Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

To Debate των νέων στο Πινάκιο











Πέντε νέες και τρεις νέοι διασταυρώνουν τα ξίφη τους και διεκδικούν την ψήφο μας


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου 

Δύο 24ώρα έχουν απομείνει για την προσφυγή του λαού στις κάλπες.
Αναλυτές κάνουν λόγο πως πρόκειται για την πιο κομβική αναμέτρηση της χώρας από την εποχή της μεταπολίτευσης.
Πως όμως μπορεί να συνεχίσει μια χώρα αν δεν βασιστεί σε νέους ανθρώπους που διακατέχονται από όνειρα και ιδανικά και είναι έτοιμοι να σηκώσουν τα μανίκια για δουλεια;
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο το Πινάκιο  σας παρουσιάζει τους νεότερους υποψηφίους που ζητούν την ψήφο σας.
Ακολουθούν οι μίνι συνεντεύξεις των υποψηφίων:


Κώστας Ζαχαριάδης, ΣΥΡΙΖΑ (Β.Αθήνας): Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που να είναι πολύχρωμη


Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις εκλογές;
«Ποτέ δε μου άρεσαν οι «προπονητές της εξέδρας». Αυτοί που απλά έκαναν κριτική για τους άλλους. Πάντα συμμετείχα σε ότι με αφορούσε και σαν μαθητής και  σαν φοιτητής και σήμερα σαν νεολαίος πολίτης. Ο πολιτικός και κοινωνικός μου χώρος πάντα είχε αριστερό πρόσημο, έτσι ένοιωθα, έτσι δρούσα. Η κοινωνία δεν ήταν για εμένα κάτι προς παρατήρηση, αλλά μια πρόκληση για βελτίωση. Η αριστερά πάντα εξέφραζε τις ανησυχίες μου,  ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κοντινότερο στα όνειρα μου. Είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, οπότε τι πιο λογικό από το να ανταποκριθώ στην πρόσκληση και την πρόκληση και να είμαι υποψήφιος».

Είσαι νέος και ξέρεις πως η γενιά σου μαστίζεται από την ανεργία, αν σου δοθεί το Βήμα ποιες θα είναι οι προτάσεις σου για την άμεση καταπολέμηση της;

«Ξέρω ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά επίσης γνωρίζω ότι δεν υπάρχει τίποτα το ακατόρθωτο. Θέλω να καταργηθεί «το μέσο» για να βρει κάποιος δουλειά. Θέλω όλοι να έχουν κανονικές συμβάσεις εργασίας και σωστούς μισθούς. Αυτά μπορούν να επιτευχθούν με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προσωπικά θα προσπαθήσω να αναπτυχθούν οι καινοτόμες επιχειρήσεις, αυτές που μπορούν να απασχολήσουν νέους με υψηλή εξειδίκευση και ανάλογη μόρφωση. Η καινοτόμα επιχειρηματικότητα είναι ένα από τα «κλειδιά» για την ανάπτυξη αλλά και την καταπολέμηση της ανεργίας».

Σε περίπτωση που διαφωνούσες με την γραμμή που θέτει το κόμμα θα έβγαινες εκτός πλαισίου;

«Αν διαφωνούσα σε σοβαρά ζητήματα αμέσως θα υπέβαλλα την παραίτηση μου από κάθε αξίωμα στο οποίο αναδείχθηκα μέσα από το κόμμα μου. Δεν είμαι επαγγελματίας «καρεκλάκιας», όπως και όλοι όσοι είμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε καιροσκόποι. Πρέπει να ξέρετε ότι όσοι ήθελαν καρέκλες και αξιώματα δε θα βρίσκονταν στον ΣΥΡΙΖΑ από τότε που ήταν στο 4%. Θα βρισκόμαστε σε άλλα κόμματα τα οποία «φρόντιζαν» πάντα τα δικά τους παιδιά. Εμείς, θα το δείτε αυτό, δε θα πολιτευθούμε με τους «κολλητούς» και τους «κουμπάρους». Αυτό είναι αντίθετο με το αξιακό φορτίο της αριστεράς. Όμως πρέπει να είμαι ειλικρινής:! Στα τόσα χρόνια που είμαι «στρατευμένος» στην αριστερά πάντα βρίσκαμε τρόπο να συνεννοηθούμε, πάντα βρίσκαμε τρόπο να πετύχουμε τη δημιουργική σύνθεση των απόψεων. Όπου αυτό δεν ήταν δυνατό, λειτουργούσε η δημοκρατική αρχή της πλειοψηφίας. Έτσι παίρνονταν και παίρνονται οι αποφάσεις. Ουδέποτε όμως ελήφθη μια απόφαση για την οποία ένοιωσα ντροπή, ουδέποτε έγινε κάτι που ήταν έξω από τις αξίες και τις αρχές μου. Αφού λοιπόν δεν έγινε κάτι τέτοιο τόσα χρόνια, γιατί να γίνει τώρα»;

Πρέπει στην Βουλή να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς;

«Ξέρετε τα νιάτα από μόνα τους δεν είναι επαρκής απάντηση σε όλα τα ερωτήματα. Αλήθεια, ποιος έχει πιο νέες ιδέες; Ο Μανώλης Γλέζος ή ο Άδωνις Γεωργιάδης;  Γενικά όμως, ναι, πρέπει να υπάρχει ανανέωση του πολιτικού προσωπικού μιας χώρας, με την προϋπόθεση πάντα ότι οι νέοι είναι πιο άξιοι από τους μεγαλύτερους. Στο κάτω-κάτω δείτε τους απερχόμενους βουλευτές: Πολλοί από αυτούς είναι νέοι, αλλά προερχόμενοι από πολιτικά «τζάκια». Αυτοί είναι επαγγελματίες της πολιτικής ανεξάρτητα από ηλικία. Εδώ να πω και την κακία μου: Να δω τι θα κάνουν πολλοί από αυτούς στις 26 Ιανουαρίου που δεν θα έχουν εκλεγεί και δεν θα υπάρχει κάποιο κόμμα να τους «βολέψει». Να τους δω να ψάχνουν για δουλειά όπως χρόνια τώρα έχουν καταδικάσει τους συνομήλικους μου να είναι άνεργοι. Τότε ίσως καταλάβουν και αυτοί τι πάει να πει άνεργος…»

Πως ονειρεύεσαι την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και πως εσύ μπορείς να συμβάλεις σε αυτό;

«Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που να είναι πολύχρωμη, χαρούμενη, δημιουργική, ερωτεύσιμη, φασαριόζα, Ευρωπαϊκή, ανεκτική, καινοτόμα, προοδευτική, μορφωμένη. Θέλω η Ελλάδα να είναι όπως η γυναίκα που όλοι θέλουμε δίπλα μας, όπως οι φίλοι που θέλουμε στη παρέα μας, όπως η οικογένεια που μαζεύεται τις Κυριακές».

Τέλος, που κατεβαίνεις και γιατί να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του;
«Είμαι υποψήφιος στην αχανή Β’ περιφέρεια της Αθήνας. Τη περιφέρεια που ελπίζω να δώσει το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΣΥΡΙΖΑ και το μικρότερο σε όλους αυτούς που μας μαύρισαν τη ζωή. Είμαι στη Β΄Αθηνών των αντιθέσεων, αλλά και της επικοινωνίας, της συμβίωσης, της προόδου».

Μανταλένα Παπαδοπούλου, Ανεξάρτητοι Έλληνες (Ν. Ημαθίας) :Να αλλάξει άρδην η οικονομική πολιτική της χώρας

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις εκλογές;

«Πιστεύω ακράδαντα πως επιβάλλεται ανανέωση της πολιτικής τάξης στη χώρα μας. Χρειάζονται άνθρωποι, χωρίς βαρίδια και παλαιοκομματικά σύνδρομα, που θα βγουν μπροστά και θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες, τις ικανότητες και τις γνώσεις τους με διάθεση προσφοράς και αγάπη για τη Πατρίδα μας. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες, αλλά διατηρώ το πείσμα που απαιτείται και θεωρώ πως υπάρχει ανάγκη έκφρασης των νέων, εξειδικευμένων ανθρώπων στους κατάλληλους ρόλους, μέσα σε ένα χώρο που εκφράζεται σήμερα μόνο το παλιό».

Είσαι νέα και ξέρεις πως η γενιά σου μαστίζεται από την ανεργία, αν σου δοθεί το Βήμα ποιες θα είναι οι προτάσεις σου για την άμεση καταπολέμηση της;

«Γνωρίζω εκ προσωπικής πείρας, αλλά και των συνομήλικών μου που συναναστρέφομαι, πόσο μαστίζει η ανεργία τη χώρα μας, βλέπω καθημερινά παλιούς συμμαθητές μου, συμφοιτητές μου και φίλους να εγκαταλείπουν τη χώρα για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό, παρόλο που το αν είναι καλύτερη, είναι κι αυτό υπό αμφισβήτηση. Ο ξένος στο ξένο τόπο, είναι πάντα ξένος. Βλέπω μορφωμένα παιδιά να δουλεύουν περιστασιακά και να παλεύουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους, χωρίς να μπορούν να επενδύσουν στο δικό τους μέλλον. Ο τρόπος για να καταπολεμηθεί η ανεργία είναι να αλλάξει άρδην η οικονομική πολιτική της χώρας. Χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη οικονομική αφαίμαξη, από τη φορολογική πολιτική της Συγκυβέρνησης Σαμαρα-Βενιζέλου. Οδηγούν νομοταγείς πολίτες να φοροδιαφεύγουν γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν για ένα χρέος στη Τρόικα που κανείς δεν ξέρει ποιο πραγματικά είναι, αφού δεν έγινε ποτέ λογιστικός έλεγχος. Κλείνουν οι επιχειρήσεις, ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα και πάνε στις χώρες των Βαλκανίων και στη Τουρκία, επειδή έχουν χαμηλή φορολόγηση. Είναι τέτοια η ζημιά που έχει γίνει στην Ελλάδα και τόσο βαθειά η ύφεση, που χρειάζεται μεγάλο αγώνα πλέον, για να μπορέσουμε να βάλουμε ένα φρένο στη συνεχιζόμενη πτώση που κρατά τον ελληνικό λαό σιδηροδέσμιο, για να εξυπηρετούνται τα ξένα συμφέροντα και οι εγχώριοι υπάλληλοί τους.
Άμεσα λοιπόν, βίαιη μείωση της φορολογίας, ειδικό φορολογικό καθεστώς στις περιοχές που συνορεύουν με άλλες χώρες, διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων δανείων, κούρεμα στα κόκκινα δάνεια, φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν τα μαγαζιά, να μπορούν να πληρώσουν εργαζόμενους, να κινηθεί ρευστό στην αγορά. Δεν μπορεί να φορολογείται ο ελληνικός λαός και να φεύγει το συντριπτικό ποσοστό αυτών των χρημάτων στους δανειστές. Στην Κεντρική Μακεδονία  το 1990 υπήρχαν 33 βιομηχανίες μεταποίησης ροδάκινου για τη παραγωγή κομπόστας, σήμερα δεν είναι ούτε 10. Τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης απασχολούσαν προσωπικό μόνιμο και εποχικό και έδιναν εργασία σε όλα τα συναφή επαγγέλματα και τώρα, απέμεινε ένα μόνο στο Πλατύ Ημαθίας που το οδηγούν σταδιακά σε κλείσιμο. Να εγγυηθεί το κράτος χρηματοδότηση για την επόμενη χρονιά, και να μπουν νέες δραστηριότητες να κρατηθεί ανοιχτό και να ανοίξουν και τα εργοστάσια στις Σέρρες και την Ορεστιάδα. Κι αυτά είναι μόνο κάποια παραδείγματα. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση, ικανότητα, και άνθρωποι που να μην είναι εκβιαζόμενοι λόγω του παρελθόντος τους, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν, όσα πραγματικά μπορούν να βγάλουν τον ελληνικό λαό από το αδιέξοδο».

Σε περίπτωση που διαφωνούσες με την γραμμή που θέτει το κόμμα θα έβγαινες εκτός πλαισίου;

«Το Κίνημα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι ένας Δημοκρατικός πολιτικός φορέας στον οποίο έχουμε βήμα λόγου, εισακουγόμαστε και λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας μετά από διάλογο, σύνθεση απόψεων και δημοκρατικές διαδικασίες. Αρχή της Δημοκρατίας είναι να σέβεσαι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Η… «γραμμή» είναι οι κοινές μας αποφάσεις. Αν τώρα το Κίνημα ξαφνικά υποστήριζε κάτι πέραν των αρχών και αξιών που έχουμε συνυπογράψει με την ιδρυτική διακήρυξη, τότε δεν θα μπορούσα να είμαι αληθινή και ενδεχομένως να αποχωρούσα εντελώς. Εξάλλου δεν έχω ανάγκη την πολιτική για να ζήσω. Δόξα τω Θεώ έχω μάθει να δουλεύω. Όσο όμως μένουμε σταθεροί όπως εδώ και δυο χρόνια, τότε κι εγώ παραμένω και θα παραμείνω. Μέχρι τέλους»!

Πρέπει στην Βουλή να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς;

«Το βουλευτικό αξίωμα αποτελεί λειτούργημα και όχι βιοποριστικό επάγγελμα. Στην Ελλάδα επικράτησαν οικογένειες και οι γόνοι τους, επαγγελματίες της πολιτικής που εξασφάλισαν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Ακόμα και άνθρωποι που εισήλθαν με όραμα στο χώρο της πολιτικής, αλλοτριώθηκαν μετά από χρόνια στα έδρανα, έχασαν την επαφή με τον κόσμο και τις ανάγκες του. Σαφώς πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους παλαιότερους σταδιακά, χωρίς να σημαίνει πως και η εμπειρία δεν χρειάζεται. Αλλά θα πρέπει η Βουλή να ανανεώνεται. Οι έμπειροι στον πολιτικό χώρο που πραγματικά αξίζουν, μπορούν να προσφέρουν στον τόπο και με άλλες ιδιότητες πέραν της βουλευτικής. Ειδικά αυτές τις εποχές που το πολιτικό σύστημα έχει θρέψει ανθρώπους μωροφιλόδοξους και διαπλεκομένους πρέπει να καθαρίσει και να μπουν νέοι άνθρωποι, χωρίς εξαρτήσεις, για να μπορέσουν να κάνουν έργο για τον ελληνικό λαό και την Πατρίδα. Πώς να διεκδικήσει και να διαπραγματευτεί κάποιος που είναι διεφθαρμένος και εκβιάζεται»;

Πως ονειρεύεσαι την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και πως εσύ μπορείς να συμβάλεις σε αυτό;

 «Το όραμά μου είναι να δω την Ελλάδα μια εθνικά κυρίαρχη χώρα, όπου οι Έλληνες θα ζουν με αξιοπρέπεια και θα έχουν ίσες ευκαιρίες. Μια χώρα με Δημοκρατία που δεν θα διοικείται από τον ξένο παράγοντα με εντολές. Μια χώρα που θα αναπτύξει μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και δεν θα διατηρεί μια πολιτική τάξη που ενδιαφέρεται μόνο για τις επόμενες εκλογές. Που η Δικαιοσύνη θα κάνει απρόσκοπτα και αμερόληπτα τη δουλειά της. Μια χώρα που οι πολίτες της θα αγωνισθούν ατομικά και συλλογικά να αλλάξουν νοοτροπίες χρόνων, οι οποίες μας οδήγησαν εδώ που φθάσαμε, μήπως καταφέρουμε να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Ελλάδα για την οποία θα είναι υπερήφανες.
Συμβάλλω αγωνιζόμενη να κινητοποιήσω τη νέα γενιά προς αυτή τη κατεύθυνση, ώστε να γίνει αντιληπτό από όλους, πως πρέπει να ασχοληθούμε άπαντες ενεργά, αναπτύσσοντας κριτική σκέψη, γιατί κάθε τι που αφορά στις ζωές μας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις πολιτικές αποφάσεις».

Τέλος, που κατεβαίνεις και γιατί να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του;

 «Είμαι υποψήφια στον τόπο καταγωγής μου, στο Νομό Ημαθίας και διεκδικώ τη δυνατότητα να διατηρήσω μια αμφίπλευρη σχέση επικοινωνίας με τους συμπολίτες μου, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα του Νομού, μέσα από τους ανθρώπους που τα βιώνουν και στη διεκδίκηση αναπτυξιακών έργων στο Νομό τα οποία θα δώσουν πνοή ζωής στο τόπο και θα τον κάνουν να ορθοποδήσει και πάλι, ωφελώντας συλλογικά και ατομικά τους Ημαθιώτες και τις Ημαθιώτισσες και όχι μόνο.
Παράλληλα, μπορώ να αξιοποιήσω τις γνώσεις μου στις διεθνείς σχέσεις και τη στρατηγική, γιατί ευημερία χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει. Στη Πατρίδα μας έχουν επικρατήσει δυστυχώς, διεθνιστικές κορώνες τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στην ακαδημαϊκή κοινότητα, που στοχεύουν εμμέσως ή αμέσως στην απαλοιφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας και της εθνικής μας ταυτότητας στο πλαίσιο της Νέας Τάξης Πραγμάτων που θέλει τους λαούς ίδιους και ομογενοποιημένους, αντίθετα από τη φύση, ώστε να ελέγχονται καλύτερα από τα συμφέροντα των ισχυρών».

 

Κατερίνα Κάλαγκμπορ, Νέα Δημοκρατία (Β’ Αθήνας): Εκπροσώπηση της ελληνικής ομογένειας


Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις εκλογές;

«Θεωρώ πως η υποψηφιότητα μου εκπροσωπεί την ομογένεια. Έχω απόψεις και θέσεις που θέλω να τις θέσω επί τάπητος γιατί εκτιμώ πως θα δοθούν πολλές λύσεις με αυτόν τον τρόπο. Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για να πάρω την απόφαση να κατέβω υποψήφια σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση».

Είσαι νέα και ξέρεις πως η γενιά σου μαστίζεται από την ανεργία, αν σου δοθεί το Βήμα ποιες θα είναι οι προτάσεις σου για την άμεση καταπολέμηση της;

«Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι η ανεργία μαστίζει την γενιά μου. Ωστόσο αυτό θα προτείνω είναι να δοθεί πρόσφορο έδαφος σε καινοτόμες νεανικές  επιχειρηματικές ιδέες και ενέργειες. Για παράδειγμα ένας νέος επιχειρηματίας να απαλλαγεί από το ΦΠΑ για κάποιο διάστημα και να έχει και επιπρόσθετες διευκολύνσεις από το κράτος. Ο σκοπός θα είναι να στηθεί αλλά να σταθεί η επιχείρηση του με σκοπό να «περπατήσει». Αν αυτό συμβεί σίγουρα θα ανοίξουν και νέες θέσεις εργασίας». 

Σε περίπτωση που διαφωνούσες με την γραμμή που θέτει το κόμμα θα έβγαινες εκτός πλαισίου;

«Από την στιγμή που κατεβαίνω με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σημαίνει πως συμφωνώ με όλες τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος επομένως το ενδεχόμενο που τέθηκε ως ερώτημα δεν πρόκειται να συμβεί». 

Πρέπει στην Βουλή να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς;

«Αν δείτε τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας ανά την χώρα θα διαπιστώσετε πως ο Αντώνης Σαμαράς πιστεύει στους νέους. Ο Πρωθυπουργός ανοίγει την πόρτα στους νέους ανθρώπους να μπουν στην πολιτική γιατί προφανώς πιστεύει σε αυτούς».

Πως ονειρεύεσαι την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και πως εσύ μπορείς να συμβάλεις σε αυτό;

«Ονειρεύομαι μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από ότι είναι σήμερα, πιο ανθρώπινη, πιο όμορφη και αυτή θα την χτίσουμε όλοι μαζί. Ο κύριος γνώμονας θα είναι η αξιοπρέπεια μας»

Τέλος, πού κατεβαίνεις και γιατί να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του;

 «Θέτω υποψηφιότητα στην Β’ Αθηνών και πιστεύω πως η συμμετοχή μου εκφράζει τους Έλληνες της διασποράς».



Μαρία Τόκτωρ  ΠΑΣΟΚ (Β’ Θεσσαλονίκης):Στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος δεν χωρούν κομματικά χαρακώματα



Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις εκλογές;
 
«Απόφασή μου ήταν μία ώριμη ενέργεια και όχι βεβιασμένη κίνηση παρά την χρονική καθυστέρηση λήψης της τελικής συμμετοχής. Αν και υπήρξαν πρώιμοι ενδοιασμοί, παρά ταύτα, βασικό παράγοντα στην θετική έκβαση της υποψηφιότητάς μου υπήρξε το πατριωτικό μου χρέος απέναντι στη γενιά μου, την χώρα και τη Θεσσαλονίκη των χιλίων προβλημάτων. Θεωρώ πως είναι υποχρέωσή μου, ως πολιτικό ον, με αίσθημα ευθύνης έναντι των θεσμών και της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας που κατακτήθηκε βήμα - βήμα, να μην επαναπαυτώ στις δάφνες ενός ένδοξου αλλά και αντιφατικού παρελθόντος αλλά να συμβάλλω με τις γνώσεις και τον ενθουσιασμό μου, στην πιο κρίσιμη καμπή αυτής της πορείας. Προκειμένου οι θυσίες των Ελλήνων να μην κλειδωθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Είσαι νέα και ξέρεις πως η γενιά σου μαστίζεται από την ανεργία, αν σου δοθεί το Βήμα ποιες θα είναι οι προτάσεις σου για την άμεση καταπολέμηση της;

«Το νεαρό της ηλικίας, μου επιτρέπει να γνωρίζω σχεδόν βιωματικά την εργασιακή μάστιγα της ανεργίας. Οι προτάσεις μου δεν μπορεί αν αυτονομηθούν από το γενικότερο/ευρύτερο πλαίσιο της Ε.Ε. καθώς το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό και διεθνές ζήτημα. Επομένως οι λύσεις για την αντιμετώπιση του χρόνιου αυτού προβλήματος θα πρέπει να αναζητηθούν σε στενή συνεργασία με τον πυρήνα των χωρών της Ευρωζώνης μέσα από προγράμματα που αφενός θα προσελκύσουν επενδύσεις βιώσιμες και αποδοτικές και αφετέρου θα στοχεύουν σε τομείς παραγωγικούς και καινοτόμους». 

Σε περίπτωση που διαφωνούσες με την γραμμή που θέτει το κόμμα θα έβγαινες εκτός πλαισίου;

«Η γραμμή που θέτει προς εφαρμογή το ΠΑΣΟΚ είναι αποτέλεσμα δημοκρατικού διαλόγου συνθέσεων και αντιπαραθέσεων στα όργανα του κινήματος. Δεν αποτελεί προσωπική πολιτική επιταγή του Προέδρου ή των στελεχών. Ο δημοκρατικός και προοδευτικός χώρος, δίνει την δυνατότητα στους φίλους και τα μέλη του, να εκφράσουν με πλήρη ελευθερία θέσεις και απόψεις. Οι προσωπικές αντιλήψεις ειδικές ή γενικές, ακόμα και στην περίπτωση διαφωνίας με την επίσημη κομματική γραμμή, θα προωθούνταν στα όργανα του κινήματος. Η διαφωνία δεν αποτελεί άλλοθι για να εγκαταλείψει κανείς το πλοίο».

Πρέπει στην Βουλή να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς;

«Δεν αντιμετωπίζω την πολιτική ως επάγγελμα αλλά ως λειτούργημα. Ίσως διατηρώ στοιχεία ρομαντισμού στην προσέγγισή μου, αλλά αυτή είναι η στάση μου απέναντι στο ρόλο του εκπροσώπου του λαού στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι νέοι άνθρωποι έχουν τον ενθουσιασμό και την συσσωρευμένη επιστημονική γνώση, επιβεβαιωμένη με τίτλους σπουδών, απαραίτητο στοιχείο για μία κοινωνία που ζητά την αλλαγή. Από την άλλη πλευρά, οι παλαιότεροι πολιτικοί, «μεγαλωμένοι» στο περιβάλλον του δικομματισμού με τις πολώσεις και τις αντιφάσεις προηγούμενων δεκαετιών, έχουν συσσωρευμένη πείρα χειρισμών σε κρίσιμα ζητήματα και αποφάσεις. Επομένως θεωρώ σημαντική την σύμπλευσή της νέας γενιάς με την εμπειρία της παλαιότερης, σαφώς γέρνοντας ο δείκτης υπέρ της πρώτης».

Πως ονειρεύεσαι την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και πως εσύ μπορείς να συμβάλεις σε αυτό;

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της αβύσσου πριν από 5 χρόνια. Οι θυσίες του ελληνικού λαού και η στήριξη με πακέτα βοήθειας από τις χώρες της Ε.Ε., αποτέλεσαν τους καθοριστικούς παράγοντες για την αποσόβηση ενός εφιαλτικού σεναρίου για τον τόπο και την κοινωνία. Δεν παραβλέπω και αναγνωρίζω τις κοινωνικές αδικίες που οδήγησε η εφαρμοζόμενη πολιτική. Ωστόσο ας μην γελιόμαστε κι ας κοιτάξουμε την ιστορία κατάματα. Εναλλακτική λύση δεν υπήρχε. Τρανό παράδειγμα η γενναιότητα των ελληνοκυπρίων στο «όχι» στο μνημόνιο που πρότεινε η Τρόικα και η σκληρή εφαρμογή του εν τέλει. Η Ελλάδα των επόμενων χρόνων, με εφαρμογή συνδυασμένων μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών μέτρων στην οικονομία, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια και την καινοτομία έχει τις δυνατότητες να κερδίσει την θέση που της αξίζει στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο του εθνικού συμφέροντος δεν χωρούν κομματικά χαρακώματα αλλά συνδυασμένη πολιτική, πολιτική σύνθεσης και συναίνεσης για την εξυπηρέτηση με το καλύτερο δυνατό τρόπο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από κει και πέρα, η δική μου συμβολή δεν αυτονομείται από την συνολική πολιτική που σας περιέγραψα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της».

Τέλος, που κατεβαίνεις και γιατί να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του;

«Είμαι υποψήφια στην Β΄ εκλογική περιφέρεια της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία δύσκολη αλλά παράλληλα ενδιαφέρουσα γεωγραφική περιοχή, γεμάτη προκλήσεις. Απευθύνομαι στον μέσο πολίτη με γνώμονα την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των δικών του συμφερόντων. Δεν είμαι πρωτάρα στον επαγγελματικό στίβο. Εργάζομαι εδώ και 8 χρόνια ως ασφαλιστικός σύμβουλος, ενώ παράλληλα είμαι πτυχιούχος τοπογράφος μηχανικός. Θεωρώ πώς η εξειδίκευση στον τομέα μου,  προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις σε θέματα που άπτονται των επαγγελματικών μου ενδιαφερόντων, ενώ η καθημερινή επαφή με τον κόσμο έχει μεστώσει στην αντίληψή μου τις πραγματικές του ανάγκες και τις λύσεις που χρειάζεται για να κοιτάξει το μέλλον με αισιοδοξία. Με τις δυνάμεις μου θέλω να συμβάλλω τα μέγιστα στην επίτευξη αυτού του μέλλοντος».  
 



Κώστας Πατινιωτάκης, Ποτάμι (Β' Αθήνας) :Η εποχή μας έχει ανάγκη από τολμηρούς

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις εκλογές;

«Έχω μάθει από μικρός να λέω δυνατά την γνώμη μου και παράλληλα να την υπερασπίζομαι με επιχειρήματα . Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα που δεν με χρωματίζει με παλιά χρώματα, είναι αποδεκτό στην νέα γενιά και μου ενεργοποίησε το πολιτικό ενδιαφέρον σε πολιτισμένα πλαίσια . Νιώθω την υποχρέωση από την στιγμή που έχω και την ικανότητα να προσφέρω συμμετέχοντας στα κοινά . Μου αρέσει να τολμάω και η εποχή μας έχει ανάγκη από τολμηρούς» .

Είσαι νέος και ξέρεις πως η γενιά σου μαστίζεται από την ανεργία, αν σου δοθεί το Βήμα ποιες θα είναι οι προτάσεις σου για την άμεση καταπολέμηση της ;

«Η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι μια σημαντική πηγή πόρων και ευκαιριών μέσω προγραμμάτων για τους νέους . Η δυνατότητα συμμετοχής και του ιδιωτικού φορέα στην πανεπιστημιακή μόρφωση μπορεί να αποτελέσει μια ικανή δεξαμενή στην μελλοντική αγορά εργασίας έτσι ώστε ταλαντούχοι νέοι να μην αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό .
Τεχνικά επαγγέλματα που στο παρελθόν ήταν δεύτερη επιλογή για κάποιο νέο σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες ενεργοποιούν το ενδιαφέρον και γίνονται περισσότερο ελκυστικά στην επιλογή . Το μοίρασμα των επιλογών και ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός από νωρίς στο σχολείο βοηθά την κοινωνία στο σύνολό της . Η αξιοποίηση της γεωγραφικής και κλιματολογικής μας θέσης δίνει ευκαιρίες για εργασία και στον πρωτογενή τομέα και την αγροτική παραγωγή».

Σε περίπτωση που διαφωνούσες με την γραμμή που θέτει το κόμμα θα έβγαινες εκτός πλαισίου; 

«Από την στιγμή που είμαι υποψήφιος με το Ποτάμι σημαίνει ότι έχω αποδεχτεί και την γραμμή που θέτει το κόμμα . Γραμμή που από την πρώτη στιγμή στο Ποτάμι ήταν αποτέλεσμα κοινής γλώσσας και ομάδων εργασίας».

Πρέπει στην Βουλή να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς;

«Στην Βουλή πάντα πρέπει να υπάρχουν νέοι άνθρωποι καταρχήν σε σκέψη και όραμα ανεξάρτητα με την ηλικία τους . Το πρόβλημά μας σήμερα είναι ότι η είσοδος στο κοινοβούλιο είναι για πολλούς το επιστέγασμα ενώ θα έπρεπε να είναι η αρχή . Ο επαγγελματίας χαρακτηρίζεται από την συνέπεια, την συμμετοχή και την αποτελεσματικότητα . Για εμένα δεν υπάρχει αντικατάσταση αλλά επιλογή των καλύτερων και  ικανότερων».

Πως ονειρεύεσαι την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και πως εσύ μπορείς να συμβάλεις σε αυτό;

«Την ονειρεύομαι ωραία:) Για να βγουν όμως αληθινά τα όνειρα πρέπει και να ξυπνήσουμε και να δούμε την χώρα μας εκεί που της αξίζει . Ισοδύναμο μέλος στην Ευρώπη με ευκαιρίες ανάπτυξης, με αξιοποίηση του φυσικού της πλούτου, με απλή και λειτουργική νομοθεσία, με παιδεία από την προσχολική ηλικία, με την συνέχεια του κράτους που δεν θα χρειάζεται μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση να αγοράζουμε νέες καρέκλες».

Τέλος, που κατεβαίνεις και γιατί να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του;

«Είμαι υποψήφιος στην Β Αθηνών και ο κόσμος με δεσμεύει με την ψήφο ώστε να υποστηρίξω τις απαντήσεις στα ερωτήματα που μου τέθηκαν . Αν σας έχουν κουράσει τα παραδοσιακά και γερασμένα κόμματα και αν θέλετε να δώσετε μια ευκαιρία σε νέους ανθρώπους στην μέση περίπου του ψηφοδελτίου θα βρείτε το όνομα Κώστας Πατιινωτάκης ...»

 

Ειρήνη Αγαθοπούλου, ΣΥΡΙΖΑ(Ν.Κιλκίς): Θα ήθελα να δω να ανθίζουν νεανικές πρωτοβουλίες



Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις εκλογές;
 «Έθεσα για πρώτη φορά υποψηφιότητα στις εκλογές του 2012. Ήταν ιστορική στιγμή για τον τόπο μου: για πρώτη φορά ο νομός Κιλκίς εξέλεξε γυναίκα βουλευτή και μάλιστα από τον χώρο της Αριστεράς. Είχα λοιπόν την τιμή να είμαι η φωνή των συμπολιτών μου στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, να μεταφέρω εκεί τα προβλήματα τους και να διεκδικώ μαζί τους και με τον ΣΥΡΙΖΑ τα δίκαια αιτήματά τους. Θεωρώ πως σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο ιστορικό σταυροδρόμι κι όλα πια δείχνουν πως η Ελλάδα έχει διαλέξει πορεία: έχει διαλέξει να πει «τέρμα» στα μνημόνια και στους εγχώριους εκπροσώπους τους, έχει διαλέξει να πει «τέρμα» στο φόβο. Σε αυτή την τόσο κρίσιμη ιστορική συγκυρία, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό να μην είμαι ενεργό κομμάτι της ανατροπής που έχει ξεκινήσει και την οποία θα επισφραγίσει η 25η του Γενάρη».

Είσαι νέα και ξέρεις πως η γενιά σου μαστίζεται από την ανεργία, αν σου δοθεί το Βήμα ποιες θα είναι οι προτάσεις σου για την άμεση καταπολέμηση της;
 «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάκτηση της εργασίας προβλέπει την αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 300.000 στο σύνολο της οικονομίας (ιδιωτικός, δημόσιος και τομέας αλληλέγγυας οικονομίας). Προβλέπει την εξοικονόμηση πόρων για την επέκταση του δικαιώματος ανεργίας σε περισσότερους δικαιούχους. Προβλέπει την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων που μεθοδευμένα διέλυσαν οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις, την επαναφορά της μετένεργειας, της διαιτησίας και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την κατάργηση των ρυθμίσεων για τις μαζικές απολύσεις και την ενοικίαση εργαζομένων. Οι άμεσες αυτές ενέργειες είναι για μένα το αναγκαίο πρώτο βήμα προκειμένου να αρχίσουμε να μειώνουμε τα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας». 

Σε περίπτωση που διαφωνούσες με την γραμμή που θέτει το κόμμα θα έβγαινες εκτός πλαισίου;

 «Η στράτευσή μου στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μία επιλογή πολύ συνειδητή. Συντάσσομαι με τις αξίες, την πολιτική ηθική και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζομαι λοιπόν πως θα έπρεπε να συμβεί κάτι συνταρακτικό, κάτι που δεν μπορώ καν να διανοηθώ αυτή τη στιγμή, ώστε να διαχώριζα τη θέση μου. Τόσο τα μέλη όσο κι ο συνολικός οργανισμός που λέγεται «κόμμα» βρισκόμαστε σε ανοιχτή, διαρκή και παραγωγικά διαλεκτική σχέση. Υπάρχουν τα θεσπισμένα όργανά του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν προβλεπόμενες διαδικασίες, υπάρχει το καταστατικό του συνεδρίου μας. Δεν είμαστε ένα κόμμα όπου τα μέλη αδρανούν πειθαρχώντας άβουλα στα διαγγέλματα του αρχηγού τους».  

Πρέπει στην Βουλή να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς;

 «Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, είναι λειτούργημα. Αυτό το έχουμε ξεχάσει. Πρέπει να το ξαναθυμηθούμε. Όταν κάποιος δεν έχει πλέον να προσφέρει οφείλει να αποχωρεί και να δίνει τόπο στο νέο, που πάντα κάτι καινούριο κομίζει. Η γενιά μου είναι η γενιά της ανεργίας και της εκμετάλλευσης, η γενιά των κουτσουρεμένων ονείρων. Αυτή η γενιά είναι αναγκαίο να αρθρώσει τη φωνή της στο κοινοβούλιο».

Πως ονειρεύεσαι την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και πως εσύ μπορείς να συμβάλλεις σε αυτό;

«Θα ήθελα να δω, μέσα στον επόμενο χρόνο, να έχουμε κατορθώσει να εξαλείψουμε την ανθρωπιστική κρίση που έκαναν στη χώρα μας πραγματικότητα τα μνημόνια. Θα ήθελα να δω την κοινωνία μας να έχει περιθωριοποιήσει τον φασισμό. Θα ήθελα να δω τους συνομήλικους μου να επιστρέφουν σε μια οικονομία που θα έχει πάρει τον δρόμο της ανασυγκρότησής της. Θα ήθελα να δω να ανθίζουν νεανικές πρωτοβουλίες εργασιακών συνεταιρισμών και αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων και τα ποσοστά της ανεργίας να παίρνουν καθοδική πορεία. Θα ήθελα να δω μια χώρα όπου κανείς δεν στερείται τα βασικά του δικαιώματα: στη ζωή, στην υγεία, στη μόρφωση, αλλά και τα κοινωνικά και πολιτικά μας δικαιώματα που έχουν καταστρατηγηθεί σε αδιανόητο βαθμό. Ονειρεύομαι την Ελλάδα ως μια χώρα στην οποία βασικό και αδιαπραγμάτευτο αξίωμα, το οποίο πρωτίστως θα διασφαλίζει η ίδια η Πολιτεία, θα είναι «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη»»..  

Τέλος, που κατεβαίνεις και γιατί να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του;

Με τον ΣΥΡΙΖΑ στον νομό του Κιλκίς!





Χρόνης Διαμαντόπουλος, ΔΗΜΑΡ (Β’ Αθήνας): Θα ήθελα να μιλάμε για την  πραγματικότητα, όχι για όνειρα

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις εκλογές;

«Η απόφασή μου να ενταχθώ στην Δημοκρατική Αριστερά, ήταν το πρώτο βήμα στην πολιτική. Το δεύτερο αυτό της υποψηφιότητάς μου με τον συνδυασμό "Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά" είναι το δεύτερο. Ωστόσο δεν σκέφτομαι να γίνω επαγγελματίας πολιτικός. Στην πολιτική μπήκα για να μάθω, να πάρω κάτι από αυτή και να βάλω ένα λιθαράκι στην αξιοπιστία της. Δεν έχω τη φιλοδοξία να γίνω ένας από τους πολλούς επαγγελματίες».  

Είσαι νέος και ξέρεις πως η γενιά σου μαστίζεται από την ανεργία, αν σου δοθεί το βήμα ποιες θα είναι οι προτάσεις σου για την άμεση καταπολέμηση της;

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Το γενικό πλαίσιο είναι η εφαρμογή μιας πολιτικής που θα φέρει επενδύσεις. Και στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν. Από τον πρωτογενή τομέα έως την καινοτομία. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα παράγεται μόνο το 30% της φέτας σε σχέση με τη ζήτηση που έχει αυτό το προϊόν για εξαγωγές; Εδώ ήδη θα έπρεπε να έχουν βοηθηθεί επιχειρηματίες να αναπτύξουν τον κλάδο αυτό του πρωτογενή τομέα». 

Σε περίπτωση που διαφωνούσες με την γραμμή που θέτει το κόμμα θα έβγαινες εκτός πλαισίου;

«Πάντα έλεγα και λέω την άποψή μου. Αν τύχαινε ποτέ να ήταν διαφορετική από εκείνη της πλειοψηφίας δεν θα αποχωρούσα. Θα προσπαθούσα να πείσω τους συνομιλητές μου με επιχειρήματα. Δεν μπήκα στην πολιτική για να γίνω γυρολόγος». 

Πρέπει στην Βουλή να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς;

«Πρέπει να μπούνε όσοι ενδιαφέρονται. Αλλά το βασικότερο είναι το κριτήριο των πολιτών. Που οφείλουν να ψηφίσουν με κριτήριο το κοινό καλό. Όχι για τη δική τους βολική θέση την επομένη των εκλογών. Για το εμείς και όχι για το εγώ».  

Πως ονειρεύεσαι την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και πως εσύ μπορείς να συμβάλεις σε αυτό;

«Θα ήθελα να μιλάμε για την  πραγματικότητα, όχι για όνειρα. Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις, χρειαζόμαστε για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Η συμβολή η δική μου έχει σχέση με τη δύναμη που θα έχω για να επιβάλω τις θέσεις και τις προτάσεις μου».

Τέλος, που κατεβαίνεις και γιατί να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του;

«Στη Β' Αθηνών.  Ζητώ να με τιμήσουν γιατί δεν υπόσχομαι».





Δήμητρα Κούτρα, ΛΑ.Ο.Σ, (Β’ Αθήνας): Ονειρεύομαι μία ελεύθερη Ελλάδα, μία Ελλάδα χωρίς ανεργία

Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις εκλογές;

«Δεδομένου ότι είμαι μία «μαχόμενη» δημοσιογράφος από τα 18 μου έχω την δυνατότητα να συνομιλώ καθημερινά με τον κόσμο και να αφουγκράζομαι τα προβλήματά του. Και οι πολίτες γύρω μας έχουν πολλά προβλήματα.. Έτσι αποφάσισα κάποια στιγμή να βγω από το καβούκι της καθημερινότητας και να προσπαθήσω να κάνω κάτι για όλους αυτούς. Ένας δίαυλος λοιπόν για να πετύχω τον στόχο μου είναι το πολιτικό βήμα. Είμαι ένας νέος άνθρωπος με όρεξη και όνειρα και θέλω να αγωνιστώ για το καλό της πατρίδας μας και τις ανάγκες των συνανθρώπων μου. Επίσης βασικό μου μέλημα είναι να αναπλαστεί το χαμένο όνειρο της Νέας Γενιάς που με την υπάρχουσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση της χώρας καταβαραθρώνεται βάναυσα. Επέλεξα το πολιτικό χώρο του ΛΑ.Ο.Σ γιατί το θεωρώ το πιο υγιή ενώ είναι αυτός που ταυτίζεται με τις δικές μου αρχές και θέσεις. Πιστεύω ότι είναι το μοναδικό κόμμα που από την ίδρυση του έλεγε την αλήθεια στο κόσμο και δεν έδρασε ποτέ με γνώμονα το μικροπολιτικό του συμφέρον».

Είσαι νέα και ξέρεις πως η γενιά σου μαστίζεται από την ανεργία, αν σου δοθεί το Βήμα ποιες θα είναι οι προτάσεις σου για την άμεση καταπολέμηση της;

«Είναι γεγονός ότι η ανεργία είναι η μάστιγα των τελευταίων χρόνων στην χώρα μας.  Υπάρχουν πολλές προτάσεις θα σας τις αναφέρω επιγραμματικά.
 -Ενιαίο μισθολόγιο (ίδια αμοιβή για ίδια προσόντα και ίδιες ώρες εργασίας) σε συνδυασμό με Αρχή του 7-πλασίου (καμία αμοιβή να μην είναι μεγαλύτερη από του Προέδρου της Δημοκρατίας, με 1-7 η σχέση κατώτατου-ανώτατου μισθού).
-Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθός στους δημόσιους και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Οι πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι να εξακολουθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και να αμείβονται, αλλά να αποδοθούν στην παραγωγή.
-Όλοι οι άνεργοι, αντί επιδόματος, θα εντάσσονται σε πρόγραμμα κοινωνικής θητείας και θα εργάζονται στη ΜΟΜΑ σε έργα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

-Αναβίωση της ιδέας του «Περιπτέρου» με άλλη μορφή. Όσοι άνεργοι το επιθυμούν θα κληρώνονται για να τους παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση, μικρές παραγωγικές μονάδες του πρωτογενούς τομέα, οι οποίες θα κατασκευάζονται από την ΜΟΜΑ.
-Καταγγελία του «Δουβλίνο ΙΙ» και παραμονή στην Ελλάδα πολιτών χωρών εκτός Ε.Ε. βάση ποσόστωσης και δεξιοτήτων.
-Νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο να μην είναι μόνιμοι αλλά πενταετούς συμβάσεως.
-Πρόβλεψη να συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι έτσι ώστε η τυχόν μείωση του μισθού τους να μπορεί να δίνεται σε πόντους-μετοχές στην επιχείρηση. Έτσι, θα τους επιστρέφεται το ποσό της μείωσης ως μέρισμα επί των κερδών της επιχείρησης».



Σε περίπτωση που διαφωνούσες με την γραμμή που θέτει το κόμμα θα έβγαινες εκτός πλαισίου;

«Ό,τι βγαίνει από το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. το έχουμε διαβουλευτεί οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί ποτέ αυτό το θέμα». 

Πρέπει στην Βουλή να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς;

«Φυσικά και πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι. Άνθρωποι που έχουν όρεξη για δουλειά άνθρωποι που έχουν όρεξη και όραμα για την Ελλάδα που έχουν όρεξη για δουλειά. Μόνο τέτοιοι άνθρωποι πρέπει να είναι μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Πως ονειρεύεσαι την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και πως εσύ μπορείς να συμβάλεις σε αυτό;

«Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν μπορείς να την περιγράψεις μέσα σε λίγες γραμμές. Ονειρεύομαι μία ελεύθερη Ελλάδα, μία Ελλάδα χωρίς ανεργία, χωρίς φτώχεια, χωρίς οι συνομήλικοι μου να πρέπει να μεταναστεύσουν για ένα καλύτερο αύριο. Χωρίς να βλέπω τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας να κοιμούνται κάτω στα χαρτόκουτα, χωρίς να βλέπω τα αδέσποτα χτυπημένα και χωρίς να μπορούν να επιβιώσουν, χωρίς να βλέπω την Ελλάδα ματωμένη και πάντα στην τελευταία θέση.  Όσον αφορά πως θα συμβάλω εγώ σε αυτό, δώστε μου την δύναμη να γίνω η φωνή όλων των Ελλήνων μέσα στην Βουλή…»    

Τέλος, που κατεβαίνεις και γιατί να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του;

«Κατεβαίνω στην Β’ Αθηνών μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες περιφέρειες της Αθήνας. Ο λόγος που ζητώ την ψήφο των συμπολιτών μου σε αυτές τις εκλογές είναι για να γίνω η δική τους φωνή και συνάμα να αγωνιστώ για τα προβλήματά τους για το μέλλον τους και για το μέλλον της χώρας μας! Στόχος μου είναι η πάταξη της ανεργίας ειδικά στους νέους ανθρώπους, η αναβάθμιση της παιδείας σε όλες τις βαθμίδες καθώς και η στήριξη των αναξιοπαθούντων» 




Δήμητρα Αγκαθίδου, ΚΙΔΗΣΟ  (Α’ Θεσσαλονίκης): Έχω βιώσει την κακοδαιμονία του συστήματος


Τι ήταν αυτό που σε ώθησε να θέσεις υποψηφιότητα στις εκλογές;
«Ξεκίνησα τη ζωή μου και την καριέρα μου στην Θεσσαλονίκη με όνειρα και φιλοδοξίες. Τελειώνοντας τις σπουδές μου ,με ελάχιστα οικονομικά εφόδια αλλά με τόλμη και ενθουσιασμό άνοιξα τη δική μου επιχείρηση.
 Περίμενα πως θα είναι δύσκολο και ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω τον ανταγωνισμό όμως πολύ γρήγορα κατάλαβα πως αυτό που είχα σαν αντίπαλο ήταν κάτι πολύ μεγαλύτερο: Ήταν το σύστημα και το δαιδαλώδες κράτος , με την αδιαφάνεια ,τον αθέμιτο ανταγωνισμό,  την αγκυλωμένη και απαρχαιωμένη δημόσια διοίκηση, την επικράτηση των ισχυρών ή των «κολλητών» ,μέσα από κλίκες ευνοούμενων και διαπλεκόμενων, την αδιαφορία των αρμοδίων και τον φόβο πως αν αντιδράσεις διεκδικώντας το δίκιο σου δεν θα έχεις καμιά ελπίδα να ορθοποδήσεις. Πέρασε από το μυαλό μου να φύγω στο εξωτερικό να βρω  εκεί την τύχη μου, όμως η ελκτική δύναμη του τόπου μου ήταν πιο δυνατή από την αγωνία μου και έμεινα να παλέψω.
Η θέλησή μου να αντιδράσω στα κακώς κείμενα και να συμβάλλω όσο μπορώ στο χτίσιμο μιας  καλύτερης κοινωνίας ,με έκανε να ασχοληθώ ενεργά με τον επαγγελματικό φορέα του κλάδου μου, με την ένωση γονέων και με την αυτοδιοίκηση . Ένοιωθα ενθουσιασμό με τις μικρές μου νίκες μα πάντα το σύστημα ήταν πιο ισχυρό.
Τα χρόνια πέρασαν ,η κατάσταση όχι μόνο δεν άλλαξε αλλά έγινε πιο δύσκολη. Κάποια στιγμή απογοητεύτηκα ,ξανασκέφτηκα να φύγω όπως έφυγε ο αδερφός μου και πολλοί φίλοι μου. Μου ήταν δύσκολο να το αποφασίσω . Μου φαινόταν σαν να λιποτακτώ ! Αποφάσισα να το πολεμήσω ακόμη περισσότερο .Με βάση τις αξίες του ανθρωπισμού, του διαφωτισμού, της δημοκρατίας ,της συμμετοχής και του σοσιαλισμού, της αξιοκρατίας και της αλληλεγγύης, που πάντα πίστευα να αγωνιστώ για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας δικαίου ,ανθρωπιάς και δημιουργίας, κόντρα στο πελατειακό κατεστημένο και την συντήρηση, στις πολιτικές του φόβου και της αδράνειας .
Αυτές τις Αρχές και αξίες πρεσβεύει ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ και ο Γ.Παπανδρέου  και γι αυτούς τους λόγους στρατεύομαι μαζί του».

Είσαι νέα και ξέρεις πως η γενιά σου μαστίζεται από την ανεργία, αν σου δοθεί το Βήμα ποιες θα είναι οι προτάσεις σου για την άμεση καταπολέμηση της;

«Όπως περιέγραψα στην προηγούμενη ερώτηση ,έχω βιώσει την κακοδαιμονία του συστήματος Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος στην όποια προσπάθεια για δημιουργία. Όταν το περιβάλλον δεν ευνοεί την δημιουργία και επιβίωση επιχειρήσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας πως θα λυθεί το πρόβλημα; ΄
 Για την καταπολέμηση της ανεργίας και την μετάβαση σε μια κοινωνία ανάπτυξης και αλληλεγγύης  προϋπόθεση είναι να γίνουν βαθιές τομές στους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Πρέπει λοιπόν να αποκτήσουμε ένα δημόσιο με θεσμούς που υπηρετούν τον πολίτη και το δημόσιο συμφέρον, που τον προστατεύουν από την αυθαιρεσία και τη διαπλοκή,που θα αποτρέπουν  την σπατάλη και την άνιση κατανομή του πλούτου , που θα δίνουν ίσες ευκαιρίες και θα υπάρχει αξιοκρατία ,που θα δίνουν ώθηση στην δημιουργικότητα. Πρέπει να υπάρξει ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα , ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Πρέπει να επενδύσουμε στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών. Πάνω σ αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό . Από εκεί πρέπει να αρχίσουμε με ολοκληρωμένο σχέδιο και όχι με αποσπασματικές ενέργειες τύπου STAGE  που  ευνοούν τον πελατειακό σύστημα».

Σε περίπτωση που διαφωνούσες με την γραμμή που θέτει το κόμμα θα έβγαινες εκτός πλαισίου;
«Αν είναι κάτι που με χαρακτηρίζει στην πολιτική μου πορεία είναι η σταθερότητα σε συγκεκριμένες και διαχρονικές αξίες και η συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων .Υπήρξαν στο παρελθόν φορές που χρειάστηκε να διαφοροποιηθώ και να έρθω σε ρήξη χωρίς να διστάσω να το πράξω ,παρά το όποιο κόστος. Αν χρειαστεί θα το ξανακάνω ,σε αντίθετη περίπτωση στον πρώτο που θα πρέπει να απολογηθώ είναι ο γιός μου και δεν θα ήθελα ποτέ να τον απογοητεύσω».

Πρέπει στην Βουλή να μπουν νέοι άνθρωποι και να αντικαταστήσουν τους επαγγελματίες πολιτικούς;

«Κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει η ενασχόληση με την πολιτική να θεωρείται επαγγελματική αποκατάσταση . Είναι η λογική της προσωπικής επιβίωσης που οδηγούν στην αλαζονεία και τον ελλιτισμό της εξουσίας . Τέτοια φαινόμενα με λυπούν και με προβληματίζουν.
Είναι χρήσιμο στην βουλή να εκλέγονται άνθρωποι που ξέρουν τι θα πεί επαγγελματική επιβίωση ,που ξέρουν τι θα πει περιμένω στην ουρά της Α ή Β υπηρεσίας να πάρω τις εγκρίσεις και τα έγγραφα που χρειάζονται για την δουλειά μου, που ξέρουν τι θα πει  ανταγωνισμός, που έχουν τριφτεί με την καθημερινότητα .
Όσον με αφορά ,η δουλειά μου είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός ,ήταν επιλογή μου και την αγαπώ . Διατηρώ τεχνικό γραφείο μελετών και έχω σχέδια για το μέλλον.
Η ενασχόλησή μου με τα κοινά έχει ως στόχο , την συμβολή μου στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για τις  επαγγελματικές  δραστηριότητες  και την αποδοτικότητα τους  και σε καμία περίπτωση η επαγγελματική μου αποκατάσταση».

Πως ονειρεύεσαι την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και πως εσύ μπορείς να συμβάλεις σε αυτό;

«Ονειρεύομαι μια Ελλάδα που θα υπάρχουν τα εξής βασικά στοιχεία :

διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες υπόγειων και παράνομων συναλλαγών και πελατειακών σχέσεων

αξιοκρατία, ώστε να επιλέγονται οι άξιοι και όχι οι αρεστοί σε όλες τις θέσεις ευθύνης ανεξάρτητα από την εναλλαγή κυβερνήσεων

δημοκρατία με περισσότερη συμμετοχή του πολίτη στα κέντρα αποφασεων, δημοψηφίσματα τοπικά και εθνικά ώστε να αισθάνεται πως συναποφασίζει το μέλλον του και αυτό της χώρας

οικονομία με δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα που θα λειτουργεί με τα πιο σύγχρονα πρότυπα

Έτσι ώστε η Ελλάδα να μην ξανά χρειαστεί μνημόνια και να απαλλάξουμε τις επόμενες γενιές από τις συνέπειες που αυτά φέρουν ώστε να συνεχίσουν στον δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας».

Τέλος, πού κατεβαίνεις και γιατί να σε τιμήσει ο κόσμος με την ψήφο του;

«Ξεκίνησα την πολιτική μου δραστηριότητα με την εκλογή μου στην αντιπροσωπία της Πανελλήνιας ένωσης Αρχιτεκτόνων Σ.Α.Δ.Α.Σ. Εκλέχθηκα στην Ένωση Γονέων&Κηδεμόνων της 4ης Κοινότητας Θεσσαλονίκης και επί 2 συνεχείς τετραετίες Δημοτική Σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου προσπάθησα με δράσεις και πρωτοβουλίες καθώς και από θέσεις ευθύνης που μου ανατέθηκαν να τιμήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου που με εξέλεξαν. Απολογισμό των δράσεων μου μπορεί κανείς να δει στον ιστότοπο  http://agkathidou.blogspot.gr/ 
Είμαι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης και ζητώ να μου δοθεί η δύναμη δια μέσου της ψήφου των θεσσαλονικέων να παλέψω για την έξοδο από την κρίση και τη δημοσιονομική λιτότητα και για το χτίσιμο μιας νέας κοινωνίας δικαίου, ανθρωπιάς, δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου