχή, μια πολύ σημαντική περιφέρεια για την Ελλάδα , ενεργειακή ζώνη και πλούσια σε φυσική ομορφιά και ιστορία»


Συνέντευξη στον Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλο και το Πινάκιο

Τι και αν απέχει περισσότερα από 500 χλμ από το κέντρο της χώρας εκείνη καταφέρνει να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να μπαίνει στα σπίτια μας μέσω της μικρής οθόνης.  Ο λόγος για την  Λίτσα Παλαμά η οποία φαίνεται να έχει ένα αστέρι που την οδηγεί… Ωστόσο και η ίδια με πολύ αργά και σταθερά βήματα ακολουθώντας τα όνειρα της έχει βάλει πλώρη μέχρι την άλλη άκρη του ουρανού.



Ένα ταξίδι μέσα από το χώρο των media με προορισμό..ποιος ξέρει;
Αυτή την στιγμή την βρίσκουμε στο κανάλι Flash που εκπέμπει -κυρίως- στην Δυτική Μακεδονία κι όμως έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών καθώς πολλές φορές εκπομπές παίζουν αποσπάμαστα από αυτή που παρουσιάζει το “Likes to Flash” .
Η ίδια συστήνεται στο Πινάκιο, μιλά για τα σχέδια της, για την επαφή με τα media, για την περιοχή στην οποία ζει και εργάζεται

Λίτσα Παλαμά Ποια είσαι; Συστήσου μας…
«Είμαι η Λίτσα Παλαμά, κατάγομαι από ένα όμορφο χωριό του Νομού Κοζάνης ,την Άνω Κώμη, απόφοιτος της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ασχολούμαι με το marketing τις δημόσιες σχέσεις και την παρουσίαση από το 2003. Τα τελευταία 3 χρόνια εργάζομαι στην περιφερειακή τηλεόραση του Flash Δυτικής Μακεδονίας. Είμαι εδώ και κάμποσα χρόνια 25 χρονών, και δεν έχω παντρευτεί και ούτε το σκέφτομαι άμεσα (συγγνώμη γιαγιά)».


Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να ασχοληθείς με το χώρο των Μέσων Επικοινωνίας;
«Η τύχη. Το καλοκαίρι πριν ξεκινήσω τις σπουδές μου στη Θεσσαλονίκη, ως ανήσυχο πνεύμα από τότε , ήθελα να κάνω πρακτική κοντά σε κάποιο πολιτικό πρόσωπο, μέσω λοιπόν ενός συγγενικού μου προσώπου έφτασα στο γραφείο του τέως βουλευτή της περιοχής μας, ο ίδιος με παρέπεμψε στην σύζυγο του μιας και το πολιτικό του γραφείο δεν θα έμενε ενεργό. Η σύζυγος, διευθύντρια και ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού σταθμού west channel, και έτσι βρέθηκα ένα πρωινό να κάνω δοκιμαστικά για την παρουσίαση του προγράμματος του σταθμού. Με ενδιέφερε μια θέση απασχόλησης, απλά, τίποτα άλλο και όσο για την τηλεόραση μέχρι τότε (ντρέπομαι που θα το πω) αλλά δεν ήξερα καν ότι είχαμε περιφερειακά κανάλια. Έτσι λοιπόν κλήθηκα να καλύψω κάποια κενά αδειών στην γραμματειακή υποστήριξη του σταθμού. Πολλή δουλειά, ήθος , υπομονή , επιμονή, πολλές συμπτώσεις, συγκυρίες και το κάτι που είδε τότε σε εμένα η συγχωρεμένη Βίκυ Παπαφιλίππου με οδήγησε στο σήμερα, με πολλές συνεργασίες στον χώρου του μάρκετινγκ , παρουσίαση πολλών  τηλεοπτικών concept, αρχισυνταξία εκπομπών , επιμέλεια, ρεπορτάζ, πολλά διαφημιστικά κείμενα και σενάρια και πολλές -πολλές ώρες εργασίας»!

Παρουσιάζεις μια εκπομπή. Θα μας πεις δύο λόγια γι’ αυτήν; Ποιο είναι το περιεχόμενο της, η δομή της, η θεματολογία της;


«Αυτή είναι η τρίτη σεζόν του like. Είναι ένα καθημερινό τηλεοπτικό magazino που προβάλλεται από τον περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό flash tv. Κάθε μέρα από τις 5,30 μέχρι τις 7.00 με μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών, προβάλλονται προτάσεις για μόδα, ομορφιά, gadgets, τεχνολογικά νέα, cinema, θέατρο, βόλτες στην πόλη μαγειρική, οικιακή οικονομία, θέματα υγείας, ομορφιάς, διατροφής, fitness, άνθρωποι που αξίζει να γνωρίσουμε, άνθρωποι που έχουν μια  εμπειρία να μοιραστούν, «επώνυμοι» και «ανώνυμοι» , επιχειρηματίες και καλλιτέχνες. Στην καθημερινότητα που αλλάζει, με το LIKE ανακαλύπτουμε  το νέο τρόπο ζωής με κέφι και ζωντάνια!
Επιπλέον, εδώ και 10 χρόνια παρουσιάζω και επιμελούμαι την ταξιδιωτική εκπομπή ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ, μέσα από την οποία προβάλουμε ιδανικούς χώρους για αποδράσεις , διαμονή και αναψυχή».
 
Πόσο δύσκολο είναι να ασκείς δημοσιογραφία σε μια περιοχή απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα;
«Η αλήθεια είναι πως δεν θεωρώ τον εαυτό μου δημοσιογράφο. Η έννοια της λέξης είναι πολύ σημαντική έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και δύναμη ταυτόχρονα. Εδώ και 13 χρόνια ασχολούμαι ενεργά με τον τομέα του marketing, τις δημόσιες σχέσεις και την παρουσίαση. Αν με ρωτάς για το πώς είναι γενικότερα να ασχολείσαι με το χώρο της τηλεόρασης στην περιφέρεια τότε ναι , θεωρώ πολύ δύσκολη δουλειά το να δημοσιογραφείς, να «κλείνεις» διαφήμιση και να ασχολείσαι σοβαρά με την παρουσίαση .Ειναι πιο δύσκολο να αποδείξεις την δύναμη της «σωστής» διαφήμισης. Η κοινωνία είναι πιο κλειστή έτσι ότι πεις, ότι κάνεις και ότι θίξεις στο γυαλί δεν μένει μονάχα εκεί σε ακολουθεί και στην έξω ζωή. Ένα ακόμη σοβαρό κομμάτι που αντιμετωπίζουμε οι επαγγελματίες του χώρου είναι οι «φιλόδοξοι χομπιστες δημοσιογράφοι –παρουσιαστές». Έτσι λοιπόν χωρίς προδιαγραφές , γνώσεις, συνέπεια, και αξιοπρέπεια μπορεί ο καθένας στην περιφερειακή τηλεόραση να αυτοαποκαλείται δημοσιογράφος ή να κάνει τον παρουσιαστή. Και φυσικά, ακόμη και εθελοντικά. Η ενασχόληση με την τηλεόραση της περιφέρειας δεν θα σε κάνει ποτέ πλούσιο σε χρήματα, αλλά σε γνώσεις και ξεχωριστές εμπειρίες.
Γι αυτό και 13 χρόνια τώρα δεν σκέφτηκα λεπτό, παρόλο τις ευκαιρίες που μπορεί να μου παρουσιαστήκαν να αφήσω την περιφερειακή τηλεόραση για μια αντίστοιχη θέση στην Αθήνα. Εδώ τα πράγματα είναι πιο αγνά, πιο αληθινά και με τους σωστούς συναδέλφους και συνεργάτες οι σχέσεις είναι πολύ δυνατές».

Από ποιον Έλληνα θα ήθελες να πάρεις συνέντευξη και γιατί; Και τι θα τον ρώταγες και αντίστοιχα  έναν ξένο…
«Έχω κάνει διάφορες συνεντεύξεις , πάρα πολλές, καλλιτεχνών , πρωταγωνιστών της επικαιρότητας, πολιτικών , επιχειρηματιών κ.α. Δεν θα σου πω κανένα γνωστό όνομα , ούτε πολιτικό, ούτε καλλιτέχνη. Με συναρπάζουν οι άνθρωποι–ήρωες της ζωής , με δελεάζει το να μαθαίνω πράγματα αληθινά , εμπειρίες ζωής που αφήνουν κάτι στον καθένα που τις ακούει. Από τέτοιους ανθρώπους θα ήθελα να πάρω συνέντευξη».

Στην περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας υπάρχει πεδίο δράσης για ρεπορτάζ;

«Η περιοχή μας είναι μια προικισμένη περιοχή, μια πολύ σημαντική περιφέρεια για την Ελλάδα , ενεργειακή ζώνη και πλούσια σε φυσική ομορφιά και ιστορία. Φυσικά και υπάρχει πεδίο δράσης , τέτοιο που δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση J»

Αλήθεια ποιο ήταν το πρώτο σου ρεπορτάζ;

«Θα σου πω ποια ήταν η πρώτη μου επαφή με την τηλεόραση.  Καλοκαίρι του 2003 ως γραμματειακή υποστήριξη εγώ ,του τότε περιφερειακού σταθμού στον οποίο εργαζόμουν , οι άδειες των συνεργατών πολλές και οι υποχρεώσεις έτρεχαν . Στο σταθμό προβαλλόταν μια εκπομπή που έδινε προτάσεις για την βραδινή έξοδο, οι παρουσιαστές λείπανε , ένας νέος πελάτης- ταβέρνα της περιοχής- ήθελε να διαφημιστεί και η ιδιοκτήτρια του σταθμού, μου ζήτησε να κάνω την παρουσίαση. Το πήρα σαν πλάκα, σαν μια εμπειρία χωρίς βλέψεις για «τηλεοπτική καριέρα» και απλά είπα ναι ..Αυτό τελικά ήταν μόνο η αρχή».  

Θα ερχόσουν να δουλέψεις σε κάποιο αθηναϊκό κανάλι;
«Αν και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη και ευτυχισμένη με αυτό που κάνω σήμερα , με τους εργοδότες και τους ανθρώπους που δουλεύω, νομίζω πως τώρα πια με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες θα ήμουν πιο θετική σε κάτι τέτοιο».

Η επόμενη ημέρα πως θα είναι για σένα;
«Μακάρι να ‘ξερα… Ξέρεις είμαι από τους ανθρώπους που ότι και να πω και να κανονίσω δεν μου «κάθεται» εύκολα. Κάνω σχέδια και όνειρα αλλά προτιμώ να αφιερώνω περισσότερη ενέργεια στο ΤΩΡΑ... Σίγουρα θέλω να με βρει υγιέστατη , όπως και την οικογένεια μου… σε έναν καλύτερο κόσμο».

Σε ενοχλεί που από τότε που γεννήθηκες είναι τα ίδια πρόσωπα στις τηλεοράσεις, στις εφημερίδες και σε άλλα πόστα που δικαιωματικά ανήκουν σε εσένα και στην γενιά σου;

«Θα σου πω ΟΧΙ. Αν λοιπόν το σύστημα είναι αυτό που κρατά αυτούς τους ανθρώπους για να εξυπηρετούν τους σκοπούς του εμένα δεν μου ταιριάζει. Από την άλλη δεν μπορώ να πιστέψω πως συμβαίνει μονάχα αυτό. Άνθρωποι υπάρχουν , αλλά η τηλεόραση δεν σπουδάζεται απλά, θέλει πολύ γερό στομάχι και εμπειρία για να φτάσεις στην καταξίωση… Ίσως λοιπόν η υπερευαίσθητη γενιά μου δεν το αντέχει και γι αυτό και τα μέσα μένουν στους παλιούς καλούς τους γνώριμους».


Θεωρείς πως είσαι εθισμένη στο διαδίκτυο ή όχι;
«Δεν θα το ‘λεγα. Το χρησιμοποιώ ως εργαλείο στην δουλειά μου, αλλά και ως hobby στον ελεύθερο μου χρόνο. Βέβαια αν αύριο κόβανε το ίντερνετ από όλο τον κόσμο , θα μου δημιουργούσε προβλήματα, αλλά για λίγο... Όλα είναι μια συνήθεια» .

Τι θα έσβηνες από την καθημερινότητα μας για να γίνει πιο όμορφος ο κόσμος μας;
Πολλά, το ψέμα , την αδικία, την τεμπελιά , την εύκολη κριτική που μεθάμε όλοι να ασκούμε χωρίς να κουνάμε το δαχτυλάκι μας, τα λάθος πρότυπα που περνάμε στους νέους, το πόσο επιφανειακά μάθαμε να σκεφτόμαστε και να πράττουμε , την έλλειψη ρομαντισμού και το «χειμαριό».


Πως νιώθεις που εκπομπές όπως το ΦΜ LIVE , TO ΔΕΣΤΕ ΤΟΥΣ και το ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ασχολούνται και σχολιάζουν την εκπομπή σου;


«Προ τετραετίας όταν παρουσίαζα το καθημερινό μεσημβρινό μαγκαζίνο στην τηλεόραση του west, μας ενημέρωσαν από την διεύθυνση πως ο υπεύθυνος της εκπομπής δέστε τους , ενδιαφερόταν να παρουσιάσει κάποια αποσπάσματα από την εκπομπή μας. Το θεωρήσαμε μια πολύ καλή ευκαιρία διαφήμισης αλλά και ως τηλεθεατές της συγκεκριμένης εκπομπής ως μια ξεχωριστή εμπειρία. Οφείλω να σημειώσω πως εκτιμούσα ιδιαίτερα και εκτιμώ το χιούμορ του Νίκου Μουτσινά, άρα δεν είχαμε λόγο να αρνηθούμε. Μόνο που η συμμετοχή δεν ήταν μόνο μία, και ξαφνικά τα κορίτσια της Κοζάνης (μιας και είχα συμπαρουσιάστρια), γίνανε τα ΧΡΥΣΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ των ΔΕΣΤΕ ΤΟΥΣ. Το ένα έφερε το άλλο , το ΦΜ live μας έκανε την τιμή να μας επιλέξει επίσης ανάμεσα από χιλιάδες εκπομπές και να προβάλλει με τον δικό του τρόπο και τα εύστοχα και αστεία σχόλιά τους αποσπάσματα από τις χαλαρές μας στιγμές , τις στιγμές κεφιού μας.

Το θεωρώ πολύ τιμητικό και ένα πολύ καλό τρόπο προβολής της δουλειάς μας. Εξάλλου ποτέ στην ζωή μου δεν το έπαιξα σοβαροφανής , μου αρέσει η πλάκα, την κάνω και την αποδέχομαι».

Δείτε τα βίντεο από τις εκπομπές της Λίτσας Παλαμά:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου