Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Οι διακόσιες κλειτορίδες της Μαρίας Βοναπάρτη

Συγγραφέας: Αλίξ Λεμέλ
Μετάφραση: Γιώργος Καλαμαντής

Με τι αντιστοιχούν αυτές οι «200 κλειτορίδες»; Και γιατί συνδέθηκε μαζί τους το όνομα της Μα-
ρίας Βοναπάρτη;  Το 1924 η πριγκίπισσα Μαρία Βοναπάρτη, σύζυγος του πρίγκιπα Γεωργίου της Ελλάδας, υπογράφει ως Α.Ε. Ναρτζανί, ένα επιστημονικό ιατρικό άρθρο για τις ανατομικές αιτίες της γυναικείας ψυχρότητας. Οι «διακόσιες κλειτορίδες» είναι το δείγμα που ισχυρίστηκε η Γαλλίδα ψυχαναλύτρια ότι μελέτησε με στόχο να επικυρώσει τη δική της άποψη για τη γυναικεία ψυχρότητα: αντίθετα προς τη θεωρία του Σίγκμουντ Φρόυντ, πως οι αιτίες της γυναικείας ψυχρότητας είναι ανατομικές.  Η συνέχεια είναι σχεδόν μυθιστορηματική... Η Μαρία Βοναπάρτη γνωρίζει πως ο Φρόυντ θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί τη θεωρία του. Εκείνη θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί του. Εκείνος θα πέσει στην παγίδα.
Με τον τρόπο μιας αστυνομικής έρευνας, ψυχαναλυτικής και λογοτεχνικής, η Αλίξ Λεμέλ αφηγείται την ταραχώδη σχέση ανάμεσα στη Μαρία Βοναπάρτη και τον Φρόυντ, από την πρώτη τους συνάντηση ως τον θάνατο του πατέρα της ψυχανάλυσης.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη 


Το προφίλ της Αλίξ Λεμέλ

Η Αλίξ Λεμέλ δεν είναι ψυχαναλύτρια, ενώ γνωρίζει τον Φρόυντ και τη Μαρία Βοναπάρτη μόνο μέσα από τα βιβλία τους. Η περιέργειά της την κάνει να εκπλήσσεται από μικρές λεπτομέρειες που ηχούν στα αυτιά της κάπως ψεύτικες. Προσπαθεί να καταλάβει (ή να φανταστεί) τι μπορεί να κρύβουν. Οι «Διακόσιες κλειτορίδες της Μαρίας Βοναπάρτη» είναι το πρώτο της βιβλίο.




Διαγωνισμός
Διεκδικείστε από ένα αντίτυπο «Οι διακόσιες κλειτορίδες της Μαρίας Βοναπάρτη»  των εκδόσεων Πατάκης. Για να πάρετε μέρος στον διαγωνισμό στείλτε mail με τα στοιχεία σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: pinakio.blog@gmail.com αφού πρώτα κάνετε like στην σελίδα του Πινακίου στο facebook 

Ο διαγωνισμός λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου