Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Μαρίκα Γκόνη, εκπρόσωπος των Ηπειρωτών Ιλίου: Μας προτείνουν ένα πολιτισμό βιτρίνας σ’ ένα γυάλινο κόσμο



Οι Ηπειρώτες Ιλίου θα συμμετέχουν σε εκδήλωση κατά της φτώχειας


Χορεύουν κατά της φτώχειας αύριο στο Ίλιον, καθώς χορευτικοί σύλλογοι της πόλης δέχθηκαν να συμμετάσχουν στη Μουσική Βραδιά Παράδοσης από τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ιλίου και το εισιτήριο είναι τρόφιμα πρώτης ανάγκης.
Γι’ αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση με ανθρώπινο χαρακτήρα μιλά στο Πινάκιο μία εκ των συμμετεχόντων  η κα. Μαρίκα Γκόνη, εκπρόσωπος των Ηπειρωτών Ιλίου
Η ίδια μεταξύ άλλων αναφέρει πως «ζούμε σε μια εποχή αμφισβήτησης των αξιών και των παραδόσεων μας», ενώ  υπογραμμίζει πως «Ο χορός ενώνει τους ανθρώπους. Είναι πολύτιμος. Είναι μια μεταφορά της ίδιας της ζωής».
Απολαύστε την συνέντευξη που ακολουθεί


Ποιόν χορευτικό σύλλογο εκπροσωπείτε και ποία η συμβολή του στον πολιτισμό;

«Εκπροσωπούμε την Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου. Σκοποί του Σωματείου μας είναι :
α) Η συνένωση όλων των αποδήμων Ηπειρωτών που βρίσκονται στο Δήμο Ιλίου και η διάδοση ανάμεσα τους, του πνεύματος της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας.
β) Η φροντίδα για την ψυχαγωγία και την εξύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του Σωματείου και όλων των αποδήμων.
γ)  Η διατήρηση και διαφύλαξη των Ηπειρωτικών παραδόσεων, ηθών και εθίμων και η καλλιέργεια της αγάπης για τη γενέτειρα.
δ) Η μελέτη και η με κάθε τρόπο προώθηση λύσεων των προβλημάτων του τόπου καταγωγής καθώς και των προβλημάτων του Ηπειρωτικού στοιχείου στο Ίλιον.
ε) Η επίδειξη ενδιαφέροντος για γενικότερα προβλήματα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η διαφύλαξη της Ειρήνης κλπ.
στ) Η καθιέρωση ηθικού και υλικού επαίνου στους άριστους φοιτητές, σπουδαστές ή μαθητές.
Η υλοποίηση και πραγματοποίηση των παραπάνω σκοπών αποτελεί και τη συμβολή μας στον Πολιτισμό. Με τις πρωτοβουλίες και τις εκδηλώσεις του συμβάλλει στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παράδοσης, της λαογραφίας, από γενιά σε γενιά της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αλλά και τη μεταβάλουν από μουσειακό είδος σε ζωντανό οργανισμό. Με τις εκδηλώσεις του κάνει πιο σαφείς τις ιδέες που αποκρυσταλλώνουν την ελληνική κουλτούρα αλλά και σταθεροποιούν τις πανανθρώπινες αξίες».

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να απαντήσετε θετικά στην πρόσκληση των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχιας στο Δήμο Ιλίου και να πλαισιώνετε την εκδήλωση με την παρουσία σας;

«Αυτή η απόφαση είναι όχι μόνο η έκφραση της αγωνίας του συλλόγου για όσα συμβαίνουν και εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό στην πατρίδα μας, αλλά και η συμβολή του στο μέτρο του δυνατού, στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλεται από πολλές πλευρές προς αναχαίτιση μίας πλημμυρίδας.

Έχουμε θέσει τους βασικούς άξονες  μεταξύ των οποίων είναι η συμπαράσταση του κάθε ανθρώπου που έχει ανάγκη και προσδοκά με τη δύναμη της ανιδιοτελούς αγάπης, της συμπόνιας και της προσφοράς. Σαν σύλλογος, άλλωστε, έχουμε ήδη συμμετάσχει και σε άλλες φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στο Δήμο Ιλίου, και συγκεκριμένα στην  εκδήλωση «ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ» την οποία συνδιοργανώνουν οι γυναίκες όλων των εθνικοτοπικών και πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας, τα έσοδα της οποίας κάλυψαν ανάγκες συνδημοτών μας σε συνεργασία πάντα με την Κοινωνική Υπηρεσία.
Επίσης έχουμε προσφέρει τρόφιμα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου μας».
  
Θεωρείται πως ο χορός ενώνει τους ανθρώπους;

«Ο χορός είναι μια ισχυρή έκφραση, μια διέξοδος από την καθημερινότητα και το στρες. Ο χορός είναι μια γιορτή αφιερωμένη στη ζωή. Ο χορός μιλά για το άυλο, μα αποκαλύπτει την ψυχική διάθεση του ανθρώπου και τις ιδιοσυγκρασίες και τους χαρακτήρες ενός λαού.
Κάθε χορός γεννήθηκε εξάλλου για να υπηρετήσει μια κοινωνική ανάγκη. Μακριά από την έννοια του «μοναχικού σπορ», ο χορός είναι φτιαγμένος πάντα για δύο ή περισσότερους ανθρώπους, που βιώνουν έτσι τη χαρά της επαφής και της ομάδας. Με  ενωμένα τα χέρια, οι χορευτές μοιράζονται τη ζεστασιά ο ένας του άλλου και κινούνται στους παλμούς της κοινότητας. Ο χορός ενώνει τους ανθρώπους. Είναι πολύτιμος. Είναι μια μεταφορά της ίδιας της ζωής. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο χορός, με την παραδοσιακή του έννοια, είναι της μόδας».

Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα για τις εποχές που διανύουμε;

«Σήμερα δυστυχώς, περνούμε μια δύσκολη περίοδο με έντονα κοινωνικά προβλήματα , ζούμε σε μια εποχή αμφισβήτησης των αξιών και των παραδόσεων μας. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αναδεικνύεται η ανάγκη να αγωνισθούμε όχι μόνο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Μας προτείνουν ένα πολιτισμό βιτρίνας σ’ ένα γυάλινο κόσμο και προσπαθούν να μας επιβάλουν ένα τρόπο ζωής που δεν στηρίζετε σε αρχές και αξίες είναι δε σίγουρο ότι δεν μας αρμόζει.
Θα πρέπει λοιπόν να αγωνισθούμε για να διατηρήσουμε τα ήθη κι έθιμα μας , τις παραδόσεις μας , τους θρύλους με λίγα λόγια τον πολιτισμό μας. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αναζητήσουμε τις ρίζες μας , να ανακαλύψουμε την φυσιογνωμία μας ως λαός και να πιστοποιήσουμε την ταυτότητά μας. Ο  πολιτισμός μας είναι εθνικό κεφάλαιο και θα πρέπει όλοι να τον διαφυλάξουμε».  


Info:

Μουσική Βραδιά Παράδοσης από τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ιλίου
Οι Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Ιλίου διοργανώνουν μια Μουσική Βραδιά Παράδοσης με κοινωνικό χαρακτήρα το Σάββατο 7/2/2015, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αθλητικού Πολυκέντρου Ραδιοφωνίας, Πριάμου 127 στο Ίλιον. Η εκδήλωση έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα, γι’ αυτό το «εισιτήριο» εισόδου θα είναι τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα συγκεντρωθούν για να αξιοποιηθούν από το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Κοινωνικό Συσσίτιο στο Δήμο Ιλίου.

Στη Μουσική Bράδια Παράδοσης θα συμμετάσχουν χορευτικά συγκροτήματα και πολιτιστικοί σύλλογοι του Ιλίου, αλλά και άλλων περιοχών της Αθήνας, οι οποίοι θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Την βραδιά θα τιμήσουν με την παρουσία τους οι: Ελληνικός Παραδοσιακός Χορευτικός Όμιλος «ΕΛ.ΠΑ.Χ.Ο.» και οι Δικταίοι– Καστρινοί, Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου, Ένωση Κρητών Ιλίου, Εξωραϊστικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Ο Μέρμηγκας», Πολιτιστικός Σύλλογος Αρκάδων Ιλίου, Σύλλογος Ποντίων «Μανουήλ Κομνηνός», Σωματείο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών «Ελληνική Παράδοση», Σωματείο Ελληνικών Χορών «Παραδοσιακή Φλόγα», Αδελφότητα Απανταχού Παπαραίων Αρκαδίας, ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ. Ελληνικό Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, Σύλλογος Διάσωσης και Διάδοσης Ελληνικών Λαϊκών Χορών «Ο Μενούσης». Παράλληλα, στην εκδήλωση θα γίνει ειδική αναφορά στους υποστηρικτές των Κοινωνικών Δομών, οι οποίοι από την έναρξη του προγράμματος έχουν στηρίξει ο καθένας με το δικό του τρόπο την λειτουργία τους.

Σας περιμένουμε όλους να έρθετε να στηρίξετε την εκδήλωσή μας, αποδεικνύοντας έτσι με τον πιο άμεσο τρόπο πως η αλληλεγγύη είναι μια αξία θεμελιώδης για μια κοινωνία που σέβεται τα μέλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου